Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Milyen lenne a holocaust 2008-ban?

A holocaust túlélői lassan eltávoznak közülünk, így élő szemtanúk hiányában ez a szégyelnletes esemény fokozatosan a történelem homályába vész. Egyre kevesebb fiatal képes megérteni, hogy mit jelentett ez annak idején, mennyi kínt és szenvedést hozott a világba ez a genocídium. Szinte lehetetlen mai ésszel felfogni, mennyire le kellett ahhoz aljasodnia az emberi fajnak, hogy ilyesmire képes legyen. Az MTV (persze nem a királyiról beszélünk és nem is magyarországiról) úgy döntött, hogy műsoridejének egy részét valami jó cél érdekében használja fel. A Think MTV kezdeményezés keretében arra tettek kísérletet, hogy közelebb hozzák a holocaustot a mai fiatalokhoz. Ehhez két filmet forgattak, amelyekben azt próbálták bemutatni, milyen lenne, ha ma történne a holocaust, olyan emberekkel, mint bármelyikünk. Mindezt azzal a céllal, hogy megértessék az emberekkel, hogy a fekete-fehér felvételek mögött olyan hús-vér emberek vannak, mint amilyenek ők maguk is. Sajnos ezek a filmek ma is aktuálisak, mivel az ember számtalanszor bebizonyította már eddig, hogy nem képes tanulni a múltban elkövetett hibáiból. Éppen ezért javaslom mindenkinek, hogy ha még nem tette meg, látogasson el mihamarabb a páva utcai Holocaust Emlékközpontba. Érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr70314019

Andie 2008.01.28. 14:41:45

Thomee : hát már hogyne ismernénk? Naponta minimum 1-2 órányi anyagot kapunk az arcunkba, tökmindegy mit nézünk, hallgatunk. Olyan müveltek vagyunk már holokauszt ügyében, hogy szinte név szerint tudjuk mind a 6 milliót. Bocs. 6,1.. 6,2..
Holokausztrofóbiánk van.

no 2008.01.28. 14:41:52

Ha békében akarok élni akkor békében élek .Majd ha a zsidók bocsánatot kérnek a világtól a tetteikért ,akkor lehet elgondolkodok..

Kampfer 2008.01.28. 14:42:08

Semmi gond Thomee! A lenyeget ertettem! :) Nem is mondom, hogy teves es hibas! Szoval respekt!
Kampfer

Werwolf 2008.01.28. 14:42:33

Thomee,
lehet, h azert, mert allandoan a ismetelgetik, es kurva unalmas.
De közben azok, akik a szadba ragjak, sokkal kevesbe rokonszenvesek, mint az elsportolo, magyar szivü, dolgozo, es mellesleg uriember Sors-csalad a "Napfeny ize"-böl.

Töppedt Medve 2008.01.28. 14:44:01

Nem maga a holokauszt vált ki indulatokat szerintem, hanem az az erőszakos reklámozás amit a média csinál. Az átlagember csak azt érzi ebből, hogy: na bazdmeg már megint erről beszélnek, és az én rokonaim akiket az 50-es években elvittek és a Péter Gábor féle (zsidó) ávósok halálra kínoztak? róluk mikor fogunk napi 14-szer megemlékezni?

Thomee 2008.01.28. 14:45:15

Egyébként összefoglalva a kommenteket egy kicsit: abban mindenki egyetért, ugye, hogy nem lenne szabad ilyesminek történnie? Ugye jól látom?

Thomee 2008.01.28. 14:46:38

Töppedt Medve! Jogos. Nem csak a nácikról, meg a zsidókról, meg a II. világháborúról kellene, hogy szóljon a történet.

no 2008.01.28. 14:47:26

Jól látod ,értelmetlen és ártatlan emberek leölése a legnagyobb butaság !De ezt egy népnek kisajátítani és kihasználni ,erőszakossan tukmálni szintén butaság ...szerintem.

Töppedt Medve 2008.01.28. 14:48:42

Thomee: Senki sem vitatja, hogy nem kéne ilyennek történnie. Csak az zavar mindenkit, hogy egy olyan nép tragédiáját reklámozzák, ami most ugyanezt teszi egy másik néppel...meg hát azért vannak más problémák is velük. :D Persze ettől függetlenül nem akarom kinyírni Gipsz Jakab zsidó fogorvost vagy Weisz Jeremiás zöldségest, mert zsidó vallású.

Thomee 2008.01.28. 14:49:25

Töppedt Medve! Már majdnem megvan a közös nevező! :-)

Töppedt Medve 2008.01.28. 14:50:30

Thomee: Eddig is megvolt, csak te meg én más nézőpontból szemléljük a dolgot. :)

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 14:51:41

Thomee: igen egyszerű... ez az a téma amit legjobban átpolitizáltak az elmúlt évtizedekben... ma ez kis hazánkban "oldalak" közti választóvonal... a legtöbb itt felszólalónak tök mindegy mi történt kb. 6 millió európai zsidóval/emberrel (és volt tervbe véve a maradék kb. 5 millióval... 6+5=11 millió... a vita elejéről), akiknek 10 % magyar állapolgár volt... lehet a másik felet/oldalt b.szogatni... ennyi!
egyébként meggyőződésem, hogy kampfer, no, jordán negatív, töppedt medve sem szívesen pakolna egymásra gyerek hullákat... de most az uralkodó eszme jól odamondogatni a (vélt vagy valós) balosoknak... ha ehhez zsdózni kell, meg egy kicsit embertelenek tűnni akkor az nem olyan nagy ár...

Kampfer 2008.01.28. 14:52:19

Thomee!

Sztem jol latod, talan csak a kommunikacioval van baj (mindket oldalon).

Tomcsi71!

Bar nem tudom, en lettem-e lecsibezve, de azert meg igy ebben a formaban folytatnam a beszelgetest s igy utalnek ra, a mai (kulonosen magyar) mediaban talan a volt szovjet terminologia miatt elegge osszemossak a fasiszta es a naci fogalmat. Bar en nem vagyok tortenesz, de az emlitett mu olvasasa utan nekem ugy tunt, hogy a nacizmus fo ideologiai vezervonala az antiszemitizmus, illetve a szocialdemokracia megsemmisitese, valamint egy nemet nemzetallam megteremtese volt, tekintet nelkul az eszkozokre. Politikaila homogen belso viszonyokat akartak teremteni. A fasizmust nem annyira az antiszemitizmus, mint inkabb az antikommunizmus es az olasz nacionalizmus es militarizmus jellemezte (s valami buta revizionizmus a Romai Birodalom utan). A zsidoknak ott is a megszallas utan lett veszelyes a helyzet tudomasom szerint. Deportalni is a megszallas utan kezdtek oket az eszaki teruletekrol. Lehet, hogy rosszul latom, vagy tudom, de akkor javits ki vagy egeszits ki engem! De szerintem a ketto keverese a mai magyar politikai elit reszerol eros tevedes.
Udv!
Kampfer

Muad'Dib 2008.01.28. 14:52:35

Thomee 2008.01.28. 14:45:15
Jól látod. Még annyival kiegészítve, hogy az viszont baj, hogy ha valaki azt mondja nem szereti a zsidókat, rögtön jön a nácizás, meg szörnyülködés. Miközben ,ha belegondolsz simán megtehetem én egy társaságban, hogy azt mondom nem kedvelem a franciálkat (csak egy példa) ,mégse fog senki arra vizionálni,hogy én ki akarom írtani őket.
Igenis, semmi kivetnivaló abban, hogy valaki nem kedveli a zsidókat. Nagy ez a bolygó elférnek egymás mellett. Az más, ha valaki kiírtani akarja őket. De kötelező szimpátiát kényszeríteni emberekre ez baromság...

Töppedt Medve 2008.01.28. 14:58:26

Tomcsi71: Szerintem senki sem háborodna fel ezen a témán, ha a politikai elit (bal meg jobb) nem látogatna el a heti 14 holokauszt megemlékezésre, hanem a 14 helyett mondjuk 7 alkalommal a kommunizmus áldozataiért tartott megemlékezésen lenne ott.

Ezt a gyerek hullás témát pedig ki kérem magamnak. Nem értem, hogy miért keverted bele mai magyar politikát.

Kampfer 2008.01.28. 15:00:45

Tomcsi! Nem szivesen pakolgatnam senki hullajat sem, akkor sem, ha az en kezemben volna a Kar98-as! Nem normalis megoldas, nem is megoldas. Ezt normalis ember nem vitatja!
A tortenelem mint tema mindig is erdekelt, egyik szenvedelyem, valamint a hadtortenelem. Igy nagyon felhaborit az olyan vagdalkozas, hogy jott egy orult s megtett mindent! Ez nem mukodik igy! A tortenelem szerintem folyamatok es esemenyek lancolata, osszefuggesek szovevenye. A magam reszerol az adott idoszakot mindig 1871-nel kezdem, a birodalmi nemet allam alakitasaval, s a francia-nemet ellentetek (politikai, katonai hegemonia) kielezodesevel, ami meg az angol-francia ellenteteket is hatterbe szoritotta. Ennek egyik tetopontja volt az elso vh, amit eleg szerencsetlen modon zartak le, s a vesztes Nemetorszaggal szembeni banasmod. Szerintem meg Hitler szemelye ellenere sem feltetlenul volt elrendelve ez a sors, ahhoz minden fel kozonye, vagy szamitasa kellett. Ha jol emlexem Foch jelentette ki, hogy ez fegyverszunet 20 evre.
Az antiszemitizmus gyokerei pedig mar sokkal regebben megfogantak Europaban, meg Hitler elott.
De lehet, hogy itt is van meg mit tanulnom. Udv!
Kampfer

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 15:10:47

Kampfer: nem téged csibéztelek... no gondolta úgy hogy szalonpolitikusi értelemben ismerem a témát...
egyébként jól látod az olasz fasizmus valóban csak ultranacionalista, antikommunista, birodalmi álmokat kergető eszme volt (plusz korporációs szisztéma - sikeres gazdaság és szociálpolitikával! merthogy ezt se tagadjuk le, ahogy a nemzetiszocialista Németország is jólétet teremtett a fegyverkezéssel otthon... megjegyzem az amcsik is ezért szeretnek annyira háborúzni az utóbbi 50-60 évben... a hadiipra a legjobb üzlet és gazdaságpörgető hatása verhetetlen... csak az államszocialista modellben nem működött). a nácizmusnál én az alábbi fő összetevőket szoktam figyelembe venni: alldeutsch/pángermán törekvések, fajelmélet-antiszemitizmus-szociáldarwinizmus (saját népére és rendszerére is alkalmazza Hitler: egymással versenyző szervezetek - SD/Gestapo/Sipo/Abwehr vagy Wehrmacht/Waffen SS, a német nép gyengének bizonyult... Néró-parancs), térelméletek (a császári német vezérkar találta ki a Lebensraumot nem Hitler), völkisch áramlat (népiesség - bajor bőrgatya, népviselet, a barbár germán múlt piedesztálra emelése, egyházellenesség) mindez párosulva a kispolgári családi háttérrel, az autodidakta módon megszerzett műveltséggel (annak minden veszélyével együtt... néha csak félműveltség lesz belőle)
bocs a terjedelemért, de én tényleg tanítok... és azt soha nem lehet abbahagyni, ha szereti az ember csinálni

Kampfer 2008.01.28. 15:11:18

Bar egy kicsit off volt, szoval bocsi mindenkitol. Annyiban erzem csak idevagonak, hogy ezek az esemenyek mindig egy esemenysort kovetnek (pl Ruandaban is ugye, ahol mar hetekkel, honapokkal korabban jeleztek kulfoldiek, hogy valami keszul), amit kezelni kell(ene). Amig beszelunk ezekrol es van kommunikacio, addig esely is van, hogy megoldjuk oket. Udv!
Kampfer

Róbert bácsi 2008.01.28. 15:12:34

Nem kellene összekeverni a szezont a fazonnal... A Don-kanyarban elpusztultak hősi halált haltak egy rossz ügy oldalán harcolva... Ugyanazok által "összehozott" rossz ügy áldozatai voltak, mint a deportált zsidók... De arról nem lehet elfeledkezni, hogy abba a háborúba önként lépett be Magyarország, és mi támadtuk meg a Szovjetúniót... Szembe kellene néznünk végre azzal, hogy mi voltunk a rosszfiúk... És elismerni... És a deportálások ügyében is mi voltunk a rosszfiúk... Sajnos. A négy-öt-hatszázezer zsidó vallású (vagy származású)
magyar állampolgár deportálásának hat hét alatt megtörténő "zökkenőmentes" lebonyolításához megközelítőleg másfél millió nem zsidó magyar állampolgár aktív részvételére volt szükség: a teljes magyar közigazgatásra, a csendőrségre, rendőrségre, a MÁV-ra, fuvarozókra és egyéb szállítmányozókra, nagyobb tömegek befogadására alkalmas intézmények munkatársai stb. ... Másfél millió, azaz az aktív korú felnőtt lakosság jelentős része részt vett benne! Nem a németek csinálták, hanem mi... MI lenne, ha egyszer vennénk a bátorságot, és mernénk őszintén belenézni a tükörbe... Megkérdezték már az itt kommentezők a szüleiket, nagyszüleiket, hogy mit csináltak vajon 1944 májusában, a deportálások idején? Vagy hogy mit csináltak az ötvenes években? Vagy 56-ban? Vagy a hetvenes években, a nyolcszázezer párttag országában? Az lehetetlen, hogy ebben az országban csak "minden időben üldözöttek" lakjanak... Valakinek üldöznie is kellett... Közülünk valakinek...

roots and culture 2008.01.28. 15:14:47

All! Ez a spot alapvetően nem izraelről nem a tóráról nem az áldozatok számáról, nem korrupt államokról és még csak nem is a zsidókról szól.
Hanem mindarról amit a Holokauszt (értsd. Égő áldozat) alatt az emberek átéltek. Ez lehet a ruandai, a kambodzsai, tibeti vagy történetesen az európai Holokauszt. A film üzenete nem más, mint hogy olyan emberek mögé állni (gazdaságilag politikailag szellemileg) akik mások leigázásának terveivel foglalatoskodnak, potenciális közösségvállalás azokkal akik ártatlan (értsd: különböző kulturális örökséget hordozó) embereket gyilkolnak meg.

Függetlenül a zsidó karvalytőkétől, a hazug médiától, holokauszt különböző értelmezéseitől, ártatlan emberek lemészárlása nem szép dolog - ezért tessék inkább elgondolkozni azon, hogyan lehet azt elkerülni, hogy ilyen szomorú események történjenek a világban, mert rajtunk múlik, velünk történik. Olyan emberek gyilkolnak és esnek áldozatul mint amilyenek mi vagyunk. Üdv.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 15:17:05

Paul Atreides (Muad Dib): persze, hogy nyugodtan azt mondhatod társaságban "nem szeretem a franciákat" egyrészt mert ki szereti őket? másrészt belőlük azért mégsem küldtek x milliót KZ-be...

Töppedt Medve 2008.01.28. 15:17:07

Róbert bácsi: Ez most valószínűleg sokkolóan fog hatni, de a nagyszüleim vidéken zsidókat bújtattak. Úgyhogy nekem itt ne papolj kollektív bűnösségről meg hasonló baromságokról.

Kampfer 2008.01.28. 15:18:49

Tomcsi!

Akkor egyetertunk. Az autodidakta okulasnak neha en is latom a veszelyet s volt mar pelda, mikor ra kellett dobbennem felmuveltsegemre! Sok informacio el volt/van hallgatva, pedig ezek tudataban lehetne igazan egzakt a tudas es megalapozott a velemeny!
Egyszoval nem akarok en senkit sem vonatoztatni, vagy ha igen, akkor is sajat kedvebol, jo aron es ne MAV szinvonalon utazzon! S valami jobb helyre...! De Muad Dib velemenyet teljesen tamogatni tudom csak! Nem kell sem engem szeretni, sem mast! Normal korulmenyek kozott az erzesek tapasztalatok utjan alakulnak! Nem lehet kenyszer szulemenye! Sem egyik, sem masik oldal kenyszere sem! De akkor az tenyleg ne legyen kenyszer vagy megvezetes egyik oldalrol sem!
Udv1
Kampfer

Kampfer 2008.01.28. 15:23:38

Robert bacsi!

Csak Neked! Bar egy masik posztban mar leirtam, de ismet. Nagyapam akkor a honvedseg egy olyan egysegenel szolgalt, ahol a vasutat ert bombatamadasok karait haritottak el, jartak az orszagot a spec vonattal. O legvedelmis volt. S igen, javitottak a palyat, geppuskaztak a jenki vadaszokat es az oroszokat is, s javitottak olyan palyaszakaszt, ahol a loszervonatokat varakoztattak, hogy a transzport mehessen. Szerinted mit kellett volna tennie? Maskent! TE MIT TETTEL VOLNA??? Rambo modra elkezded geppuskazni a nemeteket? Vagy mi a fenere gondolsz, mit tehettek volna? Eleg volt akkor a magyar civileknek a kibombazottakkal es a menekultekkel foglalkozni! Mert akkor voltak a kibombazasok is, 44 elso feleben es nyaran! Erdekelne, miben lattad volna TE a megoldast...
Kampfer

Kampfer 2008.01.28. 15:29:21

Robert bacsi!

Tovabba: eszembe sem jutott megkerdezni a nagyfatert errol, orultem, hogy tulelte es vegigszolgalta a haborut es nem vagott bele olyasmibe, amivel a bajtarsait es a csaladjat veszelyeztette volna! eleg veszely volt maga a haboru! A faluban, ahol eltek ott voltak a nemetek evekig. Erdekes modon senkit sem bantottak, utottek vagy lottek agyon. Nem is nagyon volt osszetuzes a lakossaggal. Csak mikor a vonatok mentek 44-ben s a nagyapamek lattak mindezt, akkor valt szamara testkozelive ez az egesz! De tudod mit? Nem voltam ott, nem lottek ram, nem tudom aterezni, amit a nagyapam erzett. Dednagyszulom visszajott a Dontol, o a ruszkikat lotte, az volt a parancs. A nagyapam pedig a jenkiket es az oroszokat lotte, a nemetekkel egyutt, ez volt a parancs. Tobbszor majdnem rajtavesztett, de meguszta! Ennek orulok! 51-ben kivagtak az tanyajarol, de azt is tulelte! Eszemben sem volt soha kerdezgetni, mit tett volna a zsidokert! Te mit tettel volna?
Kampfer

gustizia 2008.01.28. 15:31:01

Rendben van. Mi deportáltuk a zsidókat, mi küldtük a gázkamrába őket, mi lőttük bele őket a Dunába. Mi támadtuk meg a CCCP-t. Bocsánat. Teljes szívemből bocsánatot kérek és totális a szégyenem, szörnyen röstellem az egészet. Még akkor is ha a nagyapám is éppen csak hat éves volt mindekkor. BOCSÁNAT még egyszer, és ezerszer.
De nem gondolják, hogy már elégszer bűnt bántunk? Nem gondolják, hogy megbűnhődtünk már ezekért a gaztettekért? Szálasit felakasztották. Azon nácikat akiket tudtak elfogtak, a többi öngyi lett. MIT AKARNAK MÉG?
Amit ellenünk követtek el az el van feledve. Tőlünk ki fog bocsánatot kérni? Tőlünk sosem kér senki bocsánatot? Ismétlem, akkor veszek részt bármiféle holokausztkodásban, ha megtanuljuk legelősszöris magunkat becsülni, ha annyi önbecsülésünk sincs, hogy magunkért kiálljunk, hogy állhatnék ki más népek szenvedése ellen?
Az Isten verje meg, azért legyen már egy egészséges nacionalizmus mindenkiben. Amíg ötvenhatról parlamenti képviselő olyképp nyilatkozik, hogy fasiszta csőcselék randalírozása volt az egész, addig nem tudok teljes átérzéssel a holokausztra emlékezni, bocsásson meg a világ...
Ha a holokauszttagadás bűntett, akkor a kommunistakegyetlenkedésektagadása mi? Bocsánatos bűn? Németországban beperelnek ha tagadod a holokausztot, nálunk meg olyanok hozzák a törvényeket, akik tagadnak egy másfajta totalitárius terror elleni felkelést.

bazalt 2008.01.28. 15:31:31

Róbert bácsi 2008.01.28. 15:12:34
"Nem kellene összekeverni a szezont a fazonnal..."

Hát nem is! A "négy-öt-hatszázezer zsidó" deportálásához miért is kellett másfél millió magyar? Zsidónként cserélték a személyzetet a pályaudvaron vagy mi? A mozdonyvezetőt kilométerenként váltották? A "teljes magyar közigazgatás"-ban mondjuk a mezőgazdasági részlegnek mi köze volt a dologhoz? A "nagyobb tömegek befogadására alkalmas intézmények munkatársai"-t is percenként cserélték? És mi lenne ha "mernénk őszintén belenézni a tükörbe" és azt mondanánk hogy apáink bűneiért nem mi vagyunk a felelősek? Azok meg aztán különösen nem, akiknek még az apja, nagyapja SEM csinált semmi rosszat!

gabber 2008.01.28. 15:32:00

Ez szerintem egy jó kezdeményezés. tömör, világos, közérthető. nem a világ problémáinak sematikus ábrázolásáról szól, mert az a történelemórák, a tanárok, családok feladata. Ha azonban ők ezt nem végzik el, legalább a szegény gyerek annyit tudjon, hogy bármikor megtörténhet vele is. Don kanyarról ne prédikáljon aki nem volt ott, ne zsidózzon aki nem ismer egyet sem, és ne elemezze a közel-keleti helyzetet aki nem lakik ott. Nekem az a véleményem, ami itt van az ennyi, nem kell mögötte plusz tartalmat keresni, vagy akár odavetíteni.

roots and culture 2008.01.28. 15:32:11

Ja és a kedvenc kérdésem az Ötödik pecsétből:

Öt perc múlva meghalsz és rögtön újjászületsz. Válaszhatsz, hogy azok között akarsz lenni, akik a fegyvereket fogják, vagy azok között akik a metrón ülnek/lakásban laknak?

Avagy Tomóceusz Katatiki leszel vagy Gyugyu?

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 15:40:55

roots and culture: a kedvenc filmem a témában!!! hogy a Latinovits milyen meggyőzően és tenyérbemászóan játszotta az "entellektüell nácit"! ha nem magyar a film és a közeg amiben játszódik tuti kap néhány oscar-díjat (legjobb férfi mellékszereplő pl.)

Muad'Dib 2008.01.28. 15:42:21

tomcsi71 · tomcsi71 2008.01.28. 15:17:05
Ez így van, de ez nem ok arra, hogy valakit/valakiket szeressenek. Franciákat nem küldtek KZ-be, de ettől még én nem vok automatikusan náci, ha az ellenérzésemet fejezem ki bizonyos viselkedések iránt. Mert, ha mindenkit szeretni kéne, akiknek volt már nagy tragédiájuk, itt mindenki imádna mindenkit. (Ami persze szép lenne, de soha nem lesz így).
Elég téves azt hinni, hogy a bűntudat miatt szeretni kell bármit is tesz a másik. Ez nem így működik, de sajnos ezt próbálják lenyomni a torkunkon...
És ez amit írok, nem zárja ki azt, hogy nagyon sajnálom az áldozatokat

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 15:44:00

csak nem vége a munkaidőnek? mindenki megy haza... kösz a vitát... legalább nem a proszatatámra, hasnyálmirigyemre stb. gondoltam ebben a időben...

Róbert bácsi 2008.01.28. 15:57:40

Kedves Kampfer, félreértesz. Egy szóval sem írtam, hogy bárkinek bármit másként kellett volna csinálnia... (Bár lehetett volna...) Azt írtam, hogy ideje lenne őszintén szembe néznünk azzal, hogy a második világháborúban mi voltunk a rosszfiúk... Hogy mi magunk (is) tehettünk mindenről... A bombázásokat mi magunk idéztük a saját fejünkre... Ha (!) nem támadjuk meg mondjuk a Szovjetúniót és az Egyesült Államokat, ha nem lépünk hadba Németország oldalán stb. De nem erről írtam, hanem az őszinte szembenézésről és tudomásul vételről, ami után nincs felhánytorgatása óvodás durcássággal a bombázásoknak, meg annak, hogy mások is szenvedtek stb. Ezt a kollektív nemzeti infantilizmust kellene végre kinőnünk, hogy minket mindig és mindenki csak bánt, mi nem tehetünk semmiről... Nem igaz. Meg kellene tanulnunk felnőtt módjára szembenézni a történelmi tényekkel, azokból levonni a következtetéseket és tanulságokat, és aszerint alakítani tovább az életünket.
Én csak ezt szerettem volna mondani...

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 15:58:15

Muad dib: bevallom én tényleg filoszemita vagyok, de nem a sajnálat, hanem az irigység miatt... azt el kell ismerni a zsidókról, hogy amit az elmúlt néhány ezer évben kibírtak az elképesztő... az élni és megmaradni akarásuk hódított meg... nekem a legdöbbenetesebb a jom kippuri elköszönésük a zsinagógából kijövet: "Jövőre Jeruzsálemben"... mad kétezer évig esély nélkül ismételgetni ezt a mondatot... aztán megcsinálni Izraelt (és lehet mondani hogy kellett hozzá a holokauszt, de ne tagadjuk le hogy az 1880-as évek óta cionista nemzedékek nőttek fel Palesztinában és ezek a szabrék megvédték, amit nekik ítéltek 6 arab ország támadásával szemben)... mindig azon gondolkozom el hogy mi lenne velünk akár csak 50 év államiság nélkül? hányan maradnánk mi magyarok? ezért vélem úgy hogy bizony van mit tőlük tanulni (összekapaszkodást, segítségnyújtást a közösséghez tartozóknak, szívósságot...) Meg a Közel_kelette is úgy vagyok, mint a spanyol bajnoksággal... nem az én ügyem de azért a nekem legszimpatikusabb csapatnak szurkolok (Atletic Bilbao - éljenek a baszkok) és inkább a szidók, mint az arabok...

ghost 2008.01.28. 16:01:15

szeretném látni a 445.000 zsidó születési anyakönyvi kivonatát akit elvittek..
számokkal dobálózni bizonyítékok nélkül 6x év távaltából elég baromság..

a történelmi "bizonyítékok" meghamisitásáról és az abból profitálókról meg van némi fogalmam..

és nekem is elegem van abból hogy az adómból fenntartott állami tv-ket használják propaganda csatornának a holokauszt biznisz hiénái..

Róbert bácsi 2008.01.28. 16:06:02

guztizia
önbecsülésünk akkor legyen, amikor már önismerettel rendelkezünk... mert akkor már van mire... amúgy meg azt gondolom, hogy nincs egészséges nacionalizmus... a nacionalizmus önmagában, jelző nélkül áll és beteges... patriotizmusnak hívják, amire talán gondolsz... amit meg írsz tökéletes példája annak, amiról a bejegyzésem szól: mint az óvodában... :)) sajnos...

Töppedt Medve 2008.01.28. 16:06:15

Tomcsi71: Te egy ostoba barom vagy. Most mondtad, hogy nem vagy zsidó, csak filoszemita vagy -tudom mit jelent, nyugi-, azt hiszed, hogy ők ettől jobban elfogadnak? Te ettől számukra csak egy koszos goj leszel, aki törleszkedik feléjük. Isten hülyeséggel vert téged, ez a te kereszted.

komment 2008.01.28. 16:08:28

annyira unom h magyar oldalakon mindig leplezetlenul rasszista es antiszemita kommentarokkal talalkozom, mintha semmi sem lenne termeszetesebb.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 16:10:40

ghost te nagyon nagy ááááá! inkább csak annyit mondok hogy ez a 445 ezer a korabeli (nem a "komenista zsidóbérenc") magyar hatóságok vagonírozási adataiból van (a M. Kir. Csendőrség és a vasút szállítási jegyzékeiből)
Megvan milyen jelzőt kerestem tudatlan, ostoba fasz!

roots and culture 2008.01.28. 16:17:42

ghost:
Sajnos nincsenek nálam az anyakönyvi kivonatok, de ha ellátogatsz a budapesten kívüli településekre akkor elkérheted az önkormányztatoktól és hitközségektől. A 4-5 százezer közti becslés reális. Ahogy a IIvh áldozatainak száma megközelítőleg 50 M.

Ezen miért kell vitatkozni? Nem mindegy?

gustizia 2008.01.28. 16:20:28

...Ha nem támadjuk meg a Szovejtúniót és az USA-t és nem lépünk be a németek oldalán, akkor ronggyá bombáznak minket a németek, megszállnak, mint annak a rendje, és a lengyelek sorsára jutunk...
Nem voltunk abban a helyzetben, hogy eljátsszuk a semlegest.( pl. Bukarest, amint átállt Románia a szovjetekhez, kapta a bombázást rendesen a németektől...)

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 16:22:00

töppedt medve: látod ez van... én nyalok nekik... bár lakóhelyemen nem él egy se ma már - köszönhetően elvbarátaidnak... egyébként a te nagypapád is nyilas volt mint az enyém? - az ország seggelukában (Bp.) - ahol még van olyan hogy zsidó közösség - meg kb. kétszer van dolgom egy évben (akkor is általában a Rákóczi Szövetség ügyében)... nem tudom hol és mikor lenne alkalmam törleszkedni... egyébként számomra egyetlen zsidó elfogadása fontos, azzal meg azt hiszem nem lesz baj (talán rémlik még az életrajza: bethlehemi szültésű, názáretben nevelkedett, szakmája szerint alighanem ács... Józsua nevét adták neki, bár Jézusként ismertebb)...

roots and culture 2008.01.28. 16:27:35

Törpemedve:
Képzeld napi szinten azon dolgozom, hogy a nem-zsidók ne érezzék magukat bántva, abban a tévhitben, hogy a zsidók lenézik és koszos gojnak tartják őket mert ez a többségre nem igaz. Vannak ilyen zsidók meg vannak olyanok. Ahogy vannak ilyen olyan keresztények akik keresztes háborút hirdetnek és vannak akik nem. Vannak muszlimok akik felrobbantják a másikat és vannak akik nem. Ha leszámolsz azzal a félelmeddel, hogy Téged kirekesztenek és lenéznek egyrészt nem leszel kirekesztve és lenézve másrészt Te sem fogsz kirekeszteni, lenézni. Bárcsak a Mazsihisz is meghallaná ezt...

Kampfer 2008.01.28. 16:30:26

Szerintem azt világosan látni kell, hogy a '30-as évek végén, '40-es évek elején szinte adott volt, hogy Magyarország a Tengely oldalán száll háborúba. Egyrészt mert a német katonai potenciál így vagy úgy de érvényesítette volna az akaratát, s akkor sokkal hamarabb járunk talán még rosszabbul, másrészt azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a Tengely ellenségei jobbára azok az országok voltak, akik kb. 19 évvel azelőtt szépen megszívattak minket s a szemükben csak mint "turáni faj" léteztünk! Most nem Clemenceau-t idéztem, de ő sem különb! S igen, nézzünk végre magunkba! Azok az államok, akik jelenleg meghatározzák az európai közgondolkodást (trendet), a történelem folyamán az ellenségeink voltak!
Róbert bácsi!!! Egy szart gondolom, hogy rosszfiúk voltunk!!! NEM VOLTUNK ROSSZFIÚK! Egyszerűen katonai értelemben elvesztettük! Tudod mit? Soha az életben nem fogom magam s a népem rossznak tartani, pontosabban nem emiatt! Egy büdös jenkit nemcsak rossznak, de hazug, álszent élősködő suttyónak tartok, ő meg nem érdekel minek tart, azt sem tudja hogy létezem.
Nem azért kell ezeket a dolgokat megbeszélni, mert valakik így gondolják, hanem azért mert ez lenne az érdekünk! Egyébként én úgy gondolom, hogy erre ma itthon semmi esély, de próbálkozni lehet, sőt kell! Viszont a mindenkor regnáló hatalom felelőssége, hogy ezt a vitát tárgyilagosan kezelje, nem pedig úgy, hogy ha egy zsidó vagy jenki elböffenti magát, akkor az ország egyik felét szépen lefasisztázom! S ebben azért a zsidó kötődésű egyik pártunk élenjár!
Üdv!
Kampfer

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.01.28. 16:31:06

egyébként tudjátok mit utálok még a holokausztban? ha egy rendes kóser sóletet akarok enni vagy tökölődöm egy napot vagy méregdrágán Pestre kéne menni... a nagyobbik lányom néptáncos egy bukovinai székely csoportban... tanulnak néha érdekeseket (moldvai, szerb, sváb táncokat) de egy klezmeres jiddis táncházat nem lehet összehozni... szóval nem csak a deportálás ténye és az embertelenség, hanem az otthonom kultúrális sokszínűségét, édekességét megrabolták...

gustizia 2008.01.28. 16:39:32

Azt a vonulatát támogatom az egésznek, miszerint a zsidóság meghatározó arculata volt a magyarságnak a holokauszt előtt. Kiszakításuk így e nemzet sorvadását, a kultúra szegényedését segítette elő, amit a bolsevizmus csak tovább fokozott. Ez talán a legtragikusabb, amit az adott emberi sorsok csak tetéznek. Ettől függetlenül az orrba-szájba holokausztozást továbbra is elutasítom. Ugyanúgy ahogy a vérmagyarkodást is. Csak akkor tényleg legyenek helyén a dolgok, és oké, legyen akkor patriotizmus.

roots and culture 2008.01.28. 16:39:55

Kampfer:
Világosan kell látni, hogy adott, hogy a XXI.század elején a jóléti országok bután vagy korruptan vagy sehogysem segítik az afrikai országokat. Adott, hogy Kína leigázza és kulturálisan megsemmisíti Tibetet.
Soroljam. Nem a népek a rosszfiúk, hanem az egyének akik benne vannak és a tohonyaságuk és anyagi mohóságuk miatt nem az emberi faj sorsával törődnek hanem a saját jólétükkel.

Szerintem adott, hogy segíteni lehet másokon. Szerinted?

Kampfer 2008.01.28. 16:48:28

Roots! :)

Nincs gond azzal, amit írsz, igazad van! Egy kérdés: hogyan tudnád Te segíteni jelenleg akár Tibetet, akár az afrikai államokat? Még úgy is érdekes lenne a helyzet, ha itthon alakulna egy párt, amely ezért a célért küzd s szénnényerné magát a választásokon! S a magyarság mindent megtett ezért! De továbbmegyek! Szlovákia ugyanerre az útra lépne, ott is nyerne egy ilyen párt, kormányra kerülne s a magyar kormánnyal egyetértésben elkezdene ezért lobbizni nemzetközi porondon. (Tudom abszurd, de miért ne...) Nos, szerinted mekkora lenne az érdekérvényesítő képességünk? Szerintem vastagon konvergálna a nullához! De ha még pl. Németország is erre az útra lépne, akkor is fújhatnánk, hiszen a jelen világgazdasági helyzetben már nem jelentünk (még így együtt sem) gazdasági, politikai, katonai potenciált. Érted mi a gondom? Nem lenne érdek, amit ezzel szolglánánk! A multinacionális tőkének s a globalizált világgazdaságnak semmi szüksége egy konszolidált Afrikára, egy megrendült Kínára, vagy egy társadalmilag teljesen konform kelet-Európára! Viszonylagos stabilitás és olcsó, politikailag kiszámítható régió kell nekik. Ez a cél, ezt próbálják elérni. Nem nagyon tudunk ebbe beleszólni sajnos!
Kampfer

Róbert bácsi 2008.01.28. 16:49:36

Kedves Kampfer,
sajnos baromira senkit nem érdekel, hogy te mit gondolsz a rosszfiúságunkról... Pontosabban, attól még, hogy te azt gondolod, hogy nem voltunk rosszfiúk - sajnos még azok voltunk... Katonai, politikai, emberi értelemben... De ettől még nem hinném, hogy akár magadat, akár a népünket rossznak kellene tartani. Nincs ok-okozati viszony az állításaid között, csak tomboló érzelmek... Erre írtam fentebb, hogy óvoda... :)
És ebben kellene tudnunk változtatni. De addig, amíg gond nélkül leírod, hogy "zsidó kötődésű egyik pártunk" - addig elég távol vagy bármiféle változtatástól - és sokkal közelebb a "rosszfiúkhoz"... :))

Muad'Dib 2008.01.28. 16:50:29

tomcsi71 · tomcsi71 2008.01.28. 15:58:15
Viszont ebből amit írtál kitűnik, hogy nem véletlenül viseltetnek ellenérzéssel az irányukban. Ugyanis beilleszkedésre képtelen, arrogáns csoporról van szó. És valóban lehet a kitartásukat dícsérni, de ha te pont ezt szereted bennük, akkor engedd meg, hogy itthon is legyenek olyanok ,akiknek a magyarság a legfontosabb és leszarják a többiek mit gondolnak/mondanak. Vagy ami náluk pozitívum, az itt negatívum? Hogy van ez?

Kampfer 2008.01.28. 16:53:33

Róbert bácsi!

Idézet volt egy másik fórumon egy zsidó kommentezőtől! Izraeli hölgy magyar származással, itthoni belpolitikai viszonyainkat taglalandó...! Neked is azt tudom csak mondani: olvasás! Ja, ha nevén nevezzük a dolgokat, pártokat, akkor rosszfiúk, óvodások, nácik vagyunk?
Tudod mit? Akkor az vagyok. Csak hogy boldog legyél és bölcs maradj!
Kampfer

gustizia 2008.01.28. 17:05:51

Engem sajnos baromira nem érdekel az, hogy akkor adott helyzetben rosszfiúk voltunk. Az meg egyenesen büszkeséggel tölt el, hogy nem a szovjetek oldalán léptünk hadba. Ez van. Mostmár ugye jófiúk vagyunk? Vagy még mindig él a kollektív bűnösség tana?

tomcsi71 2008.01.28. 17:07:07

Muad Dib: szerintem ott nem illeszkedtek be ahol nem hagyták őket... Magyarországon volt kb. 50 nagyon jó évük... nekünk magyaroknak meg lett ettől: Teller, Szilárd, Neumann, Kármán, Wiegner... Szerb Antal, Rejtő Jenő, Nagy Lajos, Radnóti Miklós, Kertész Imre... Kellér Dezső, Somlai Artúr stb....
szerintem mi is gazdagabbak lettünk meg ők is jól jártak... egy darabig
Egyébként ki mondta hogy nem a magyarság a legfontosabb? Csak én úgy látom gazdagabb (kultúrálisan) és talán kevésbé frusztrált magyarság lenne a mai ha másként alakul 1920-44 között...

roots and culture 2008.01.28. 17:23:50

Kampfer:
1. Azt tudom tenni pl. Tibetért, hogy elmondom az embereknek, hogy milyen sorsa van a tibeti népnek. Ha valaki megérti és van további kapacitása akkor lépéseket tud tenni, hogy javulhasson a helyzet. Ez egy folyamat, és mint minden folyamat az egyénektől indul el. Ha emlékeztetem az embereket a Holokausztra / a tibeti nép sorsára akkor talán nem felejtik el és amíg nem a történelemkönyvek poros széljegyzeteibe kerül be egy nép sorsa addig van remény egy kultúra megújulására és fennmaradására.

Ezért kell emlékezni és emlékeztetni és vitatkozni . Mert amíg gazdasági rendszerek, társadalmi berendezkedések, államformák, államok, jönnek és mennek addig semmi gond, de ha népek és kultúrák vesznek el akkor az emberi faj sokszínűségéből és különlegességéből veszítünk el - mi mindnyájan - egy egyszeri és megismételhetetlen darabot.

A magyarság vagy bármely kulturális közösség akkor lehet erős, ha hitelesen, befogadóan, holisztikusan közvetíti a saját kulturális örökségét a világ felé (az hogy elvesztett vagy megnyert x háborút vagy milyen a pillanatnyi államformája az senkit nem érdekel).

Mindig az egyénből következik a kiindulási pont. Ha az egyén elfogadja, hogy mások másképp gondolkoznak és senkinek nincs igaza sőt továbbmegyek ha elfogadja, hogy a világ minden emberével közös célja van (élni) akkor az érdekek is közössé válhatnak.

Csak ehhez olyan egyének kellenek akik nem önző érdekek alapján vezetnek közösségeket, országokat, hatalmakat. Nem Szlovákián vagy Magyarországon múlik, hanem az rajtunk, az embereken.

Kampfer 2008.01.28. 17:36:15

Roots!

Az elmélet teljesen helyes! Én a gyakorlati oldalára próbáltam rávilágítani! Gondold végig: egy magyar ipartörténeti legendát (PG - DR Rt.) nem tudtunk megmenteni a dózertól, hisz csak annyi történt, hogy néhány éve egy gazdasági tárca (igen, az a párt vezette akkor is) lehetetlen helyzetbe hozta, tönkretette, majd a telket eladta a tesco-nak, s ott ahol egy ipartörténeti fogalom, a magyar repülőipar bölcsője s éltetője létezett, most majd egy tesco lesz felhúzva. Ez közel sem lett volna akkora tétel, mint egy nép történetére felhívni a figyelmet! Itt egy céget kellett volna megmenteni. Nos, ez is azonnal elbukott egy minisztérium s egy kollaboráns cég pénzügyi érdekein! Akkor hogy szállna szembe bárki is egy olyan gazdasági (s persze katonai és politikai) potenciállal szembe bárki is, mint Kína? De ettől függetlenül amit írsz, abban ott az igazság! Csak a gyakorlati megvalósítása nehéz. Akinek az emlékezetébe akarod vésni mindezt, az már megkapta elégszer! S már inkább az ellenkező hatást váltod ki belőlük!
Tomcsi!
Azért a Kertésznek az a beszólása, hogy ő a jobboldali kormány idején bepakolt bőrönddel volt itthon, eléggé visszatetsző volt s hiteltelenné tette! Ugyan ki a fene akarta itt őt bántani? Ez a hisztériakeltés baromira nem használ sem a zsidóknak, sem a magyaroknak! Ennyire nem kellett volna marketingelnie...
Kampfer

roots and culture 2008.01.28. 17:43:49

Kampfer:
Igen az elmélet nagyon szép és ha egyre többen teszik fel maguknak naponta legalább 1x azt a kérdést, hogy mit tettem ma ezért az elméletért akkor szépen lassan változhat a helyzet, ahogy figyelembevéve az elmúlt néhány ezer évet változik is.

Pl. a világ egy részén már nincs halálbüntetés, vagy van vallásszabadság vagy nem az emberek 90%-a él nyomorban.

Csak szépen lassan. Ha meg addig elpusztítjuk magunk alatt a bolygót akkor is jobb lett néhány ember jelleme - done deal. Remélem nem üt visszafelé :)

léptem.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2008.01.28. 18:00:37

Nem olvastam végig ezt a rengeteg kommentet, elnézést ha valaki megelőzött. Szóval nekem elsőre azt tűnt fel, hogy a reklámokban szó nincs zsidókról, ti pedig itt azonnal zsidózásba kezdtetek. Miért is? A holokauszt pontosan annyira vonatkozik minden népcsoportra, akiket érintett, amennyire érintette őket.

Egyébként meg olcsó fogás, hogy egy archív fotóba állíták bele a mai jelenetet. Egy mai holokauszt pontosan hogy nem ilyen lenne. Érdekesebb lett volna azt megmutatni, hogy _valójában_ milyen lenne ma.

A holokauszt pedig szerintem azért említésre méltó, mert nem múlt el. Ma is masíroznak olyan fiatalok az utcán, akik viccesnek tartják az ezzel való pózolást. Nem vicces, ezt kellene megértetni velük.

És rohadtul nem összekeverendőek a diktatúra áldozatai egy népirtással. Minden diktatúrának vannak áldozatai, de ilyen népirtás példátlan a mi kultúrközegünkben. Ami Ruandában zajlott, egészen más volt, sajnálni őket is lehet, de bennünket az nem veszélyeztet. A náci holokauszt igen.

Kampfer 2008.01.28. 19:06:53

Androidus!

Úgy jött ide a zsidókérdés, hogy a fotó a filmecske végén ugye a zsidók deportálását mutatja. Továbbá olvass! Te is! A poszt végén a szerző a pesti holocaust múzeumba invitálja a népeket! Nem az összes többi népről szóló megemlékezésre, nem is magáról a genocídiumról emlékezzünk meg, mint történelmi eseményekről, vagy fogalomról. A holokausztról, vagy soah-ról, tökmindegy. Akkor lett volna ez az egész ettől elvonatkoztatható, ha a fotók nem vsak erről szóltak volna s az utalás a múzeumról nincs benne!
Továbbá, amíg politikai célokra használva ezt az eseményt nap mint nap aktualizálják ezt a kérdést, addig masírozás is lesz és antiszemitizmus is lesz, annál is inkább, mert mint már írtam ennek mélyebbek a gyökerei!
Továbbá: szerinted a holokauszt nem egy diktatúra egyik következménye volt? Javíts ki ha tévedek, de szerintem a Birodalom nem egy népi demokrácia volt...! S ahogy volt már erre is hivatkozás korábban, ez a fajta népirtás legföljebb volumenében lehet egyedi, de egyáltalán nem ismeretlen a mi kultúrkörünkben! Irtottak már ki európai vallás és kultúra nevében városokat, népeket, országrészeket! S ami Ruandában, Boszniában lezajlott, igenis veszélyeztethet s igenis teljesen ugyanaz a jelenség! Nem keverése a dolgoknak, hanem a hasonló jelleg miatt párhuzamba állíthatók! A ruandai események kapcsán még az állami szerepvállalás és szervezés is erősíti ezt a párhuzamot! Szóval szerintem csak olvasd végig a kommenteket!
Üdv!
Kampfer

gustizia 2008.01.28. 19:41:23

Jah, Androdius,a huszas években Sztálin 4-6 millió ukránt éheztetett halálra a termények szisztematikus elszállításával, kijelentve, hogy ő semmibe sem nézi az ukrán népet. Lehet, hogy nem a mi kultúrközegünkben történt ( végülis Ukrajnával éppencsak határosak vagyunk ), de én még akkorsem hallottam ukrán holokausztról, de még csak valamiféle bocsánatkérésről sem ( nemhogy kommunizmus "nürnbergi pere " ).

nemkellvagta (törölt) 2008.01.28. 20:13:37

érdekes, hogy micsoda varázsszó a holokauszt. igazi komment-mágnes, mint a homoszexualitás. persze a vélemény is olyan mint a segglyuk: mindenkinek van egy és legtöbbször messziről bűzlik. jó szórakozást.

lajoska 2008.01.28. 20:41:05

Az első holokauszt:
Mózes IV. könyve 31. rész
www.biblia.hu/biblia_k/k_4_31.htm

7. És harczolának Midián ellen, a miképen megparancsolta vala az Úr Mózesnek, és minden férfiút megölének.
10. Minden városukat pedig az ő lakhelyeik szerint, és minden falvaikat tűzzel megégeték.
17. Most azért öljetek meg a kisdedek közül minden fineműt; és minden asszonyt is, a ki férfit ismert azzal való hálás végett, megöljetek.
18. Minden leánygyermeket pedig, a kik nem háltak férfiúval, tartsatok életben magatoknak.
24. Ruháitokat pedig mossátok meg a hetedik napon, és tiszták lesztek: és azután bemehettek a táborba.
32. És vala az a préda, azaz annak a zsákmánynak maradéka, a mit a hadakozó nép zsákmányolt: hatszáz hetvenöt ezer juh.
33. És hetvenhét ezer ökör.
34. És hatvanegy ezer szamár.
35. Emberi lélek pedig: a leányok közül, a kik nem ismertek vala férfival való egyesülést, ilyen lélek összesen harminczkét ezer.
52. És mindaz az arany, a melyet felemelt áldozatul vivének az Úrnak, tizenhat ezer hétszáz és ötven siklus vala...

Folytatás:
Jozsué könyve 10-11. rész.

Meg van írva.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.28. 21:01:14

Egyáltalán nem igaz, hogy a kisebbségek utálják azokat, akik elfogadják őket. Ha elfogadással találkoznak, nagyon is toleránsak (toleránsabbak a legtöbb magyarnál), én ezt tapasztaltam.

hungromit · http://napigarfield.blog.hu 2008.01.28. 21:42:01

Elnézést, ha olyat írok, amit már valaki megírt előttem, de a felénél tovább se időm, se kedvem nem volt olvasni a kommenteket.

Először a videóhoz szólnék hozzá: Szerintem dícséretes az MTV részéről ilyen módon demonstrálni a deportálásokat (mégha talán tényleg hatásvadász egy régi fotóba beállítani a végén), de mindenképp jó az ötlet, és a kivitelezés se lett rossz.

Ami pedig a videók körül kibontakozott vitát és gyomorforgató kommenteket illeti, nos megjegyezném, hogy a holokausztnak valóban nem csak zsidó áldozatai vannak. Sőt, továbbmegyek, szerintem hazánk szempontjából elsősorban MAGYAR áldozatai voltak a holokausztnak, náci terrornak. Mert azok az emberek, akiket itthonról elhurcoltak megsemmisítő- és munkatáborokba, vagy a dunábalőttek egész egszerűen, azok elsősorban MAGYAROK voltak, és csak másodsorban zsidók. Itt, aki azt hiszi, hogy minden évben valami idegen nép nyomorára emlékezünk, az borzalmasat téved. Magyar honfitársainkra emlékezünk, akik vallásuk, illetve nézeteik miatt meg lettek hurcolva és embertelen módon, tömegesen le lettek gyilkolva.

És valóban, más országokban szintén történtek/történnek pogromok, genodíciumok, népirtások, amikről sokkal többet kéne beszélni. Nagy hiba, hogy azokról kevés szó esik (tessék, jelenleg is ott a példa Kenyában, a "fejlett" világ hátat fordít). És valóban Izrael egy elég agresszív, militáns ország (az ottani hadsereg nem piskóta), ami sokszor előnytelen támogatást élvez nagyhatalmaktól (elsősorban ugye USA-tól) a környező országokkal szemben, de ki a fene mondta, hogy minden zsidó egyetért Izraellel? Ki mondta, hogy az a magyar zsidó, aki magyar állampolgárnak vallja magát, az egyetért Izraellel? Csak azért mert Izrael A zsidó állam? Hát nagyon téved az, aki azt hiszi, hogy ettől egy magyar zsidó (de mást mondok, akár még egy izraeli zsidó is) nem fogja elítélni Izrael rossz cselekdeteit, háborúit, csak úgy, mint egy gondolkodó amerikai is elítéli az Iraki háborút.

Remélem nem ismételtem mások hozzászólásait, és remélem akiknek ez még nem volt világos, azok most talán kaptak egy kis elemet a zseblámpába.

Kampfer 2008.01.29. 11:52:44

Nos, Kedves Gromit!

Magam reszerol koszonom, hogy megosztottad velem az alapigazsagot. Szerintem nem arrol van szo, hogy az itt leirtak ne lettek volna szamunkra vilagos, egyszeruen csak velemenykulonbsegek vannak s ugyanazok a dolgok sok emberben sokfele erzetet es gondolatot keltenek. Nem biztos, hogy ugyanazt, amit benned!
Udv!
Kampfer

Pozsi Papa 2008.01.29. 12:29:03

A filmek szerintem nagyon ötletesek és találóak. Gratula az MTV-nek (Made in USA)

Komment:

1, A Katolikus!!!! Tihanyi apátság 1211-ben kelt oklevelében már ott voltak az őseim nevei feltüntetve, ergo nem vagyok zsidó!

2, Ne hasonlítsuk össze afrikai borzalmakat, Kenyát, Eritreiát stb. a holocausttal, mert a holocaust itt történt a mi szüleink, nagyszüleink aktív vagy passzív közreműködésével. (tisztelet a kivételnek)

3, Az áldozatok Magyarországon élő MAGYAROK voltak akik vallásilag voltak mások.

4, A mai fiataloknak, tehát NEKÜNK fontos megérteni a multat, hogy a jövőben ilyen borzalom ne történhessen meg. Célok most is lennének cigányok, melegek, komcsik stb.

Gyerkek! PEACE!

DarkFuture 2008.01.29. 12:32:14

A videót elnézve eszembe jutott, hogy Izrael teljesen másképp intézi ezt a dolgot.Alvó embereket lapítanak halálra az ágyukban dózerrel, miközben falvakat tüntetnek el,Tankal lőnek köveket dobáló gyerekekre,a civil lakosságot szisztematikusan tartják elszigetelve meggátolva a segélyek beáramlását,gyerekeket ölnek,civileket bombáznak kísérleti fegyverrel,kórházak,iskolák,hivatalok semmisülnek meg,rád lőnek ha csúnyán nézel,egyszóval inkább ezen kéne elgondolkozni egy kicsit.

Pozsi Papa 2008.01.29. 12:41:03

Maestro:

A passzívitáson a következőt értettem:

Babits Mihály: "Vékesek közt cinkos aki néma..."

Persze kérdés, hogy akkor mit lehetet volna tenni. Nem akarok senkire se követ vetni, de voltak bátor igaz(i) MAGYAR emberek (köztük nagyapám)akik rejtették a szomszédot, ismerőst vagy akár ismeretlent is.

Kampfer 2008.01.29. 13:54:19

Pozsi Papa!

Be proud! Akkor Te egy igazi becsuletes magyar ember vagy! Az a sok hulye, aki ehelyett epp harcolt, az meg egy sunnyogo cinkos volt, mert nem zsidokat menekitett???
Na tudod mit? Veled viszont kokemeny az ellentetem es esetleg szemelyesen is ereztetnem Veled, mit gondolok az olyanokrol, aki szerint nagyapam vagy dedapam csak egy cinkos volt! Teszek ra, hogy nem mentettek zsidokat! Tudod loveszarok-asas, vagy legvedelmi gepagyu kezelese kozben, esetleg kibombazottak mentese kozben zsidokat menteni kurvara nehez, meg akkor is, ha Te ezt baromira nem tudod elkepzelni! Lehet a Te nagyapad mogott nem volt ket jutasi ormester, aki uvoltozte volna a parancsokat!
Szoval tudod mit? Le lehet roluk szallni! De legy te az egyetlen igaz ember ebben a nyomorult orszagban, mert a te nagyfaterod zsidokat mentett... Hat az enyem meg nem b*meg! Ettol meg ugyanugy szeretem es orulok, hogy tulelte! Veled meg kurvara nem ertek egyet...!
Kampfer

Kampfer 2008.01.29. 14:07:58

Buggy!

Na ez a valo vilag... Ez is egy resze. Ez biztos nem fert bele az mtv prop munkajaba!

Pozsi Papa!

Ja, s meg annyit, hogy csunya lenne, ha aszerint definialnank hogy ki az igaz(i) magyar, hogy ki mentett zsidot es ki nem! Vagy ki a bator es ki nem! Zsidorejtegetest nagyobb esellyel lehet tulelni, mint a jenki vadaszokra geppuskazni, vagy Il-2-esekre lovoldozni! Esetleg a ruszki pancelosokra molotovot dobalni az Alfoldon! Szoval ne te itelkezzel mar batorsag es igazsag felett! Szanalmas...
Kampfer

Caravaggio 2008.01.29. 14:23:14

Kampfer:

nagyon szimpatikus a nicked. Magáért beszél, ahogy a szavaid is.

Szóval lehet lovagolni a lövészárokásáson meg a zsidómentésen, de a dolog nem ott kezdődőtt.

Ez az egész a harmincas években kezdődött, a zsidó- és kommunistaverésekkel, a pogromaokkal, a masírozzal, a cinkos hallgatással, a szalonnácikkal és az antiszemitákkal, akik "nem előítéletesek, ugye, csak tapasztalatból beszélnek". Folytatódott a Numerus Clausus-sal, a boltok bezáratásával, a szakmáktól való eltiltással, az ellehetetlenítéssel, és lehetne sorolni... ez a folyamat majd egy évtizedig tartott, Németországban is, Magyarországon is.

Nem (csak) az a kérdés, h valaki 1944-ben bújtatott-e valakit (mondjuk a szomszédját vagy barátját vagy kollégáját, nem csak "zsidót"), hanem hogy hogyan jutott odáig a dolog. És lehetett volna tenni ellene, h idáig jusson. Például azzal, h az ilyen előítéletes *-kat időben leállítják, és nem engedik, hogy túl sokat játsszanak "halt-hendehoff-ratata-tásat"...

Caravaggio 2008.01.29. 14:28:42

Javítás:

"pogromokkal, a masírozással"

Kampfer 2008.01.29. 14:32:23

Hangya!

Hogy mit vonsz le egy nickbol, a Te dolgod, nem vitatema. Amit irsz, abban sincs hiba, de Pozsi ugye nem azt irta le, amit te! Bujtatasrol irt s szinte azzal kapcsolta ossze az igazi magyarsagot! Nos, en ezt utasitottam vissz es most is ezt teszem. Abban amit Te irtal, nincs vita koztunk. Amit erdemes meggondolni az az, hogy bar voltak mar korabban is hasonlo nepirtasok, megis az akkori atlagember (valasztot nem irok, mert ugye az adott rendszer nem igy kerult hatalomra Magyarorszagon) nem igazan alkothatott kepet arrol, mive fajul(hat) ezen torvenyek vagy intezkedesek sorozata. Akkor nem volt sem net, sem youtube, sem vhs, es akkoriban meg az ilyen merteku es volumenu deportalasok sem voltak szeleskorben ismertek (pedig ugye mar voltak ilyenek). Tovabba korabban mar irtam, hogy nem tudunk az akkori emberek fejevel gondolkodni, mert nem eltunk akkor! Nem tudjuk, mi motivalhatott egy akkori magyart, vagy nemetet vagy ukrant. Olvasni a konyvekben egesz mas, mint atelni! S Pozsi is konnyen okoskodik, hogy ki volt az igaz... Szerintem a nagyfaterom is szivesebben bujtatott volna zsidot, vagy akar mast, mintsem a Mustangokra lovoldozott volna, vagy az orosz pancelosokkal harcolt volna...! Masok voltak az eselyek... Amit o irt, most is visszautasitom! Babits sorai melle lehetne tenni ezer mast is, amelyik meg a harcost dicsoiti. Egyebkent erdekelt volna ezzel kapcsolatban Babits velemenye, de mindegy.
Udv!
Kampfer

Caravaggio 2008.01.29. 14:43:27

Na, ez már azért kicsit kultúráltabban hangzik...

Kampfer 2008.01.29. 14:50:50

Hangya!

Persze, mert amit Te leirsz, azzal nincs semmi problemam. Sem az igazsagtartalmaval, sem azzal, ahogy leirod. :)
Pozsi nagyon kiakasztott, lehet nem pontosan azt gondolta ahogy irta, vagy en nem az ertettem, amit o szeretett volna kozolni! De szerintem az ilyesmi csak melyiti az arkot!
Azt sem tartom normalisnak, hogy az egyik eroszakkal igazolnak egy masikat (lsd. a mai kozel-keleti helyzetet). Demagog es zsakutca! Egyik sem igazolja a masikat, ezert nem volt szerintem a filmben is egy esemenyhez kotni az uldozesek jelenseget. Szerintem a kanaanitaknak sem lehetett sokkal jobb, vagy a tasmanoknak sem. Ettol meg a holokauszt nem kisebb bun, csak nem egyedi. Ha ez jott volna at a filmbol, talan nem alakult volna ki ez a vita! (Bar ebben azert lehet, hogy tevedek...)
Udv!
Kampfer

janko 2008.01.29. 19:03:25

Nagyon hosszúnak és a megítélések különbözőségén alapul a nézetem amit, ha valakinek nem is felellne meg azt állitom ez az EMBER aki kevés kivétellel szadista hajlamait éli ki, ha módja nyíllik rá. A világ történelme,a vallásos leirások, pl. Biblia az ember csoportok egymás elleni háborúikról szolnak.Lehettek eszmék, vallások, melyek az emberek egymás iránti lojalitását hirdették, mindig akadt olyan személy akinek nem ilyen volt a mentalitása, igy e személy mögé nagyon gyorsan csatlakoztak, követve a vezéregyéniség bármely -izmusát-. Meghirdették a harcot, az őket nem követők ellen. Koromnál fogva átéltem és ma is átélem az EMBERBEN rejlő szadizmus megnyilvánulásait. Mig kettő ember él e földön ez nem fog megszűnni! Egyre inkább fokozódik. Az elidegenedés világát éljük. Ma az egy fedél alatt élő korosztályok,csak kényszerből élnek egyűtt, nem kell a szülő, mert nem tud a gyorsan változó világgal együtt haladni, igy nyűggé válik. És ez forditva is igaz! Vidéki ember lévén nagyon keveset ismerek a felnövekvő un. rokonságból,vissza inkább igaz. A szadizmus egyik ága a GYÜLÖLET. Mindegy miért, de mivel Én neki nemvagyok szimpatikus, ezért talál olyan tulajdonságomat amiért gyülölhet. Ezt közli azzal akivel Ő szimpatizál, így már kettőnek vagyok unszimpatikus,ez tovább szaporodva, már az Ő köréhez tartozók gyülölnek és igy tovább. Ha most ÉN is igy cselekszem, már létre jött a két tábor. És ha ezt kivetitjük, akkor két ember mögött, két tábor osztja meg az országot. Esküszöm 80 %-a nem tudja miért ehhez vagy ahhoz tartozik. nem is érdekli, fontos, hogy az Ő szájaize szerint harsogjon. Így csak szikra kell, hogy beinduljon a konfliktus helyzet és kész a helyi csoportok közti, majd egyik félhez, amásik félhez csatlakozás. Polgár háború,de nem fűzöm tovább.
Ki út nincs. Nem is lehet. A globalizációnak nem lenne értelme, a MAMMON nem engedi, hogy az emberek megszabaduljanak ennek a téveszmének elnyomásától. Sajnos az emberiség nagy része ebben a betegségben szenved! Nem számit a hovatartozás,nemzet, faj, vallás.

sgdfkz 2008.01.30. 17:34:50

Valaki kitörölte a hozzászólásaimat,biztos túl jól megmondtam a dolgokat.

piszkafa · http://vurstli.blogspot.com/ 2008.01.30. 20:41:34

Egy: Ha egy kicsit belekavarunk a történelem pöcéjébe, akkor kiderül, hogy a ma emberének nincs szégyenkezni valója sem a múlt, sem a jelen miatt. Annak ellenére, hogy politikusaink egy része ezt a szégyenérzetet szeretné erősíteni.

Kettő: A történetnek nincs vége, s éppen azok leszármazottai tesznek róla, hiszen a holokauszt áldozatok fiai és unokái álltak elő újabb követeléssel a németek elé mondván: hogy ez lelkileg mennyire megviseli őket, meg ilyesmi.

Szó sincs arról, hogy..., de azért elgondolkodtató, hogy a nagyszülők, szülők szenvedéseiből egyesek miként csinálnak üzletet.

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.02.01. 19:55:47

Igenis hangoztatni kell mi történt a fiatalok miatt akiknek fogalmuk sincs milyen volt mikor éjjel rájuktörték az ajtókat és másnap már egy táborban topogtak egyszál semmiben várva a megváltó halált.Emlékezni kell a holokausztra hogy a mai fiatalok ne higyék azt hogy milyen jó muri volt, mert ilyet is hallottam már.Meg kell mutatni, éreztetni kell hogy nem népcsoportok voltak veszélyben hanem mindenki akire rámutattak mert nem volt egyenes a füle vagy görbe volt az orra.Meg kell mutatni hogy teis egy marhavagonban fohászkodtál volna a gyors halálért, vagy később a rokonaid rothadó teteme mellet, ahol kisgyermekek látták a szüleiket meghalni de nemtudtak sirni mert annyi erő sem volt bennük.Igenis meg kell mutatni mi volt a holokauszt hogy soha többet ne történhesen meg!

Doktor Rossz · http://rosszdoktor.blog.hu 2008.02.02. 09:03:15

A rio-i karneválon most betiltották egy tánciskola holokausztos performanszát, ahol lesoványodott halottak felett egy Hitlernek maszkírozott táncos ropta volna a táncot....

Oregon (TM) 2008.02.03. 11:04:25

Szerintem ez reklamnak, pr uzenetnek szar. Persze nem is ez volt a cel, csak kellet meg egy medium ahol lehet ajvekolni.

ps: es gondolkodom

szilas 2008.02.07. 23:11:31

Róbert bácsi!

Az én nagyapám 44-ben munkaszolgálatos volt meg van a katonakönyve.
Nem értem miért kellene nekem bocsánatot kérnem!!?? Undorító ez a holocaust business.
52-ban meg elvitték a nagyapám a gulágra...

szilas 2008.02.07. 23:35:14

Egyébként meg felháborító ez a kettős mérce! Cigánybünőzés nincs, csak egyének vannak, de a holocaust az egész magyarság bűne. Aha.

xcerazes · http://dark.blogol.hu 2008.02.08. 01:14:58

úristen, a feledés homályába fog merülni! senki sem fog tudni róla!
mindenhonnan ez folyik, miért kéne újra súlykolni az emberekbe?
ezektől a videóktól aztán nagyon átéreztem a holocaust-ot.
igen, én egy rohadék, irónikus, radikális gondolkodású(nem, nem olyan értelemben) mocsadék vagyok.

PÁLOS TREND - palostrend · http://www.palostrend.hu 2008.02.09. 21:10:50

DÓZISKOLA - ZSIDÓ KOLA...

Benne minden mi marcangolja.
A májam, a lépem, drága vesém.
Éveimet viszi, eszi herém.
RÉMmé „maszkír” bőröm a prém.
Miközben eme kóser báj,
Nyaktól le is kínzón fáj.

DÓZISKOLA –ZSIDÓ KOLA...
Benne minden: AGY mosás.
Máriára! – ukász: - Dukász!
Árpád sávra – nyilasozás!
Neveimet veszi. Tesz a keresztre.
Vesztemre tör – éjjelente. S…-
Fegyvernek látszik: csillag a jele!

DÓZISKOLA – ZSIDÓ KOLA...
Benne minden mi mű, cukor, máz.
Regéinket rágalommá summáz.
Döglégyként köp becsületre…
Pajeszt pödör – „SÍR” emlékre.
Úgy verve minket agyba-főbe
Hogy velünk virít a DICS fényébe.

DÓZISKOLA - netovább
Megtörlek, ócska, bűzlő galád.
Mert hadszíntérről szintézissé
Színre lépnem csak így lehet
Misszió ez de messze visz…
Mert túl közel a hideg LEL!!!
Ha még célszalagunk átszakítva
Kéz a kézben is vérzünk el!...

palacio 2008.02.09. 22:23:43

Teljesen rendben vannak a filmek. Ötös

cincin66 2008.02.10. 14:42:41

Biztosan érdekes a Talmud, szeretném olvasni, de nem tudok arameusul. Segítenétek megtanulni? Hogy fogjak hozzá?

cincin66 2008.02.10. 14:45:34

Bocsi, ez kicsit off volt, Andie, ill. Töppedt Medvétôl kérdem.

Kati 2008.02.11. 19:05:39

Igenis kellenek a filmek, és emlegetni kell a Holocaustot, mert az emberek többsége számára csak egy szót jelent valódi jelentés nélkül. Persze a hasztalan ismételgetés nem viszi előre az ügyet, de kérdezd meg a most 15 éveseket (és ne a fővárosi gimnazistákat) hogy mit tudnak a Holocaustról és szinte biztos vagyok benne, hogy sokan elsírnák magukat a válaszokon.

Kampfer 2008.02.12. 11:42:21

Kati!

S kerdezd meg gyanazokat, hogy gimiseket, mit tudnak az altalanos allampolgari jogokrol, kotelessegekrol! Vagy akar a Turul legendarol! Esetleg az Aranybullarol! Elarulom Neked: szinte semmit! A tokio hotelrol bizosan mindent, de masrol alig valamit! Emiatt a holokauszt meg nem kulonleges!
S a landeszman mit tud szerinted a tasmanokrol, a guancsokrol, vagy arrol a kb 10 filippino hegy torzsrol, akik naluk sokkal rosszabbul jartak? elarulom Neked: semmit! Mert nem is erdekli! Tesz rajuk, mert semmi erdeke tudni roluk! Az ormenyekrol mar tud, mert ugye ezeket hozzak fol altalaban peldanak. De ennyi!
Ami pedig az altalanos kommunikaciot illeti, ha azt mondod nekem, hogy az ilyen propagandanak az ismeretterjesztes a celja, s nem a buntudat-keltes, es az esetleges szimpatiaebresztes a zsidosag irant, akkor szerintem nem mondasz valot! Tovabba ismet kibujt a szog a zsakbol, mert ennek a filmnek a promo szerint epp az lenne a celja, hogy barmifele gyuloletkeltest vagy megkulonboztetest elutasitson. Nos szerintem epp nem ez jott le belole, hanem ismet egy soah-prop anyag! Ezzel pedig mar igencsak telitett a piac!
Egyebkent pedig tenyleg erdekelne, hogy ki a fene kerdezte meg egy 20-as, 30-as evekben elt nemet, olasz vagy magyar velemenyet? S ki vetette fol annak a megoszto politikanak a felelosseget, amely egy ilyen haboruba taszitotta a vilagot? Mert ugye az a politika gyartatja most az ilyen "ismeretterjeszto" filmeket is...
Kampfer

Kampfer 2008.02.12. 11:43:24

jav: ...kerdezd meg ugyanazokat a gimiseket, hogy...
Bocsi a sajtohibaert! :)
Kampfer

múvemáccsó 2008.02.12. 13:12:50

az MTV "társadalmi célú hirdetései" mindig tök jók:


lsd a lengyel prosti, akihez jönnek a "vendégek", miután bemutatta a "lakását".


az Aids-esek.

hatásosak, mégsem bele a pofádba, szájbarágósan - mint a magyar: adj pénzt, hogy ne altassuk el a kutyust.->már nem is emléxik rá az ember.

cincin66 2008.02.12. 14:08:04

Kampfer: valszeg igazad van, sajna többnyire tleg szte semmit. Noha a 'top 10 kv' ( v 100 ? ) között 'A pál utcai fiúk' ill az 'Egri csilllagok' állítólag elôkelô helyen végzett, ismerek olyan srácokat, akik szerint mindkettô "dögunalom" ( sic! ). Hogy az Aranybulla nagyjából mint Magna Charta, mindössze 7 év különbséggel - pfff, egyikrôl se. Abban - a kommentelk alapján - tök igazad van, úgy tünik, nem jött át. DE: "ugyanolyanokkal mint mi" - ez, úgy tünik, még neked sem. Mármint az, h hogy lehet, hogy egy kultúrnemzet, Goethe, Schiller, Bach, Händel, stb. nemzete, no nem csinálta, de 35 v hány % szavazatot adott a náciknak, akik könyveket égettek. Mármint az, h elgondolkodjunk azon, h "ugyanolyanokkal mint mi". H eljussunk oda, h ne történhessen. Ehhez meg kell érteni, hogy volt lehetséges az a 35 v hány %? De ilyesmit nem láttam a kommentek között. Off: kár, h sem Andie, sem Töppedt Medve nem járt erre két napja, nemtom hogy lehetne megtanulni arameusul legalább olvasni.

Kampfer 2008.02.13. 11:10:46

Cincin!

Udv!
A kerdesedre sajnos nem tudom a valaszt. En anno evekig kerestem a Meinkamp-ot, hogy el tudjam olvasni. Mindenki csak hivatkozott ra, meg fujolta, gondoltam elolvasom. Nem bantam meg, most mar velemenyt alkothatok rola! Aki meg nem olvasta, csak fujol, az meg magat minositi...
Szoval tenyleg nem tudom, hogy a Talmudot hogy lehetne elolvasni, vagy hol lehet valoban hiteles forrasbol hozzajutni. A neten errol nem talaltam komplett infot, kiemelt reszeket csak.
Ami viszont a masik megallapitasodat illeti, nos atjott nekem az "olyanok, mint mi" uzenet! Nagyonis. Csak en mas szemszogbol nezem a dolgokat, mint az ma Magyarorszagon "szalonkepes". Ugyanis nem veletlenul nyertek anno a nacik! Nem veletlen, hogy a Weimari Koztarsasagot a nemetek nagy resze megvetette es azt csak a szovetsegeseket kiszolgalo babnak tartotta! Tovabba azt se felejtsuk el, hogy ez abban a korban tortent, amikor szerte Europaban follangoltak a nemzeti, soviniszta mozgalmak, amikor a nemzetallamok letrejottek (vagy letrehoztak oket, ugy mint itt korulottunk), illetve elhibazott bekediktatumok miatt kozos allamokba kenyszerultek. A nemetseget megalaztak, elvettek meltosagukat, sot, a beke utan ugye meg lengyel agresszioval is(!) szembe kellett nezniuk! Szabadcsapatok harcoltak egymassal, nem letezett egyseges nemet kulpolitika, gazdasagpolitika, csak egyseges nemet almok es jovokep. Mindez itthon is megvolt, ne felejtsd el! Csak ugye nekunk nem volt meg az elegendo katonai, gazdasagi es politikai hatalmunk mindehhez. De a celok itt is meg voltak, nem is veletlenul kerultunk az adott oldalra! Emiatt is irtam korabban, hogy nem erzem magunkat ezert rosszfiuknak! Az adott tortenelmi helyzetben nyilvan nem allhattunk a szovetsegesek oldalara! Ezt egyszeru katonakent meg a nagyapam is igy latta! Tovabba szerintem a vilaghaborut a nemetek csak kirobbantottak, eloidezni viszont a francia arrogancia, a brit megoszto politika, valamint az amerikai kozony idezte elo. Bolcsebb politikusok mar a 20-as evekben elore lattak a bekediktatumok kovetkezmenyeit! De legalabb tanultak a hibabol, hiszen 45-ben mar nem ugy bantak a legyozott Nemetorszaggal, mint 19-ben! A zsidokerdes mar egy kicsit bonyolultabb kerdes, na ott jon be a kepbe Hitler es a nemetseg akkori kapcsolata. Magyarorszagon nyilvan csak idomulni akartak az adott celok elerese erdekeben a nemet politikahoz, s ehhez epithettek is az itt is meglevo antiszemitizmusra. Igy Magyarorszag eseteben szerintem parhuzamosan kell beszelni a meglevo antiszemitizmusrol, ami akkor is megvolt, illetve arrol a sodrodasrol, ahogy az orszag a katonai es politikai helyzet alakulasaval egyre gyengulo poziciokba kerult. Hogy vedhettek volna meg a hazai zsidosagot, mikor az olaszok sem tudtak megvedeni a sajatjaikat Mussolini bukasa es a megszallas utan? Pedig az o katonai potencialjuk kicsit nagyobb volt!
Visszaterve az eredeti kerdeshez, igen! Olyanokkal is megtortenhet, mint mi! Erre bizonyitek Jugoszlavia esete. Nem kell ehhez zsidokerdes! De minden esetben felmerul a nagyhatalmak felelossege! A jenkike is! Epp ezert kicsit ertetlenul szoktam nezni az ok okoskodasukat.
Udv!
Kampfer

cincin 2008.02.15. 01:05:53

Mármint, hogy hogy vot lehetséges?
Gondolom, azóta megtaláltad, több tucat helyen olvasható, rémlik is, h írtad. Amennyin sikerült keresztülrágnom magam, nem ok nélkül fujjolták.
A Talmudot nem is Tôled kérdeztem, Andie és Töppedt Medve említette, gondoltam tudnak vmi forrást, de úlszik nem jártak erre.
Vagy ... vagy úgy gondolták, a kérdés provokatív, amiben kétségtelenül van igazság, u.i. a szövegkörny.bôl, ahogy említik, kétségkívül az látszik, h a Luzsénszky féle hamisítványt olvasták.
Amúgy, ha csakugyan érdekel, a wikinek van Talmud címszava magyarul is, az ismertetés elég jó és meg lehet tudni belôle, mi a helyzet a Luzsénszki félével. Psze az angol részletesebb, fôleg ami hivatkozásokat illeti. Van egy csomó link különféle online Talmudokhoz. Amúgy magának a Tamudnak két fô része közül egyik ( aMisna ) héber, a Gemara részben héber, nagyobbreszt arameus.
Az egyik online napi adagonként van szerkesztve, a kísérôszöveg azt mondja, ha vki mainden nap feldolgoz egy ilyen adagot, 7 év alatt ( ! ) elkészül.

Visszatérve most már a topik címbeli kérdésére, sajna számos hszból azt a szomorú következtetést vontam le, h - ugyanolyan.

Mert a kegtöbb hsz azzal foglakozott ( azon méltatlankodott ), miért kell folyton elôvenni, hetenként emléknap, stb. Pedig, ha meggondolod, van 1 magyar és 1 amit az ENSZ vezetett be( jan 27. ), nyilván ennek kapcsán mutatták a filmet.
Holott a fôkérdés, mint mondtam, hogy volt lehetséges. Amíg erre nincs meg a válasz, ki vagy téve annak, hogy egy barom szerint pl a soványak csinálnak minden bajt ( nem is oly abszurd: Sexpír: Julius Cézár - Cassius sovány, a soványak gondolkodók, ezért gyanus ), és, ha sovány vagy, már visznek is, vagy lônek a Dunába.

Nos van elképzelésem, psze nemtom a tutit.

Itt egy kisebb tévedésedet kell helyreigazítanom: a nemzetállamok nagyrészt a XIX. sz. ban jöttek létre: Németo. Olaszo. Regát ( Román ), a XX. sz. ban a ww1 után csak folytatták, mint tudjuk tévesen.
Ww1 okairól mi azt tanultuk, az egységessé vált No gyorsabban fejlôdött a többinél, le is körözte és volt britt vilábirob, fr. gyarmatbirod stb, de nem, v alig német gyarmat. Ez volt a valódi ok, a szarajevoi merénylet csak az ürügy.
A vereség után németek, akárcsak a magyarok nehezen v egyáltalán nem tudták feldolgozni a traumát, keresték az okokat. És mert a vlódi okok ( Monarchia - Svejk, Oszmán birod - "Európa beteg embere", stb ) elmzése fárasztó, egy jó bünbak sokkal egyszerübb, hát megették a fajelméletet, mely szerint a zsidók okosak, épp ezért alacsonyrendüek ( sic! ), ezért világuralomra törnek, de legalábbis mások rongálására, a háború voltaképp a németek elleni zsidó összeesküvés eredme, a veszély egyre erôsebb, védekezni ( ! ) kell.
Ehhez még elôvették az ókorból eredô vérvádat, a középkori kútmergezés-pereket, a hamisított Talmudod( azt fordította le Luzsénszky németrôl magyarra ), és kapóra jött a "cion bölcseinek jkvei".
És mert nem tudták feldolgozni a traumát és psze a gazd helyz is rossz volt, szívesen ették ezeket e baromságokat, nem kellett azzal foglalkozni, h pl miért is szavazták meg a szocdemek a háborút - az internacionálé jegyében. Mint tudjuk, az Internacionálé, mint nemzk szervezet, ezt megengedte tagszervezeteinek. Mert mindegyik úgy vélte, ha gyôztes ország tôkései zsákmányolják ki, az jó.
Miután megvolt a bûnbak, a "nemzközi zsidó", természetesnek tartották, hogy "önvédelembôl zsidótlanítani kell". Pszeh a német kispolgár nem akart senkit gázkamrába, halálgyárba küldeni, eszébe sem jutott ilyesmi, de a "zsidótlanítást" jónak gondolta. Ehhez jött még a gazd válság és a náci párt "szocilalista" programmja( "Nemz Szocialista Német Munkáspárt" ).
Hát vhogy így képzelem.

Összefoglalva: a bünbakkeresés a tudatlanság következtében eredményes volt. Ezért gondolom veszélyesnek, amiket itt olvastam, mármint azokat amik szintén bünbakkeresôk, jórészt tudatlanságra és elôítéletekre alapozva.
Üdv!
cincin

Kampfer 2008.02.15. 07:54:36

Udv Cincin!

Igen, megtalaltam es en el is olvastam vegig. Valoban nem konnyu olvasmany. A magam reszerol azt vallom, hogy vannak benne eget vero ostobasagok is, es az akkori gondolkodast nagyon is jellemzo es meghatarozo okfejtesek. Az altalanositas hibajaba esik bele leginkabb, de amit a politikai szerepvallalasrol es a felelossegrol irt pl. az meglepoen konzekvens es akar idoszeru is lehetne. A fejlodes egyetlen kiutjat az expanzioban keresve megincsak hulyeseg volt, hiszen jonehany peldaja van annak, hogy lehet fejlodni expanzio nelkul is.
Ami a talmudot illete valoban van jonehany "altalmud" is a neten, epp emiatt hagytam abba a kutakodast, mert nalam muveltebb emberek ramutattak, hogy ha erre alapozom az ismereteim, akkor nagyon mellefogok. Igy letettem a keresesrol, mert hiteles forrast en sem talaltam. (A Kampfrol is onnan tudtam hogy hiteles lehet, mert egy nyomtatasban megjelent kotet is a kezembe kerult utobb s a szoveg ugyanaz volt).
Igaz, tenyleg nem akkor kezdodott a nemzetallamok kialakulasa, helyesbitek, folytatodott. Mar az 1871-es katonai gyozelem utan megalakult maga az egyseges Nemet Csaszarsag is, a folyamat csak folytatodott.
Az is igaz, hogy az I. vh egy olyan gazdasagi, katonai es regios politikai ellentet miatt alakult ki, ami szinte elkerulhetetlen volt, de a gyoztesek nagyon elszamitottak, hogy hogyan is kell kezelni egy legyozottet! Kulonosen egy olyan buszke, eros es kreativ nemzet eseteben, mint a nemet. Ilyen ellentetek egyebkent maskor is voltak, gondoljunk csak a spanyol-amerikai haborura, vagy az angol-amerikai ellentetre a tengereszeti egyezmenyek idejen. Ami a zsidok elleni gyuloletet illeti azt kell mondjam, valami valosagalapja volt a dolognak atekintetben, ahogy azt Hitler a nemet celok elleni aknamunkanak minositette. Ugyanis november 11-en katonai ertelemben a nemetek nem alltak vesztesre. A frontvonalak nem nemet teruleteken huzodtak, nem volt altalanos osszeomlas, a legi uralmat sem birtokoltak az antant hatalmak. Belso politikai viszalyok s az angol blokad hatasai vezettek a hatalom szetesesehez es a fegyverszunethez. Baloldali mozgalmak elen, valamint a szocdem sajto jo reszeben pedig valoban zsido szemelyek foglaltak helyet. Tobb millio nemet tert vissza a frontokrol, akik elarulva ereztek magukat. Majd jott egy hang, aki kimondta azt, amit legtobbjuk erzett, gondolt, es ramutatott egy lehetseges okra. Hogy ez mennyire volt valos, kevesse szamitott! Ehhez jott a szovetsegesek banasmodja, a nemet gazdasag nyomorba taszitasa (meg a 29-es valsag elott, amikor az amerikai gazdasag ment, fujodott a tozsdelufi). Csak egy osszefugges feltetelezese eleg volt az osszeeskuves elmelethez, s a zsidok (egyebkent valos) szerepe a nemet sajtoban es belpolitikaban. Innen mar egy adott tortenelmi kornyezetben csak egy lepes az antiszemitizmus kibontakozasa, majd hivatalos politikai szintre emelese. Hogy 33-ban a nacik gyoztek, ezen ne is csodalkozzunk! 13 ev szovetseges politikaja szinte a nacik karjaiba hajtotta a nemet nep jelentos reszet! Ezen nincs is mit szepiteni, nem veletlen az az erv, hogy legalabb annyira a szovetsegesek bune a holokauszt, mint a nacike (nem nemetet irtam!) es Hitlere. S ha mar itt tartunk, akkor Europaban a nemeteken kivul is hasonlo erzelmek uralkodtak, eleg csak a Baltikumra vagy a Balkanra gondolni, illetve akar Franciaorszagra a megszallas alatt, ahol megannyira tamogatta es szervezte a helyi hatalom a deportalasokat! Ezert tovabbra is visszautasitom azokat a vadakat, amik szerint a magyarsag ebbol a szempontbol is bunos vagy bunosebb, mint a tobbi! Ami a Pozsi Papat illeti nagyon a begyemben van, az olyan nezetekkel eles a szembenallasom es kokemeny az ellentetem, nem is tekintem semmilyen formaban vitapartnernek, mert szerintem nevetseges!
Valamit el kell fogadni. Bunbakkereses mindig volt, most is van es lesz is. Akkor is volt. A hiba ott volt, hogy a gyoztesek azt hittek, csak eredmenyek es dicsoseg (?) az osztalyreszuk, pedig a felelosseg is az ovek volt! De legalabb tanultak belole, ami 45-ben mutatkozott meg, illetve a Japan Birodalom megszallasa utan. Ha ugy hagytak volna magara, mint anno a Nemet Csaszarsagot, akkor azota ujbol haboru lett volna a tavol-keleten.
S most is azt mondom, hogy mindig okok lancolata vezet egy ilyen esemenyhez, mindig egy folyamat eredmenye. Nem tudhatjuk, mit erzett egy nemet, egy magyar vagy egy osztrak akkoriban, konyvben olvasva nem ugyanaz, mint atelni. A sovanyokkal szerintem kisebb esellyel probalkoznanak, mint a zsidokkal, epp az adott valosagalap es a szemelyes tapasztalatok hijan! Amennyire igaz az altalanositas hibas elmelete, annyira igaz az is, hogy valamilyen valosagtartalom nelkul nehez lett volna ezt az ervelest igy elhinteni egy egesz nemzet fejeben. A delszlav esemenyek soran sem volt ez maskepp! Ott is voltak valosagalapok es nevetseges altalanositasok, csak a politika ugy hasznalta oket, hogy ebbol a leheto legnagyobb elonyt kovacsoljak!
Udv!
Kampfer

cincin66 2008.02.15. 16:35:51

Udv Kampfer!
Igen, a Talmudot illeti - ha érdekel, mi van benne, mirôl szól - nyugodtan rábízhatod magad a wiki ismertetôjére. Psze az dióhélyban. Mint említettem, az angol címszó alatt van egycsomó link, melyek között van teljes szöv. is. Psze, mint a tegnapiból is kiderült ( 7 év ), aki nem rabbi ill nincs oka, h elmélyedjen a judaisztikában, az nyilván inkább megelégszik egy megbízható ismertetôvel.
egy megjegyzés mindenképp: a Talmud nem szent kv. A zsidóságnak szent kv egy van, Biblia, azon belül elsôsorbsn a Tóra, vagyis Mózes öt kve, mert ebben a hagyomány szerint Mózes Isten szavait írta le, a prófétai kvek szintén: a próféta azt mondja, anit Isten mondat vele. Ezért ezek szent kvek. A Talmud a szóbeli hagyományt ôrzi, isz 2.sz-isz5.sz. írták le, hogy feledésbe ne merüljön. Tehát emberek írták, emberek fejtegetései, emlékezete alapján, ez tehát fontos, mert psze tudósemberek, de nem szent. Ezt azért tartottam fontosnak, mert sokszor keverik.
Ami a terjedelmét illeti, tegnap nem találtam, nem akartam emlékezetbôl, közben meglett: egy tipikus kiadás 5894 oldal ( faqs.org/faqs/judaism/FAQ/03-Torah-Halacha/section-18.html ). A mai kiadások ezenkívül tartalmazzák a középkori kommentárokat is, azzal együtt, ha jól emlékszem, 25000 oldal. Szal nem semmi.
Ezeket illetôen, ha képben akarsz lenni, ajánlom az alábbi linkeket, mindkettô egy oladlt mutat, elmagyarázza, h az oldal melyik része micsoda. Az elsô színkóddal, a második "buborékban" írja ki.
ccat.sas.upenn.edu/rs/2/Judaism/talmud.html
www.steinsaltz.org/dynamic/content.asp?id=17

Bocsi, h hosszú lesz, de ez olyan aranyos, h nem tudtam neki ellenállni (az anekdota egyébbk több változatban forog, lehet, ismered is):
What is Talmud?
A Roman philosopher once asked a rabbi "What is Talmud?" The rabbi answered
"Let me explain. There were two men who were on a roof and they climbed down a chimney. One's face became dirty and the other's did not. Which one washed his face?"
"That's easy", said the philosopher, "the dirty one washes his face"
"No. The one with the clean face looked at his friend and thought his own face was dirty, so he washed, while the other one saw his friend's clean face and thought his face was clean, too, so he didn't wash."
"Then Talmud is reasoning!"
"No. Let me explain again. There were two men who were on a roof and they climbed down a chimney. One's face became dirty and the other's did not. Which one washed his face?"
"The one with the clean face, right?"
"Wrong!" There was a mirror and the one with the dirty face saw himself and washed his face."
"Aha! Talmud is logic, then."
"Of course not! How could two people climb down a chimney and one get dirty and the other one not?"
"Oh, I see. It's all about common sense."
"You foolish man", said the rabbi, "of course it's possible if the first one brushes away all the dirt."
"Now I understand", said the philosopher. "The Talmud is all about getting at the basic facts."
"No", said the rabbi, "Nobody can ever brush away all the dirt and nobody can ever get all the basic facts."
"So what is Talmud?" asked the philosopher.

"Talmud is about doing the best we can to uncover God's purpose in this world and find our role in it. "

(from THE SOURCE by James Michener) ( www.jafi.org.il/education/juice/2000/talmud/talmud1.html - nem azé írtam, h tanulj Tlmudot, csak innem van ( jafi = The Jewish Agency for Israel, ennek sitenak a 'title'-je: Talmud Learning GroupTalmud Learning Group )
:-)

A katonai helyzetben nem merültem el annyira, ahhoz nemtok hozzászólni, azé kétlem, ha nyerésre élltak volna, leteszik a fegyvert. Nefeledd, a szövetségeseknek akkor már blokádlehetôségük volt.
Ettôl eltekintve, nagyjából egyetértek, mint az már a tegnapiból is kiderült.
A bûnbakkeresésben is igazad van, mindig, mindenhol volt, van is és lesz is, ahol, amikor vkinek vmi baja van.
Csak arra kell ügyelni, h ne együk meg, mert, mint mondtam, az épp ügyeletes bûnbak esetleges, bár általában legegyszerübb a "hagyományos kisebbségek" ( zsidók, cigányok ), de sosincs garancia.
Szal, aki se tettes, se áldozat nem akar lenni, annak ügyelnie kell, ha marhaságot hall, igyekezzék felvilágosítani.
Mert az összeesküvéselmélet mindig kényelmesebb, mint végiggondolni pl a gazdaság törv.szerüségeit, v azt, hogy a blokád épp elég, hisz akkor sok mindent nem lehet beszerezni és az összeomlás csak idô kérdése.

És még vmi: sokan itt azért morogtak, h agyják ôket békén ne kelljen bûntudatuk legyen. Nos sztem az emléknapoknak nem büntudatkeltés a céluk, hanem amit itt megbeszéltünk, a figyelem ébrentartása, nem bûntudat végett, hanem, h ne ismétlôdhessen.
Akiben mégis bûntudatot ébreszt, félek, nem alaptalanul. Nem, mintha elkövetett volna vmit, hanem, mert - esetleg tudat alatt - ha tehetné, bizony elkövetné. Másképp mitôl jutna eszébe bmiféle bûntudat?
Üdv!
cincin

Kampfer 2008.02.17. 15:03:16

Üdv Cincin!

Na most adtál elég infot, amit tanulmányozhatok ezerrel! :) Van mit olvasnom.
Egyébként respekt! Szerintem a fő vonalakban egyetértünk. A céllal nincs is semmi gond. Ha mindkét oldal tanul a hibákból, akkor az mindig csak előbbre visz! Ebből a szempontból egyébként szerencsésebbnek tartom azt módot, ahogy például egykori túlélő orosz és német veteránok találkoztak először kint Volgográdban, majd Berlinben. Illetve ahogy néhány éve itthon a Magyar Veterán Repülők Egyesülete szervezett egy találkozót az egykori ellenségeknek. Szerintem az ő szájukból hitelesebb bármilyen szó, mint egy ilyen reklámhadjárat, még akkor is, ha sokkal nehezebben érhet el egy mai fiatalhoz a mondanivaló! Továbbá nem lehet egyszerűen feketének és fehérnek lefesteni senkit sem, mert ahogy egykori zsidó túlélők és orosz katonák is élnek még, s vannak hozzátartozóik, ugyanúgy élnek még drezdai túlélők, egykori SS katonák, Wehrmacht katonák és hozzátartozóik. Nos, ha egy üzenetet csak az egyik félnek címzünk, vagy az egyik fél igazát próbáljuk megérteni, azzal éppúgy kirekesztünk és megkülönböztetünk, mint egykoron. S máris nem érünk el semmilyen célt, amit el szerettünk volna! A magam részéről hitelt adok egy egykori orosz vagy német vagy magyar katona véleményének, egy zsidó túlélőnek, vagy egy drezdai kibombázottnak. De az ilyen jellegű reklámok, vagy prop anyagok nálam nem nagyon érnek célt...! Lehet, az én hibám, de szerintem nem is én vagyok a célközönsége.
Üdv! :)
Kampfer

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása