Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megrázó reklám egy alattomos betegségről

Nem akarok demagóg lenni - bár épp arra készülök - de amikor valaki úgy általában mond véleményt a reklámokról, és azok káros, mindenhonnan kiirtani való létezéséről, akkor szívesen megmutatnék neki néhány kampányt, amelyekért nagy kár lett volna, ha nem készülnek el. Ezek közé tartozik a kanadai ALS társaság közhasznú reklámja is, amely rám egészen mély hatást gyakorolt. Nem akarok nagy szavakat használni, mert ahhoz én kicsi vagyok, de ilyenkor örülök annak, hogy részese lehetek ennek a világnak, ami sokszor az agyára mászik az embereknek, sokszor voszont óriási hasznot tud hajtani a köznek.

Én a reklám előtt soha nem hallottam erről az alattomos, sunyi, eddig fel nem derített betegségről, ami sokkal elterjedtebb mint azt valaha gondoltam volna. Az ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) a mozgatóidegek elhalásával járó kór, amelynek következtében néhány év alatt teljesen leépülnek a szervezet idegpályái, és a beteg teljesen mozgásképtelenné válik. Ezt a folyamatot mutatja be a reklám a maga végtelenül egyszerű és hatásvadász eszközeivel, tulajdonképpen semmi mást nem téve, csak fél percbe sűrítve a betegség történetét. Lehet azt mondani, hogy olcsó, lapos, meg hogy hol van a nagy ötlet, de szerintem nem érdemes, mert egyszerűen csak a kíméletlen őszintesége adja az erejét.

Lehet, hogy eltúlzom, de nálam nagyon betalált a film, aminek hatására egy kicsit utána is olvastam a betegségnek. A wikipédián csak száraz, tényszerű leírásokat találtam, aztán tovább böngészve egy indexes fórumra bukkantam, ahol a fórumozók a betegséggel kapcsolatos, döbbenetes és embertpróbáló tapasztalatikat osztották meg egymással. Nem tudom, mit tehetne bárki is a kór ellen, a kanadai reklám célja is inkább csak a figyelem felkeltése és a problémára irányítása, valamint az ALS gyógyításához szükséges kutatásokra való pénzgyűjtés. Nem tudom, hogy itthon ezt melyik alapítványon keresztül lehet megtenni, ha valaki tud róla, az nyugodtan írja be a kommentekbe. Forrás: advertolog


 

Címkék: nonprofit

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr38762547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

talánmégsem 2008.11.11. 14:51:25

Hello,
Persze hogy jó dolog a társadalmi célú reklám. De annyi szép, okos, igényes execution-t láttunk már... Ez a reklám például nem a megelőzésről szól, ami igazán hasznos info lenne. Értem, hogy még nincs meg az ellenszer - pls, help us find a cure, de ahogy mondtad: ez így hatásvadász.
De köszönjük, h felhívtad a betegségre a figyelmünket.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.11.11. 15:06:24

Ahogy én utánaolvastam, megelőzésre nem is nagyon lehet felhívni a figyelmet, mert nem tudják, hogy pontosan mi okozza. De nem akarok okoskodni, majd talán valaki többet is tud erről mondani. Tudom, hogy nem fog Cannes-ba menni ez a reklám, de messze nem is ez volt a cél.

Vitamin 2008.11.11. 15:44:03

Nagyon hatásos reklám, én legalább négyszer néztem meg egymás után. Tényleg nincs benne semmi extra, de valahogy nem enged szabadulni. Köszönöm.

Kikkoman 2008.11.11. 15:45:06

Vitamin.
Ezt úgy hívják: emberi.
Kicsit rég jártam itt, de úgy látom épp jókor néztem be megint.

Denz 2008.11.11. 15:56:43

volt a környezetemben sajnos olyan ember, akit ez a kór vitt el.
nem lehet megelőzni, nem tudni miért alakul ki.
ezért szol a folyamatrol a reklám.

beatlejuice 2008.11.11. 16:08:24

ahogy a bevezetődben megemlítetted: kétkedőknek annyit, hogy ez is reklám.

adrenalin · http://adrenalin.blog.hu 2008.11.11. 16:44:55

Ez szerintem is egy letaglózó reklám, a szó szoros értelmében.:( Nagyon súlyos benne az éneklés, szinte a könnyem is kicsordult a végére, pedig engem elég nehéz meghatni....
A youtube-on böngészve amúgy találtam egy másik ALS-ről szóló reklámfilmet. Bár ez kevésbé direkt, mégis elég sokat elmond a betegségről.

www.youtube.com/watch?v=mycvqZnQRlk

Creideiki 2008.11.11. 17:41:12

Az ALS-t nem lehet megelőzni. Csak méltósággal végig élni, azt ami még adatott.
Két fajtája van. Egy gyorsabb lefolyású (2 - 5 év), és egy hosszabb, mely akár 20-30 évig is megáll egy fázisban. Pl. Stephen Hawking is ebben szenved.
Sokan keverik a szklerózis multiplexszel, ami ugyancsak nem egy szép betegség, de...nem tudom. A legszörnyűbb, hogy a beteg tudata végig kristálytiszta, és be van börtönözve egy mozgásra, evésre, ivásra, beszédre képtelen testbe.
Én még nem mertem végignézni, mivel apám ebben halt meg pár éve...Csak annyit, egy kiegyensúlyozott, egészséges, káros szenvedélyektől mentes ember volt. De ez a betegség nem válogat. Semmit nem tudnak róla. Hawking előtt Lou Gehrig volt az, aki miatt reflektorfénybe került, sok helyen Lou Gehrig diseasenek is hívják. (Ő egyébként baseballjátékos volt)
De bármi, ami felhívja a figyelmet erre a betegségre, legyen szenzációhajhász vagy nem az csak üdvös lehet.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.11.11. 18:31:42

Csak remélni tudom hogy ezek a szerveztetek nem csak a pénz 5-10%-át utalják a kutatásra... Vagy ilyesmi csak nálunk fordul elő?

Kopiás Attila Steve 2008.11.11. 18:34:48

Szerintem az embereknek pont azért van elegük a reklámokból, mert nem ilyen a többségük. A reklámok nagy része az én időmet rabolja, az én idegeimre megy, az én pénzemre áhítozik, nekem hazudik, azért, hogy a megrendelőjének jó legyen. A társadalmi célú reklámok pedig jellemzően nem saját haszonra gyúrnak, hanem mások megsegítésére próbálnak ösztönözni. Bár több társadalmi és kevesebb kereskedelmi reklám lenne, jobban érezném magam.

Mirrmurr 2008.11.11. 18:46:22

Kedvenc gitárosom, Jason Becker is ebben szenved, 1990-ben diagnosztizálták nála a kórt. Akkor azt mondták neki a dokik, hogy 2-3 év, és ágyő. Azóta szimfóniát is írt, igaz, a pupilláját figyelő számítógép segítségével. Kegyetlen akaraterőt igényel.
Akárhányszor hallgatom a játékát, mindig reménykedem, hogy meglesz az ellenszer, és újra mozogni fog.
www.youtube.com/watch?v=YK57dUuaYpY

Somebody 2008.11.11. 19:50:17

Neurologus orvos vagyok. Tobbszor diagnosztizaltam mar ilyen betegseget. A jo hir, hogy vannak mar feltetelezesek, hogy mi okozza es van egy gyogyszer, ami ha nem gyogyitja, de legalabb lassitja a betegseg elorehaladtat. A lenyeg: epilepszia, parkinson alapitvanyrol tudok (amik szinten megrazo betegsegek), ALS alapitvanyrol nincs tudomasom.
A gyogyszert az ALS-s betegeknek erre kijelolt kozpontok irhatjak fel, pl. Budapesten a Neurologiai Klinika.
Az esetleges ALS alapitvany felkutatasahoz sok szerencset kivanok.

tau zero 2008.11.11. 20:46:06

Azért csak reménykedem benne, hogy a kanadai ALS társaság többet ér, mint a kanadai SM társaság, amely bannolta a www.direct-ms.org alapvetését jelentõ elméletet. Nem voltak kíváncsiak a bevételüket jelentõ betegség alternatív kezelésére.

GYK. annak a szerzõje a kilencvenes évek közepén publikált egy gyakorlatban mûködõ oki terápiát a szklerózis multiplexre (mi rongálja meg a vér-agy gátat és hogy lehet azt helyreállítani). A dolog sok szâz ember életét mentette meg, és mára a kijelentések döntõ többsége gyakorlatban bizonyítást nyert.

Mellesleg úgy tíz éve laktam Németországban egy orvos-házaspárnál, akiknek a jóbarátja esett ALS-be. A faszi E, B3 vitaminokkal meg valami májra ható szerrel teljesen meggyógyult. De szakmai körökben agyonhallgatták.

Az a rémes, hogy 100%-os megoldást keresnek, ezzel az erõvel kereshenének tablettát a térdfájás meggyógyítására is.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.11.11. 21:04:43

Előre is elnézést mindenkitől, hogy némi disszonáns hangot viszek a társalgásba, de nem bírom ki, hogy ne hozzam szóba. Azt azért senki ne gondolja, hogy a reklám épp ennek a szent és nemes ügynek az érdekében eltekintett volna attól, hogy hamis (de legalábbis torzított) formában tárja elénk a valóságot, és ne az lett volna az elsődleges célja, hogy sikeressé tegyen egy kampányt. Még akkor is, ha az adott kampány ez esetben társadalmilag is hasznos cél érdekében született.

És persze a reklám szerepét és fontosságát sem kérdőjeleztem meg... csak éppen a morált ne keverjük ebbe bele.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.11.11. 21:13:28

tau zero,
anélkül, hogy a konkrét esetet ismerném, annyit azért el lehet mondani, hogy egy tanulmány nem váltja meg a világot. Az ALS ráadásul egy nagyon erősen kutatott terület, itt hetente tucatjával, ha nem százával születnek új tanulmányok. Ha valaki azt állítja, hogy egycsapásra megoldott egy ilyen, régóta vizsgált problémát, az jó eséllyel hazudik. Az pedig végképp lehetetlen, hogy most állított fel egy hipotézist, és mindjárt embereken próbálta volna ki. Mégpedig több százon. Legjobb esetben is 10 évbe, de inkább évtizedekbe telik, mire egy új terápiás lehetőséget embereken is tesztelni lehetne.

Ju$t an0th3R staR^ 2008.11.12. 10:25:42

Lehet ezt a társadalmi célú reklámot jól is csinálni, ahogy a mellékelt példa mutatja. Nálunk pedig reggelente bemutatják a tv-ben, hogyan lehet szarul. Gondolom, Dia és Béci megvan még mindenkinek...

Nemtudom, ez volt-e már itt kinn, gondolom igen, mindenesetre nekem ez a kedvenc ilyen témában:
www.youtube.com/watch?v=26OG4F7D4gY

korn · http://www.facebook.com/pages/Reklamvers-mindenkinek/135522226476780 2008.11.12. 10:36:34

psychenova,
nem disszonancia árad a hangodból, hanem bennfentes gőg, némi rosszindulattal megspékelve. Ha jól értem, az zavar, hogy egy alapítvány a betegséget bemutató, megrázó erejű reklámmal gyűjt pénzt azoknak a megsegítésére, akiket érint ez a szörnyű betegség. Egyébként szakemberként, rejtélyes utalások helyett leírhatnád nekünk, agykutatásban kevésbé járatos amatőröknek, hogy hol válik hamissá a történet.

A morál emlegetését végképp nem értem. Komolyan kifejthetnéd, mire célozgatsz.

Egyébként, ha már a valóság torzításáról beszélsz, igen, a valóság mindig sokkal kegyetlenebb, mint egy reklámszpot, ez a film mégis egyszerű, de letaglózó (hatásvadász?) módon jeleníti meg a lassú elmúlással járó fájdalmat.

dnd 2008.11.12. 10:41:53

Az igazi ötlet itt azt hiszem a gyerekdal felhasználása (Head and shoulders, knees and toes...stb), ami ebben a kontextusban kap egy hátborzongató és nagyon kifejező pluszjelentést. Jó.

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.11.12. 11:13:28

korn,
természetesen egy cseppet sem zavar, ha egy alapítvány pénzt gyűjt, hogy segíthessen. Ezt szerintem te sem gondolhattad komolyan. Csak annyit írtam, hogy ne emeljük piedesztálra a reklámot magát, csak azért, mert ebben az esetben speciel épp egy nemes ügy érdekében szállt ringbe. Mert ettől még ugyanazokat a technikákat alkalmazza, amiket más esetben a szemére vetünk. Nevezetesen, hogy a saját céljainak megfelelően manipulálja a valóságot. Ebben a konkrét esetben például annyival torzít (a hamis azért túlzás lenne, azt inkább visszaszívom), hogy az ALS jellemzően idős korban, 60 év felett jelenik meg. Annak pedig valószínűleg reklámpolitikai okai voltak, hogy nem egy idős embert mutattak, hanem egy ereje teljében lévő középkorút, akinek csinos felesége és szép kisgyereke van.

De ennek ellenére a kezdeményezés persze szerintem is fontos, és én is örülök neki, hogy ilyen van, és hogy hat az emberekre. Csak felvállaltam annak a szolgának a szerepét, aki a római hadvezér mögé áll a kocsin, mikor az győztesen bevonul a városba, és időnként a fülébe súgja: csak ember vagy, ne feledd.

korn · http://www.facebook.com/pages/Reklamvers-mindenkinek/135522226476780 2008.11.12. 11:37:18

psychenova, sztem reklámbuzi pont azzal a céllal publikálta ezt a posztot, hogy bizonyítsa, a reklám nem - feltétlenül - ördögtől való műfaj.

Ha erről a szpotról Neked a manipuláció jut egyből az eszedbe, azt nagyon sajnálom. Amikor megnézel egy jó filmet, beülsz egy erőteljes színdarabra, vagy mondjuk Hrabalt olvasol, mesélsz a gyermekednek, urambocsá megiszol egy pohár 2006-os Kopár cuvée-t, akkor is zavar, hogy az alkotók a saját céljaiknak megfelelően manipulálják a valóságot?

Engem éppenhogy ezek a dolgok emlékeztetnek arra, hogy ember vagyok, vagy ahogy Pascal írja "gondolkodó nádszál".

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.11.12. 11:49:18

Csakugyan a manipuláció jutott róla eszembe. Nem vagyunk egyformák :)

ethan blow 2008.11.12. 16:37:10

szerintem nagyon hatásos ez a film. sokkal hatásosabb, mintha egy nagyon"kreatív" metaforán kersztül bemutatták volna, és nekem, aki még nem igazán hallott erről a betegségről, csak a hasonlókról, szal nekem a hideg futkosott a hátamon, mert - a kreatív ötlet gerince jön - a gyerekdal transzformációja zseniális. nem kell állandóan "hűbazzmeeeeegdekreatívötleeeeeet!" reklámokat hajkurászni, néha el lehet mondani egy "sima" történetet is, ha az a történet üt, és még ütősebbre van hangolva. itt ez történt, szerintem nagyon jó és hatásos lett a végére.

tomás · http://atjaro.blog.hu 2008.11.13. 01:17:13

Szörnyű tudni, hogy így is meghallhatok monnyuk 3 év nyálcsorgatás után, és még annyi féle megalázó, kegyetlen, lehangoló módon.
Megyek is, és veszek ezt-azt ki tudja meddig tehetem...

whendy 2009.01.22. 13:09:52

Üdvözlet mindenkinek!

Most találtam erre az oldalra és a reklámra.A reklám teljesen egészében megmutatja az igazságot.
Nekem a nővérem 3 éve szenvedet ebben a betegségben ,2009 jan.4-én légzőizom bénulásban halt meg.Csak 37 éves volt,sajnos neki a gyors lefolyásu volt,csontsoványra fogyva,mert teljesen elsorvadt mindene.90kg-ról,40kg fogyva.Tavaly gyomorszondát raktak be neki,azzal nem volt baj ,jól müködöt.A szüleimmel otthon ápolva,az utolsó percig mellette voltunk.Ő tisztába volt végig a betegségével és tudta ,hogy nincsen még rá gyógymód,és halálos kimenetelü betegség.
Nagyon nagy akarattal és türelemmel élte meg a betegségét,hol szomoruan,hol mosolyogva minden napját.
Nekünk is új volt ez a betegség mikor kiderült,és az ilyen betegek fórumán egymást segítve próbáltunk harcolni ellene.
Ezt a reklám filmet itt Magyarországon is le kellene adni,mert sajnos egyre több fiatal is szenved ebben a betegségben.
Alapitványról én sem tudok,mert állítólag nekik nincsen.
Megelőzni sem lehet,csak bizni benne hogy hamar meg lesz rá a gyógymód.Mert nagyon nagy a kutatás erre a betegségre.

emerenc77 2010.04.01. 17:41:35

@Somebody:
Tisztelt Doktor Úr!
Kérem, adja meg az elérhetőségét-a pontos diagnosztizálásról szeretnék kérdezni Öntől.
címem: callipteris@gmail.com
Köszönöm!

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása