Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Obama Chavezzel, Merkel Sarkozyvel smárol

Óriási botrányt kavart a Benetton legújabb reklámkampánya, melyben világszintű vezetők csókolóznak egymással. A szépen megfotosoppolt plakátokon Nicolas Sarkozy Angela Merkel német kancellárral, XVI. Benedek Pápa el-Tayebbel, Barack Obama pedig Hugó Chávez venezuelai és Hu Csintao kínai vezetővel csőrözik.

A kampány legfontosabb üzenete, hogy a különböző kultúrák és vallások közeledjenek egymáshoz, ne pedig gyűlöljék a másikat. Hiszen a békés egymás mellett élés tehet minket igazi emberekké, anélkül csak állatok vagyunk. A Benettonnak nem ez volt az első és valószínűleg nem is az utolsó provokatív reklámkampánya, hiszen a nemzetközi ruhamárka mindig is a rasszizmus és gyűlölet ellen emelte fel a hangját. A figyelmhez pedig sokkolni kell a népet. A Vatikán már leszedette a Pápáról készített képeket, de nálunk még megnézhetitek. Szerintetek hatásos?

Címkék: reklám botrány nonprofit tcr

2011.11.19. 11:59 Exo · 1 trackback 18 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr673395888

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.19. 14:43:31

Én is ragasztgattam ilyen plakátokat még 1990-ben. Csak azon Brezsnyev és Honecker volt látható photoshop nélkül. Mondjuk sokat nem tudtam felragasztani, mert a külföldi turisták elkérincsétlék. Hej, galambocskám, Galuska Galagonyovics, hol is van az a párt már???

Martian (törölt) 2011.11.19. 15:20:26

Hiányoltam Viktort Fletóval... de hát ők nem világpolitika, csak egy kis magyarisztáni porfészek.
:)

aha, persze 2011.11.19. 15:23:17

"Szerintetek hatásos?"

A lánc legvégén annak kell tündökölnie, hogy nőtt a benetton forgalma. Szerintem őket kérdezd :D

Maga a kampány nagyon erőszakolt. Ezzel az erővel egy "eszkimópuszizó" kutya és macska is lehetne a plakátokon. Olyan érzésem van, hogy a csapat az első prezentáció előtti este még nem tudott megszülni egy igazi ötletet sem, így a legkevésbé gázosabbat mutatták be.

belagezabela 2011.11.19. 16:47:41

A benettonál csak buzik dolgoznak?

Kelly és a szexi dög 2011.11.19. 16:55:28

Végre visszatér a gyökereihez a Benetton, az elmúlt években gyalázat volt, amit műveltek...

HerrBürgermeister 2011.11.19. 17:16:06

A ti alulkultúráltságotok amúgy is csak távolodhat a másikétól. :)

roxxtar 2011.11.19. 17:20:19

Mi a faszom amúgy ez a benetton? Régen volt ilyen táska, arra emlékszem.. de az már akkor is gáz volt.

Harald hardrode 2011.11.19. 17:28:18

Kicsit le vagy maradva. Máshol ez két napja volt hír. Biztos fordítani kellett.

belagezabela 2011.11.19. 17:36:28

@Harald hardrode: muhahaha ja már le is vették a pápás képet.
A posztírónak kuruc.info t kéne olvasnia

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.19. 17:55:59

@TrueY: Igen, nekem is ez ugrott be, amikor tegnap ezeket a képeket először láttam:

fedor.blog.hu/2011/11/18/a_fidesz_tol_lopott_a_benetton

:-)

igényes 2011.11.19. 18:20:28

Orbán smárol, de kivel?

Noha a háború alatt az átmenetileg Csepelen élő Orbánék illegális kommunistákat bújtattak, a családnak nincs munkásmozgalmi kötődése. Orbán Mihály - a nagypapa - nem is tudott Pesten megélni, a család visszaköltözött vidékre. A nyolcadik gyereknek született, törekvő Orbán Mihály végül állatorvossegéd (felcser) és állattenyésztési brigádvezető lett, és az volt a vágya, hogy egyetlen gyereke, Győző állatorvos legyen. Orbán Viktor édesapja ennek megfelelően állat-egészségügyi szakiskolában érettségizett, mégis felsőfokú gépészeti technikumban kötött ki, Mezőtúron. Ott ismerkedett meg leendő feleségével. Oklevél helyett őt vitte haza. Sipos Erzsébet az érettségi idején már terhes volt első fiukkal - a kedvenc unokával - Viktorral.

Az alcsútdobozi házban három generáció élt együtt, a gyermeket a szülei és a nagyszülei nevelik. O. V. különösen vonzódott a nagyapjához. Kéri László interjúkötetében is eldicsekedett vele, hogy a nagyapja a Don-kanyarból úgy jött haza, hogy nem esett orosz fogságba. A konok, rabiátus ember 48 évesen leérettségizett, hogy megmutassa, képes rá. (Tabajdon többen doktor úrként emlegetik, úgy tudják, állatorvos volt.) A nagypapa részese unokája nagy szerelmének, a focinak is: már öt-hat évesen maga mellé ültette, és együtt hallgatták a meccsközvetítéseket.

O. V. harmadikos, amikor a nagymama és a mama összekülönbözik, s elköltöznek hazulról. Kölcsönökkel is csak egy romos házra futotta Felcsúton, a Kolozsvári utca végén, az erdő aljában. Kilenc-tíz évesen O. V., aztán az öccse is gyomlál, kapál. Esetleg vigyáznak, hogy az őzek ne legeljék le a borsót. Kútról hordják a vizet, reggel a két fiú önti a vályúba a moslékot a húsz disznónak. Volt pár száz csirkéjük is. Az adósság, és az, hogy nem kockaházban laktak, a szegényebbek közé sorolta őket, törekvésben viszont dúsgazdagok voltak. A mama hátat fordított a könyvelésnek, a bérszámfejtésnek, és majdcsak negyed fizetésért képesítés nélküli pedagógusnak áll. Oroszt tanít, meg napközis, később hamar elvégzi a gyógypedagógiai főiskolát. A férje pedig befejezi a mezőtúri főiskolát.

- Győző erélyes, nyers ember, Erzsike nagyeszű, amit kigondoltak, létre is hozták. Erzsike Áronnal terhesen is letette az iskolát - dicséri őket a szomszédasszony, Németh Lászlóné.

Orbán Győző az Egyetértés Mgtsz melléküzemág-vezetője, a pártvezetőség tagja. Egy traktor eladása miatt indított perben mégis visszaminősítik teherautó-sofőrnek, a család szerint azért, mert az egyesítéskor nem a leendő elnök mellé állt. A téesz korábban szállítószalagot gyártott a gánti kőbányának. Oda hívják üzemmérnöknek. Később üzemvezető lesz, végül bányaigazgató. Élete egyenesbe jött.

O. V. portréinterjújában (HVG, 1989. augusztus 26.) azt mondta: fölfelé mobilizálódó családban nőttem fel. Apám valamikor gépkocsivezető volt, de időközben üzemmérnöki diplomát szerzett.

Az Orbán családot nem érdekelte a politika, otthon ez nem volt téma. A nagypapa a Don-kanyarból hazavezető útról sem mesélt (katonakanalát O. V. örökölte). A hagyományos családmodellben a mama feladata a fészek védelme. Ő vásárolja a könyveket - mint Dogossy Katalin-Győri Margit riportjában (Kiskegyed, 1993. 51. szám) elmondta, nagyfia miatt vette meg A nehezen nevelhető gyerek című művet -, ő tanítja meg a hadarós kisfiúval a Toldit, megszeretteti vele a szavalást, az irodalmat, majd ő csendesíti benne a korán felébredt közindulatokat. A papa a legegyszerűbb módon politizál: elhiszi, amit mondanak. A fia is komolyan veszi az úttörők 12 pontját, a hazaszeretetet, de Lenint is. Vörös nyakkendővel rohangál, sokszor az élen, pedig a tornasorban csak utolsó előtti. Olyan lelkes, hogy többször őrsvezető, pedig amint ő fogalmazta Kérinek: Az igazi vezérek mindig magas, erős fiúk.

- Ennek a mozgékony, kis növésű gyereknek mindig a helyén volt az esze, amit akart, kivívta magának - említi I-II. osztályos tanítónője, Lampert Attiláné. - Az írása elég rettenetes.

Élete első pofonja, hogy hármas magatartása miatt nem mehet Zánkára. Pedig azért nem kapott karácsonyi ajándékot sem, mert ha táborba megy, inget kell venni, ruhát, cipőt; ne látsszék csóró kis falusi gyereknek.

- Nem volt soha a kedvencem - emlékezik rá két férfi tanára. Aki szerette, az is azt mondja: erőszakossága ellenére is szimpatikus volt a jó esze miatt. Gyorsan megoldotta a példákat, aztán rendetlenkedett, kilógott focizni. Bandájuk a labdát keresve kibontotta a lányvécé tetejét stb. Noha a család becsben tartja a testi erőt - az apa súlyt emelget, ifi korában a középső fiú, Győző válogatott kerettag birkózó, Áron műkedvelő testépítő -, O. V. inkább kimondta a dolgokat, szájalt, mint verekedett. De a tanterem olajos padlóját azért feltörölte társaival egy párszor.

- Magatartása miatt nem kaphatott repetát, és egyik pajtását küldte maga helyett. A tanárnő rászólt, adja vissza. Itt van, nesze! - tegezte le, és a falhoz vágta a mákos bejglit. Erzsi, az anyja, itt tanított, és ez a szép asszony keményen elkalapálta a fiát.

- Ingázott a gyerek Alcsút, Felcsút, Vértesacsa iskolái között. Vagy kitették, vagy az édesanyja menekítette ki.

- Nyolcadikban, amikor én tanítottam, meghúzták magukat, mert tudták, hogy a gimnáziumba jellemzés készül róluk - idézi fel Szabóné Szalai Ilona fizikatanár, igazgató. - Nem is emlékeznék rá, ha nem tanítottam volna az öccsét is. Akkor tűnt fel, hogy az apjuk Győző, de Viktor is ezt jelenti, és a középső fiú is Győző. Hát nem tudnak ezek mást kitalálni, gondoltam magamban.

Viktor konok volt gyereknek, és konok maradt - mondta az édesanyja (Kiskegyed).

Nem bírtam a felnőtteket - vallja O. V. 1990-ben Richter Anna kötetében -, s a felnőttek sem nagyon bírtak engem, mindig fölém rendeltnek éreztem őket. Eltűrtem bizonyos korlátokat, mert kénytelen voltam, de mindig rugdalóztam ellenük.

Orbán Győző szerette volna, ha Viktor szakmát szerez, de ő maga nem tudta, mi leszek, ha nagy leszek. (Későn érő típusnak mondja magát, noha hetedikes korában állítólag az ügyvédi hivatás, meg az újságírás forgott a fejében.) A mama találta ki, ha ilyen bizonytalan, legalább nyelvet tanuljon. Így került a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium angol tagozatos osztályába.

- Amikor 1977-ben bementem az I/B osztályba - hat fiú, meg harmincegy lány! -, az egyik srác mellett nem ült senki - említi Hermann Róbert hadtörténész. - Hallottam, hogy jön Felcsútról egy fiú, ő volt az, így lettünk Viktorral padtársak.

E korosztály szülei a gyermekáldásban is szűkös háborús években jöttek a világra. Kevesen voltak, így kevesebb gyermekük is születhetett. 1962 és 1965 között van egy kis demográfiai hullámvölgy: Orbán Viktor és kortársai kevesebben voltak, mint az előttük és az utánuk jövők, nekik zöldebben világított a lámpa. A jópofa felcsúti fiút felvették a kollégiumba is - a kan-tárba -, amit rendje és szigorúsága miatt szívből utált. Éppen kirúgták volna, amikor az apja lakást kapott a bányától Fehérváron, s a család beköltözött a városba. Maradandó élmény, hogy meleg víz folyik a csapból; O. V. rászokik, hogy a fürdőkádban olvas.
Elég tág kör előtt ismert, hogy a hagyományos családmodellben nevelkedett Orbán Győző az atyai pofonokkal is élt fiai nevelésében. O. V. szűkebb kör előtt elmesélte, hogy tizenhét éves koráig rendszeresen elverte az apja, emiatt egy ideig utálta is. (A szerző bevallja, hogy ezzel ugyanígy volt ő is.) Az utolsó alkalom emlékezetes. Focimeccsről jött haza Pestről, a fehérvári állomás előtt leszakított egy virágot, és a rendőr felírta. Az édesapja kijárási tilalommal büntette. Ő mégis el akart menni a barátaihoz. Amikor készülődni kezdett, az apja rászólt, hogy nem mehet, ennek dacára elindult. Az ajtóban elkapta. Nem mégy! Elmegyek. Nem mégy! - hergelték egymást. A verés során az apja ekkor bele is rúgott gimnazista fiába. (A múló indulatnak semmi köze nem lehet ahhoz, hogy O. V. azon kevesek közé tartozik, aki a Ki kicsoda? lexikonban nem adta meg a szülei nevét. Tudomásunk szerint anyja leánykori nevét a megfigyelési üggyel kapcsolatban hozta nyilvánosságra.)

Kemény KISZ-es

A kicsit poroszos szellemű Teleki Blanka Gimnáziumban a hetvenes évek végén kevés az igazán gyenge tanár. Káder igazgatója ellenére türelmes az iskola, engedi a diákokat kibontakozni. Ráadásul a béseknek az emberséges (néhai) Rimele Géza az osztályfőnöke. Noha O. V. közepes vagy négyes matekból és fizikából, mégis apjaként tisztelte az ezeket a tárgyakat tanító osztályfőnököt. Tudott élni az adottságaival. Amikor hétfőn az orosztanár megkérdezte, hogy látta-e O. V. a Videoton-meccset, akkor - társai örömére - ő csak mesélt, mesélt.

O. V. nagyszerűen érezte magát társai között. Osztályából egy kivételével minden fiú továbbtanul, pedig renitensek. Ez a kettősség rá is jellemző. Noha a MÁV Előre ificsapatában nem tartozik a legjobbak közé (nyolcadik, tizedik), megfordult a fejében, hogy profi lesz. Csak annyit tanult, hogy az átlaga négyes fölött legyen. A középiskolában sem kimagasló semmiből, de problémaérzékenysége átlagon fölüli. A világnézetünk alapjai című tárgyat tisztességesen tanító új igazgató meg is mondta neki: sok gondja lesz az életben.

- Aranyos gyerek volt, de kemény KISZ-es - nevet az egyik lány. Két félévig alapszervi KISZ-titkár (valószínű 1978-1979-ben). Büszke volt már arra is, hogy felvették a KISZ-be, de rájött, hogy valami jobb kellene. Megszervezték a hagyományos angol karácsonyt, de az ő idejük alatt rendezték meg az első diák-önkormányzati napot, adták ki ez alkalommal az első diáklapot, s a futball- mellett ők rögbi-, sőt jégkorong-tornán is szerepeltek. (O. V. nem tudott korizni, de egy hét alatt annyira megtanult, hogy aztán kapusként, az arcvédőn át kilőtték a fogát.)

negondolkozz!majdénmegmondom! 2011.11.19. 18:42:57

Fúj, de gusztustalan férgek ezek!
Jövőre pedofilokkal vagy szodomistákkal reklámozzák majd magukat?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.19. 18:43:57

@igényes: Szerintem Orbán magával smárol. Amolyan orosz szex. Szása és Mása a tükörben.:)

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2011.11.19. 19:06:57

Undorító egy reklám az biztos. A benettonos cégnél kéne bemutatni ki-ki smárol.

robian 2011.11.19. 19:29:30

aktuális post (volt múlt héten)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.19. 19:49:47

@Fedor: És az megvan? "Hallgass az f???odra, szavazz a maszopra!" :)

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása