Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Öko-pornó az erdőkért

“Mondj valami fontosat, és senki nem fog figyelni. Mondj valami fontosat meztelenül, és az emberek máris meghallgatnak.” Ez az örök érvényű igazság nem csak a reklámokra, de manapság a szélsőséges aktivistákra is igaz, hiszen a médiában sorra bukkannak fel a pucér igazságtevők. Elég, ha csak az ukrán FEMEN nőmozgalomra, vagy a nemrég indult (és azóta véget is ért) Nudity for Charity akcióra gondolunk. Ezek a kezdeményezések az emberi test leplezetlen mivoltával próbálják megragadni az internetezők figyelmét, s ezáltal világgá kürtölni céljukat. Mivel a célok többnyire nemesek, nem nagyon haragudhatunk az eltökélt magamutogatókra. Vagy mégis?

Egy norvég aktivista-párosnak sikerült bebizonyítania, hogy lehet pofátlanul és aberrált módon is űzni a meztelenkedést. A “Fuck for Forest” kétszemélyes mozgalma a természetért, pontosabban az erdők védelméért jött létre. De mint ahogy azt a nevük is mutatja, az aktivisták nem csak meztelenkednek, hanem pénzért szexelnek a jó ügy érdekében. Leona Johansson és Tommy Hol Ellingse pornográf tartalmakat állítanak elő, amiért vaskos kis summát kérnek a netezőktől. Ez talán még el is menne, de az, hogy mindezt nyilvánosan, más emberek előtt teszik, az már beteges. Legutóbbi akciójukban például egy norvég templomba rontottak be, majd a mise közepén egymásnak estek az oltár előtt.

Az öko-pornósok állítólag csak a természetért csinálják, nem találnak semmi kivetnivalót a munkásságukban. A weboldaluk “Miért szexi?” menüpontjában azt állítják, hogy ők csak jól akarják érezni magukat és közben felhívni a figyelmet egy fontos társadalmi problémára. “Nem akarjuk provokációra használni a szexet. Csak azt csináljuk, amihez kedvünk van és ami természetes izgalommal tölt el bennünket. A szex fantasztikus.” – állítják a fiatal exhibicionisták. Ti mit gondoltok erről a fura jelenségről? Adnátok nekik pénzt?

Címkék: szex morbid elmebaj nsfw

2011.06.07. 10:00 Exo · 1 trackback 244 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr632962744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nászéjszaka a násznéppel 2011.06.08. 11:22:52

Egy esküvő, ahol mindenki meztelen, a nászéjszakából a násznép is kiveszi a részét, és még a pap is cidáztat. Te résztvennél egy ilyenen? :-)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.06.07. 18:18:40

Én egyszer mérgesen bementem a hit gyüli egyik rendezvényére, mert lakótársam elvitte magával a lakáskulcsot, hogy elcsaljon felakadt szemű barátaihoz.
Akkor csúnyát mondtam az őrnek, mert nem akarták kihívni. Erre előkapták a sokkolókat, meg valami gumibotfélét és azt kiabálták, hogy "ITT VAN A SÁTÁN!!!" Mit ne mondjak, kicsit megijedtem.
Ezt a párocskát nagyon udvariasan vitték ki. Ha mondjuk az én rendezvényemre jöttek volna be, biztos, hogy összeragasztom őket 80 méter bálázó zsineggel és szexelhetnek kifulladásig.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.06.07. 18:20:47

@Anti Anyag: Bennem leglogikusabb választásként az ERDŐ merülne fel :-/

ca2 2011.06.07. 18:36:15

@kerdeozo: Ha zsinagógában csinálnák akkor nem arról szólna a poszt, hogy "milyen eredeti környezetvédelmi akció" hanem arról, hogy "micsoda szörnyűséges antiszemita provokáció"...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 18:58:04

@TaTa86.:

"Reálpolitikailag abszolút sikeres volt."

Csak ezzel nem értek egyet, ugyanis a Szentföldet nem tudtuk megtartani. Ugyanakkor valóban voltak pozitív hozadékai is mind a keresztes hadjáratoknak, mind a különböző inkvizíciós hivataloknak.

Anti Anyag (törölt) 2011.06.07. 19:07:25

@espadazo - Játékbolt:: Szerintem bennük is, mert a zsidók vagy az arabok meglincselnék.

Azzal meg sokra mennek, hogy provokatív voltam, jó buli volt, de halott vagyok.

Ebből is látszik, hogy a keresztény vallás az, amely valójában képes volt alkalmazkodni igazán az európai civilizációhoz és annak túlkapásaihoz is. Ez persze nem csoda, hiszen ellenkező esetben eltűnt volna.

Gond akkor lesz, ha az erőszakosabb vallások híveivel szembekerülünk. Ateisták sem örülhetnek, mert az iszlám szerint az még nagyobb gáz. Tippem szerint:

1 felvonás: Arab-keresztény+ateista
2 felvonás: Aki győzött, azzal a zsidók.

Ez a két vallás irányul valamilyen formában kivülállók ellen és az átlag is ezekben is eléggé fanatikus.

MoxNox 2011.06.07. 19:08:12

Aranyosak a fiatalok, no de a crossdesserek, azokban a hosszú fehér köpenyegekben csak nekem nagyon furcsák? Mindenesetre rettentő perverznek tűnnek, nem is akarom tudni mit csinálnak egymással, ha nem veszi őket videó.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 19:38:36

@Mohamed: Megértem az álláspontod, de ki kell egészítenem azzal, hogy nem írtam sehol csak és kizárólag káros amit tett a kereszténység. Azonban az tény, hogy a legtöbb jövőkutató szerint a kereszténység az emberiség fejlődésének jelentősé gátja volt. Az emberek, feltalálók, gondolkodóknak köszönhető minden szinte amit leírtál. Az írás közel 6000 éves,a keresztény egyház 2000 sincs... értem hogy mire akarsz kilyukadni, de ez nekem nem megy. Tényleg érdemes a történelmet megismerni, kicsit jobban. Ha máshogy nem, sorozatokból - lásd HBO sorozatok, pl. Borgiák, a Tudorok stb. Én nem tagadom az egyház erényeit sem, de tényleg megdöbbentő ha azt állítod hogy a kereszténységnek köszönhető Európa fejlődése. Meg kell hogy mondjam, hogy minden a nevében vívott háború - természetesen nem csak a kereszténység nevében vívtak háborút - több generációval vetette vissza Európa fejlődését. Én nem akarok vitatkozni ezen, és tiszteletben tartom mások hitét, vallását, elfogadom az egyházak működését, amennyiben elválasztjuk tőle a mindenkori államot, kormányokat. Elítélem a nyilvános szexet, és azt is ha mások nem tisztelik megint mások vallását.
De azt nem fogadom el hogy a közismert tényeket folyamatosan elferdítsék a következő generáció számára is, mert mindenki szabadon választja világnézetét, de szerintem ezt csak akkor teheti meg valóban szabadon, ha ilyen félinformációkkal, iskolai befolyással stb. nem butítják tovább az embereket. Ezt várom, hogy Te is elfogadd, tiszteletben tartsd. A tények makacs dolgok...

kanálwarrior 2011.06.07. 19:41:44

Az ugye senkit nem zavar hogy a keresztény, a zsidó és a mohamedán vallás az ugyanaz? Semmi baj, érezzétek magatokat felsőbbrendűnek amiért ti Keresztények vagytok.

kanálwarrior 2011.06.07. 19:43:24

@Mj: Hagyjuk ezt a neoliberális maszlagot, és nevezzük nevén a gyereket: láthatatlan lényekkel beszélgetni az skizofrénia.

kanálwarrior 2011.06.07. 19:50:21

@Mohamed: Menj már el Angliába te majom. Szerinted honnan kerül oda az a sok arab? Osztódnak, vagy klónozzák magukat? De ha nekem nem hiszel, itt egy bloghu-s (csak hogy ne ellenséges oldalakat reklámozzunk) írás a témáról: boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2011/05/24/az_iszlam_meghoditja_europat
Biztos van jobb is, hirtelen ezt találtam.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 19:52:06

"a legtöbb jövőkutató szerint"

"érdemes a történelmet megismerni, kicsit jobban. Ha máshogy nem, sorozatokból - lásd HBO sorozatok"

"a tények makacs dolgok"

Röhögök nagyon.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 19:57:36

@Legelő Őse:

"Tényleg érdemes a történelmet megismerni, kicsit jobban. Ha máshogy nem, sorozatokból - lásd HBO sorozatok, pl. Borgiák, a Tudorok stb."

Na, most már tudom, hogy miért állítasz tudományosan megalapozatlan dolgokat. Így legalább tiszta sor.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 20:00:16

@szMáté:

Megköszönném, ha nem minősítenél, én sem minősítettelek téged, barátom. (Éppen eléggé minősítenek téged a mondataid meg a stílsod.) Egyébként szívesen találkoznék veled élőben, kíváncsi vagyok, mennyire tudnál a való életben értelmesen vitatkozni - tudod, eszmét cserélni - egy vallásos emberrel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 20:01:37

@szMáté:

A muzulmánokat egyébként sérti a mohamedán megnevezés, csak gondoltam szólok, hogy legközelebb hitelesebb vallásszakértőnek tűnhess majd.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 20:02:45

@"the dragon": meg fogsz döbbenni, az MTA-nak is van : jövőkutatási bizottsága. Ajánlom figyelmedbe a témában:
Raymond Kurzweil, amerikai író és tudós, A gyorsuló eredmények törvénye (The Law of Accelerating Returns) 2001, illetve Gordon Moore műveit is (róla nevezték el a Moore- törvényt, google a barátod)Félre ne értsd, egyik tudós sem bírálja az egyházat, sem pedig kárhoztatja, pusztán elemzi a történelmi változásokat.

A történelemmel kapcsolatban azért ajánlottam sorozatokat, hiszen a legtöbb mai ember az iskolában nem figyel, olvasni nem szokott. A kommentelő észrevételeiből arra a a következtetésre jutottam, hogy csak a hasznára válhat ha olyan szórakozást választ, miközben kicsit bepillanthat egy-egy történelmi kor realitásaiba is. Az említett sorozatokban pedig megmutatkozik az egyház szerepe a világ alakulásában....

A tények makacs dolgok, pedig egy idézet A Tanú című filmből, érdemes megnézned, akkor megérted hogy miért használtam itt...

Örülök ha vidám perceket okoztam :-)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 20:09:07

@Mj: fenti válaszom neked is ment. Szívesen venném ha kiragadnál néhány tudományosan megalapozatlan dolgot, és érvekkel alátámasztanád. Én igyekszem a hozzászólásaimban ezt cselekedni.Természetesen ismereteim nem sorozatokból nyerem, ezt pusztán javasoltam annak a posztolónak, aki azt a tényt osztotta, itt idézek tőle: "a mai európai ée tengerentúli kultúrát a kerewszténység alapozta meg..." Nem bántásból, az ókori Rómában többen jártak könyvtárban mint a jelenlegi országunkban.... ha valaki ilyen ismeretekkel rendelkezik, kénytelen vagyok sorozatokat ajánlani nekik, hiszen ez általános iskolás történelem ismereti szint...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.06.07. 20:23:29

@Anti Anyag: Azért nagy dolog idáig eljutni egy olyan történésből, amit egy polgárpukkasztani akaró, belsdézett hippi pár produkált, hogy meg tudják venni a napi drogjukat :-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 20:26:06

@Legelő Őse:

Oké, kiragadok pár tévedést még a meccs előtt.

"a kereszténység az emberiség fejlődésének jelentősé gátja volt"

Egyrészt, az emberiség nem fejlődik, azon kívül, hogy például egyre kisebb az állkapcsunk, egyre finomabb mozgásra lesz képes a kezünk, és egyre nagyobb az agykoponyánk. Maximum a tudomány vagy a technika fejlődik, vagy bizonyos műveltségi területek jutnak el mélyebb társadalmi rétegekhez is. Másrészt a kereszténység és az európai "fejlődés" a 19. századig gyakorlatilag nem választhatók el egymástól. Európa jogrendszerének, kultúrájának, művészetének és bizony, sok tudományos vívmányának is keresztény kapcsolódási pontjai, akár gyökerei is vannak, tehát egyszerűen anakronizmus úgy vizsgálni a történelmet, hogy hol lennénk most, ha nincs kereszténység Európában.

"Meg kell hogy mondjam, hogy minden a nevében vívott háború - természetesen nem csak a kereszténység nevében vívtak háborút - több generációval vetette vissza Európa fejlődését."

A háború mindig motorizálja a technikai és tudományos fejlődést. Éppen ennek gyümölcsét élvezzük most is, amikor netezünk. Igen, egyébként a háború rossz dolog, de most hagyjuk ki ebből a személyes megítélés kérdését.

angyalföldi partizán 2011.06.07. 20:44:01

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: huuh,sipi elvtárs,maga igazi terminátor!gerincet tör,orcát szakít,milyen titkos ütések vannak még a tarsolyában,elvtárs?az ötpontos szívrepesztő is megvan?mi is ilyenek vagyunk,régi pufajkások,3 flakon bor után a magyar Bruce Lee-nek hisszük magunkat.te meg legyél a bolsevik transzformer.

kanálwarrior 2011.06.07. 20:55:29

@Mj: Engem meg a Mekka felé imádkozás sért. Ez van. De nem tartom magam vallásszakértőnek, ugyanúgy ahogy a genitális szemölcsökhöz sem értek. Foglalkozzon vele az aki megkapta ezt a nyavalyát.

ca2 2011.06.07. 20:56:48

@Mj: "Egyébként szívesen találkoznék veled élőben, kíváncsi vagyok, mennyire tudnál a való életben értelmesen vitatkozni "

Miért, írásban tud?!

ca2 2011.06.07. 21:01:51

@szMáté: Ugyan az? És mitől ugyan az, mond már el nekünk légyszi!?
Legfeljebb azt állíthatod, hogy rokon vallások, de hogy ugyan az volna az több mint tévedés.
De tőled nem ez az első (mármint tévedés), nem lepődünk meg!

Rowar Atkinson 2011.06.07. 21:06:08

Megjelent az ateista kommandó osztani az észt, pfffii.

Ezt az esetet ti sem tudjátok megvédeni gyerekek, úgy undorító, ahogy van,nekem jöhettek az inkvizícióval, meg a pedofil papokkal, erre nincs magyarázat...

Tita nick 2011.06.07. 21:07:10

Igazi liberális poszt. Kellemes nyamnyogást. Buzik előnyben. Cupp mindenkinek. Hánytam.

Archenemy 2011.06.07. 21:12:40

má biztos írták, de felteszem ha zsinagógába mentek volna, az nem felvilágosult, jópofa liberális polgárpukkasztás, hanem borzalmatosnáci antiszemita rettenetfasizmus lett volna

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 21:15:06

@Legelő Őse:

Engedd meg, hogy ne vegyem komolyan azokat a "tudósokat", akik az elképesztően történelmietlen "mi lett volna, ha?" kérdéssel foglalkoznak... A jövőre vonatkozóan pedig maximum prognózisokat lehet készíteni, amikhez illik egy százalékot is rendelni, ami azt mutatja, hogy mekkora esélyt látnak a beteljesülésre. Ezek tények majd akkor lesznek, ha esetleg bekövetkeznek.

Az HBO sorozatok hitelességét most nem firtatnám, de javaslom, a jövőben azért ne hivatkozz rájuk, ha írástudó embereket próbálsz győzködni... Vagy ne is próbálkozz ilyesmivel, inkább hallgass rájuk.

(Csak tényleg zárójelben, eléggé kíváncsi lennék azokra a módszerekre, melyekkel sikerült kisütni, hol tartana Európa a kereszténység nélkül. Gondolom társadalmi és gazdasági szempontból is alaposan megvizsgálták azokat a területeket, ahol ez a vallás nem vetette meg a lábát, ráadásul hatást is alig gyakorolt. Például az elképesztően fejlett Közép-Afrikát, Belső-Ázsiát, vagy az 1854 előtti Japánt...)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 21:18:58

@Archenemy:

Az attól függ melyik zsinagógába mennek. Például Köves Slomó biztos van annyira szupercool újhullámos arc, hogy röhögve elkezdi paskolni a fickó popóját az aktus közben... Nincs kedvetek kipróbálni Mirlivel?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 21:21:19

@supracoger:

Nyilván, mert Bambi nem tud feljelenteni erőszakos közösülés miatt...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 21:21:33

@szMáté:

Akkor ezek után megköszönném, ha nem foglalkoznál sem a vallásokkal, sem azok követőivel. Pá!

Archenemy 2011.06.07. 21:22:36

@"the dragon": nyilvánvalóan ki lehet mutatni, hogy minél több valahol a vallásos, annál fejletlenebb az ország. Vegyük csak mondjuk a 90%-os vallásosság-arányú USA-t, ami ugye egy teljesen jelentéktelen, minden téren a világ mögött kullogó nyomorult kis földdarab, soha nem is hallott róla senki.

Magyarország minden téren megelőzi, hiszen itt kevesebb a vallásos, ezért aztán itt az emberek okosabbak, többet dolgoznak, szaporábbak és boldogabbak!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 21:22:44

@ca2:

Épp azért lennék kíváncsi, hogy a való életben milyen is ez az ember.:) Elég frusztráló lehet így egy evangélista nevét viselni.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 21:26:02

@Archenemy:

Vagy vizsgálhatjuk en bloc a protestáns államokat is, amiket akár a protestáns monarchiákra is leszűkíthetünk.:)

Matyko 2011.06.07. 21:30:11

a FFF-ert fizetendo 'vaskos summa' asszem kb havi 10 euro, ami az atlag paysite dijanak kb fele. raadasul viszonteladoi programjuk sincs, ez nagyon lajtos uzleti modell, ketlem, hogy barmit keresnek belole. marmint, hogy igazi penzt raknak ossze ezzel..

alibaszna de bamba (törölt) 2011.06.07. 21:38:18

@Tita nick: Ahogy említed"Igazi liberális poszt. Kellemes nyamnyogást. Buzik előnyben. Cupp mindenkinek. Hánytam."
Ha a katolikus papokra gondolsz,mert hogy köztük van a legtöbb (rejtőzködő) homoszexuális,nem értem,hogy jön ide a liberalizmus?

Archenemy 2011.06.07. 21:46:29

@alibaszna de bamba: ja igen az is tök érdekes, hogy melegnek lenni trendi, aranyos, liberális és toleráns, kivéve ha netán egy pap meleg, mert az beteg, aberrált, undorító és erkölcstelen

alibaszna de bamba (törölt) 2011.06.07. 21:51:53

@Archenemy: Másold be léyszíves,hogy én hol írtam ilyet!
Egyenlőre én (egy gondolom jó keresztény) "buzizására" válaszoltam úri stlusban.

Archenemy 2011.06.07. 21:55:37

@alibaszna de bamba: sajnos nem értek angolul, e tudnád fordítani ezt a mondatot?

"Gay men are significantly over-represented among atheists"

itt találtam:

mwillett.org/atheism/gaytheist.htm

Nem tudod, mit jelent a fenti mondat pontosan? Én sajnos nem értem!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 21:57:31

@Archenemy:

Én ebben a kérdésben feltétlenül hiszek @alibaszna de bamba: -nak, elvégre alapos embernek ismertem meg, aki minden bizonnyal részletgazdag naplót vezet a partnereiről...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 22:01:27

@Mj: a művészetek és a kultúra fejlődésével egyetértek, de az is tény hogy az egyháztól független gazdag mecenatúra is jelentős hatással volt minderre, tehát nem tudhatjuk mi lett volna ha. Nem mellékesen mivel egy hozzászólásra reagálta, és bővebben fogalmazta, ha így magában emeled ki azt a mondatot, viszonylag könnyű belekötni..A háborúk valóban előreviszik a technikai fejlődést, és az igaz a középkorra is, de ne feledjük a megégetett tudósokat és a boszorkányok üldözését sem. A jelentős gátja volt kijelentés még véletlenül sem jelenti azt hogy a fejlődésben nem volt része a kereszténységnek - ezt azonban látom, műsként ítéljük meg. A jogrendszer kialakulása - Romai jogon alapul Európa jogrendszere, mely a keresztényég kialakulása előtt már működő jogrendszerként működött - majd később a szekularizáció újbóli megjelenése után lett ismét igazán jól működő... Nem vitatom az egyház szerepét, de a megítélésében engedtessék meg hogy kritikákat is megfogalmazhassak.

@"the dragon": megengedem hogy ne vedd őket komolyan, de tudnod kell hogy a világ kormányai jelentős erőforrásokat költenek ezekre a kutatásokra ( ide tartozik például a klímakutatás is ) Megértem hogy ez neked nem szimpatikus, de attól még vitathatatlan hogy egy létező kutatási, elemzési terület.
Az HBO sorozatokkal kapcsolatban, nem tudom hogyan magyarázhatnám még el jobban hogy mire vonatkozott a példám - azt javaslom kutasd fel az irónia jelentését... most komolyan - nem akartam megbántani a hozzászólót, és egy ironikus javaslatot tettem neki. Erre Te és Mj mindezt úgy értelmeztétek hogy én innen szerzem az értesüléseimet?
Tiszteletben tartom a hitetek, vallásotokat, de miért ne fogalmazhatnék meg kritikát?
A kritikám pedig az, hogy a keresztény egyház elvitathatatlan pozitív hatásai mellet az emberiség történelmét sok ponton negatívan befolyásolja, teszi ezt a mai napig. - Háborúk, uralkodók zsarolása, inkvizíció, boszorkányüldözés, tudósok ellehetetlenítése, tudományos könyvek elégetése, eretnekek üldözése, de ne is menjünk messze, a második világháborúban érdemeik mellet legalább annyit ártottak azzal hogy nem foglaltak állást... és persze tudom hogy nem szép dolog, de több évszázadokon keresztül ártatlan kisgyermekek megrontása büntetlenül, úgy, hogy egyházi vezetők tudtak erről, és megpróbálták belülről megoldani a problémát. Szerintem pusztán ezen felsorolás is megér annyit hogy jogos kritikát fogalmazzak meg. De továbbra is fenntartom hogy támogatom a vallásszabadságot. Azonban azt már nem, hogy a mai modern alkotmányban kelljen ezt olvasnom - hiszen a realitása egyszerűen nem áll meg. Az hogy hányan vallják magukat katolikusnak például - és hogy hányan élnek aktív hitéletet egymással köszönőviszonyban sem álló számok. Lehet ezt tagadni, de a keresztény fiatalok jelentős részében az egyház egyfajta szolgáltató - esküvő, keresztelő, temetés stb. mint valódi lelki háttér. Persze sokan vannak akiknek ennél sokkal több, de látjuk hogy egyre kevesebben. A katolikus egyház például egyre kevésbé tudja megszólítani a fiatalokat... nem véletlenül. Ma már nem egyszerű kis tanyákon élnek a hívők, akik a negyvennapos böjt után, kilométereket sétálva a templomba, éhesen a színes ablakok miatt csodákat hallucináltak... hiszen ma akár a jövőkutatás is sokkal érdekesebb téma, mint hogy pár szakállas ember összeválogatott egy könyvre való szabályrendszert 300 évvel Jézus halála után a niceai zsinaton...

Lángharcos 2011.06.07. 22:01:49

@Archenemy: Nem lenne meglepő, elvégre a vallások többsége elítéli őket. Innentől mi a valószínűbb?
- Elfogadod, hogy istentelen torzszülött vagy, akinek el kell nyomnia a vágyait a férfiseggek irányába?
- Átértelmezed a szentírást, és úgy veszed, hogy melegnek lenni nem lehet bűn, ha már a zIsten ilyennek teremtett
- Kineveted az egész mesekönyvet..

Archenemy 2011.06.07. 22:15:06

@Lángharcos: "Nem lenne meglepő"

köszönöm, tehát te is elfogadod, hogy az ateisták közt több a buzi

na most figyelj, ezt is le tudnád fordítani esetleg?

Although homosexuals account for less
than two percent of the population, they
constitute about a third of child molesters.
+
"since homosexual pedophiles
victimize far more children than do heteros
exual pedophiles, it is estimated that
approximately 80 percent of pedophilic victims
are boys who have been molested by
adult males."

www.us2000.org/cfmc/Pedophilia.pdf

tehát lássuk akkor az egyenletet

ateisták közt több a homokos
+
homokosok közt több a pedó
=
?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 22:22:50

@Archenemy: nem akarok beleszólni.. de a kérdés az, hogy egy leleplezett ateistát szerencsére börtönbe zárnak, míg köztudomású hogy egyházi pozícióban lévő személyek büntetés nélkül megússzák gyermekek aljas molesztálását. Szerintem ez a legfontosabb kérdés.. a többi magyarázza a borzalmas bizonyítványt...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.07. 22:25:01

@alibaszna de bamba:

"Ha a katolikus papokra gondolsz,mert hogy köztük van a legtöbb (rejtőzködő) homoszexuális"

Erre szeretnék egy kimutatást kérni, ha lehet. Főleg a rejtőzködőknél, akiknél ugye ki se derülhet.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 22:27:40

@Legelő Őse:

Várj, ezt még emésztem... Szóval te most azt kéred számon az Egyházon, hogy miért NEM foglalt állást világi kérdésekben a II. világháború alatt? (Ami ebben a formában persze nem is igaz...) Azért ez egy merész húzás részedről, nem? Az Egyház védte az értékeit és az érdekeit, de ezt talán a Levegő Munkacsoportról, meg nagyjából minden létező szervezetről elmondható... Többek között ezért is léteznek.

A megégetett tudósokról szóló mítosz pedig csodálatos. Tudnál mondani Giordano Brunon kívül még hármat, kettőt, egyet? Az a néhány ezer ember, akit több száz év alatt megsütöttek, még azoknak a gyermekeken kísérletező elborult alkimistáknak is csak a töredéke, akik simán rá is szolgáltak erre.

És ki kell ábrándítsalak, a "modern" alkotmányok jó részében szerepel vallásra vonatkozó utalás, a protestáns országokéban szinte kivétel nélkül.

Archenemy 2011.06.07. 22:30:56

@Legelő Őse:
"nem akarok beleszólni"
de akarsz

"köztudomású hogy "
hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum
érvelési hiba, légy szíves valid érvekkel védd az álláspontodat,a közvéleményre hivatkozás nem érv

hozz például statisztikát vagy tanulmányokat, ahogy én teszem, hogyan várhatod el, hogy egy véleményt tényként fogadjak el egy vitában?

másrészt meg még ha igaz is lenne, hogy a pappedofilokat nem kapják el (amit nem fogadok el, de a kedvedért tegyük fel hogy), attól még továbbra sem cáfolódik meg az én le nem írt de kitalálható következtetésem, miszerint az ateisták közt arányaiban több a pedofil, mint a nemateisták közt

Archenemy 2011.06.07. 22:31:57

mukoggy mukoggy blogmotor

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 22:41:50

@Archenemy:

Pedig elég életszerű, hogy amikor egy felháborodott szülő bemegy az illetékes rendőrkapitányságra, hogy feljelentsen egy pedofilt, az aktuális fakabát visszakérdez, hogy pap e az illető, és ha igenlő választ kap, akkor egyszerűen elsüllyeszti az aktát... Ismervén a magyar rendőrség hagyományait, pedig főleg! Illetve olyan esetről is nap, mint nap hallani, hogy a bíró a perdöntő bizonyítékokat figyelmen kívül hagyva felment egy gyermekmolesztálót, csak azért, mert pap. Ugye. És a "köztudomásúlag" Egyházbarát média cinkosan elhallgatja a dolgokat...

Szóval dőreség volna azt feltételezni, hogy Legelő Őse csak a levegőbe beszél!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 22:47:02

@"the dragon": ez komoly? Emberek jelentős részét hurcolták el vagonokban - erről beszéltem - lehet hogy itt azért érdemes lett volna állást foglalni egy kicsit erőteljesebben is? Sok pap mentett áldozatokat, ők értékes emberek, de az egyház mint intézmény megmutatta akkor is hogy mi a küldetése.. Ez az érdekeinek védelme??
Gyerekeken kísérleteztek? Ez inkább az egyházra jellemző... ráadásul az igazságszolgáltatás feladata lett volna mindig is, nem az egyházé...

Megnyugtathatsz a modern alkotmányok? Mikor készültek azok? 2011-ben? Ne tréfáljunk már! Nincs az egész világon egyetlen olyan alkotmány sem, amelyiknek olyan hosszú lenne a preambuluma mint a miénknek. Egyetlen sem! Véleményem szerint valódi társadalmi egyeztetés hiányában ez inkább felháborító! Én megértem hogy ez egy igény sok ember részéről, de így nem teljes, hanem egyoldalú lett...

Lángharcos 2011.06.07. 22:48:06

@Archenemy: Az ateista meleg magyarázata nem azonos azzal, hogy elfogadom, több a meleg az ateisták között, mint a hívők között, úgyhogy légy szíves ne add a számba ezen állításodat, tartsd meg magadnak.
Lévén még mindig ott az első 2 pont egy meleg fiú számára.

Az első pont az, ami gondolom a papi pedofil ügyeket szokta eredményezni. Ha el is nyomja a vágyát, akkor se fog tudni egy nővel csinálni (vagy igen, de akkor is egy férfiét képzeli maga elé, vagy félrelép férfiakkal, vagy 40 évesen otthagyja a családját és elmegy pasizni).. De ha a szexmentességet választja, akkor pedig kell egy jó kifogás, hogy miért nem jön össze senkivel, mivel a mit sem sejtő környezete egymásnak adva a kilincset hordja neki a nőket.
Marad tehát a nőtlenség mint eszme - ennek legjobb módja az europid kultúrában a cölibátus, és papi hivatás. Tehát papnak megy. Ám bár az akarat és a hit szent, a test gyarló. Ha nem pap lenne, hanem világi ember eljuthatna oda, hogy kölcsönös kapcsolatot alakítson ki egy másik meleggel, ám papként félnie kell a lebukástól - kivel szexelhet hát? Nyilvánvalóan egy szellemileg gyengébb, befolyásolható féllel, aki mégis hímnemű.

A második eset az, amikor valaki egyéni hittel rendelkezik.. Vagy elrejti ezt és veled jár templomba, vagy nem rejti el, és akkor nem járhat templomba, de a hit ereje megvigasztalja, nem? :)

A harmadik eset, hogy ateista.. Talál más ateistákat, akikkel tojnak a világra, hívőkre, szentségekre, boldogok együtt ketten vagy többen.

Nos, a három eset közül melyik a legvalószínűbb a pedofil életútra?

Archenemy 2011.06.07. 22:52:25

@Legelő Őse: "ráadásul az igazságszolgáltatás feladata lett volna mindig is, nem az egyházé..."

őőő... "nem akarok beleszólni" ( :p ), de azt vágod, hogy pl. a spanyol inkvizíció az állami szerv volt és nem egyházi?

Lángharcos 2011.06.07. 22:54:19

Ha már pedofil sztori, akkor gondoljuk végig, hány vallási pedofil ügy volt, ahol ismert volt a tettes, mégsem tettek semmit. És hány "világi" ügy volt? A közelmúltból egy rémlik, ahol az igazságszolgáltatás tehetetlen volt a magas rangú bűnözőkkel szemben, ahol és amiért aztán az apa bosszút állt mindenkin (azonban nemrég előkerült az ő holtteste is.)

No de számolni se tudom, hány katolikus pedofil ügyről olvastam mostanában :( Már meg se lepődök, ha újabbat hallok. A pedofil szó menthetetlenül össze lett kötve a papsággal..

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 22:54:22

@Archenemy: ez nem a közvélemény - azt hittem tájékozott vagy. Használd a googlet- és írd be pedofília, egyház, kártérítés - sok millió dolláros tételeket fogsz találni... ebben már csak nem kell segítenem. Amúgy nem vitattam, és nem is kívánom hogy az egyház vagy a homoszexuálisok, vagy milyen csoportok körében magasabba pedofília. Ehhez nem is szóltam hozzá. Ahhoz szóltam hozzá, hogy felderített esetek vannak, amelyek büntetlenül maradnak. Nemrég éppen a pápát gyanúsították meg, hogy korábban tagja volt annak a vizsgálóbizottságnak, mely eseteket tárt fel, és pusztán áthelyezések történtek. Miért kell védeni a védhetetlent? Használd a netet, tényleg. Én nem állítottam hogy minden pap pedofil, stb. Ez nyilvánvaló butaság. Arról beszéltem, ami a legnagyobb baj, ami miatt vádolják az egyházat évtizedek óta! Hogy a tudomására jutott esetek után sem tesz meg mindent hogy ezek a borzalmak ne forduljanak elő. Szerinted a pénz az majd segít az áldozatokon?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 23:03:50

@Archenemy: én szeretem ha beleszólsz, csak nem értem az érved. A spanyol inkvizíció valóban állami szerv volt, de ha valaki gyermekeken kísérletezik, akkor az az igazságszolgáltatásra tartozik. Ha ez egyenlő az egyházzal, akkor azzal pont azt támasztod alá, amit én mondok.. nem értem miért írtad tehát...
Vagy akkor úgy érzed ez jó? Azért az inkvizícó rövid jelentését idemásolom neked: "Az inkvizíció a történelem során többször, többféleképp megvalósult intézmény, amely az eretnekek, tehát az aktuálisan hivatalos egyházi nézetekhez képest másként gondolkozók, illetve a más vallásúak és a hitetlenek elleni fellépést tekintette feladatának." Remekül hangzik mi??

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 23:07:59

@Legelő Őse:

Az, hogy te nem tudsz valamiről, az ugye bár nem érv semmire. A Bibliothèque Nationaleban (gondolom máshol is, de én ezeket olvastam feldolgozva) vannak iratok arra vonatkozóan, hogy a "setét" középkorban hány gyermek eltűnéséről (és itt most tízezres tételről beszélünk) történt bejelentés csak Párizs környékén, és a kinyomozott ügyek mindegyike aranycsinálókhoz vezetett.

Egyébként abban igazat adok, hogy az igazságszolgáltatás ma már állami feladat. Akkor miért az Egyházon kéred számon a pedofil ügyeket? Gyakorlatilag még nem volt olyan kommented, ami ne hemzsegett volna a logikai bukfencektől...

Archenemy 2011.06.07. 23:15:49

@Legelő Őse:
"Használd a googlet"
legrégebbi internetes hülyeség, ez a "nem mondok érveket, ott az internet, találd meg". Ha elég ideig keresek, a lapos föld bizonyítékát is megtalálom. Most komolyan, nehogy már én fáradozzak azért, hogy a te álláspontodat próbáljam bizonyítani.

Nem azt mondtam sosem, hogy soha egy pap sem volt pedofil. Én is tisztában vagyok vele, hogy voltak botrányok. Hanem azt állítom, hogy a pedofília aránya alacsonyabb a hívők, mint az ateisták közt. Ezt a homoszexuális vonalon látom bizonyítva, érvelést lásd fenn.

Ha ezt meg tudod cáfolni, pl. tanulmánnyal vagy statisztikával, örülni fogok, hiszen egy tévedésemből szakítasz ki. De közvéleményre, kiragadott esetekre, saját meggyőződésre hivatkozva nem fogsz tudni meggyőzni se te, sem Lángharcos, hiszen ezek nem racionális érvek.

alex4 2011.06.07. 23:26:00

@Mj:

„Akkor ezek után megköszönném, ha nem foglalkoznál sem a vallásokkal, sem azok követőivel. Pá!"

Attól tartok, joga van hozzá, pláne, ha adófizető, hiszen az adóbevételekből MINDEN NAP kb. 110 millió Ft-ot az egyházakra pocsékol el a magyar állam, és ez csak imádkozásra („hitéleti tevékenység" - LOL!) „jár". Az évi több tízmilliárdról nem is beszélve (amiből aztán meg lehet játszani a jótékonykodót).

Sajnos, ennek a sok tízmilliárdnak a jó része népbutításra, állami pénzen finanszírozott egyházpropagandára megy el, újabban pedig már a konkurencia kiszorításához is állami segítséget vesznek igénybe a bennfentes egyházak a még több pénz reményében.

Persze, az összes vallásos hit nép- esetleg önbutítás, hiszen nem úgy tűnik, hogy Siva, Buddha, Allah vagy éppen a zs*dó-k*r*sztények általi agyszülemény, a „3-az-1-ben" istenke bármennyivel is valóságosabb lenne, mint a Nagy Spagettiszörny vagy Hófehérke...

Majd ha a térben és időben kismillió „szent és egyetlen és minden6ó" hívei zöldágra vergődnek egymással, akkor szóljatok és én is megyek ájtatoskodni - asszem, ez nem mostanában lesz...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 23:29:26

@Archenemy: szerintem hoztam releváns érvet - a milliós kártérítésekről írtam. Hogy min vitatkozol, azt nem értem.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.06.07. 23:35:40

@"the dragon": örülök hogy logikai bukfencekkel vádolsz, miközben az egyház által elkövetett inkvizíciót azzal igazolod hogy az aranycsinálók gyermekeket tüntetnek el? Ez valóban szörnyű, de nem értem miben menti fel az egyházat az ártatlanok, tudósok, másként gondolkodók, másban hívők stb. kivégzésétől? Érzem az elfogultságod, de a személyeskedés nem vezet sehova. Ez a kérdés hogy miért az egyházon kérem számon az egyházi ügyeket? Én csak az egyház pedofil ügyeit kérem számon az egyházon! Márpedig sajnos van mit! Talán Te sem gondolod hogy a hatalmas kártérítések azért vannak, mert nem történt semmi....

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 23:38:55

@alex4:

Ja, az adónkból ne kapjanak egy fillért se, de cserébe kapják vissza az államosított egyházi vagyont néhány ezermilliárd forint értékben, ugye? Szerintem zokszó nélkül elfogadnák az üzletet...

Mohamed 2011.06.07. 23:48:27

Legelő Őse
Tiszázzunk pár dolgot. Tiszteletben tartom a véleményed neked az enyémet nem kell hisz nem a véleményemet írtam hanem tényeket a HBO-t nem nézem Töri és Pszichológia szak mellett nem érek rá+drága.Igen a görög-római kultúra alapozott meg mindent de a kereszténység (Kódex írók és másolók)nélkül és kis részben a muszlim hit nélkül ennek töredékei sem maradtak meg volna.Pl építészetben Kereszt boltozat(rómaiak+görögök nem ismerték oszlop csarnokokkal oldották meg) A középkori templomok alapozták meg a mai építészetet melyet leg több esetben papok építettek pl.Bathala katedrális asztúria Bourges-i katedrális vajdahunyadi vár stb. még sorolhatnám a latin írásbeliség megléte is a kódex másolók érdeme a latin folyóírást pdeig Frank kódex másoló szerzetesek találták kb. 680 táján fel a nyomtatás Johann Guttenberg szerzetes érdeme Canterbury Szent Anzeln pdeig a virág szerkezetét írta le matematikai képletekkel A mai bor sajt és sör kultúrát egy az egyben a frank és német szerzeteseknek köszönhetjük új szőlő művelési oltási és komló főzési technológiák stb.ők dolgozták ki a egyház érdeme a talajváltó barbár módszertől a két majd három nyomásos föld művelési forma kidolgozása mely nélkül ma még európa élelmezése se lenne megoldott a filozófia számos iránzatát is az egyháztagjai alkották meg pl.Aquinoi Szent Tamás-skolsztika a keresztes hadjáratok pedig elképeztő kultúrális fellendülést eredményezett az általad említett mecénások is a szent földön gazdagodtak meg.a boszorkányok pedig szinte kivétel nélkül vidéki parsztok parasztlányok voltak akiket helyi nézet eltérések miatt jelentettek fel, nem tudósok voltak Galileit is szerzetesek oktatták gyerekként aki később maga is szerzeteseket oktatott Giordano Brunon kívül egyébként én se tudok megégetett tudóst A jezsuiták tudományos oktatása és vívmányai elévülhetetlenek a jövő kutatók munkája a történelem kapcsán nem megbízható és saját állításuk szerint sem hiteles az ő szakterületük másra terjed ki és műszaki fejlődés szempontjából is óriást alkotott az egyház elég ha csak Jedlik Ányos bencés szerzetest.Tehát joggal állíthatom az egyház és tagjainak tevékenysége nélkül talán még mindíg az ókori szinten élnénk.de a muszlimoknak is nagy szerepük volt az európai kultúrában pl. arab számok Algebra .Én az hbo sorozatocskák helyett ajánlanám neked a levéltárat és Száray Miklós Történelem IV. c. középiskolai tankönyvét ISBN 978-963-16-2813-5

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.07. 23:49:55

@Legelő Őse:

Az alól semennyiben sem menti fel, csak az "ártatlanok" számát néhány nullával hajlamos vagy túlbecsülni. És ez jó eséllyel alacsonyabb, mint a kezdetleges "állami" igazságszolgáltatás kárvallottjainak száma... Akkoriban a nyomozati szakasz kevésbé volt cizellált, még a poligráfot is nélkülözni kellett, így meg azért be-becsúszik egy-két hiba. Ettől függetlenül sokkal jobb volt, mintha nem lett volna helyette semmi.

Archenemy 2011.06.07. 23:50:30

@Legelő Őse: "Hogy min vitatkozol, azt nem értem. "

Pedig ennél egyértelműbben sajnos nem tudom leírni. Tisztán olvasható, hogy mit állítok. Ezt nem cáfoltad meg, hanem kiragadott esetekkel példálózol. Kb. mintha azt mondanám, hogy a statisztikák szerint a dohányosok hamarabb meghalnak, te meg hozzám vágnád, hogy de x meg y meg z is milyen sokáig éltek, pedig cigarettáznak.

alex4 2011.06.07. 23:53:05

@"the dragon":

Már eddig is sokat visszakaptak abból, amit állami/földesúri kényszerrel majd' 850 éven keresztül adóként beszedtek a dolgozó magyaroktól. A kilencedik tized is adó volt, tehát az ebből keletkezett felhalmozott vagyon az államot, a népet illeti meg, nem egy magánszervezetet!

Pláne, ha az a magánszervezet - állítása szerint - minden6ó támogatóval rendelkezik. Szvsz, imádkozni ingyen is lehet, ráadásul egy minden6ó imádkozás nélkül ne tudná, hogy mit gondol a híve? Meg aztán, ha belegondolok, hogy az előző pápa - gondolom, nála az ima a munkaköri leírásban szerepelt - 22(!) éven keresztül nagy nyilvánosság előtt elkövetett ájtatoskodás keretében legalább évente kétszer azért imádkozott, hogy legyen megbékélés a Közel-Keleten, s ennek mekkora foganatja lett, talán szabad megkérdőjeleznem az imák hatásfokát akár ár-érték viszonyban is... :))

A hit erősségére pedig a pápa golyóálló üvegketrece elég bizonyíték lehet, csakúgy, mint Pesten a Városligeti fasorban a püspöki palota tetején lévő két villámhárító...

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.08. 00:04:15

@alex4:

Erre a kérdésre majd akkor térjünk vissza, ha az általad kreált kommunista kényszerképzetek nem csak a mesevilágodban írják felül a hatályos magyar jogszabályokat...

Mohamed 2011.06.08. 00:04:33

Az inkvizíció érve szintén meg alapozatlan részedről hisz IIIince által a 1215 ös lateráni zsinaton felállított inkvizíció a eretnekek tévedéseire rámutasson megyőzéssel majd penitenciát hírdessen azonban legelősször habsburg Rudolf német-római császár és a világi bírósága vett részt az inkvizícióba hogy az invesztitúra harcot ide is kiterjessze ezt követően európa szerte avilági bíróságok kerültek tulsúlyba és nem csak az ítélet hozatal dőltel az ő akaratuk szerint de az ítélet végre hajtásban is a világi bíróság tevékenykedtek melyet a császár ill. király rendekt el felség sértés címén az egyháznak ebbe nem sok beleszólása volt az invesztitúra harcok miatt.

Archenemy 2011.06.08. 00:05:29

@alex4: mindenkinek lehetősége volt szavazni, volt olyan párt is, aki kevésbé vagy egyáltalán nem támogatta az egyházakat. ez a demokrácia, ezt kell szeretni. Talán majd legközelebb :p

Mohamed 2011.06.08. 00:07:20

a keresezténységet és a vallást pedig elég sok alkotmányba bele foglalták pl. lengyelország norvégia.

Mohamed 2011.06.08. 00:10:32

Legelő Őse
A XX.sz-nál korábbi bizonyítékot fel tudnál mutatni miszerint a papok évszázadokon át gyerekeket erőszakoltak? érdekelne

Mohamed 2011.06.08. 00:13:06

Legelő Őse
Ha az igazság szoláltatás a szekularizáció értelmében állami feladat akkor miért várod el hogy pedó ügyekbenn az egyház járjon el?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 00:28:42

@Legelő Őse:

"a művészetek és a kultúra fejlődésével egyetértek, de az is tény hogy az egyháztól független gazdag mecenatúra is jelentős hatással volt minderre, tehát nem tudhatjuk mi lett volna ha."

Eleve én vázoltam, hogy anakronizmus az, amiről írsz, és nem tudhatjuk, hogy "mi lett volna, ha", erre te éppen akkor veted ezt közbe, amikor te is belátod, hogy igazat kell adnod nekem. Ergo mismásolni próbálsz, ami nem túl produktív. Másrészt az egyháztól független mecenatúra a 19. század előtt nem jellemző Európában, később sem mindig és mindenhol jelentős.

"Nem mellékesen mivel egy hozzászólásra reagálta, és bővebben fogalmazta, ha így magában emeled ki azt a mondatot, viszonylag könnyű belekötni.."

Én állításokkal vitatkozom, és nem kívánok minden regényfolyamra en bloc reagálni. Annál azért kicsit több dolgom van ugyanis. Erről egyébként is akkor beszéljünk, ha az idézett mondatok önmagukban más értelműek, mint a szövegkörnyezetben, például hiányzik belőlük egy "nem" szócska.

"A háborúk valóban előreviszik a technikai fejlődést, és az igaz a középkorra is,"

Tehát belátod, hogy igazam van.

"de ne feledjük a megégetett tudósokat és a boszorkányok üldözését sem."

Ennek semmilyen relevanciája nincs az előző részmondattal. Ráadásul: éppen most foglalkozott a mandiner az inkvizícióval, így ha nincs kedved elolvasni a katolikus egyházra vonatkozó tévhiteket elemző könyvet, szeretettel ajánlom ezt a viszonylag korrekt bejegyzést:

mandiner.blog.hu/2011/06/06/az_inkvizicio_vedelmeben

Itt szokták rendszerint vagy tévesen Galileit, vagy kevésbé tévesen Brunót felhozni, úgyhogy ezt megelőzendő inkább most részletezném az esetet. Giordano Brunót nem tudományos tanai, hanem eretneksége miatt égették meg, akivel egyébként sok-sok tudóst szoktak teljesen alaptalanul azonosítani, például Vesaliust vagy Leonardót, aki pápai megbízásból is foglalkozott anatómiával. Az eretnekség akkor ugyanolyan társadalom- és közösségellenes cselekedetnek számított, mint ma az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló kísérlet. Figyelem, itt nem tanácsos a mostani gondolkodásunk alapján és visszavetítésével értékítéletet alkotni, egyszerűen így működött az akkori világ, amit megértenünk kell, nem pedig elfogadnunk.
Az, hogy boszorkányokat égettek meg, nem tudom hogyan kapcsolódik az európai technikai fejlődés hátráltatásához, ezek a nők - mert főleg nők voltak - ugyanis jellemzően nem az értelmiségi réteget alkották. Hab a tortán egyébként, hogy az értelmiség, így a tudósok színe-java a klerikusok soraiból került ki nagyon sokáig.

"A jelentős gátja volt kijelentés még véletlenül sem jelenti azt hogy a fejlődésben nem volt része a kereszténységnek - ezt azonban látom, műsként ítéljük meg. A jogrendszer kialakulása - Romai jogon alapul Európa jogrendszere, mely a keresztényég kialakulása előtt már működő jogrendszerként működött - majd később a szekularizáció újbóli megjelenése után lett ismét igazán jól működő..."

A római jog fennmaradását a keresztény egyháznak köszönhetjük. A keresztény Iustinianus és a CIC csak mond neked valamit, ami ugyebár a római jog betetőzése. Más: Bologna, 11. század vége, nem elég, hogy ezek a szerencsétlen klerikusok egyetemet alapítanak, hanem még római joggal is foglalkoznak. Ahogy később is, szerte Európában, az egyházakhoz kötődő egyetemeken.
Egyébként pedig semmilyen összefüggés nincs a római jog működése és a szekularizáció között, összefüggés inkább a társadalmi és gazdasági viszonyok bonyolultabbá válása és a jogrendszer sokrétűbbé válása között van, amire a római jog szofisztikáltabb intézményeit lehetett használni a vulgár jog helyett.

"Nem vitatom az egyház szerepét, de a megítélésében engedtessék meg hogy kritikákat is megfogalmazhassak."

Csak nyugodtan. Én csak azt várom el, hogy a kritikának valós alapja legyen.

"Te és Mj mindezt úgy értelmeztétek hogy én innen szerzem az értesüléseimet?"

Igen, úgy értelmeztem, mert az innen szerzett tudás tökéletes összhangban van az állításaiddal.

"Háborúk,"

Előbb láttad be, hogy a háborúzás tulajdonképpen Európa technikai fejlődésének egyik motorja. Így nem lehet értelmesen vitatkozni, ha állandóan ugyanazokhoz a klisékhez térsz vissza, függetlenül attól, hogy mit mondasz nekem.

"uralkodók zsarolása,"

Ezt nem is értem. Ha arra gondolsz, hogy a pápák világi fejedelmekként is viselkedtek, azaz politizáltak, akkor bizony, így működik a világ: ha méltóságot viselsz és államot igazgatsz, nem vonulhatsz vissza a szellemi szférába, politizálnod kell. A politika, meg mint tudjuk, "mocskos dolog".

"inkvizíció,"

Még mindig szeretettel ajánlom a föntebb említett bejegyzést, egészen emészthető.

"boszorkányüldözés,"

Egyébként, ha nagyon demagóg akarnék lenni, erre fölhozhatnám a kommunizmus és nemzeti szocializmus bűneinek tagadását, amiért letöltendő is járhat. De inkább csak azt tenném hozzá érvként, hogy minden közösségből szokás valamilyen formában kivetni azokat, akik arra destruktív hatással vannak, kora válogatja, hogy milyen úton-módon.

"tudósok ellehetetlenítése,"

Tudósokat csak eretnek nézetek miatt szólítottak fel arra, hogy vonják vissza tanaikat, és ez sem érhető mindig tetten. Gauss, a matematika fejedelme például ugyanúgy vallásos volt, mint Lavoisier, Pasteur, Avogadro, Ampere vagy Newton, utóbbi azonban nemcsak antitrinitárius nézeteket, hanem egyéb, az anglikán egyház számára elfogadhatatlan tanokat vallott, mégis szép karriert futott be akkor, amikor javában égették az anglikánok a boszorkányokat.

"tudományos könyvek elégetése,"

Az, hogy egy adott rendszer az általa destruktívnak tartott irományokat hogyan kezeli, nem azon múlik, hogy keresztény-e, hanem azon, hogy mennyire törekszik totalitásra. A kereszténység az evangéliumi üzenet értelmében az egész emberiség lelki üdvével kíván foglalkozni - ezért nem magánügy, hanem politika is a vallás ennek fényében -, azaz meg fogja mondani, hogy mi a jó és mi a rossz, könyvek terén is. Ezért hozták létre annak idején az indexet, ami még mindig csak egy "tiltólista", nem pedig könyvégetés. (Ráadásul nem a tudománnyal volt problémájuk, hanem mint említettem, az eretnek, kereszténységgel összeegyeztethetetlen gondolatokat nem tűrte meg az egyház, így került az index első helyére Macchiavelli Il Principe-je.) Hitler és Sztálin totális diktatúrája ezzel szemben egyáltalán nem keresztény, ugyanakkor könyvégetést és könyvbezúzást alkalmazott. A rendszerváltás utáni Magyarországon is jellemző egyébként, hogy bizonyos irományokat nem támogatnak, politikai alapon bojkottálnak újságokat, és ugyan bármi kapható, egy Mein Kampfot most is nehezebb megszerezni, mint egy Harry Pottert, nem is véletlenül.

"eretnekek üldözése,"

Minden korszakban üldözték azt, aki nem illett adott közösség normái közé, ezt már említettem. Nem feltétlenül helyes, viszont a társadalom így működik. Bizony, ma is van, aki megdobálja a melegeket, még akkor is, ha nem provokálnak. Egyszerűen a nagy tömegek a nagyon mást nem tolerálják, és mivel az egész társadalom keresztény volt, így a pogromoktól jobban kellett tartani, mint attól, hogy máglyán éget el az egyház. Ráadásul akkor sokkal homogénebb tömegek voltak, mint az igen mobilis információs társadalomban, így a reakciók is hevesebbek voltak, ha valakiről kiderült, a nézetei, cselekedetei nem összeegyeztethetők a "normával", a "helyessel".

"de ne is menjünk messze, a második világháborúban érdemeik mellet legalább annyit ártottak azzal hogy nem foglaltak állást..."

A pápa egyrészt teljesen kiszolgáltatott helyzetben volt mind Mussolini, mind Hitler irányába - egy legenda szerint már Napóleon is megkérdezte, hogy ugyan, hány katonája van a pápának -, másrészt ezt mondd azoknak a papoknak, akik életüket áldozták azért, mert a totális diktatúrák áldozatait mentették, ajánlom figyelmedbe például Apor Vilmost, akit boldoggá is avattak. Továbbá ajánlom figyelmedbe a fasizmust, a nemzeti szocializmust és a kommunizmust messze elítélő pápai enciklikákat, mindjárt világos lesz előtted az állásfoglalás. Ezen kívül igen visszás az a gondolkozás, hogy az egyház ne politizáljon, de ha valamit elítélünk vagy támogatunk, akkor elvárjuk, hogy ők is úgy táncoljanak, ahogy mi fütyülünk.

"és persze tudom hogy nem szép dolog, de több évszázadokon keresztül ártatlan kisgyermekek megrontása büntetlenül, úgy, hogy egyházi vezetők tudtak erről, és megpróbálták belülről megoldani a problémát."

Meg a katonatisztek, orvosok, pedagógusok, edzők, zsidó rabbik stb. is több évszázada rontják meg jórészt büntetlenül a kisgyermekeket. A katolikus egyház bűne az, hogy ezeket a törvénysértéseket eltitkolja, a problémákat pedig még a falak mögött sem oldja meg úgy, ahogy lehetne. Ezek emberi bűnök, de ettől még sem a pedagógus szakmát, sem a kereszténységet nem mocskolhatják be végérvényesen. Az a kliségyártás viszont évek óta gusztustalan, ami ekörül megy, pusztán azért, mert keresztényt - jelen esetben katolikust - fikázni menő, más vallást meg adott esetben antiszemitizmus vagy xenofóbia. A magam részéről rengetegszer belementem már ebbe a vitába, és gyakorlatilag egyszer sem tapasztaltam, hogy a vitapartner bármilyen kérdésben hajlandó lett volna revideálni a nézeteit, úgyhogy szerintem most is fölöslegesen áldozom erre az időt.:-/

"Szerintem pusztán ezen felsorolás is megér annyit hogy jogos kritikát fogalmazzak meg."

Ezek után kérlek, hogy gondold át, mennyiben jogos a kritikád.

"De továbbra is fenntartom hogy támogatom a vallásszabadságot. Azonban azt már nem, hogy a mai modern alkotmányban kelljen ezt olvasnom - hiszen a realitása egyszerűen nem áll meg."

Ezt kifejthetnéd, a mondataid alapján ugyanis arra kellene következtetnem, hogy ma nem reális a vallásszabadság.

"Az hogy hányan vallják magukat katolikusnak például - és hogy hányan élnek aktív hitéletet egymással köszönőviszonyban sem álló számok."

Mint ahogy a házasságok kb. fele is válással végződik ott, ahol szabad párválasztás van, vagyis pártolnánk az intézményt, de nem tudjuk helyesen kitölteni, vagy nem törődünk vele. Nekem sajnos úgy tűnik, hogy lelki válságban van az ország, amit az is mutat, hogy a magyar emberek jelentős része magányos, egyetlen barátja sincs, képtelen az érdemi konfliktuskezelésre, beteges, depressziós, addiktológiai problémákkal küzd, és még sorolhatnám. De ez már messzire vezet innen.

"Persze sokan vannak akiknek ennél sokkal több, de látjuk hogy egyre kevesebben. A katolikus egyház például egyre kevésbé tudja megszólítani a fiatalokat... nem véletlenül."

Ha már mindenképp csak a katolikusokra akarod kihegyezni, megemlítendő, hogy 1945 után előbb üldözték, majd hátrányosan különböztették meg, végül megtűrték. (Mai napig nem kárpótolták egyébként teljesen az egyházakat.) Ezek után nem csoda, hogy egy érték- és lelki válságban senyvedő társadalomban már csak azok fogják aktívan megélni a hitüket, akiknek még volt, aki átadja ezt a szükségletet, ezt a normát. A mai fiatalok - azon túl, hogy számszerűen is egyre kevesebben vannak - az alapvető társadalmi normákat is egyre nehezebben veszik át, egyre kevesebbet hoznak otthonról. És mivel a katolikus egyháznak is ezzel arányosan egyre rosszabb az utánpótlása, nem csoda, hogy a rendszer kontraproduktív.

"ma akár a jövőkutatás is sokkal érdekesebb téma, mint hogy pár szakállas ember összeválogatott egy könyvre való szabályrendszert 300 évvel Jézus halála után a niceai zsinaton..."

Kinek a pap, kinek a papsajt. Engem például érdekel, hogy miért vagyunk, honnan jön a szeretet, vagy hogy mi is lehet az a lelkiismeret.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 00:32:23

@Legelő Őse:

"Gyerekeken kísérleteztek? Ez inkább az egyházra jellemző..."

Ezt kifejtenéd?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 00:41:39

@alex4:

"Engem meg a Mekka felé imádkozás sért. Ez van. De nem tartom magam vallásszakértőnek, ugyanúgy ahogy a genitális szemölcsökhöz sem értek. Foglalkozzon vele az aki megkapta ezt a nyavalyát."

E logika alapján SzMáté nevű kommentelő pajtásunk nem kell, hogy foglalkozzon a vallásokkal, miután bejelentette, hogy:
1. nem ért hozzájuk
2. nem érdeklik és
3. egyébként sem kíván velük foglalkozni.

Esetleg szeretnéd ismertetni egy másik kommentelő álláspontját is az ügyben? Vagy akár elvitatkozhatunk arról, hogy az egyházak állami/karitatív funkciók ellátása miatt kapnak bizonyos támogatásokat, vagy ami a leghelyesebb, felfüggesztjük ezt az időpocsékoló csörtét. Hitvitákba egyébként is kár belemenni, én nem foglak téged megtéríteni, te pedig nem fogsz engem ateistává formálni, ez van.

fakezű1991 2011.06.08. 00:44:39

Megmondom őszintén, elkeserítőek vagytok.
Én speciel megrögzött ateista (bár talán inkább asimovi humanista) létemre boldog párkapcsolatban élek egy hívő lánnyal. Perfektül megértjük egymást, képesek vagyunk a kompromisszumra. Ő nem próbál megtéríteni, én nem próbálom kitéríteni a hitéből. Akkor lenne jó, ha minden keresztény hívő olyan lenne, mint ő.
Szerintem aki hisz, annak a vallása támaszt kell adjon, hogy jobb ember legyen. Én másban találtam meg a támaszomat, ettől semmivel sem vagyok rosszabb ember. Nem vagyok meleg, nem molesztálok fiúkat, de lányokat sem. Engem messze nem érdekel annyira a pedofília és a homoszexualitás, na meg a "vallási bűnözés", hogy tanulmányokat olvassak a témában. Én a gyerekemet meg fogom próbálni távol tartani az ilyen helyzetektől, de nem akarok paranoiássá válni.
Szerintem az egyház nem tolakodóbb a mindennapi életben, mint a Greenpeace-es diákok, vagy a kéregetők. Csak azok mindennapjaiba tud beleszólni, akik figyelnek rájuk. Ha nem érdekel, ne foglalkozz velük.
Amúgy én még mindig sokkal jobban féltem a leendő gyermekemet a drogoktól, meg attól, hogy esetleg megverik, megkéselik az utcán. Ez szerintem sokkal nagyobb veszély, mint pár pedofil pap/ateista/homoszexuális/anyámkínja.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 00:46:51

@Mohamed:

Azért töri szak mellett/után Szárayt inkább ne ajánljuk, bár ha oltás akar lenni, akkor érthető.:) Nem is olyan rég jelent meg Hahner könyve, ami 100 történelmi tévhitet gyűjtött egybe, na azt tényleg tudom ajánlani mindenkinek.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 00:50:58

@fakezű1991:

Anyám agnosztikus - pongyolán fogalmazva ateista -, mégsem akarom megtéríteni és mégis nagyon jó embernek tartom.:)

alex4 2011.06.08. 00:52:00

@"the dragon":

„...nem csak a mesevilágodban írják felül a hatályos magyar jogszabályokat..."

Abban a mesevilágban, ahol Hófehérke egyenrangú agyszülemény a „3-az-1-ben" istenkével, meg a többi minden6óval?

Mellesleg, a kommunista államosítás is „hatályos jogszabály" volt, csakúgy, mint a magánnyugdíjak államosítása.

Továbbra is azt gondolom, hogy napi 110 millió Ft állami támogatás nélkül is lehet imádkozni - talán még a pápai hatásfok túlszárnyalását is ki lehetne tűzni célul...

Meg aztán nem láttam eddig a kádáenpés imakommandót sem akcióba lendülni semmilyen értelmes cél érdekében. Se a gyermekszegénység -éhezés, se devizahitelesek problémáinak megoldására nem jelentkeztek...

fakezű1991 2011.06.08. 00:54:15

Asszem ez esélytelen, de legalább egyvalaki érti, amit mondok. :)

fakezű1991 2011.06.08. 00:58:20

@Mj: Amúgy az ateista esetemben nem fedi a valóságot. Asimov határozta meg magát úgy, hogy ő az emberben, valamint az ember képességeiben, eszében, kreativitásában és kissé talán paradox módon a jóságában hisz.
Szerintem ma ebben a legnehezebb hinni, de én türelmes vagyok. ;)

alex4 2011.06.08. 00:59:58

@Mj:

(1) a 2011.06.08. 00:41:39-es hsz-be idézett dolgokat nem én írtam.

(2) Imádkozni ingyen is lehet - nem kell hozzá napi 110 millió Ft!

(3) A hitvitát sem igen értem, hiszen amíg a Föld lakói meg nem egyeznek abban, hogy melyikük agyszülemény minden6ó-ja az igazi (milliárdok tojják le magasról pl. a jézuskát, ha egyáltalán hallottak róla, hiszen, ők is beképzelnek maguknak egy minden6ót és akkor ki a francnak kell még egy másik is?), addig csak a szánalmas önámítás kategóriája jöhet szóba sokkal több rossz, mint jó következménnyel, amint azt a történelem során már láttuk

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 01:01:32

@fakezű1991:

Asimov érdemes a megbecsülésre.:) Egyébként pedig én is hiszek ezekben, azzal együtt, hogy az embert gyarlónak és rosszra hajlónak is gondolom, tehát semmi probléma veled. (Maximum sajnálom, hogy eddig még nem kaptad meg a hit ajándékát, de ez a magánügyem.:))

Mohamed 2011.06.08. 01:05:45

fakazü 1991
A katolikus egyház szerint a nem vallásos ember is üdvözülhet nekem sincs semmi bajom az ateistákkal csak ha valaki megalapozatlanul vagy tévhitek alapján uszít az egyház ellen(Sipi)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 01:06:07

@alex4:

1. Akkor minek reagáltál rá/szóltál bele?

2. Az egyház állami funkciókra és karitatív feladatokra kap pénzt azon túl, hogy kárpótlás illeti meg. Egyébként pedig jellemzően a hívek szokták összedobni a pénzt még arra is, hogy tatarozzák egyik-másik templomot.

3. Nem kell értened, így maradtál, ennyi. Innentől kezdve meg hiába a rengeteg jó következmény felsorolása, te zsigerből utálod bármely hitet és azon alapuló szervezetet, ergo fölösleges az eszmecsere, hiszen véleményeinkben változás nem várható.

alex4 2011.06.08. 01:21:30

@Mj:

1. Mert nekem címezted...

2. Mások - pl. alapítványok - nem kapnak pénzt ugyanarra, mint az egyházak. Nagyon helyes, a hívek csak fizessenek az ilyesmire (vagy kérjenek a minden6ójuktól...). Nagyon sok hasznos dolog felújítására sincs pénz.

3. Ez nagyon vallásosra sikerült magyarázat: amire nem tudok érdemben reagálni azt fölényeskedve elsumákolom - ez a papok és politikusok sajátja...
Egyébként nem utálom a vallásokat, csak szánalmasnak találom a XXI. század tudományos és információtechnológiai viszonyai közepette (amikor egy 3-4 éves gyerek már többet tud a Föld élővilágáról, mint akik a bibliát írták/szerkesztették évszázadokon át - lásd eszkimó vagy koala), hogy egyesek ilyen-olyan képzelményekben hisznek (főleg attól függően, hogy mely tájon élnek) és nem tűnik föl nekik pl., hogy egynél több minden6ó (persze, mindegyik egy és szent és univerzális!) már sok!

Vagy én rosszul tudom és lehet több minden6ó is?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 01:39:34

@alex4:

1. Tisztázzuk: én egy komment alapján valakinek a saját logikája szerint fogalmaztam meg, hogy hallgatni arany. Te azt reagáltad erre, hogy igenis foglalkozzon a vallásokkal. Én erre idéztem a már általam megválaszolt kommentjét, hogy világossá tegyem a számodra, a saját logikája alapján nem kell foglalkoznia az egyházzal. Naná, hogy nem te írtad ezt, hanem SzMáté, mégis beleütötted az orrodat abba, hogy Máténak mivel kell vagy nem kell foglalkoznia. A továbbiakban mit nem értesz?

2. Frászt nem. De majd ha érvelsz nekem, akkor talán én is szánok 2 percet arra, hogy mi a közös az alapítványi iskola és az egyházi iskola kifejezésekben, hogy csak egy példát hozzak.

3. Ezek szerint erősebb kifejezéseket kell használnom ahhoz, hogy az infót ne blokkolják az agyi leszálló idegpályáid. Nagy ívben tojok arra, hogy mit gondolsz a vallásosokról és vallásokról, engem hiába is provokálsz.

alex4 2011.06.08. 08:48:17

@Mj: O.K. - rendben, befejezhetjük. Különös tekintettel arra, hogy továbbra is áll, amit az elősző hsz-em 3. pontjának első bekezdésében írtam a paopk és a politikusok taktikájáról.

Ez utóbbit próbáltam kivédeni egy ellenszerrel: konkrét kérdéssel, melyre választ vártam, de konkrét válasz helyett továbbra is csak a papi-politikusi stílusú fellengzős elsumákolás volt a válasz...

Ahogy az angol mondás tartja:

„When one person suffers from a delusion, it is called insanity. When many people suffer from a delusion, it is called religion."

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.08. 10:46:43

@alex4:

Aranyos, hogy a 3-4 évesek tudására hivatkozol, mikor láthatóan tenmagad ismeretanyagában is komoly hiátusok tátonganak. Gondolhatnám, hogy ez csak azért van, mert a téma érdeklődésed perifériájára szorult, de látva, hogy milyen vehemenciával vetetted magad a hitvitába, inkább csak egy felszínes hőbörgő hülyegyereknek tűnsz.

Akkor a tárgyi tévedéseid:

1) Az alapítványok - ellenben az egyházakkal - nem kapnak pénzt, ha állami feladatot vállalnak át... Dehogynem.

2) Az egyházi iskoláknak magasabb összeg jut a közösségi forrásokból, mint az önkormányzatiaknak. Természetesen ez is butaság, hiszen ugyan annyit kapnak, csak az egyháziak esetében a normatívát 100%-ban állami számláról kapják, míg a többieknél az állam és az önkormányzat együttesen állja a cehhet. De mind a kettő a mi adóforintjainkból származik. És miután "államosítják" az iskolákat, már az elszámolás is megegyezik majd.

3) A monoteista vallások Istene egy és ugyanaz, vita az üdvözülés útjában van. Ezt minden keresztény, muzulmán, zsidó tudja. És mindenki másnak is illene, aki véleményformálásra ragadtatja magát a témában.

4) A kommunista államosítás "hatályos", elvégre ki tudták kényszeríteni, de mivel a rendszer maga is illegitim volt, annak rendje és módja szerint megtörtént a kárpótlás. És nem csak az egyházak felé, ha minden irányban... Remélem azért a családom kárpótlását nem követelnéd vissza, mert akkor fajul majd csak el a vita igazán!

alex4 2011.06.08. 12:23:32

A 3-as válasz a legviccesebb - csak képzeld el, hogy előállsz ezzel a magyarázattal egy arab-izraeli összecsapásban: gyerekek, nincs értelme gyilkolászni egymást, hiszen Allah = „3-az1-ben", igaz, az utóbbit kissé később találták ki és azért hasonlít az utóbbira, mert az Artisjus akkoriban még nem vette komolyan a szerzői jogokat és lehetett koppintani a szomszéd vallásokról, így nem kellett egy teljesen új mesét kitalálni. Azért pl. csak ennek a két minden6ónak a híve jól el vannak egymás „egyetlen és igaz hit"-ének kétségbevonásával (hú, de finoman fogalmaztam!) azóta is, nem beszélve más minden6ókról meg a nem monoteista vallásokról.

Még egyszer: 3-4 éves éves gyerekek ma már tudnak olyasmiről, amit a bibliai mendemondákat (össze)írók/szerkesztők nem tudtak, mert olyan „univerzális" volt tudásuk (mint az istenük...), hogy - hogy nem - csak a Közel-Keletet és környékét ismerték.

Pl. a „hülye" amerikai őslakosok meg másfél ezer évig nem is tudták, hogy már jézuskázni, meg megváltózni „illik", az ő isteneik meg smafuk. Ezt „korrigálták" aztán az európai katonák, akik tűzzel-vassal, kegyetlenséggel, gyilkolászással terjesztették terjesztették az „igaz hitet" (Allah biztos éppen nem figyelt oda!). Vagy rosszul tudom és a szentlélek ereje volt az inkább? :)))

Ebben speciel a honfoglaló magyarság (is) sorstársa az indiánoknak.

Ami az 1-es és 2-es pontot illeti, az állami feladat az egységes, világnézetileg semleges közoktatás, ahol pl. az összes nagyobb képzelmény (vö. isten) része a tananyagnak. A „3-az-1-ben" agyszülemény max. az egyháztörténeti részben kap nagyobb szerepet.
Ha valaki a hobbit vagy szakkört akar a gyerekének, akkor szervezze meg külön, kérjen a hittan- vagy sakk- vagy hegymászás órára külön pénzt - akár az államtól is. Az egyházak meg ne csdak „papoljanak", hanem szerezzenek pénzt a minden6ó szponzoruktól, ha tudnak! Nem tudnak...

Van pár ismerősöm, akiknek a beszámolója szerint nincs egyenlő elbánás az alapítványi és egyházi iskolák terén.

Csak, hogy mindenre válaszoljak: a családod is kényszeradóztatásból szerezte vagyonát évszázadokon keresztül?

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.06.08. 13:32:58

@alex4:

Bármilyen meglepő is, az arab-izraeli konfliktus nem azért zajlik, mert a szereplői másképp imádkoznak, hanem mert a betelepülő zsidók kikiáltották a saját országukat a palesztinok földjén, és másod/sokadrangú polgárokká tették őket. Ezt az elméletet látszik alátámasztani, hogy nem hallani az Iránban élő ~600.000 zsidó abuzálásáról, ahogy néhány szélsőséges példától eltekintve a kopt keresztényeket sem szokás piszkálni. A muzulmánok ugyanis elfogadják és tisztelik Mózest és Jézust is, mint nagy tanítókat. Ahogy a keresztények is szent könyvként tekintenek a Tórára.

Az állami (igazából önkormányzati, de részletekre nem adsz, mert miért is) iskolák világnézetileg semlegesek. Sőt, az önkormányzat, ha a területén nincs ilyen iskola, biztosítja a gyermekek szállítását oda, ahol van. De ha a szülők úgy ítélik meg, hogy a gyermekeiket inkább egyházi iskolába íratják, mert ott komolyabb a nevelés, magasabb az oktatás színvonalas, stb. akkor teljesen természetes, hogy az állam az átvállalt feladathoz pénzt is rendel. Hogy miért? Mert a szülők ugyan úgy fizetik az adót, amiből az állam köteles gondoskodni a gyermek oktatásáról. Hogy milyen formában, azt pedig a szülők döntik el. (Tudod, ők fizetnek, ők diktálnak...)

A családom a történelem során a legitim államhatalom által alkotott játékszabályok (melyek természetes, hogy igazodtak a korszellemhez, a mostaniak is igazodnak) keretein belül szerezték a vagyonukat. Ahogy az Egyház is.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 17:20:59

@"the dragon":
Azért én rákérdeztem volna a helyedben, hogy mi az a "kényszeradóztatás". Meg arra is kíváncsi lennék, hogy annak mi lehet az ellentéte. Adományadózás?:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 19:02:04

@alex4:

Én is sokféleképpen szoktam az általad fölvetett kérdésekre válaszolni - ahogy papok és politikusok is eltérő válaszokat adnak ezekre, személyiségtől és műveltségtől függően -, például volt már, hogy többszáz komment erejéig eszmét cseréltem erről, csak ehhez partnerek szükségeltettek. Te pedig nagyon messze vagy ettől a színvonaltól, ezért abszolút pazarlásnak érzem a rád áldozott időt, hiszen még az sem világos, hogy mi a célod a vitában.
Azért pár kérdést én is fölteszek, nem muszáj megválaszolni. Miért kellene megegyeznie a Föld összes lakójának abban, hogy milyen mindenhatóban hisznek? Mi köze a különböző emberi leképezéseknek ahhoz, hogy valójában tényleg létezik-e valami avagy sem? (Valószínűleg a világegyetemet sem ugyanúgy képzeli el 6 milliárdnyi ember, mégis létezik.) És neked meg főleg mi közöd a vallásos emberek istenképéhez?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.08. 19:18:13

@alex4:

"Ebben speciel a honfoglaló magyarság (is) sorstársa az indiánoknak."

Ez is egy tévhit egyébként. Már bőven a honfoglalás előtt ismertük a kereszténységet - erről árulkodik az Etelközből hozott tiszabezdédi tarsolylemez -, 894-ben, az Al-Dunánál egy honfoglaló törzsfő pedig külön kérte Metód püspököt, hogy emlékezzen meg róla imáiban. A X. század közepén az erdélyi gyula Bizáncból kér püspököt, Ajtony Marosváron szintén bizánci egyházi központot épít ki, 948-ban Bizáncban keresztelkedik meg Bulcsú horka és Termacsu, Árpád dédunokája - Koppány is keresztény volt egyébként, ahogy Vazul, vagy apja, Mihály -, a honfoglaló magyarok mellett élő kárpát-medencei népesség pedig szintén keresztény volt nagyrészt, Zalaváron fenn is maradt egy akkori templom alapfala, de ismerjük az avarok keresztelési problémáit is. Természetesen azt én sem állítom, hogy akadálytalanul ment a kereszténység átvétele, hiszen még 1061-ben is volt pogánylázadás, ugyanakkor a kereszténység beolvasztó jellege miatt nem tűnt el nyomtalanul a honfoglalók hitvilága sem, lásd pl. a Boldogasszonyt vagy Babba Máriát, és érdekes pusztai vonatkozásai vannak a Szent László-legenda falképábrázolásainak is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.09. 18:14:29

@Legelő Őse:

Hm, érdekes, te is az a fajta vagy, aki hirtelen elfelejt válaszolni azokra a kérdésekre, amelyeknél netalán be kellene ismerni, hogy tévedés történt? (Mert SzMáténál a coming out után és alex4-nél még megérteném a dolgot.:))

Covery 2011.06.24. 12:05:54

@Mohamed: Mekkora kamu! XD Jaj,de rossz! XD Gumibot, meg sokkoló?! Aha...XD Jaj, ez jó... Egy 5,6 milliárdos ingatlant biztos olyan emberek védenek akik azt kiabálják, hogy itt van a Sátán... XD Annyira vicces...Komolyan, jót röhögtem. Nem lehet, hogy szívtál valamit és a Moszkván haluztál? :) Lol

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása