Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ünneprontó Tesco

Mint baloldal nemzetére, úgy rontott a Tesco a gyermekekre - legalábbis egy elszánt fogyasztó szerint, akit mélységesen felháborított a Tesco áruházlánc karácsonyi reklámja, amelynek végén egy gyerkőc így kiált fel: Megmondom anyukámnak, az én Jézuskám a Tescóból jöjjön. A saját elmondása szerint Jézuska-szűzességét már az óvodában, 3 évesen elvesztő úriember panasszal élt az ORTT-nél az áruházlánc ellen. A Tesco szerinte ezzel a mondattal elárulja, hogy az ajándékot valójában nem a Jézuska hozza, ezzel pedig "megtöri a 3-6 éves gyermekekben még meglévő karácsony körüli varázst és titokzatosságot". Erre a hírre aztán ráugrott a komplett magyar média, szörnyülködött is mindenki, hogy hű meg há. Anélkül, hogy a reklámok gyerekekre gyakorolt káros hatásait bagatellizálni akarnám, úgy érzem, ez az ügy egy kicsit túl lett lihegve. Na nem mintha a reklám nem lenne vacak, vagy az effajta olcsó, hatásvadász üzenet ne lenne elítélendő. Szerintem se a tévéből tudja meg a gyerek, hogy nincs Jézuska, és azt sem szeretném, ha egy Durex-reklámból jönne rá, hogy nem a gólya hozza a kisbabát, vagy hogy apu fütyülője és anyu nemfütyülője tulajdonképpen mire is való. De ha valaki van olyan hülye és felelőtlen, hogy az esti műsorsávban a Fókuszos playmate-mellek, a robbanó-fröccsenő filmelőzetesek és a híradó idején engedi óvodás korú gyerekét tévét bámulni, ne csodálkozzon, ha  valamelyik ötlettelen reklámban éppen a Jézuska viselt dolgairól lesz szó. Merthogy a kérdéses szpot nem a Minimaxon futott -ahol megjegyzem ennél százszorta durvábban megy a bébimarkeing a pisilős babától a csontvázdominón át a  slejmbombáig - Noddy kalandjai és a Lovasklub között szombat délelőtt, hanem hétköznap főműsoridőben, amikor általában felnőttek néznek tévét.

A reklámok alapvetően manipulatívak, és a gyerekeket ettől a hatástól különösen óvni kell, de az mégsem járja, hogy mindig mindenért a reklámozókra mutogassunk. Ennyi erővel már rég be lehetett volna perelni a Coca-Colát, hiszen minden évben igyekszik elhitetni velünk, hogy a télapó valójában nem szánnal, hanem világító kamionnal közlekedik. Ráaádsul tavaly is manókat adtak ajándékba az üdítőkhöz, amivel könnyen összezavarhatták a gyerkőcöket, akik addig úgy tudták, hogy a krampuszok a Télapó segítő. De egytől egyig be lehetne perelni a családi filmek készítőit is, akik nem voltak tekintettel az európai szokásokra, és minden karácsonyi témájú filmben az amerikai verziót propagálták, azt sugallva a gyerekeknek, hogy valójában nem is a Jézuska - mellesleg nekem mindig is gyanús volt a srác, sose hittem el, hogy egyedül képes lett volna felcipelni hozzánk a másodikra egy fenyőfát - , hanem a Mikulás hozza az ajándékokat a kéményen keresztül. Nem is beszélve az idei karácsony sztárfilmjéről, a This Christmas-ről, amelyben egy színesbőrű Télapó körül bonyolódnak az események. Mi lesz, ha ennek beharangozóját a Barátok Közt vagy a Győzike-Show szünetében, esetleg a Nagy Ő Anikó melloperációját bemutató Favorit magazin közben meglátják a kiscsoportosok?

Még egyszer mondom, nem akarom mentegetni a reklámkészítőket, látni kell az ő felelősségüket is, de a sajátunkról megfeledkezni, és mindenért a gaz multikat hibáztatni puszta képmutatás lenne. Vigyázzunk mi is a kicsikre, mert a legkisebb is számít.

Címkék: tévé magyarmocsár reklámbűntett

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr100243054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.11.27. 10:56:53

Szerintem kellene ezekből is hardcore és softcore verzió. Minimaxon mehetne a "kérd a Jézuskától, és majd ő megveszi neked a Tescoban" verzió, a Fókusz közben meg a "családi kezvezmény, ha most tíz unokának egyszerre veszi meg a Tesco gazdaságos Transformert, árengedményt kap" változat.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2007.11.27. 11:12:44

de tényleg: a télapó és a jézuska tesco törzsvásárló kártyával rendelkezik? így csikarnak ki még nagyobb kedvezményt, ugye??
apuuuuuuuu!!! most akkor mi van?

jezushaver 2007.11.27. 11:56:03

tetszik a csattanó!

eternity · http://eternity.blogter.hu 2007.11.27. 12:05:33

Nem értem.
Mi van Jézuskával?!
És apci fütyülőjén gólya?!
És ugye nincs semmi baja Télapónak?


VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Én ezt nem akarom hallani!!!!!!!

boldiii 2007.11.27. 12:07:33

61. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.


Lefordítom: A gyereknek alkotmányos joga van tudni, hogy ki a télapó és a jézuska hozza-e az ajándékot.
Akkor meg miről is beszélünk?

IAMX 2007.11.27. 12:13:44

Ha nyitva hagyod otthon a csapot és túlcsordul a kádon, és elönti a lakást, akkor se indítasz pert a Vízművek ellen. Szerintem

cooldavee 2007.11.27. 12:17:17

Tényleg jó ez a post. És a csattanó is remek. Viszont a "legkisebb" az csak egy s-sel írandó.

Retexis 2007.11.27. 12:21:14

Egyáltalán minek egy óvodásnak TV?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.11.27. 12:35:11

riszpekt

az egyszeri öntudatos marketingesnél csak az egyszeri öntudatos vásárló hülyébb:)

meg az egyszeri öntudatos szülő


(gy.k.: én a fenti három kategória közös részhalmazának tagja vagyok:)

khmm 2007.11.27. 13:04:04

eternity:

Rossz hírem van, a Télapót utoljára Al Bundy-ék kertjében látták holtan, mert nem nyílt ki az ejtőernyője.

Avatar 2007.11.27. 13:17:44

Köcsög Tesco lebuktatja a szülőknek azt a hazugságát, hogy nem ők veszik a boltban az ajándékokat, hanem a Jézuska hozza. Ha így megy tovább, akkor majd talán azt se hiszi el, hogy Jézus vízen járt és a vizet borrá változtatta. És akkor majd nem lesz belőle keresztény, és ez már egyenes út a pokolba. És erről a Tesco tehet majd!

Persze amikor majd a gyerek azt kéri a Jézuskától, hogy hozzon neki 50 000 Ft-os távirányítós autót, akkor apuka szívja a fogát, de nem mondja meg a gyereknek, hogy bocs, de nem a Jézuska varázsolja elő a semmiből a játékot, ennyi pénz meg nincs itthon ajándékra... Hazudik inkább valamit megint. Fújja tovább a Jézuska lufit, nem gondol arra, hogy minél tovább fújta, annál nagyobbat durran amikor kipukkad.

gonoszboszor 2007.11.27. 14:25:14

Hehe, ilyen jó kis csattanójér' már a reklám se volt hiábavaló. Amúgy meg pereljük be az atyaúristent is, mert hagyja, hogy elhitessék a multik az emberekkel: a karácsony arról szól, hogy kölcsé, kölcsé, és még többet kölcsé. Pfujj.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2007.11.27. 14:40:16

gólya magasan repül, csőrében öregembert lógat, aki emígyen tekint reá:
- bazdmeg gólya... most őszintén, eltévedtünk?

veta 2007.11.29. 11:40:31

[imi]:-)))))
A témához: lehet azért, mert nekem nem igazán volt tévébambulós időszakom gyerekkoromban, vagy ha mégis, akkor egy-egy dolgot ültem le megnézni, de engem soha nem zargatott nagyon ez a "ki hozza az ajándékot"-kérdéskör. Valahol sejtettem, hogy a Jézuska az olyan, hogy nem lehet meglesni, mert meséből van (hiszen ráadásul a kisgyermek Jézusról mintázta a néphit). Anyáék sem nagyon pedáloztak se pro, se kontra, volt is Jézuska, meg nem is. A Télapó-Mikulás-dolog is inkább az időérzékemet kavarta meg...
Hogy a gyereket ki hozza...? Azt se pont a durex-reklámból tudtam meg. Volt egy könyvünk, az volt acíme, hogy A sehány éves kislány. Szép rajzokkal, mint egy mese, olyan, de korrektül benne van, hogy a mama a hasában hordta a kislányt. Erre aztán később jön rá a "biosz" része a dolognak, és mindjárt nem olyan para téma a születés-fogantatás.

wice 2007.11.29. 12:49:47

nekem azt mondtak arra a kerdesemre, h hogyan lesz a gyerek, h egy kis ajton jon ki anyu hasabol. ez vegulis teljesen korrekt volt, bar en akkor egy meglehetosen hetkoznapi ajtot kepzeltem el, kilinccsel, es magamat, ahogy a kilincset lenyomva kilepek az ajton.

btw, van az a kisvakond mese, h "kisvakond es a szules", no, azt vihargyorsan at kellett leptetnem a dvd-n, amikor a tesomek 4 ev koruli kisvakond-addikt gyereke elkezdte nezni.

wice 2007.11.29. 12:55:36

amugymeg egy gyereknek, aki meg azt hiszi, h a jezuska hozza a karacsonyi ajandekot, teljesen belefer a vilagkepebe, h anyukaja megmondja a jezuskanak, h a tescobol jojjon. hat konyorgom, amikor engem kizartak a nagyszobabol azzal, h "most hozza a jezuska a fat, meg az ajandekot", siman elkepzeltem egy apro szarnyakon repkedo, pufok, pucer angyalkat (merthogy a nagymamamek falan levo szentkepen ilyenek voltak, es aszittem, h azok kozul vmelyik a jezuska), amint a csucsanal fogva berepiti a fat a szobaba. a kisgyerekek nem tudnak ilyenekrol, h gravitacio, aerodinamika, meg azt se kepesek megsaccolni, h egy ekkora fa beferhetett-e az ablakon, a tescot se ertik, az is csak egy ugyanolyan varazslatos hely nekik, mint a metro, v a jatszoter, akkor meg mi a francnak parazni?

Ábel 2008.02.07. 13:05:41

no comment teszko
de azért jó lehet

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása