Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ments fákat a számítógépeden!

Ments fákat, ments .wwf-ben! Ez a fősora annak a német WWF által indított kampánynak, amelynek híre egy pillanat alatt körbeszáguldotta a netet. Többen az évtized egyik legnagyobb hatású reklámötletének titulálták, mondván, ha elterjed, alapjaiban változtathatja meg a dokumentumokhoz és azok nyomtatásához való viszonyunkat. Hogy miről van szó? Egy banálisnak tűnő megoldásról, amely lehetővé teszi, hogy már a számítógépünkön elkezdjük a fák mentését. A pdf formátum helyett ugyanis a WWF létrehozta a .wwf kiterjesztést, amelybe bármely pdf-et el lehet menteni. Az ötlet a dologban az, hogy a .wwf-et akkor sem tudjuk kinyomtatni, ha akarjuk ezzel eleve  megakadályozzuk, hogy a sokszor felesleges nyomtatással papírt pazaroljunk, illetve, hogy mások ezt tegyék. Kérdés, hogy mekkora is valójában ennek a megoldásnak a gyakorlati haszna, de maga az ötlet és annak reklámereje elvitathatatlan, amit mi sem mutat jobban, mint hogy mindenhonnan ez a téma köszönt rám az elmúlt napokban. Ti használnátok ilyet? Ha igen, innen letölthetitek.

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr82493972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Védi az őserdőket egy új dokumentumfájl-formátum 2010.12.10. 09:31:07

A .wwf fájlokban minden elküldhető, tartalmuk kinyomtatására azonban közvetlenül nincs mód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rica 2010.12.05. 16:42:41

Szép, jó és ötletes dolog, csak kár, hogy a számítógép-felhasználók zömének csak egy ötlet marad, mivel a program kizárólag Mac-re létezik. Szerintem nagy hiba volt elkezdeni egy ilyen víruskampányt, amíg az emberek többsége nem tudja telepíteni a reklámozott "terméket".

Amúgy a fák megmentését "fentről", a bürokrácia leépítésével kellene kezdeni, mert hiába tudom, hogy pazarlás az a sok nyomtatás, mert legtöbb esetben megkövetelik tőlem, hogy kinyomtassam... Ilyen esetben hiába küldenek nekem egy "WWF"-et, csak frusztrál majd, hogy sem megnyitani, sem kinyomtatni nem tudom...

hm_hd · http://hd.blog.hu 2010.12.05. 17:02:27

óriás ötletnek tartom. azért az évtized legnagyobb hatású reklámötlete kissé túlzónak tűnik.
Nekem a nyomtatás csökkentése és a fák megmentése közötti összefüggés mindig kicsit laza volt, bár kétségtelen, hogy a hétköznapi ember számára a leglátványosabb demó.
Éljen a hamburgi JvM iroda.

jubilleum 2010.12.05. 20:16:04

Amíg nincs normális áru (én 60et adnék)
A4 kapacitív e-link e-book reader, addig ez csak simán szívatás...

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2010.12.06. 02:44:09

Ez veri nájsz de PDF-et is lehet ugy menteni hogy ne lehessen nyomtatni. Inkabb arra kene felhivni a figyelmet.

MrTotheee 2010.12.06. 11:31:12

nagyon ütős, viszont tényleg gáz, hogy csak Macre van:(

TorrenteXY 2010.12.06. 14:17:45

Ha vissza is lehet konvertálni WWF-ből akkor nincs gond. Ami tényleg szükséges azt adott esetben úgyis kinyomtatja az ember.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.12.07. 15:35:06

Ez iben különbözik attól, mintha simán csak nem nyomtatok ki bármit.
Én ma pl. nem nyomtattam ki a kalevalát minden indoeurópai nyelven (bár pont nem azon írták). Király vagyok!

KaMel 2010.12.08. 15:35:10

Tetszik az ötlet, tetszik, hogy figyelmet szentelnek a természetnek és tesznek is a védelmére valamit. A reklám egyszerű, leírja a folyamatot, tisztán megfogalmazza az üzenetet. Persze nem az erdővédelem a lényeg, hanem a wwf. közzététele, szerintem. De nem baj, mert ez így hihető és eladható. A gyakorlati alkalmazása azonban kérdéses, hiszen ki amit ki akar nyomtatni, azt ki is fogja. Erről ennyit:)

gergelyzoli 2010.12.10. 08:52:19

Érdekes, és jó ötletnek találom e reklámot, de véleményem szerint nem tul figyelemfelkeltő. Lehet, hogy néhány lelkes környezetvédőt meghat a dolog, de az emberek többségét nem.
Lehet, hogy nagyobb sikereket érnének el, ha csak egyszerüen felhivnák a figyelmet, az indokolatlan nyomtatások környezetromboló veszélyeire. A másik probléma, hogy az emberek többsége nem MAC operációs rendszert használ, és ez arra van kitalálva. Ez a magyarázó reklámfilm is véleményemszerint kissé hosszú, és unalmas, egyszerübbnek kellene legyen.

csabyka1111 2010.12.31. 12:15:41

nagyon jó ötletnek tartom ezt a kampányt, remekül érzékelteti, hogy rengeteg fát vágnak ki olyan papír elkészítése céljából amit néha meggondolatlanul használunk el, de ez úgy hangzik mintha a PDF formátumú fájlokat akaratunk ellenére is ki kellene nyomtatni mert a program megköveteli, szerintem ha csak azokat a fájlokat nyomtatjuk ki amiket megkövetel a helyzet akkor nincs szükségünk ilyen WWF-es megoldásokra.

MissSzeszely 2011.01.06. 23:50:24

Rendkívül jópofa ötlet:)
A program valóban kezelhető, és grafikailag is tetszetősen kivitelezett. Könnyen átmenthető a pdf wwf-be, és akinek nincs telepítve ez a program, az is meg tudja nyitni a wwf-fájt (továbbküldés esetén érdekes). Ami rendkívül taktikás, hogy átmentéskor a fájlhoz hozzáad egy utolsó oldalt, melyen felhívja a figyelmet a kampányra, és arra, hogy "This is a WWF document and cannot be printed!"
Egyébként mostmár elérhető Windows XP-re is.

Az igaz, hogy elősorban a környezettudatos emberek harapnak rá a programra, viszont akik ráharapnak, azok lehetnek a közvetítők a kevésbé környezettudatosak felé: a wwf formátumú fájl küldözgetésével, hisz minden fájl végén ott az üzenet.

Én már ki is találtam, hogy holnap a munkahelyi beszámolómat így küldöm a főnöknek.
Ajajj, lehet nem örülne neki :D

drvale 2011.01.07. 14:48:51

Nem hiszem, hogy fog működni.:( Aki megkapna egy dokumentumot wwf formátumban, könnyen átmentheti pdf-re, akinek meg fontos, nem nézi a környezetkimélő megoldást, hanem a saját problémáját próbálja megoldani. Sajnos igy van ez, és azt hiszem, hogy mindegyikünk igy cselekedne, mert a rövid távú problémainkra gondolunk először és utána csak a hosszú távúra, azaz a környezetkimélésre.

J. Ági 2011.01.07. 18:35:25

Szép próbálkozás, de nem látok benne akkor gyakorlati hasznot, mint azt a kisfilm beállítja. A kitermelt fáknak viszonylag kis részéből készül papír, mi van azokkal az őserdőkkel, amiket csak azért irtanak ki, hogy termőföldhöz jussnak, amit csupán pár évig lehet használni, és a luxuskocsik műszerfalán található mahagóni berakásokkal vagy ha csak azt nézzük, hogy lakásunk berendezéséhez mennyi fát ki kellet vágni, hogy bútor készülhessen belőle.
Egy biztos én se vagyok oda környezetünk tönkretételéért de ezt a file formátumot nem fogom használni, már csak azért sem mert fáj a szemem ha sokat ülök a számítógép előtt és már már “kínszenvedés” egy hosszabb dokumentum elolvasása számítógépről. Had döntsem el én, hogy mit nyomtatok ki és mit nem, ne más döntsön helyettem mikor ilyen kiterjesztést választ az elküldendő dokumentumoknak.

Dr.pillango 2011.01.07. 18:51:32

Szélmalomharc

Hát igen ki lehet találni forgószékben üldögélve pihent aggyal egy olyan megoldást a "fák megmentésére", amelynek nincs is problémája mivel nem mindig önszántunkból nyomtatunk fölöslegesen mert időbe és pénzbe kerül. A megoldás arra, hogy egy dokumentumot zároljuk régóta létezik és most képesek voltak újra felfedezni.
Az a sok agy a németeknél egy olyan tervet kellett volna készítsen, hogy hogyan lehet a bürokrata lépcsők számát csökkenteni mivel az ő létük függ még mindig a papírtól.
Annyira viszont nem lehetnek sötétek, hogy fából csak papír készíthető... sőt papírt nem csak fából lehet előállítani mégis csak a fát védjük.

redpoppy 2011.01.07. 19:14:14

Egy kicsit becsapós reklám. Amíg nem halgattam meg a reklámfilmet, addig nagyon tetszett az ötlet és örültem, hogy végre egy olyan reklám, ami a környezetvédelemről szól és ami nem vásárlásra ösztönöz, vagy nem akarja átmosni az agyam. Ez az érzés nem tartott sokáig. A kisfilm megnézése után egyre inkább az volt az érzésem, hogy nem a fák kivágása elleni kampányon van a fő hangsúly, hanem a WWF fájlformátum használatán (amúgy 11-szer hangzik el a filmben, hogy használd a WWf-t).

mikulas85 2011.01.07. 20:30:47

Nekem egy kicsit erőltetett ez a reklámfilm és még igaznak sem mondható. Az igaz, hogy az emberek sok papirt használnak,de a világ kivágott erdőinek kb. 99% a nem a sok papir használat miatt lett elpusztitva.ha az erdőket nem pusztitanák más okok miatt valoszínű, hogy nem jött volna létre ez a wwf. formátumu fajl. A fálj nem alkalmazható sok helyen (üzleti életben, tendereke, és valoszinű hogy az is furcsán nézne ki ha egy ilyen formátumon jelenne meg a következő törvény). Nem beszélve a használatáról. Tetszik az őtlet hogy mentsük mega környezetet, de ez a fajl formátum nem sokat segit ebben. Amugy a film az tetszik.

Nátlóz 2011.01.07. 23:42:33

Számomra tetszetős a kezdeményezés, hiszen amint tudjuk egyes szektorokban, mint pl. a nagyobb cégek, egyetemek és egyéb szervezetek irdatlan mennyiségű felesleges papírt használnak fel ilyesfajta nyomtatásra. Bárki alátámaszthatja ezt a tényt, aki dolgozott már irodában. Mindeközben a papírfogyasztás és környezetvédelmi hatásai (mint pl. az illegális fakitermelés) állandó téma.
Azonban bennem is felmerül a kérdés, hogy szeretném-e azt, hogy így jelenjen meg a kedvenc olvasmányom... de azért minden elismerésem a kezdeményezésé... minden lehetséges szálban meg kell kapaszkodni!

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása