Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fellázadtak az óriásplakátok ellen a franciák

Az óriásplakátokkal, mint hirdetési eszközökkel nincs baj, amíg azokat megfelelő módon és a megfelelő helyen használják. Csakhogy ez utóbbi feltétel egyre kevésbé teljesül. Először az autópályák, majd a bevezető utak mellett jelentek meg az óriásplakátok, mára azonban a belvárosokat is meghódították, és lassan olyan megszokott részei lesznek az utcaképnek, mint a közlekedési táblák. Ez önmagában is elég baj, de ha hozzávesszük, hogy elenyészően kevés azoknak a hirdetéseknek a száma, amelyeken nem akciós libacombok, sertéskarajok, hülyének is olcsó dvd-lejátszók vagy banki kamatok éktelenkednek, még lehangolóbb a kép.

Valószínűleg Párizsban sincs ez nagyon másként, csak éppen ott a vizuális környezetszennyezéssel szembeni ellenérzések olyan elégedetlenséget váltottak ki, amely mellett már a politikusok sem tudtak tétlenül elmenni. Nálunk ismeretlen módon, négy évi társadalmi vita (!!!) után kedden a párizsi önkormányzat úgy döntött, hogy a városszerte, de elsősorban a bevezető autóutak mentén látható több, mint ezer, 12 négyzetméternyi felületű 4x3 méteres óriásplakátnak el kell tűnnie Párizsból. A francia fővárosban jelenleg 2500 nyolc és tizenkét négyzetméteres óriásplakát található, de január 1-től a maximális méret nyolc négyzetméter lesz. A hirdetők két évet kaptak a 4x3 méteres felületek felszámolására, addig a meglévő óriásplakátok még kint maradhatnak, de újak már nem kerülhetnek az utcákra. A Montmartre turista negyedében és az iskolák körüli 50 méteres körzetben egyáltalán nem lehet ezentúl hirdetést kitenni.

2500 plakáthely? Ezen rágtak be a franciák? Akkor mit csinálnának nálunk, ahol a fővárosban a szerényebb becslések szerint is lagalább 10.000 plakát található. Az, hogy csak becslések vannak, a plakátok kihelyezése körüli visszásságoknak is köszönhető, mivel nagyon sok óriásplakátot bejelentés nélkül vagy félhivatalosan helyeznek ki. Jellemző adat, hogy mire valaki a városközpontból eljut Ferihegyre, csak ezen az útvonalon 400-at talál. Sajnos nálunk nincs olyan szerv, ami kemény kézzel képes lenne kordában tartani a terjedő plakáttengert, és ami a nagyobb baj önkormányzati szándék sincs rá. Lehet, hogy tanulhatnánk valamit e téren a franciáktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr40270597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sinclair 2007.12.21. 13:53:52

Le a kalappal a franciák előtt. Bár azt olvastam, hogy ott is volt olyan párt, ami ellenezte a rendeletet. Keményebbnek kellene lenni itthon is.

Cereborn 2007.12.21. 14:07:01

Szerintem is röhejes, ami Magyarországon folyik. Mindenki oda rek plakátot, ahová akar, és oda függeszt ki "építési" hálót, ahová jólesik. Legtöbbször még valódi építkezés vagy felújítás sem kell hozzá, elég egy állványzat.

tbm 2007.12.21. 20:42:06

Igen-igen rendet kellen már tenni az óriásplakátok területén...ez lenne az egyik...a másik meg a "Kárpótlási jegyet veszek..." karton papírok kifüggesztve a közlekedési lámpák alá, meg ilyen helyekre! Ott a telefonszám, ne moondja senki, hogy nem lehetne elkapni ezeket!

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2007.12.21. 21:04:58

tbm
Igen, a kárpótlási jegyet veszek jelenség tipikus. Most éppen fenyőfutar.hu műanyag táblácskákat láttam mindenhol, fáre, táblára, lámpára erősítve. Azzal se törődik majd a kutya se.

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2007.12.21. 22:59:57

helló, kint az USA-ban pl. Washingtonban egyetlen óriásplakát sincs. Nem rontja a kényes városképüket-jó kutyaszar sincs az utcán- NY-ban pedig csak LCD-k és hálók -jó de gondoljuk el a Broadway-t ordító reklámok nélkül :o))))

bla 2007.12.30. 03:56:08

régóta van olyan elképzelésem, hogy az óriásplakátokat be kellene itthon tiltani. viszont közterületi hirdetési felületeket kizárólagosan a közszolgáltató cégeknek (BKV, Főkefe) adni. Így pl. buszokon és villamosmegállókon most is létező hirdetőfelületek felértékelődnének, és ezzel többletbevételhez, kvázi burkolt támogatáshoz jutnának ezek a cégek.

ha kamu építési háló helyett plusz buszok járnának, az nem lenne baj! :)

gaze 2007.12.30. 15:50:38

Pár dolog a témában:
Becsomagolt városkép
www.origo.hu/itthon/20011114plakatokba.html
Mobil óriásplakátok - Nem elég a dugó, nem elég a szmog
totalcar.hu/magazin/kozelet/mobilreklam!2
/pl Demszky is ilyenen hirdette önmagát a választási kampányban... Példamutató/
Egy érdekelt véleménye - ESMA
www.esma.hu/main.php?folderID=941&articleID=3902&ctag=articlelist&iid=1
És egy geg - jól kilvasható az önkormányzatok hozzáállása: a viccet büntetni, a nyerészkedésnél félrenézni
www.delmagyar.hu/szeged_hirek/marihuanat_hirdetett_az_utcai_plakat/124583/

Szóval, a plakátban nagy pénz van, a városi képviselők pedig hajlamosak néha "megremegni". Pláne ekkora pénz miatt.
Szabályok vannak, emberek kapnak is érte fizetést. Csak be kéne ezeket tartani, és mindenkinek el kéne végeznie felelősen a munkáját.

Magyarisztán.

MJ 2008.01.04. 23:04:51

Sziasztok! Én szeretnék egy civil mozgalmat indítani az óriásplakátok ellen. Szerintem mindannyiunk érdeke, hogy eltűnjenek ezek a felesleges és igénytelen hirdetőtáblák a városainkból. Ha valakit érdekel, hogy aktívan tegyünk valamit ennek érdekében, vagy tud egy létező antiplakát csoportról, az írjon, mert én tele vagyok energiával hogy ezért harcoljak. Gaze, köszi a linkeket, hasznosak!

Lámpaoltó 2009.01.19. 01:35:43

Követeljük a környezetszennyező, valamint az utak és parkolók zsúfoltságot növelő "mobil óriásplakátok", "pódiumautók" betiltását. Akkor is, ha a Célcsoport Média az SZDSZ/Demszky csókosa, esetleg magának a liberális tisztesség szobrának, Kóka János 2006-os kampányának szponzora. Sőt, akkor is, ha maga az Isten a cég cinkosa.
belvaros.blogspot.com/2009/01/celcsoport-media-koka-janos-reklam.html

Parkoljon a járdára, a nagyforgalmú metrókijárat elé (ez esetben Határ úti), a forgalmat akadályozandó, hogy a reklám üzenete eljusson szerencsétlen fogyasztók már amúgy is ezerszer széjjelbombázott agyába. Told a reménybeli fogyasztó pofájába a plakátod: állj a járokelők útjába. A rendőrség és a közterületesek persze elnézően mosolyognak a kiváló (párt?)kapcsolatokkal rendelkező reklámcégek mindennapi önkényén. Egyesek a jog felett állnak.

reklámplakátos Squadok akadályozzák a gyalogos forgalmat (Quadlight mobil közterületi reklámfelület)belvaros.blogspot.com/2009/01/quad-light-squad-reklm-poftlan-takadly.html

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása