Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kanadai reklámmal védjük a magyar árukat?

Amikor megláttam ezt a reklámot, ami valójában nem is reklám, hanem egy néhány perces, gyönyörű infografika, elismerően csettintettem. Igényes, szemmel láthatólag sok pénzből készült, jól átgondolt film ez, tele tanulságos, néha megdöbbentő adatokkal, amelyeket érdemes higgadtan végiggondolni, mérlegelni. Az egyetlen szépséghibája a kampánynak, hogy egy cseppet sem eredeti, ugyanis egy alig egy éves kanadai, szintén az ottani termékeket és termelőket védő, az Unilever megbízásából a Hellmanns's márkának készült kampány másolata (erről írtam is annak idején). Nem az infografika miatt, hiszen azt sokszor sokféleképpen alkalmazták már, hanem az alapkoncepció miatt. Mindkettőben az asztalon zajlanak egyszerre kicsiben és nagyban az események, néha zavarba ejtő azonossággal. Kár érte, mert ettől eltekintve ez egy hiánypótló, elgondolkodtató és nagyon hasznos anyag, tele szebbnél szebb vizuális megoldásokkal (a felboruló cukortartó által elindított, a hazai cukortermelés drámai gyorsaságú összeomlását jelképező kockacukor-dominó például egészen zseniális). Nézzétek meg mindkettőt, kíváncsi vagyok, mit gondoltok.

Íme a hazai:

A kanadai import:

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr32644098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vásárolj rábacsécsényi terméket! 2011.02.09. 14:40:35

Saját pénzt vezet be Rábaköz: ősztől rábaközi tallérral is lehet fizetni egyes nyugat-magyarországi boltokban. Hasonló rendszer működik már egy ideje Sopronban, az ottani "valutát" kékfranknak hívják. A kezdeményezéstől a "tőke helyben t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolt.k 2011.02.09. 10:20:24

legjobb, hogy a szofordulatok is ugyanazok :)

LadArt_ 2011.02.09. 10:34:20

Hát igen, ezt erősen lekoppintották, persze nem olyan szépen renderelt, mint a kanadai változat, és a végén a grafikák is elég gányra sikeredtek, ezen kívül valahol nem bánom, hogy erre vetemedtek, mert felhasználták a működő dolgot (vagyis inkább lemásolták).
Elég bekapcsolni egyébként az rtl-t vagy tv2-t, csak német műsorok copyját látni, szóval ez nem meglepő, viszont maga a spot engem meggyőzött és ugye itthon úgysem vágja senki, hogy mi van Kanadában. Hol van Kanada, ugye?

webdesign · http://d4u.hu 2011.02.09. 10:46:29

Sajnos ez egyértelmű másolás, igen. A magyar verzió nekem jobban tetszik egyébként, kreatívabbnak és dinamikusabbnak érzem. A post íróját kérném, cserélje le az embedded videót a normális magyarra, ahol a csaj hangja is sokkal szebb, mint a most beillesztettben :) www.youtube.com/watch?v=kI14ldKRnJQ

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2011.02.09. 10:46:44

Kicsit csúnyább, kicsit savanyúbb, de a mienk.

AkinekSemmiSemTetszik 2011.02.09. 10:47:12

Amíg nem tudtam, hogy létezik ez a kanadai verzió, addig jó ötletnek tűnt a magyar verzió. Bár akkor is problémám volt a szövegmondó nő hangjával.. Egyrészt olyan félelemkeltő hangja van, másrészt nem azt éreztem, hogy nekem jobb lesz, ha magyar terméket veszek, hanem azt, hogy ha beledöglök is, kötelességem magyar terméket vásárolni. A kanadainál valamiért ezt nem éreztem. :)

GaZe 2011.02.09. 11:09:47

"jól átgondolt film ez, tele tanulságos, néha megdöbbentő adatokkal, amelyeket érdemes higgadtan végiggondolni, mérlegelni."

megabullshit az egész.

ha megnézitek az eredetit, akkor ott egymással összehasonlítható adatok vannak, míg a magyarban csak röpködnek a számyadatok, egymással nem összehasonlítható dolgokat dübörögtetnek, hogy ijedjé' meg, apokalipszis.
Az egész cucc abból indul ki, hogy az egész magyar agrárium gondját a mockossz kissz fogyasssztók okozzák azzal, hogy a 270 forintos hazai tej helyett a 140 forintos tejet választják, holott ugyanaz a minőség.
És itt van a film legnagyobb bullshitje: "A finom magyar tej" A pék lapátját, azt! Egy tej nem attól finom, hogy magyar, hanem a minőségétől (meg a fogyasztó ízlésétől). És ez az az alapgondolat amitől az egész film egy posványos, protekcionista bűnvádi himnusszá válik, nem valami szemfelnyitó, valóban hasznos gondolatmankóvá. Mert a hazai termékek előnye nem az, hogy finomabb meg jobb, mert magyar (amikor a piacon veszel őstermelőtől 6 paradicsomot, 1 tutti hogy löttyedt lesz...) hanem olyan járulékos hasznai vannak a hazai terméknek (local food) hogy kisebb a carboon footprint a szállítás miatt, szezonális termékekben kevesebb vegyszer kell (érlelés gátló-serkentő) stb stb.
A hazai agrárium vajh miért nem képes versenyképes áru és minőségű termékekkel előállni? Ha már olyan finom minden azért mert hazai? Az elcseszett birtokszerkezet, a rosszul felhasznált EU támogatások (minden gazda egy traktor, nemet mondunk minden szövetkezésre) az állami szubencióra épülő gazdasági modell a piaci rések keresése helyett, a védművekre-biztosításra nem költő, majd belvíz meg jégverés után állami kártérítésért útlezáró gazdák (az EU-s traktorral), meg a teljesen haszontalan elaprózott birtokszerkezet a nadrágszíj telkekkel, a hiányos logisztika és a 80-as években ragadt feldolgozóipar, és hosszasan lehetne még sorolni, hogy miért nem olyan istencsászár egy élelmiszer CSAK azért mert hazai.
De ezekről nincs szó. Mert ez nem érzelmi buli. Itt pedig csak az kell a jó magyar terméknek: érzelmek gazdagon - ész helyett.

kemike 2011.02.09. 11:28:44

Igazi hülye vagy édes testvérem, ha a magyar mezőgazdaság problémáját, a Tesco és társai romboló hatását leegyszerűsíted a tej árára...
Talán lehet azon kéne elagyalni, miért van ekkora versenyhátrányban a magyar árú az európaival szemben, ahol esetleg érvényesítenek nemzeti érdekeket, míg nálunk megszüntették a bogyós gyümölcs termelést (nógrád megye málna hatalom volt!), a cukortermelésünket lenullázták, és az MSZP áldásos tevékenységének köszönhetően uniós csatlakozásunk óta teljesen ellehetetlenítették a magyar gazdákat, már azzal is hogy 0 érdekképviselet volt az EU-ban, miközben az ország 30 millió embert tudna etetni, a földterületeink révén...

80as években ragadt feldolgozóipar, a termények és gazdák támogatásának kaotikus átláthatatlan rendszere, és az előző kormány NYÍLTAN mezőgazdaság ellenes és multitámogató politikája miatt tartunk itt, óriási lehetőségeket szalasztottunk el csatlakozásunk óta, és ezért kizárólag az előző, szemét bagázs tehető felelőssé(mert alattunk lettünk EU-s tagok!).

Kíváncsi vagyok most változik-e valami (egyenlőre konkrétat nem hallok, viszont a Magyar Termék megerősítése már egy jó irány, ugyanis MEGVESZEM dupla árona paradicsomot ha kell, ha cserébe nem egy zöld szar sárgul be az asztalomig, x ezer kilométer után, eltartva spanyol családokat, miközben mi meg segélyezzük a gazdákat.

Durva gondolkodásmód váltás kell, mert ilyen, mint ami nálunk van se Svájcban, se Ausztriában, se sehol nyugat Európában nincs! És ez a fogyasztóknál kell hogy kezdődjön! Ameddig az olcsó árat lesi mindenki, addig ne csodálkozzon azon, hogy másik oldalon áfa, adók formájában többszörösét veszik el annak a pénznek amit egy liter, tégladobozos tejen nyersz, ahelyett hogy megvennéd a friss tejet (a 2-nek semmi köze egymáshoz, utóbbit nem nagyon importálunk mi se)...

zsombor 2011.02.09. 11:36:28

(a kommentekben linkelt verzió tényleg ezerszer jobb, nemtom, a kioktató nagymama-hangot ki találta jó ötletnek)

durva nyúlás ide vagy oda*, én nagyon szerettem volna, hogy ez jó legyen, amikor elkezdtem nézni, de borzasztó nyögvenyelősre van szövegezve. olyan, mint egy sajtóközlemény, pont a hétköznapiságot, emberi hangot sikerült elveszteni az eredetiből, lecke lett helyette. plusz még a parttalan vetítés a kiváló, zamatos, páratlan magyar termékekről. jobban örültem volna, ha valami kereskedelmi márka csinálja meg és emeli mozgalommá, a sparnak egész jól tudott volna pl állni.

(*egyébként nem ide vagy oda, nem igaz, hogy egy ilyen populistán kiaknázható témába minimális eredetiség nem fér bele. a "miért nem meglepő, hogy ez is egy Magyarországon újracsomagolt importtermék?" tube komment mindent visz.)

Pionír Pál 2011.02.09. 11:49:13

A magyar verzióban kétségkívül teljesen eredeti az önsimogató, öndicsérő irány. Nekünk ilyenünk van. Alighanem egy bizottság hagyta jóvá a koncepciót, mindenki felé gesztusokat kellett tenni, így lett a folyamat végére a Hellmanns frappáns, feszes, szándékosan hűvösre, elgondolkodtatóra hangolt kis anyagának adaptációjából ez a dolog. Ettől végülis olyan otthonos. :)

Nekem még egy régi Angela Merkel szpot is eszembe ötlött, a Kugelspot, ahol egy elszavadult golyó pusztít az íróasztalon, míg az erőskezű vezető meg nem állítja. Annak idején már Dávid Ibolya is lenyúlta, ez ilyen hagyomány. :)

Leriel 2011.02.09. 12:17:21

A Tékozló Homárról hozok át egy képhez egy linket, ami reprezentálja, mit jelent a "Magyar termék" címkével ellátott, hazai áru. (Azt, hogy van rajta egy "Magyar termék" címke, és nem azt, hogy magyar.)

m.blog.hu/ho/homar/image/201101/magyarkomeny1.jpg

2011.02.09. 12:33:38

A magyar kreatívoknak is élni kell valamiből, nem? ;-)
Egyébként a magyarral az a baj, hogy k... hosszú, a feléig jutottam, a kanadait meg szinte végig tudtam nézni.
Közel öt perces spotot csinálni... a kutya sem fogja megnézni.

naezadurva 2011.02.09. 12:34:57

Úgy tűnik, divat Kanadából reklámot lopni. Erről eszébe jut valakinek egy magyar sör reklámja?

www.youtube.com/watch?v=BRI-A3vakVg

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.02.09. 12:41:22

Ez kegyetlen.

remélem megvették a jogot a remake készítésére, ha igen, akkor nincs gáz, csak annyi, hogy vettek egy jól működő ötletet máshonnan. Ha sima lenyúlás... az szánalmas(nem is beszélve a potenciális jogi következményekről)

Amúgy a magyar szpot tényleg hosszú lett, pedig az üzenet fontos.

Mindennickfoglalt 2011.02.09. 12:45:48

Remélem, hogy megvették, ilyen csúnyán nyúlni azért még TCR célra se illik:)
Ki a magyar ügynökség?

SÜN 2011.02.09. 12:48:48

mit sem veszit az ertekebol a koppintas gyanu

billentyüzet 2011.02.09. 12:54:59

@Leriel: Olvasd el rendesen rá van írva, hogy itthon gyártják csak exportálják külföldre, azért van idegen nyelvű felirat is rajta.

billentyüzet 2011.02.09. 12:57:01

@Leriel: én nem olvastam el rendesen :)

Kaaaroly 2011.02.09. 13:02:32

Az a gondom az ilyen reklámokkal, a koppintást leszámítva, hogy mindent a fogyasztóra próbálnak rákenni, a fogyasztó lelkiismeretére hatnak.

Én igenis sokat jártam piacra, de állandóan átvertek. Az eladók szinte állandóan tettek rohadt gyümölcsöt a pakkomba. Akkor már inkább a Tesco, ahol én magam válogatom össze. Nem tudom, bárki körbenézett már piacon. Az árak szinte tök egyformák, mert valójában az összes pult egy vagy csak néhány kereskedő kezében van. A gazdák nem hajlandóak maguk összefogni és közvetítő nélkül árulni a termékeiket.

Az összefogás hiánya ezer helyen mutatkozik. Hollandiában 8-szor annyi tejtermelésre, harmadannyi tejüzem jut. Magyarországon az átlagos termőterület 4 he. Lehetett pályázni EU-s támogatásra kisbirtokok után, Szlovákiában és Csehországban kb. 20-30 ezren kérték is, nálunk ez majdnem 300 ezer volt!!! Mindenki a maga kis üzletét szeretné csinálni, semmi távlati gondolkodás, semmi célkitűzés, befektetés, modernizáció. Ezek után miért én érezzem magam rosszul.

A tormát ma 80%-ban egy térség, leginkább egy falu környékén termesztik (a nevére nem emlékszem). Fel voltak háborodva, hogy a felvásárló nyomott áron akarta megvenni. Kérdem én, ha szinte minden tormatermesztő egy faluban él és dolgozik, mi a szarért kell felvásárló. Miért nem alakítanak szövetkezetet vagy bármi mást és maguk árulják a tormát???

Ezer ilyen példa van. Szóval hagyjon engem békén az, aki az én felelősségemet firtatja ebben!

cdrom70 2011.02.09. 13:02:54

Maga az alapötlet jó csakhogy néhány háttér dolog sántít.
Addig még európa nyugatibb felében a minőség kiemelt fontosságú/akár a mennyiség rovására is, nálunk a mennyiség ami számít. Emiatt a magyar termék minősége sok esetben elmarad a nyugatitól. Talán egy jó példa: osztrák Hofer és magyar Aldi áruminősége. A pék árú ausztriában sem drágább(főleg ha akciós) de jelentősen jobb minőségű, de ez elmondható nagyon sok termékre. Arról ne beszéljük, hogy hiába írják rá valamire, hogy magyar áru ha a származási hely nem magyar, emiatt nem hiszem el a magyar termékeken lévő magyar származási helyet. Ellenben a sógoroknál olyan ritkán van, hogy nem onnan származik a cucc amit ráírnak.
Igy mindegy, hogy magyar vagy külföldi terméket veszel...
Inkább a külföldi, az megbízhatóbb.
Szégyen, hogy ide süllyedt a magyar élelmiszer ipar.
Nincs szigorú ellenőrzés, nincs komoly büntetés ha valaki valótlan adatot ír egy magyarnak nevezett élelmiszerre!!!!
Még ez nem változik, nem lesz a magyar terméknek hitele.. Lásd a magyar Bio húsokat!!!
Havonta 1-2X ausztriában bevásárolok, mert ott jobb minőséget kapok olcsóbban.. (ott is tankolok)

Anti Anyag (törölt) 2011.02.09. 13:02:58

És ennek hol van jelentősége?

vulpes dolosus 2011.02.09. 13:03:47

Ami a mondanivalót illeti: én keresem a magyar termékeket, de amikor megkóstoltam az osztrák tejet rájöttem, hogy a magyar tej egyszerűen egy íztelen szar.erről nem a gazdák tehetnek, hanem a tejfeldolgozó (-vizező) üzemek.itt valamit a feldolgozóiparral sem ártana művelni.

ha mindenki a jó minőséget venné, vagy legalábbis nem a legrosszabbat, meggyőződésem, kialakulna valamilyen egészséges egyensúly: ugyanabból a minőségből valószínűleg a hazai olcsóbb.a probléma ott lehet, hogyha valaki leugrik Tescoba akkor már vesz egy kis paradicsomot is és megbékél a rosszabb minőséggel, hogy megspóroljon magának még egy utat.

Kiráj vagyok bazmeg 2011.02.09. 13:08:26

De ha mindenki importál, akkor ki a faszom termel?

cdrom70 2011.02.09. 13:11:48

@Kiráj vagyok bazmeg:
Nem tudom..)
Aki termel és minőségi terméke van az külföldre adja el.. Magyar élelmiszert találtam az osztrák boltokban, persze a minősége nem volt mérhető az itthon vásárolhatókéval.. Vajon miért ??

Atron 2011.02.09. 13:12:57

Ajánlom figyelmetekbe a Pancser Police című film vége stáblistáját. Hasonló alapelvő animáció megy alatta, ugyan ez a stílus. Bár a kanadai és a magyar valóban nagyon hasonló, a stílus maga nem új trend.

Íme a videó:

www.youtube.com/watch?v=lix-SzyD6Vg

Köszi.

sárkányfő 2011.02.09. 13:13:51

Ti Kanadából loptok, mi meg vegyük a drágábbat?

Nekem senki be nem magyarázza, hogy a szlovák gazdát jobban támogatják mint a magyart. Mégis olcsóbb a szlovák tej.

Ja és a magyar gazda meg azonnal eladja külföldre az árúját, ha ott többet kap érte, mint most pl. a búzát.

Értem hogy le akartok húzni, át akartok vágni, de van egy rossz hírem: nem fog sikerülni.

Atron 2011.02.09. 13:15:01

@janidani: Magyar tejet vegyél a piacon, rendes termelőtől. Meg fogsz lepődni, hogy a magyar tehéntej milyen. Egy hétig eláll hűtőben. Ízre meg semmilyen bolti tej sem ér a nyomába. Dobozos tejet soha többet!

GaZe 2011.02.09. 13:17:22

@kemike: nem vagy rossz öcsisajt, hogy egyből lehülyézel valakit, majd letolod szóról szóra ugyanazt a bullshitet amit ebben a kisfilmben beleadtak a kicsi szádba. olvass lejebbi kommenteket aztán talán a nagy szád is összébszűkül amikor láthatod, hogy mások is úgy gondolják, hogy baromira nem a fogyasztó az egyetlen ludas abban, hogy miért alakul így ez a hazai mezőgazdaságnak csúfolt szociális háló.
a politikai eszmefuttatásaidat meg ezen blog keretei között nincs értelme tárgyalni.

(egyébként, olyanokkal sosem fog tudni versenyezni a hazai agrárium, hogy mondjuk a hollandoknak ott van európa egyik legnagyobb kikötője rotterdam, ahova millió tonnaszám érkezik brazíliából az olcsó szója, amivel brutál lehet takarmányozni. szál beszélhetsz itt bogyósgyümölcsről meg de a régi szép időkben mi volt, csak épp az kb az acél és a vas országa. A hazai agráriumnak a piaci réseket kellene megtalálnia, speciális területeket, nem a dömping termelést, mert azzal úgysem tudunk versenyképesek lenni. Ki kéne használni a GMO mentességet, stb. /bár a gmo cuccokról pont a hazai mezőgazdasági nagyvállalkozók szövetségének vagy minek az elnöke nyilatkozta, hogy nagyon be kéne má' engedni az országba mert hogy versenyhátrány ha nem termelünk génmódosított baszokat. Te szeretnél génmódosított kaját enni? Csak mert az általad istenített hazai agrárium szeretné ha azt ennénk..../)

Mitya Ivanov 2011.02.09. 13:17:25

volt már szó ezen a blogon a Tomi családról?
szerintem ez a reklámkészítés legalja, amikor szar külföldi mosóporreklámot vesznek át, csak a filmben helyettesítik a Tomi kristállyal.
www.youtube.com/watch?v=bB7TMAT3DOk&feature=related

Vkat118 2011.02.09. 13:17:34

Nem reklámokat kell gyártani. Az adókat kell csökkenteni, hogy versenyképesek legyenek a magyar gazdák. Sajnálom, de 150%-os pluszt tejre, 50%-osat zöldségre-gyümölcsre nem fogok kiadni csak azért mert magyar és rosszabb minőségű.
Nevetséges, hogy egy kiló félig rohadt makói vöröshagyma 450ft egy kiló ausztrál(mekkora fizetések vannak ott és milyen messze van!), amiben minden hagyma azonos méretű és tökéletes 220Ft. És nem érdekel mivel génkezelték, hogy nem rohad, ha egyszer finomabb és szebb.

Ha minden csak 20-30%-al lenne drágább és azonos minőségű a külföldivel megvenném a magyart...

A másik, hogy hazudnak honnan jönnek a termékek: az auchanban "magyar termék" paprikát láttam januárban (marokkói vonalkódú doboz), és hazai termék feliratú lazackaviárt, (russkaja ikra felirat a dobozon, és persze made in lengyelo.)

GaZe 2011.02.09. 13:19:16

@Atron: hát azért az UHT "reggeli italt" meg a kannás tejet összehasonlítani nem sok értelme van... :) pármai sonka vs lecsókolbász. Na melyik lesz a finomabb...

escargot 2011.02.09. 13:19:21

Sajnos nem tudom, kitől származik az idézet: "Nálunk mindenki elsőosztályú hazafi lesz, amint negyedosztályú terméket kezd gyártani."
Az ügyeskedés-átverés rovathoz pedig még egy: minden faluban ismerik az őstermelő családo(ka)t. Leginkább arról, hogy kora hajnalban nem lehet tőlük aludni, ugyanis túl nagy zajjal pakolják át az import zöldséget-gyümölcsöt az autóikba, mielőtt a piacra indulnának...

Atron 2011.02.09. 13:23:08

@GaZe: nyilván. csak hirtelen az ugrott be milyen tehetetlen dolgo ez a magyar valóság. Megnézzük az ilyen reklámfilmet, ok, lenyúlás, de a tartalma akkor is dühítő, hiszen csak szándékon múlik, hogy ne így legyen. Érted, mitől lehet olcsóbb egy importált termék? Nem hiszem el, hogy a magyar ne lehetne vonzóbb, árban, minőségben. Csak ugye ez nem cél a fentebbi körökben. Mint a videóban is említett cukorgyár dolog. na az egy tipikus kiárusítás dolog volt.

GaZe 2011.02.09. 13:23:42

@Slaydo: speciel az őstermelők már így is adómentesek... amire gondolsz az az állami támogatás (szubvenció) amit a többi ország is ad a saját gazdáinak (lásd franciák).

innováció kell és specializáció. abban lehetünk versenyképesek. Egy olyan globalizált piacon, mint amilyen jelenleg a világ élelmiszerpiaca, lehet küzdeni, hogy legyen hazai verzió mindenre, de akkor el kell fogadni, hogy nem lehet versenyképes áron előállítani.
Mindent egyszerűen nem lehet egyben.

Legyen a termék olcsó, kitűnő minőségű, egész évben elérhető, meg hazai, meg minden? Ilyen termék egyszerűen nincs.

Érdekes módon, a kisebb részterületekre koncentráló vállalkozások valahogy megtalálják a saját számításukat. Pl Lipót pékség, Cserpes sajtműhely.

Kenguru 2011.02.09. 13:25:25

Általánosságban elmondható hogy minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb összegekkel tamogatja saját mezőgazadságát.

Az EU-tol a régi tagállamok termelői eleve több pénzt kapnak, és még erre jönnek az adott államok nyílt vagy burkolt támogatásai és de facto piacvédő intézkedései.
Ha csak az EU pénzeket nézzük, Franciaország pl annyi mezőgazdasági támogatást kap, hogy a költségvetési pozíciója semleges az EU felé.

A nyugat-európai teremlőknek sok esekben 50-70 év előnyük van, és már a finanszírozási oldalról(eurokamat!) is sokkal jobb helyzeteben vannak.

Ezzel kell a magyar termelőnek verenyezie egy erősen árérzékeny piacon.
"erősen árérzékeny"= 2011-ben Magyaroszágon 110 ezer gyerek alultáplált, 20 000 effektíve éhezik.

A lényeg: HA nem támogatjuk a hazai mezőgazdaságot a vásárlásainak alkalmával, akkor hamarosan a megspórolt pénzt elkölthetjük riasztóra meg a fegyveresen őrzött lakóparkra.
A magyar vidék válságövezeteinek nem sok van hátra...

cdrom70 2011.02.09. 13:25:53

@escargot:
Hali

Ismerek olyan őstermelőket akik januárban banánt és narancsot árultak, persze adót nem nagyon fizetnek. Hol termelik ? Az üvegházukban a virágok mellett??
Az őstermelő olyan ember aki saját termését értékesíti, a banán mióta őshonos növény?

Kenguru 2011.02.09. 13:28:02

A reklám meg hiába másolat, még mindig jobb mint a magyar kreatív anyagok 97%-a.
Vissza kéne venni az arcból, és nem szégyenleni tanulni, vagy akár másolni. Azza is sokat lehet ám tanulni.

Igen, tudom hogy a magyar ügyefelek nem olyanok mint külföldön, nem lehet nekik a jót eladni, de ezt akkor sem mentség, legfeljebb magyarázat.

GaZe 2011.02.09. 13:30:56

@Atron: én ezt nem látom ilyen fatalisztikusnak, hogy turáni átok meg felsőbb körök elnyomása.
A magyar mezőgazdaságban a birtokszerkezett elaprózott, a mi "nagybirtokosaink" ausztriában-olaszországban családi gazdaságnak felelnének meg.
A feldolgozóiparunk elavult, az alapanyagbeszállítás pedig kiszámíthatatlan (nem lehet arra szalámi gyárat építeni, hogy idén jó volt a felhozatal, de lehet, hogy jövőre rossz lesz a termés...)
Törvényileg sincs különösebben szabályozva a dolog, mivel az elmúlt 20 évben gyakorlatilag az állam inkább fizetett minthogy rákényszerítse a gazdaságban érdekelteket a fejlesztésekre, strukturális reformokra. Sok ilyen ágazat van, amelyik addig pörög amíg az állam önti bele a pénzt (félek, hogy a borászat felfutásában is benne van ez a tényező :( )
A mezőgazdaság csak NAGY tételben kifizetődő. Ezt vagy óriásbirtokkal lehet elérni, vagy szövetkezéssel (amikor nem kell minden gazdának megvenni a saját traktort amivel 2 nap alatt beszántja az egész földjét).
Aztán marketingre se lenne rossz költeni, hogy ha már valahogy elkészül a kaja, akkor annak legyen stabil piaca is. Mert az eddig agrármarketingek azok mind-mind adott miniszter személyéhez kötődő hóbortok voltak, semmi hosszú távú koncepció.

Amit MI fogyasztók megtehetünk, hogy igenis minőségi versenyre kényszerítjük a hazai termelőket, és igenis odafigyelünk arra, hogy mit veszünk. Ha egy hazai gazda jól termel, akkor díjazzuk azzal, hogy tőle vesszük, ha még kicsit drágább is. Beletesszük azt ami a több utánjárással jár (slow-food)
Viszont csak azért nem vagyok hajlandó drágábban rosszabb minőséget venni, csak mert az 'magyar'.

Kiráj vagyok bazmeg 2011.02.09. 13:36:53

@GaZe: Szerintem te egy elég nagy fasz lehetsz.

Atron 2011.02.09. 13:38:22

@GaZe: maximálisan egyetértek veled! Én csak azt emeltem ki, hogy a minőség kiváló tud lenni, ha meg van rá a szándék és az azt lehetővé tevő kürlmény rendszer.

Amíg nincs akarat erre és hosszú távú terv, ahogy te is írtad, addig csak rajtunk, fogyasztókon múlik, hogy ennyire is működik a mezőgazdaság.

olsen79 2011.02.09. 13:38:28

Én úgy tudom, hogy a reklám megalkotói a kanadai reklámot megnézve döntöttek arról, hogy ezt megvalósítják itthon is. A reklám mögött igen komoly, jó értelemben vett nemzeti szellemű piaci szereplők állnak, szerintem biztosan megállapodtak a kanadai anyag megalkotóival. Egy mail-t megérne. (magyartermekharsona.hu/hu/elerhetoseg)

olsen79 2011.02.09. 13:43:55

GaZe - Szinte mindenben egyetértek veled. Abban azonban vitatkoznék, hogy csak a nagyoké és a szövetkezeteké a jövő. Egész Európában és Magyarországon is kezdenek előretörni a helyi termékek és a közvetlen értékesítés is felfutóban van. Ez persze sosem lesz meghatározó, azonban 10-15-20 százalékos piaci részarányt elérhet közép-hosszútávon, ami számos kis és közepes gazdaságnak jelenthetne tisztességes megélhetést. Itt azonban kizárólag a minőségi, helyi termékek értékesítése valósulhatna meg.

GaZe 2011.02.09. 13:45:56

@Kiráj vagyok bazmeg: ennyit tudtál? hát akkor hogy te is értsd: anyád!

@Atron: jaja. ha valahol, akkor akkor a mezőgazdaságban van csak igazán jelentése a hosszút távú elképzeléseknek.

Szevasztok 2011.02.09. 13:47:51

A cukorgyárak bezárásáról annyit, hogy a gyárak tulajdonosai NEM akarták bezárni őket, hanem a MAGYAR termelők döntöttek úgy, hogy nem termelnek többé cukorrépát, hanem inkább felmarkolják az EU-s pénzt.
Jellemző egyébként, hogy az egész EU-ban a magyar termelők döntöttek így a legnagyobb arányban. (Pl Szlovákiában kizárólag csak magyar termelők hagytak fel a cukorrépa termeléssel) Az egyetlen megmaradt gyár is éppen hogy megmaradt.

GaZe 2011.02.09. 13:48:59

@olsen79: igen, és még akkor az internetes értékesítést nem is említettük, ami bizonyos termékek esetén szintén szóba jöhet (pl természetes módon tartósított élelmiszerek, pl füstölt kolbász, befőttek, stb)
de ilyen mikrogazdasági szinten is szükség van olyan "szövetségekre" amik az erőforrások jobb elosztását teszik lehetővé (lásd az obligát traktor esetét. ha 5 gazda vesz egy traktort, azzal pont jól megvannak, mintha mind az 5 traktorra költi a tőkéjét. Csak a kolhoz meg téesz miatt az ilyesminek idehaza nincs pozitív hagyománya)
Így értettem a szövetkezést :)

miva? 2011.02.09. 13:53:43

@olsen79: Persze, a cél nemes. Azt azért hozzátenném, hogy van számos magyarországi szakember, akik röhögve jobbat csinálnak mindkettőnél. Egyszerűen annyi a dolog, hogy valaki megint nem dolgozott a fizetéséért, és leadta a feladatot a lapátos embereknek, akik valóban jól megoldották a feladatot. Ettől ez még szégyen, tekintve, hogy magyar termékek fogyasztására hív fel a film. Kicsit úgy érzem, hogy fejenszarták magukat - gondolom, kormánytámogatással - , hiszen egy ilyen szpotnál alap, hogy az is hazai legyen. Nem?

old_field 2011.02.09. 14:01:54

hogy mit szólok hozzá ?
kb azt,h le van sz@rva az infografika , a mondanivaló a lényeg.
elég baj, hogy ezt sulykolni kell.

miva? 2011.02.09. 14:03:15

Továbbá a hazai termékek védelme azt jelenti ám, hogy nem kizárólag akkor kell azt vásárolni, ha jobb a minősége, meg olcsóbb is egyszerre, hanem azt, hogy saját érdekünkben áldoznunk kell rá akkor is, ha csak elfogadható, viszont kicsit drágább, ui. a segélyt mi fogjuk fizetni - bár Lázár Jancsi olyan sikeresen megoldotta ezt a kérdést egyetlen huszárvágással, hogy Sztálin is példát vehetne róla, hogyan kell európa éléskamrájában éhen halasztani a lakók jelentős részét.

old_field 2011.02.09. 14:12:13

@Szevasztok:
az nem fura, hogy nálunk a pusztítást néhol jobban támogatja az eu., mint a termelést ?
tejelő tehenek levágása, cukorrépa termelés befejezése, szőlő kivágás...stb.
és hogy a külföldi tulaj mennyire nem foglalkozik azzal, amit megvett, vagy nem úgy ,ami nekünk is jó, ott Győri Keksz- danone sztori.

hegyilany 2011.02.09. 14:15:17

@GaZe: Ha a magyar gazda ugyanannyi támogatást kapna, mint a dán vagy a spanyol, akkor ő is versenyképes áron tudná adni termékeit.

kerekes pereces 2011.02.09. 14:16:00

@Mitya Ivanov:
Nem feltétlenül koppintás. Ha ugyanannak a márkacsoportnak a tagja, simán megy ez. A Kraft Foods vagy kicsoda Magyarországon Sport szeletet, Németországban egy másik helyi csokiszeletet reklámozott erőscsávóval.

hhh. 2011.02.09. 14:16:11

engem nem zavar, hogy máshol már készült ilyen film. miért lenne ez baj? nem tüntették fel saját leleményként.
a jó ötleteket használni kell, amennyiben legális.
ami kicsit zavart, hogy néha a különféle adatokat nehéz vagy lehetetlen összehasonlítani. de az üzenet átjött, várjuk csak a magyar gazdákat!

Vkat118 2011.02.09. 14:17:36

@GaZe: Jelenleg a nyugat európai gazdák támogatásának 90%-át kapják a hazaiak.
Abban egyet értek, hogy nem lehet egy termék olcsó, hazai, mindig elérhető. De legalább amikor szezon van akkor a nálunk nagyon versenyképesen termeszthető: málna, alma stb. termékeket lehessen olcsón és jó minőségben megkapni.

(Mellesleg a holland üvegházas paradicsom valahogy egész évben versenyképes)

escargot 2011.02.09. 14:18:36

@hegyilany: Azért a hazai jövedelemszint eléréséhez annak a támogatásnak a töredéke is elég lenne. (Az más kérdés, hogy mire elegendőek a magyar jövedelmek.)

sárkányfő 2011.02.09. 14:18:55

A magyar termelőknek mikor készül film arról, hogy a szlovákok hogy csinálnak fele annyié tejet?

hegyilany 2011.02.09. 14:19:55

@escargot: A traktor vagy az üzemanyag nem lesz olcsóbb attól, hogy csóringerek vagyunk...

GaZe 2011.02.09. 14:22:17

@hegyilany: legjobb tudásom szerint arányaiban közel hasonló mértékű támogatást kapnak, ami viszont számszakilag lényegesen kevesebb, mint a francia, stb gazdák. Csak mivel ugyanazon a piacon versenyez a két player, ezért tűnhet úgy, hogy a magyar el van nyomódva. (amúgy, simán brazília, ausztrália meg ilyen helyekről is ömlik be az áru, nem csak "nyugatról")
De ha megkapnák a támogatást, akkor sincs logisztika, feldolgozás, marketing, piacok.

Mitya Ivanov 2011.02.09. 14:26:56

@kerekes pereces: nem arra gondoltam, hogy koppintás, vagy nem (rossz helyen kommenteltem, lehet:)) hanem hogy van egy nagyon rossz reklám, azt átveszik 1=1ben, és szarul odarakják a Tomi Kristály képét.

cdrom70 2011.02.09. 14:27:30

@hegyilany:
Szia

Hiába kapna a magyar gazda annyi támogatást, azt nem tudja hatékonyan felhasználni. Nem áldozna hatékonyság növelésre, ne adj isten szövetkezet létrehozására, hanem venne még egy traktort mert az új fél nap alatt szántja fel a földjét, a réginek meg kellett 2 is...
Ide külföldön tanult, profi mezőgazdászok kellenének összefogás, nagy területek. Ez egyik sincs. A profit a magyar nem nagyon fizeti meg. Győrtől nyugatra nem találsz jó szakembert, legyen az egy trakroros, aki nem ausztriában dolgozik, vajon miért?? Ha valaki kimegy külföldre dolgozni, nehezen fog visszajönni, mert a körülmények balkániak, nemcsak a fizetésre gondolok..
Mindaddig még a magyar paraszt nem fog össze nem lesz esélye tisztességgel megélni itthon.
Addig még tér vissza a minőségi termeléshez nem tud európában értékesíteni. Aki ezt megtanulta, jól él, pl mangalica tenyésztés.....

forgodssake 2011.02.09. 14:29:20

ugye nem az elso ami kanadabol lett "importalva"

www.youtube.com/watch?v=BRI-A3vakVg

Leriel 2011.02.09. 14:33:55

A videó üzenete jó lenne, de úgy tálalja, mintha az embernek lenne választása, lenne pénze rá, hogy amit megkap 150 Ft-ért, ugyanazt 500 Ft-ért vegye meg. És tény, hogy a magyar minőséget túlajnározza: Juci néni tyúkszaros, löttyedt paradicsomát nem fogja megvenni a piacon, hiába az a néni egyetlen bevétele a harmincezer nyugdíj mellett.

Ja, még valami. Ami a "Magyar borok sikertörténetét" illeti, találós kérdés: ki szedte meg magát egy rakás tokaji borszőlő-ültetvényből?

Segítek:
index.hu/belfold/orban919/

goumba 2011.02.09. 14:42:12

Muhhaha, nekem ebből az jött le, hogy mindenki az olcsó importszart zabálja, miközben az otthoni böcsületes termelők éhendöglenek. Azért tessék már megnézni mondjuk a romániai élelmiszerboltok polcait, mennyi rohadt mocsok import magyar áru van rajtuk, a szegény oláhparaszt meg döglik éhen a sok telemea túrójával és micsihúsával...

csodalovacska 2011.02.09. 14:44:33

@kemike: teljesen egyet értek
@Kenguru: SZtem is inkább lopjanak ötletet, mert az itthon gyártott kreatív anyagok sok esetben szánalmasak. Nos sajnos ez van.Jelzem van kivétel, de az nagyon kevés.
@Kaaaroly: Sajnálom a rossz tapasztalataidat a piaccal, nekem bejött, bár nem tudom te melyikeket próbáltad.
Tény hogy komfortosabb supermarketben vásárolni, de a piac bizalmi kérdés.
Sok idő telt el mire megismert a kofa, vagy a hentes bevett a bizalmi körbe, de onnantól automaikusan szép árut kaptam.A jó kereskedő meg nem ad szar árut, mert érdeke, hogy visszatérj.
Piacra időt kell szánni. Hozzáteszem másfél óra piacozás után se lennék annyira kész mint negyed óra HIPERMARKET PLÁZA őrülettől.

Holly Goly 2011.02.09. 14:49:45

Nem jó a nagymama hang, a másik, amit itt vki linkelt, sokkal nézhetőbb, de még így sem jutottam el a végére...
Amúgy meg ki kell menni a piacra körülnézni, lassan már ott is csak külföldről hozott és a nagybanin felvásárolt egyenzöldség/gyümolcsöt lehet venni, így elég nehéz támogatni a magyar termelőket, még ha meg is van a szándék. (Tejet meg nem veszek, a fél család laktózérzékeny.)

Holly Goly 2011.02.09. 14:53:23

@csodalovacska:én pl. a Vásárcsarnokba járok, de ha nem korán reggel megyek ki a hátsó részbe a nénikhez/bácsikhoz, soha az életben nem jutok őstermelői cucchoz. Csak hát reggel dolgozni járok, meg gyerkőcöket viszek, munka után meg ezek az őstermelők már rég otthon pihennek...

escargot 2011.02.09. 14:54:24

A magyar bor egy érdekes példa: egyrészt felnőtt egy (két) tehetséges és szorgalmas, nagytudású borász-generáció (nem kis részben külföldi tudásra-tapasztalatra alapozva), és sok pincészetet, borvidéket felhoztak a béka feneke alól. Közben sokat fejlődött a borkultúra is. Ez öröm, nagy öröm. Ugyanakkor i) a hazai fogyasztás zöme továbbra is zacskós napfénnyel készült, alsópolcos (fél)édes vörös szörnyeteg, ii) a magyaros nevű PET-palackos förmedvények (Koccintós, Dankó Pista) túlnyomórészt észak-olasz import lédig-bort taratlmaznak (így nem is értem, hogyan jött ki a kilencvensok százalékos hazai-arány a filmben), iii) a jónevű pincészetek egy része annyira rétegpiaccá szűkítette a piacát az árképzésével, hogy többévnyi eladatlan készleten ül és a csőd szélén áll, bármiylen jó minőséget termel is, iv) többé-kevésbé exportképtelen az ágazat, mert ahol igény volna rá, oda nem tudunk mennyiséget szállítani. (A homogenizált minőség elvárása más kérdés, személy szerint a megkülönböztethető évjáratos borokat szeretem, de van, aki nem.)

Péter Anna 2011.02.09. 14:55:09

@GaZe: jól beszélsz.
központilag nem a fogyasztót kell szekírozni, hanem akkor legyen ott minden boltban jó magyar áru, ezt kell megoldani, erre költeni és ebbe tolni időt, pénzt. csak az picit nehezebb, kb lehetetlen a fokhagymán túlmutató érdekek miatt.

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2011.02.09. 15:11:27

A jó festő másol, a tökéletes pedig lop. A magyar szerintem amúgy is jobb.

Gerry. 2011.02.09. 15:21:09

Egen, valoban egyertelmu lenyulas. (Valaki felvetette a Tv-k otletlopasait: igen, persze, de talan van nemi kulonbseg az ilyesfajta pofatlan lopas -ti. ketlem, hogy fizettek volna az atvetelrt- meg az, hogy dolgokat atveszunk az anyacegtol (RTL KLub, pl) kozott...)
A nagymamas verzio valoban nemileg felelemlekto (vegyed b+), a masik ami nagyon zavart, hogy vegig kituno magyar minosegrol "professzionalis magyar gazdakrol" beszelt, en meg csak pislogtam; annyira kituno a minoseg, hogy a vezeto ettermek mind kulfoldrol hozatjak be az arujuk nagy reszet, es nem azert, mert annyira akarnanak erre kolteni, hanem mert nem talalnak egyenletesen magas szinvonalt garantalni kepes magyarorszagi beszallitokat. Azert ez elgondolkoztato. Az mar persze mas kerdes, hogy sikeresen szet lett privatizalva a mezogazdasag, es bar egyreszt isztonyatos penzeket oltek bele, masreszt a szakertelem hianya es a gatlastalan rombolas (Babolna a legdurvabb, es legekesebb pelda) sikeresen tonkrevagott szinte mindent. Es errol nem az unio tehet, (egyreszt a rendszervaltas kornyeken lezajlott ez, nem 2004-tol) masreszt meg kell nezni az angol vayg eppen a klasszikus francia erdekvedelmet. Lehet ugy is csinalni, a hazai aruk vedelmet (igaz a francia gazdat a nemet allam tarja el, ez masik kerdes), meg lehet magyar modon is, azaz sehogy.
Egyebkent jo otletek ezek a videok, csak olyan tipikusan magyar a megkozelites: egyreszt az alapanyagot egy az egyben lenyuljuk, aztan vegig "kutuno minosegrol beszelunk", meg a nagyamasnal konkretan johogy le nem lonek, ha nem magyar arut veszel....

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.02.09. 15:22:25

a világ legokosabb és legtehetségesebb népe rendszeresen öteletet lop Kanadából?
Molson vs Soproni

www.youtube.com/watch?v=BRI-A3vakVg
www.youtube.com/watch?v=c4EozhcfrHw

Novi bácsi 2011.02.09. 15:46:24

Szerintem meg ez az ország úgy van elcseszve, ahogy van: nagy a pofánk, lusták és irigyek vagyunk, soha nem volt szép időkről álmodozunk, dögöljön meg a szomszéd tehene is. Mindig más a hibás, soha senki nem söpröget a saját portája előtt, más szemében a szálkát. Dolgozni, összefogni kéne, nem óbégatni. De a magyar már csak egy ilyen magának való, önsajnáltató, egymást gáncsoló, önsorsrontó fajta. Gondoljatok csak a Himnuszra: hol lelkesíti az fel az embert? Mikor meghallom, felvágnám az ereimet...

Ez az ország SOHA nem fog a fostalicskából kikászálódni. Ez van: amihez hozzányúlunk szarrá változik. Orbánék is kibaszott okosak voltak, aztán most hol a Nagy Magyar Agrárium (meg)mentőcsomag?! Nem (csak) pénzre, Ötletekre, Koncepcióra gondolok. Na ez az: ha lenne megoldása a fenti problémakörnek, akkor azt már az elmúlt 20 év valamelyik kormányzata csak megoldotta, vagy legalább is megpróbálta volna. De széllel szemben nem lehet. Ha alulról nem szerveződik a történet (már pedig miért is szerveződne?), akkor baszhatjuk...

Addig én is a normális árú, ehető és jóízű dolgokat választom. És pont leszarom, honnan jön.

És mielőtt valaki beszólna: nem vagyok "idegenszívű" kozmopolita zsidóbérenc kommunista gyurcsányista faszom tudja mi... Csak elkeseredett... 20 éve várok a csodára, de csak az egyre nagyobb káoszt, pusztítást és szabadrablást látom... Orbánék az előző rendszer által megfektetett ország kibelezését végzik éppen - és most már direktben is a magánember zsebében turkálás megy. Elképzelésem sincsen mi lesz itt pár éven belül...

Szebb jövőt mindenkinek.

Ui.: ja, és a filmhez annyit: hazug, patetikus, félelemkeltő és hiteltelen.

peetyboy 2011.02.09. 16:29:41

A Policity-n a témában megjelent a "Megfolytanak a multik?!" policity.eu/index.php/velemeny/266-megfojtanak-a-multik

lolperec 2011.02.09. 16:46:00

ahhha pwned bóvli kategóriás kormányunk.

egysegelem 2011.02.09. 16:58:14

Egyetlen baj van a reklammal, a magyar mezogazdasagi termekek minosege messze elmarad attol, amit itt hangoztatnak, lehet regen kivalo volt, nem tudom, de ma mar nemigen lehet a kulfoldi hulladektol megkulonboztetni.

AndOr01 2011.02.09. 16:59:57

Istenem! Ki nem szarja le, hogy eredeti -e?
Betölti a funkcióját ? (Igen/Nem)
A többit nagy ívben leszarom...

Sokkal többre értékelem a jó koppintást, mint a szar saját ötletet.

Ebből az egész felvetésből nekem csak az tűnik ki, hogy megint irigy volt valaki.

egysegelem 2011.02.09. 17:12:00

@AndOr01: csak az a nep amelyik annyira "buszke" (de mire...) a szurkeallomanyara, aztan meg egy ilyen reklamot is koppint, rossz az uzenete.

Banonym 2011.02.09. 17:25:17

Igazából nem érdekel, hohy lopott a koncepció, ha eléri a célját, elgondolkozunk és jobban odafigyelünk utána.

ld. Makói hagyma Kft. - Holland import hagyma...

Noxin 2011.02.09. 17:38:18

Cukorgyár:
Akit érdekel mi történt, menjen le Szerencsre a múzeumba, elmeséli a házigazda, ahogy nekünk is.
Európa védővámmal védte az uniós cukrot, a brazilok (talán?) bepanaszolták valami világfórumon és az Uniónak be kellett engednie az olcsó cukrot. A cukor ára esett, egész Európában zártak be gyárakat, nem csak itthon. És Szerencs nem is az elsők közt volt.
Az EU valóban fizetett a gyárbezárásokért a tulajdonosnak, ehhez le kellett rombolni a gyárakat. De mielőtt felháborodna bárki is az utobbi időben újra emelkedik a cukor ára és talán megéri új, modern, gazdaságosabban működő gyárat építeni a régi elavult technológia helyett.
Tehát mégegyszer, nem a gonosz EU cukra miatt zártak be a gyárak, hanem a Dél-Amerikai miatt.

Noxin 2011.02.09. 17:40:04

@Novi bácsi:
Aha, arra az Orbánra gondolsz, akinek a mezőgazdasági minisztere Torgyán József volt?

Novi bácsi 2011.02.09. 17:42:37

@Noxin: például...

És a cukor példa önmagáért beszél. Köszi.

Attila F 2011.02.09. 17:44:30

A szpot nyilván koppintás, és van benne egy-két irritáló elem:
Túl hosszú
Bizonyos csökkenéseket százalékban adnak meg, de pl. a szilvát tonnában. Itt túl kicsi lett volna a százalék?
Olyan kijelentések, hogy "köztudott, hogy az import élelmiszerrel mennyi probléma van." Azért Magyarországon is volt jó néhány (átcímkézések pl.).
A magyar élelmiszerek következetes feldicsérése (lédús, friss, stb.)

Magához a mondanivalóhoz annyit, hogy én (felteszem másokhoz hasonlóan) hajlandó vagyok többet áldozni a jó minőségű magyar árura. Szívesebben veszek magyar paprikát, mint ízetlen spanyolt, de nyilván van egy maximum árkülönbség, amit még elviselek. Pl. tej esetében, ahol semmi különbség a magyar és a külföldi dobozos között, elég racionális, hogy mindenki az olcsóbbat választja. Az is elgondolkodtató, hogy egyes termékek 2840 kilométerről ideszállítva is olcsóbbak, mint a magyarok. Nem lehet, hogy akkor nem a fogyasztókban, hanem a termelőkben, vagy a támogatási rendszerben van a probléma? Egyik árát sem a fogyasztókkal kéne megfizettetni.

Csak azért, mert magyar valami, elég irracionális elvárni mindenkitől, hogy többet fizessen érte (pláne válság idején). Különösen azért, mert a magyar termékek észlelt minősége már nem is tűnik olyan jónak.
A borokat pedig kár idekeverni: bár szerintem is jók a magyar borok, a nemzetközi mezőnyben sehol nem jegyzik őket (függetlenül attól, hogy nyernek-e a külföldi díjakat vagy sem).

Noxin 2011.02.09. 17:46:33

@old_field:
"az nem fura, hogy nálunk a pusztítást néhol jobban támogatja az eu., mint a termelést ?
tejelő tehenek levágása, cukorrépa termelés befejezése, szőlő kivágás...stb.
"
Túltermelés van belőlük, vajhegyek állnak a raktárakban, azért támogatják a gazdákat, hogy ne legyen munkanélküli, azért kap pénzt a vágásért, hogy csináljon mást, neveljen más állatot.

mrs. white 2011.02.09. 18:00:35

Volt szerencsém ezt a filmet kb. fél évvel ezelőtt megnézni. Ott egy rakat külföldi filmet is levetítettek, ahol az amerikaiak, lásd canadaiak sőt micsoda meglepetés KÍNAIAK is megpróbálják ilyen módon védeni a belső fogyasztásukat.
Most megprobálják visszaszerezni a magyar árúk becsületét mert az olcsó szlovák tej is magyar tulajdonképpen. Csak egy kicsit megvan utaztatva, meg a feldolgozása nem itt történik. Véleményem szerint nagyot lökne a gazdaságon ha nem csak elgondolkodna mindenki a dolgon hanem a fogyasztását is átállítaná de önmagában ez nem lesz elég. Valami eu kompatibilis támogatást kellene kitalálni, ha közvetlenül nem megy akkor pl a magyar terméket vásárló visszatérítést kapnának vagy valami hasonló. Lényeg hogy olyan formulát kellene kitalálni amibe az eu nem köthet bele. Ha már azonos áron lehetne kínálni akkor már csak a más országokba meglévő öntudatra kellene gyúrni. Akkor jó a reklám, főleg ha tudatosul hogy ettől x munkahely teremtődhet az országban.

Labancz 2011.02.09. 18:02:03

@Novi bácsi: Hosszú-hosszú idő óta, az egyik legértelmesebb komment. Like.

csodalovacska 2011.02.09. 18:03:20

@Holly Goly: Én is oda. De való igaz, amit írsz, jelenleg megengedhetem magamnak, hogy odamászok, de ha más jellegü melóm lenne tuti nem. Ezért mondom sajnos piachoz őstermelőhöz idő kell, sajnos....:(

kerdesek05 2011.02.09. 18:15:19

kissé demagóg lett a szöveg, a fele konkretan kukába való.

kb olyan szintű mint egy választási propaganda, ahol le kell vinni a legmélyebb szintre az infót, hogy a sok paraszt, a plebs is felfogja.
ettől aztán null szakmai értékét közvetít.

ezmagyar 2011.02.09. 21:16:50

A film érvelése tényleg nem a legjobb. Nagyon zavaróak az egymással össze nem hasonlítható számok és mennyiségek. A fő hibája, ami itt sokaknál kiverte a biztosítékot, a jó és kiváló minőségű hazai/magyar élelmiszer állandó emlegetése. Ugyanis szerintem van ilyen, ahogyan biztosan van kiváló román, dán, baszk, belga, osztrák élelmiszer is, de az átlagos vásárlói kultúrájú hazai fogyasztó nem igen találkozik vele. A hozzászólásokból az derül ki, hogy sokaknak vannak rossz élményei itthoni élelmiszerekről, amelyek még felnagyítódnak, ha jobb minőségű, vagy éppen jobban és kulturáltabban eladott, lassan már nekünk is megfizethető nyugati termékekkel kerülnek összevetésre. Azzal, tehát nem lehet ráerősíteni a hazai fogyasztásra, hogy a magyar élelmiszert eleve, önmagától kiváló minőségűnek állítjuk be.

A hazait azért vegyük, mert munkahelyeket lehet vele megtartani; az állam a termelés megadóztatásával plusz bevételhez jut, a környezet termelése lényegesen kedvezőbb, mint az import termékek esetén. Alapvetően a saját érdekeink megvédéséről van szó. Egy magyar tejüzem itthon fizet munkabéreket, az informatikáját itthon szerezi be és üzemelteti, marketingjét is több mint valószínű, hogy magyar cég fogja vinni, tehát azoknak fizet. A szlovák Rajo Mlieko vagy a német Allgäuer Alpenmilch esetén ezek a pénzek náluk és nem nálunk fognak lecsapódni.

Amikor magyar termékről van szó, akkor a hozzászólók 80 %-a parasztgyalázásba kezd, pedig ez az egész nem csak a parasztokról szól, hanem mindnyájunkról. Alapvető, hogy keressük a hazait; és ha elfogadható az ára, na meg minősége, akkor válasszuk azt. Aki simlis, rossz terméket gyárt, azét ne vegyük meg.

cdrom70 2011.02.10. 08:43:17

@ezmagyar:
Szia

Abban igazad van, hogy a magyar termelőket kellene erősíteni, csakhogy a magyar termelőnek kiváló minőséget kell előállítani. Ha jelentősen nem rosszabb a magyar cucc akkor persze azt veszem DE ha az import minősége általában sokkal jobb mint a magyar. A magyar is tud jót készíteni DE azt nyugatra adja el, ami itt marad jó esetben a felesleg. Igy nem lehet a magyar piacot fejleszteni!!!!

ET-nick 2011.02.10. 10:14:08

Szerintem tök mindegy, hogy eredetiből vagy koppintásból, csak hasson az az üzenet, eljusson hozzánk és hiteles legyen. Ha nem tudtak a kanadainál jobbat kitalálni, sebaj. Akkor nyomják inkább a kanadai formában, mint valami szart nyomjanak az arcunkba, aminek semmi hatása, de a miénk. Elég szart nyelünk nap mint nap csak azért, mert az eredeti, miközben úgy rossz, ahogy van, ahelyett, hogy inkább a már jól bevált formában tálalnák.

A jogi hátteret meg tisztázzák. A reklámnézőt ez már nem érdekli.

Leriel 2011.02.10. 10:53:50

*Bólogat, bólogat*

ezmagyar 2011.02.10. 14:05:21

@cdrom70: Szia,

Szerintem ennél azért jobb a helyzet. Itt van például magyar sajt, amelyről aztán tényleg nem lehet elmondani, hogy a világ élvonalába tartozna, de van 20-30 olyan ember/cég, aki megszállottja a minőségi sajtgyártásnak. Amit készítenek még nem mind maga a tökély. Azonban valószínű, hogy rövid időn belül egyre-több jó hazai sajt fog feltűnni. Ha elkezdesz utánamenni, akkor már most is valamelyik piacon vagy kis tejboltban rátalálhatsz a neked tökéletesen megfelelő jó sajtra.

Ez a helyzet a többi árucsoporttal is. Én a 3,8 – 4,5 % -os csodálatosan finom tejet közvetlenül a termelő boltjából veszem 170 Ft-ért. A TEJFÖLT – így csupa nagybetűvel – szintén onnan. Tőkehús és baromfi közvetlenül a tanyáról származik. Ezeket lefagyasztva tárolom. Füstölt árut kistermelőktől veszem. Szinte bármelyik budapesti, vagy vidéki piacon megtalálhatod őket. Kirándulni mész a Börzsönybe szombaton? Ugorj be a váci piacra, ahol első osztályú parasztsonka, kolbász és más finomság vár rád. A 10-11 tojásos tésztát Somogyban gyúrattatom, amivel egyben egy idő néninek segítek. Évente egyszer 10-12 kilót vásárolok. Bármilyen elintézni való ügyem van vidéken, akkor beugrok a helyi piacra, ha lehet. Különösen az Alföldön elképesztő jó minőségű gyümölcs, zöldség vásárolható. Korábban mindig minden vásárlást a Coraban intézetem el, de 5-6 éve teljesen átálltam a kistermelői beszerzésre. A termelőtől az áru mellé jó szót, valódi megbecsülést is kaphatok, és ez nekem nagyon fontos.

Azt gondolom, hogy ha mi vásárlók tudatosabban állunk hozzá a forintjaink odaítéléséhez, akkor a hazai gyártók lépni fognak, na meg tisztulni fog a hazai élelmiszerpiac is.

cdrom70 2011.02.10. 15:01:42

@ezmagyar:
Hali

Ezeknek a termékeknek nemcsak a piacokon kellene megjelenni, mert nincs mindenkinek ideje oda járogatni... (pl nekem.)
A jó minőségű magyar árunak a hiperekben is mege kellene jelenni!! Ahhez összefogás kell ami hiányzik!!!
Egy-egy kis cég kevés mert önmagában nem tud nagy mennyiségben jó minőségben termelni, ez ami hiányzik...
Egyszerűen nincs időm, hogy bejárjam az országot jó cuccért!!!
Maradok az osztrák boltoknál, mert ott egyenletesen jó minőséget kapok és nem kell keresgessem a jó magyar forrást..

ezmagyar 2011.02.10. 16:35:41

@cdrom70: Összefogás az tényleg kellene, de ebben én nem tudok segíteni. Én csak a vásárlói szavazatommal tudok hatni a nagy folyamatokra.

A minőségi terméket előállító hazai kisüzemek szépen felnőnek, egyre ismertebbek lesznek. Lásd Lipóti Pékség, Cserpes Sajtműhely.

Különben van egy-két üzletlánc, amelynél lehet, jobb hazai termékeket is venni. A Cora pont ilyen. A nagy többségnél persze silány a szinvonal. A hard discountok (Lidl, Aldi stb.) meg öntik be a főleg Németországból érkező szemetet.

Ausztria meg nekem van messze a napi bevásárláshoz:)) A jobb termékeket - legalábbis, amelyek nekem nagyon kívánatosak - azért ott sem adják ingyen. A 6-12 hónapos Bergkäse nem emlékszem, hogy olcsóbb lenne 15 Euronál. A péksüteményük nagyon finom, de jóval drágább a hazainál.

Azt láthatod, hogy ott is mindhol, a házak előtt, kis alkalmi piacokon nyomják a helyi árut. Az internetten hirdetnek a saját termékeiket árusító gazdaságok. Ne most ezeknek az igazán jó termékeknek az osztrákok és kénytelenek utána menni.

escargot 2011.02.10. 17:32:25

@ezmagyar: A hard discountok választékában sajnos még a filléres termék sem rosszabb minőségű, mint a magyar, a drágább saját márkáikkal pedig legfeljebb a hazai prémium termelők képesek versenyezni, csak nem azonos árszinten. Például náluk csodálatos módon húsból készülnek a húskészítmények, nem szalonnából, izolált csirkebőrből meg szójafehérjéből. A sajtjaik is olcsóbbak, (fél)kész kajákban szintén nehezen verhetőek. Azt nem értem, miért nem tudjuk ezt utánuk csinálni, ahelyett, hogy az "import hulladék" miatt óbéagtunk, és közben vágjuk le az állatokat, öntjük ki a tejet, és hulladékból-műanyagból próbálunk élelmiszert fabrikálni.

Prem-blogger 2011.02.10. 20:12:10

Olyan jó, hogy importált reklámmal küzdenek az import térnyerése ellen. Mint amikor az internet ellen akartak tömeges öngyilkosságot végrehajtani és az embereket online toborozták.

ezmagyar 2011.02.10. 23:15:57

@escargot: A hard discountokkal lehet, hogy tévedtem, mert ilyen üzletekben csak-egy kétszer jártam. Egy csomó nekem teljesen ismeretlen márkájú, első pillantásra borzalmasnak látszó kaját láttam az ilyen helyeken. Aztán lehet, hogy ezek nagyon szuperek:)

Azt tudom, hogy a bécsi Hoferban vett virsli tényleg tiszta húsból készült. Na ilyen adalék- és pótanyag mentes virslit, vagy párizsit az esztergomi piacon egy kistermelőnél, meg gondolom még néhány hasonló helyen lehet nálunk beszerezni.

Értetlenkedni és bosszankodni én is tudok a nagy hazai élelmiszergyártókon, de aminek hatása lehet az a tudatos vásárlás. Sok hozzászóló teljesen elfordul a hazaitól, mások - köztük én is - megpróbálnak minőségben és árban megfelelő hazait keresni. Nekem ez bejött. A nagy hazai élelmiszer gyártók pedig előbb vagy utóbb fel kell, hogy ismerjék a vásárlóik elfordulását; és lépniük kell a jobb minőség irányába.

cdrom70 2011.02.11. 08:34:51

@ezmagyar:

Hali

Tudsz neveket, címeket írni ahol jó minőségű magyar terméket lehet venni, érdekelne?

A cserpes és lipoti jó példa, turo rudit, a piros pöttyös kivételével csak ott veszek, no meg kenyeret is.

escargot 2011.02.11. 11:22:12

@cdrom70: Szia,
Vannak jó minőségű magyar termékeket árusító boltok (pl. Berkenye - Természetes finomságok boltja, 1024 Budapest, Lövőház u. 24.), ezek elsősorban élelmiszereket (lekvárok, mangalica termékek, csokik, pálinkák, stb.) forgalmaznak, a mindennapos cikkek beszerzése nem egyszerű feladat. Szerintem érdemes lesz kilátogatni a Kézműves Magyar Ízek Vásárára is, ez ma nyit a Millenárison.

ezmagyar 2011.02.12. 08:59:01

@cdrom70: Szia,

Ezeken a helyeken én is szoktam vásárolni. Tegnap felraktam egy listát, de valamiért nem jelent meg. Lehet, hogy a linkeket nem szeretik.

HÚS
Szabó Ferenc Kisiparos – Esztergom – (Esztergomi piac: szerda-péntek-szombat) füstölt húsok; disznóhúsból, szalonnából adalékanyag nélkül készült virsli, párizsi, szuper turista szalámi stb.
Borda Kft. – mintabolt Dunabogdányban – egy sor tisztességes árut készítenek
Palatinus Kft. – mintabolt Tarjánban – klassz mangalicakolbászuk van.
Váci piac – több árus hoz igazi disznóságokat a Gödöllő környékéről
Lehel téri piac, Újpesti piac, Kalauzál téri piac előtere
TEJ
A Lehel téri piacon árul két fiatal lány, akiknek bio árut is árusító tejboltjuk van (Wibling Viktoria és testvére). Náluk lehet elképesztően jó tejfölt, tejet venni (170 Ft/liter). Ígéretes gomolyát készítenek. Mindenféle hazai sajtkülönlegességük is van reális áron.
Etyeki tej Ödön Major– tejértékesítő automatáik, autóik vannak. Cserpeshez hasonlóan első osztályú a rudijuk.
KENYÉR
Lehmann bácsi péksége – egy teljesen lepusztult üzlet, hihetetlen minőségű, békebeli pékáruval Óbudán az Aranyhegyi úton )
N – N Sváb Pékség pl. a Lehel téri piacon
HAZAI TERMÉKEKRŐL, GYÁRTÓKRÓL LISTA
kezmuvesmagyarizek oldalon
premium-hungaricum oldalon
magyar-termekek oldalon/
ZÖLDSÉG, HÁZI TÉSZTA
Piacok
BOLTOK
premium-hungaricum oldalon
Magtarbolt (A Lehel téri piac alagsorában csomó biotermékük is van.
Stelazsi (Hollán Ernő út 41.tészta, lekvár, gomba, szörp).

Spanish VVax 2011.02.12. 16:04:16

@kemike: butaságokat beszélsz, azért miért az előző bagázs a hibás, mert 2004-ben beléptünk az EU-ba. Ki is tárgyalta az agrárfejezeteket a csatlakozás elött ? Azonkivül miért az mszp tevékenységének köszönhetően lehetetlenitették el a gazdákat...én láttam a hőzöngő parasztokat mikor jöttek a traktorjaikkal lázadni, tele volt 20 milliós john deerekkel a felhozatal !! Majd most meglátjuk orbánvitéz csapatai mit érnek el az euban a mezőgazdaság ügyében...boritékolom neked a nagy üres, lukas semmit !!

cdrom70 2011.02.14. 08:39:54

@ezmagyar:
Hali

Kösz a listát, megnézem őket....)

A lehet piac jó hely...)

Erdőtársulás 2011.03.17. 15:24:29

Azért az is elég csúf dolog, hogy morális kötelesség magyar mezőgazdasági terméket venni, miközben a magyar termelők munkaeszközeik jelentős részét nem magyar iparosoktól szerzik be, hanem kínai egyszezonos szarokat használnak. Referenciának ott a debreceni TESCO mezőgazdasági sátra, nyáron önmagában akkora forgalmat csinál, mint három budapesti nagyáruház.
Egy volt apósjelöltem is őstermelő volt, az is állandóan fel volt háborodva, hogy nyomott áron tudja értékesíteni a terményeit, miközben húsárut kizárólag a METRO-ban vásárolt, mezőgazdasági eszközöket a TESCO-ban, saját házát a BAUMAX-ból építette, és amikor valakinek születésnapja volt, akkor az AUCHAN-ban vettek tortát. Mindent onnan, ahol a legolcsóbb...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.17. 16:09:28

Durva lopás, ha ezt a kanadaiak meglátják, perelni fognak, remélem.

rockjano_ 2011.03.17. 16:09:55

Mezőgazdasághoz nemértve csak szakmia szempontból nézve:

nem rossz de a kanadai még mindig egy kicsit jobb rövidebb és keveseb ba 3D-benn meg talán némileg jobb is.

És jobb a narráció ezzel együtt a dolog rendben van.

Amit nemértek az a CD gyártás..minek??? ki nézi meg. nem inkább TV-ben kéne leadni???
A bulgáriai gyártás meg jellemző

Ugyanez a gond a maygar élelmiszerrel...a külföldi olcsóbb a minőség meg nemérdekes

szanalmas 2011.03.17. 17:46:08

@Novi bácsi:

Annyit még ehhez, hogy nem a magyar fogyasztó cseszte szét a feldolgozó ipart (sem) és nem is ő tehet róla, hogy NINCS fizetőképes kereslet. Nincs itt semmi gond a gazdák támogatásával, egyszerűen nem tud olyan áron eladni, amin kellene, mert nincs piaca.
Ilyen szar bérek mellett nem is lesz. Az a baj, hogy teljesen analfabéták a politikusaink és számolni még általános iskolai szinten sem tudnak.
20 év telt el és mindenkinek ugyan az a baja, a bér meghalni sok, az árak nyomottak, a munkaadók bérterhei meg irreálisak.
Fokozatosan kellett volna megváltoztatni a struktúrát, idő volt rá. Emelni kellett volna a minimálbért normálisan, eközben csökkenteni a bérterheket, mindezt úgy, hogy közel egyensúlyban maradjon az ÁFA és SZJA bevételekkel. Nyilván, ha valaki többet keres, többet is költ (ÁFA), és többet is adózik, ergó csökkenthető a bérteher, viszont nő a vásárlóerő és emelkedhetnek a nyomott árak.
Viszont a mi idiótáink ehhez hülyék, pedig gyakorlatilag ugyan úgy befolyna a zsé ugyanoda, és még igazságosabbnak is érezné mindenki. Nem dolgozunk mi kevesebbet senkinél a világon...

DeToXXX 2011.03.18. 01:34:59

magyar CGI-sek megint lexerepeltek :P

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása