Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mit venne Jézus karácsonyra?

Megrendelne a Teleshopban egy Ab-King Pro hasprést? Esetleg berohanna az Aréna Plázába, és lecsapna az utolsó akciós plazmatévék egyikére? Vagy inkább valami egyszerű, természetes anyagokból készült ajándékot venne a karácsonyi kézművesvásáron? A karácsonyi sürgés-forgásban, ajándékvásárlási apokalipszisben szinte már senkinek nem jut eszébe, hogy eredetileg nem a konzumerizmus világnapját ünnepeljük szenteste, hanem Jézus születésére emlékezünk. Az már más kérdés, hogy az ünnep az évszázadok során átalakult, és teljesen elveszítette vallásos jellegét, de talán érdemes elgondolkozni azon, hogy jutottunk el odáig, hogy ebből az alpavetően bensőséges családi ünnepből a pénzszórás, a télapós áruházprospektusok, a hetekig tartó plázainvázió és a nyakig eladósodás fémjelezte tömeghisztéria vált. Ezt a kérdést feszegeti egy új film is, amely a What would Jesus buy? címet viseli (amit mellesleg stílszerűen Walt Disney betűtípussal szedtek), és a napokban került az amerikai mozikba. "A film, amit a Mikulás nem szeretne, ha látnál" alcímmel futó dokumentarista komédia egy kissé őrült, de mindenképpen megszállott figuráról szól, aki elhatározta, hogy küzdeni fog a világ elkommercionalizálódása ellen.

Persze nem is lenne amerikai, ha ennek valami normális módját választotta volna. Ő viszont igazi amerikai módon megalapította a Ne Vásárolj Egyházat, és Billy Tiszteles néven kezdte el vallási köntösbe bújtatott fogyasztásellenes hadjáratát. Ennek során a karácsony-business vezető alakjai közül a WallMart-tól a Starbucksig mindenkinek nekiment, hogy elmaradhatatlan gospel-kórusát amerikaszerte magával cipelve, torgyánfehér öltönyben a maga sajátos módján akadályozza meg a Shopocalipszist, azaz az emberiség túlfogyasztás okozta pusztulását, és megmentse az embereket a hiteladósság örökké tartó, pokoli tüzétől. Nem csoda, hogy Morgan Spurlock, a Super Size Me című McDonald's-ellenes dokumentumfilm producere fantáziát látott a témában, és filmre vitte a tiszteletes furcsa küzdelmeit. Jó lett volna, ha még idén eljut hozzánk a film, (amelynek az előzetesét itt megtaláljátok), hiszen ennél tökletesebb karácsonyi ajándékot az ország összes plázáját végigjárva sem találnánk, stílszerűen vásárlással tiltakozva a karácsony vásárlási láz ellen.

Címkék: mozi humor vallás elmebaj

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr19246956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viszkis 2007.12.02. 10:03:08

A karácsony egy nagy baromság, amit a multik erőltetnek ránk, hogy minél öbbet vásároljunk. Aki az ünnepek alatt többet költ ajándékra fejenként 1000 forintnál, az megédemli, hogy lenyúlják.

Coala Brother 2007.12.02. 10:13:09

Boldogok a lelki szegények. Viszkis, nem lennék a hozzátartozód vazze.

Amúgy a film felvetése teljesen jogos, engem is kikészít a tévéből áradó mézeskalácsillaú reklámfolyam.

mxplanet 2007.12.02. 10:42:11

viszkis:DDDD
1000 Ft-ból mit veszel????

Viszkis 2007.12.02. 10:48:05

mxplanet
Neked egy üveg hipót.
Viccet félretéve sokkal többre becsülöm az olyan ajándékot, amihez nem pénz, hanem ötlet, meg egy kis ráfordítot energia kell.

Simon Bolivar 2007.12.02. 10:54:41

Tényleg nehéz megőrizni a karácsony szellemét úgy, hogy mindenhonnan a Fogyassz! Vásárolj! üzenetekkel bombáznak téged és mindenkit, aki körülötted van. Ha a gyerek nem kap Playstationt vagy XBoxot karácsonyra, a fejed tetejére állhatsz, akkor sem lesz boldog ajándékbontásnál!

1 2007.12.02. 11:14:23

igy van.undoritó elrontott világban élünk.a karácsony már nagyon rég nem olyan mint kéne...

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.12.02. 11:47:17

Erről két film is eszembe jutott mindjárt: A játékos és az Amikor a farok csóválja. Mindkettő a szisztéma keretein belül kritizálja a szisztémát. Ezektől sajnos semmi, de semmi nem változik meg. Lesz néhány fanatikus, aki őrült módon fog lelkesedni a "leleplező" alkotásért (mint jó magam is tettem volt), közben észre sem veszi, hogy ismét csak egy adag lóvét húztak le róla. És reklámbuzi: ha van egy dolog, ami _nem_ stílszerű, akkor az a vásárlással tiltakozás vásárlás ellen.

Netuddki. 2007.12.02. 13:33:11

Hülye vagy!
Szerintem nem lenne ideje, mert folyton haknizna.

Dike 2007.12.02. 13:58:21

Viszkis! Én sk ajándékokat csinálok idén nagyrészt, azt se igen lehet 1000ből kihozni :-)) Elég drágák a kreatív cuccok.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása