Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kínozz te is libát!























Nem vagyok sem vegetáriánus, sem harcos állatvédő. Imádom a húst, és élve a civilizáció adta kényelemmel a legritkább esetben gondolok arra, hogy az milyen módon jut el hozzám. De hát egy gusztusos kolbász, egy tubusos májkrém vagy éppen papírvékony szeletekre vágott, vákuumcsomagolt sonka láttán kinek is jutna eszébe azon elmélkedni, hogy szenvedett-e feleslegesen az az állat, amelyből az adott finomság készült?

Hát a GAIA nevű belga állatvédő szervezet aktivistáinak biztosan. Karácsonyra időzíttett kampányukkal a libatartás visszásságai ellen léptek fel, és a "Foie Gras" vagyis a hízott libamáj kedvelőit akarták szembesíteni azzal, hogy milyen módon kerül az ünnepi asztalra kedvenc csemegéjük. Egy országos kampány során a legnagyobb városok főterén tartottak nyílvános vetítéseket, amelyeken a libatartás mostoha körülményeit mutatták be (video alul). Ezzel párhuzamosan magazinokat csomagoltak be úgy, hogy ott, ahol a műanyag bortást középen ketté lehetett szakítani, egy kacsa képét helyezték el. Hogy ráerősítsenek a gondolatra, a "széttépendő" liba felett a "Kínozd meg ezt a libát, de kíméld az igaziakat " sor volt olvasható, valamint egy felhívás, hogy senki ne vásároljon libamájat. Emellett egy különleges műanyag táskát is készítettek, amelyet magukkal cipelve úgy néznek ki a vásárlók, mintha a nyakánál fogva vinnének egy libát. Hatásvadásznak és túlzónak tűnhetnek ezek a megoldások, pedig a GAIA aktivistái nem elborult agyú radikálisok. Nem akarják megtiltani senkinek, hogy libát egyen, csak azt szeretnék elérni, hogy a nyomorult jószágoknak ne kelljen feleslegesen szenvedniük.

Nem mellesleg nálunk külön érdekes lesz a libatömés kérdése, hiszen egy évszázadok óta elfogadott módszerről van szó, amit falun még most is a legtöbb helyen követnek. Elvileg uniós szabályok tiltják, de ennek érvényesítése alól egyelőre felmentést kaptunk. A türelmi idő lejárta után viszont illegálissá válik ez a gyakorlat, ami nálunk is sok problémát és vitát fog szülni a közeljövőben.

Egy régebbi GAIA kampányhoz készült dokumentarista kisfilm a libatenyésztésről tele durva jelenetekkel.

 

Címkék: nonprofit morbid

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr76282405

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Libatömés, asztaliáldás « Metarjuna’s Blog 2009.01.08. 13:53:14

[...] By metarjuna A blog.hu címoldalán láttam a linket ehhez a filmhez, azért rakom ide, hogy többen[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2008.01.03. 09:55:03

A reklámok ötletesek, de ami ellen fellép, az nehéz ügy. Mind a tömés, mind a kivéreztetés mellőzése megoldhatatlan, legjobb tudomásom szerint.

Hangyasav 2008.01.03. 10:29:21

Melegvizes zuhanyzót és toalettet minden disznóólba! Plusz hátvakarót!

A kampány tetszik, de láttunk már ilyet, uh én személy szerint nem mentem le hídba. Ötletes, de nem több.

Viszont: amíg van igény elevenen szeletelt pontyokra (koreai ínyencség), majomagyvelőre (kínai urban legend), cápauszonyra (cápa nélküle élve visszadobva), csibés kacsatojásra (fillipínó vacsora) és a többire... háát, nem tudom mennyire hatásos ez. Aki ínyenc az ínyenc. Ha eddig érdekelte volna az állatok sorsa, nem evett volna olyat. Egy széttéphető zacskótól senki sem humanista vagy állatista.

Ui: vhol olvastam, h Japánban száztonnákban áll a raktárakban az eladatlan fagyasztott bálnahús, mert túl drága az átlag japánnak, meg egyébként sem érdekli őket túlságosan. Mégis, h fenntartsanak egy iparágat, ami munkát ad kb. 12 136 embernek, minden évben tudományos céllal lemészárolnak 1000 bálnát, robbanófejes szigonyt lőve a hátukba. Állati jogok?

Hangyasav 2008.01.03. 10:30:45

Erratum:

Egy széttéphető zacskótól senki sem LESZ humanista vagy állatista.

:o(

alibi borz árny (törölt) 2008.01.03. 11:16:21

Dehogynem!

A fiatalok, tizenévesek, ill gyerekek körében igenis hatással lehet ez, vagy bármilyen tch.

A hozzánk hasonló öregek megcsontosodott szokásain talán nem változtat, de ha a srácok eleve úgy kezdik az életüket, hogy oké, akkor én nem fogok ilyesmit enni/venni, pár év v évtized múlva majd ez lesz a megcsontosodott szokás.

Spiderpig 2008.01.03. 13:53:19

alibi:

Ugyan, ha felnőnek, akkor majd egy bűvös szakácshoz hasonló hulladékember meggyőzi őket, hogy igenis kultúrált dolog hízott libamájat enni, vagy 100 napos, lehetőleg minden mozgáslehetőségtől megfosztott bébiborjúból kell bécsiszeletet csinálni.

ingyen szex videók ingyen pornó videók (törölt) · http://sexxx.blog.hu/ 2008.01.03. 15:13:27

En mar hamarabb kitalaltam ezt, csak epp a bebi torlokendokkel. A baratnom ilyennel torli a feneket, szoval van egy csomag a wcben. A csomagolason van egy baba, es a babanak lehet letepni a hatat - es visszaragasztani - ha ki akarsz huzni egy kendot. namost. Ha a baba hasat lehetne letepni, vagy a fejet a nyakarol, es a kendo piros lenne akkor az lenne az igazi. Kepzelje el mindenki maganak a latvanyt :-D

leo 2008.01.03. 15:17:27

Igenis próbálkozni kell a figyelemfelhívással. Sajnos a mai átlag-városi annyira "specializálódott", hogy fogalma sincs, hogy pl. mi kerül az asztalára...

tudathasadásos vasaló 2008.01.03. 15:46:44

ugyan menjen mar mindenki ezzel a mai városi dumával... emelje már fel az a kezét a kommentelők közül akit most valamilyen valódi cselekvésre buzdított a videó a mély sóhajtgatáson kívül! Mivel nem érzem magam algának, vagy levelibékának addig továbbra is húst eszem, és ti is! A gyerekeket inkább az igazi környezettudados magatartásra kéne megtanítani, és nem a picsogó vegetáriánus-grínpísz-hippi háromszögre beleszoktatni.

Hangyasav 2008.01.03. 15:47:54

Nem azt mondom, h hízott libamáj nélkül nem lehet élni, sőt! De hajlamosak vagyunk elfeledni a dolog másik oldalát, h ma már nem lehet visszatérni egy korábbi technológiához. A szabad legelőn tartott, boldog állatok képe kedves dolog, (kb. mint a Jehova Tanúi Őrtorony kiadványban az egymás mellett heverő barika és az oroszlánok), de lehetetlen. Nincs Istennek annyi legelője, amennyin szabadon lehetne tartani annyi tyúkot-kacsát-disznót stb-t, amennyit megeszünk.n (Pl. Brazíliát többek között a szabadlegelős nagyipari marhatenyésztés miatt égetik fel).

Lehet szídni a nagy áruházlánokat azért, mert vízizű a decemberben(!) kapható paradicsom, de ki tudná megfizetni a szabadföldi paradicsomot télen? Ha szar, nem kell megvenni, ha nincs rá igény, majd nem hoznak, és nem szennyezik a környezetet, stb...
A modern állattenyésztés tecnológia: hatékony, gyors, racionális. (Ahogy a mezőgazdaság is). Vannak árnyoldalai és vannak előnyei. Mindenkinek mérlegelnie kell(ene), h az előnyök vállalhatóak-e a környezeti-morális-gazdasági hátrányokért. De ne legyünk naívak: a dzsainizmus még Indiában sincs a legnépszerűbb vallások között... itt sem lesz.

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2008.01.03. 23:26:00

Én 9 évesen végigkövettem vagy 1000 liba növekedését, töméssel, miegymás, egészen addig a napig, amikor levágták őket. Rám nagy hatással volt, szép fokozatosan elhagytam minden húst. Nem csak emiatt, de biztos,hogy a legnagyobb lökést ez adta.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.04. 08:53:08

Nem állítom, hogy le kellene mondanunk minden húsról - de sokan feleslegesen kegyetlenkednek a haszonállatokkal (vagy más állatokkal)!
Egyszer láttam, ahogy a nyulakat pakolják teherautóra. Úgy dobálták őket, mintha élettelen tárgyak lennének, nem számított, hogy az állat beveri a fejét, hátát a rácsokba! Szörnyű látvány volt.
Egy hüllőshow munkatársa egyszerre akár két nyulat is betesz a terráriumba etetés céljából. Nyilván nem tudja szegény, hogy az óriáskígyó hetekig kibírja evés nélkül, és addig nem is tanácsos etetni, míg az előzőleg elfogyasztott táplálékot nem emésztette meg. És amellett, hogy a nyúl kedélyállapotának nem használ, ha végignézi a fajtársa halálát - a kígyónak se tesz jót, ha az áldozatát jó előre beteszik hozzá, mert a rágcsálók megrághatják, kárt tehetnek benne.

ruszkibaka · http://ruszkibaka.blog.hu 2008.01.04. 10:39:20

nevetséges amit a vega állatvédők csinálnak!enni márpedig muszály!azért tartjuk a háziállatokat.ezeknek nincs jobb dolguk csak tiltakozni..nagy a jólét..minden normális ember fogyaszt húst is..még a meleg ,expolitikus,költők is mint jómagam..szívesen elvinném az állatvédőket egy orosz laktanyába..éljenek azon a koszton mint a katonák...

Mária 2008.01.04. 11:55:04

Azok ott a képeken újrapapírból készített, környezetbarát, lebomló zacsik?

Az állatvédelem fontos dolog. Más kérdés, hogy a mostani állatvédő szervezetek és aktivistáik alkalmasak-e arra, hogy ezt a feladatot eredményesen végezzék.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2008.01.04. 12:20:36

Nyilván a gyerek sajnálja, hogy meghal a csirke. Tanyán végig kell néznie. Lehet, hogy amikor először látja, ahogy anyu kezében rángatózik az állat, miközben a vére folyik a tálba, akkor elhatározza, hogy nem eszik belőle. Anyu akkor azt mondja, jó, van krumpli is. Gyerek végignézi, ahogy a család jóízűen elropogtatja a csirkepörköltet. Legközelebb a kérdésre, hogy krumpli-é, a válasz az lesz, hogy ímmel-ámmal, de eszik belőle. Aztán majd felnő. Szerintem ez valahol egy természetes folyamat. Mindenevőek vagyunk, kitűnően meg tudjuk emészteni az állati eredetű táplálékot, és baromira ízlik is. Aki ezt elutasítja, annak a felnőtté válás közben félúton csúszhatott be valami gikszer. Ha meg már eszünk húst, akkor tudomásul kell venni, hogy van, ami megoldható, és van, ami nem. Háromszobás apartmanban tartani a disznót, és énekelni hozzá minden nap nem megoldható. Lézerrel elfüstölni az agyát egy milliomod másodperc alatt, hogy ne érezzen fájdalmat, nem megoldható.

Mária 2008.01.04. 12:48:09

Androidus: nem arról van szó, hogy együnk-e húst, vagy nem.

Arról van szó, hogy van, aki nem éri be azzal, hogy ésszerű határokon belül tartja, vadássza az állatot. Van, akinek az kell, hogy cápát ejtsen az uszonyáért, bálnát ejtsen a húsáért, libát tömjön a zsíros májáért.

Mert abból sokkal nagyobb pénzt lehet szakítani, mint ha normális módon gazdálkodna.

Az ember meg már csak akkora állat (bocsánat, állatok...) hogy ha a hiperben elétolják a cápauszonyt, a kengurufarkat, a hízott libamájat, az újévi hathetes kismalacot, akkor megveszi és beletömi a pofájába... fogyasztói társadalomban élünk, nem igaz?

Ha nem tolnák elé ezeket a marhaságokat, eszébe sem jutna, hogy ilyesmit is lehet enni...

Tehát nem az a hibás, aki megveszi, hanem az, aki kiteszi a polcra, felkelti az igényt, kínálja és jó sok pénzt keres a feleslegesen elpusztított élőlények hulláján...

Vegan 2008.01.09. 20:14:42

Sajnos sokan még mindig azt hiszik, hogy szükség van húsra, tejre, tojásra stb. az embernek az életbenmaradáshoz. A sok kultúrában (pl. Dzsainizmus) már több ezer éve nem esznek semmiféle ilyet.

Vegan 2008.01.09. 22:31:49

Ne egyetek zsírmájat, vessetek véget az állatkínzásnak!

www.negymancs.hu/website/output.php?language=2

Üdvözletem a belga állatvédőket, remélem itt is kialakul egy hasonlóan radikális állatvédelem, már szükség van rá!

Valaki megemlítette, hogy milyen nagy jólétben élhetnek a belgák, hogy tüntetnek az állatkínzás ellen.
Hát én itt Magyarországon nem élek jólétben, egyetem mellett egyedül tartom el magam édesanyámmal, mert édesapám nemrég halt meg és én is részt vennék hasonló akcióban, sőt nem fogyasztanék semmi állati eredetű terméket.

Hufi 2008.01.09. 22:45:36

Mármint semmilyen állati eredetűt? Akkor zöldséget milyen jogon? Úgy értem gondolom azért nem eszel húst, mert szerinted lelkük van/nincs jogunk megölni őket/egyéb. De akkor miért ölsz növényeket? Ők nem élőlények?

Egyébként ne érts félre, én is a fölösleges kínzás ellen vagyok, de szerintem a természet megcsúfolása a hús elutasítása.


Ja és védd a fákat egyél hódat!

Dezzie 2008.01.13. 14:54:03

Hufi: szerinted ugyanaz a kategória, ahogy végigmegy egy kombájn a búzában, mintha káráló, kétségbeesett tyúkokat fejjel lefelé fellógatnak, majd elindul velük a gép az áram, majd a kivéreztetés felé?

Kell a hús, sokan nem tudnak, nem akarnak nélküle élni, mégis méltó körülményeket kellene teremteni annak az állatnak, akit megesznek. Ha nem képesek erre a tartók, akkor legyen az állatokból kevesebb.
Falun ugyan elvágják a csirkék nyakát, mégis humánusabb az egész életük a kaparászással, a sok zölddel, igazi kukoricával, általában nem a saját fajtársaikat eszik porítva, mint sok baromfitelepi csirke... Aki látott egy tojástermelő telepet, utána jó szívvel már nem veszi le a polcról az olcsóbb tojást, hanem piacról vesz.

A reklámok arra is igényt teremthetnek, amikre alapvetően semmi szükségünk. Ez a fogyasztói társadalom lényege, a pénzmozgás, a sok termékeladás, a mielőbbi elhasználódás, és ez lenne nehéz védekezni. Igenis felelősök azok is, akik igényt teremtenek bizonyos termékekre, nem csak a vásárlók. Nem mindenki olyan értelmes, hogy belássa, nem a tigriskarom-kivonattól lesz erekciója, vagy nem káros neki a téli paradicsom.

Sokaknak szívesen a kezébe nyomnék egy kést, hogy hajrá, csináld magad, vágd el a nyakát te, nyúzd meg, kopaszd meg, belezd ki, ha úgyis erre születtek ezek az állatok, téged meg nem érdekel, mi lesz velük, csak ott legyen a polcon a hús...

érdeklődő 2009.02.20. 12:47:51

Én éhes lettem. Megyek is, leugrom a piacra egy kis libamájér úgy megkívántam...

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása