Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kampány a nők körülmetélése ellen

Mielőtt erre a reklámra rábukkantam, már hallottam az infibulációról, azaz a nők "körülmetéléséről", de hogy ez ilyen mértékű probléma, arról bevallom sejtelmem sem volt. Kiderült, hogy a Földön per pillanat legalább 80 millió nő él, akinek kis vagy a nagy szeméremajkát megcsonkították. Bár többnyire mindenféle rituálék veszik körül, valójában a női körülmetélés lényege az, hogy a csikló és a külső nemi szervek mindkét oldalának a megcsonkításával csökkentsék a női nemi gyönyört, ezzel akarják ugyanis megelőzni a leendő asszony hűtlenségét. A beavatkozást elszenvedőknek (akik között nagyon sok 4 és 8 év közötti kislány van) ráadásul többnyire fogalmuk sincs arról, hogy áldozatok. Sőt inkább azt hiszik, hogy éppen a műtét által válnak szülésre alkalmas nővé. 

Ez ellen a jelenség ellen lépett fel az AMAM nevű szervezet, amely eladáshelyi akciójával elsősorban a nőket célozta meg. Divatüzletekkel együttműködve a fürdőruhákba helyezett tisztasági csíkokra borotvapengét nyomtattak. Ettől a próbafülkében lévő nők úgy érezhették, mintha a felpróbált bugyiba egy zsilettpengét tettek volna, ami azért eléggé elősegíti a problémával való azonosulást. Persze senkinek sem lehetnek illúziói, hogy egy ehhez hasonló kampány rövid távon elérheti a célját. A legtöbb, amit tehet, hogy felhívja rá a figyelmet, érzékenyebbé teszi a közvéleményt erre a problémára, ami aztán nyomásként nehezedve a vezetőkre, konkrét lépésekre sarkallja azokat. A legtöbb, ami remélhető, hogy néhány nemzedék múlva mindenhol intézményesen tiltani fogják a női nemi szerv megcsonkítását, ami majd talán a brutális gyakorlat visszaszorulását, jó esetben megszűnését eredményezheti.

forrás: advertolog

Címkék: nonprofit ambient

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr45546331

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.01. 17:14:45

Kampány a nők körülmetélése ellenMielőtt erre a reklámra rábukkantam, már hallottam az infibulációról, azaz a nők "körülmetéléséről", de hogy ez ilyen [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

páva vagyok hagyjatok repülni 2008.07.01. 13:26:23

gyerekkoromban olvastam erről egy régi orvosi könyvben. azt is hozzátették, hogy a "beavatásnak" legtöbbször része az, hogy a törzs tagjai (sic!) közösülnek a lánnyal a műtét(?) után. valami elképesztő.

Navarone 2008.07.01. 13:41:59

Elmaradott arab országok gyakorlata ez a csonkítás.

Bohn V. Iván 2008.07.01. 13:48:27

legalább annyira, mint a fitymacsonkítás

shaik 2008.07.01. 13:48:39

szerintem a férfiak körülmetélése is ugyanilyen barbár szokás, az ellen is fel kell lépni!

Megtöpörödött Leves 2008.07.01. 13:50:06

Állat sem tesz ilyet. Egyébként meg egy punci úgy szép, ahogy Isten megteremtette. Nem hiszem, hogy a bennszülöttek nem látják ezt be. Ide vezet a kollektív féltékenység.

Pantone 2008.07.01. 13:51:08

Valamit nagyon félreértettetek, vagy alapvető anatómiai ismeretknek is híján vagytok. Fityma nélkül kurvára élvezheted a szexet, de csikló nélkül rohadtul nem. Ne hasonlítsuk már össze ezt a kettőt.

Manyizga (törölt) 2008.07.01. 13:52:42

Nem csak arab országok. Afrikában többfelé dívik ez a módi. :(

kerekbilincs: a házasságkötés utáni első hitvesi csók szokás eredete az, hogy a házasságkötés után a felek ott helyben, a násznép (kifejező elnevezés) előtt "elhálta" a házasságot...

A rendőr/katona esküvőknél a kardok alatt elvonuló menyasszony seggére csap az utolsó kardot tartók közül valamelyik: ez is onnan ered, hogy eredetileg a násznép "használatba" vette az újasszonyt, hogy biztosabb legyen a gyermekáldás... a mozdulat erre emlékezteti finoman a menyasszonyt...

Stb.

fifo 2008.07.01. 13:57:08

griffi,
ezek nem arab hanem benszülött afrikai szokások. az elmaradt afrikai törzsek szokták ezt csinálni, akik legtöbbször még kunyhókban laknak és meztelenül vadásznak.

a férfi körülmetélés meg jó. amerikában már az újszülöttek 90%-át metélik és metélték már 10-20 évvel ezelőtt is. itt még ez nem "elterjedt" de abba ne menjünk bele miért...

z 2008.07.01. 13:57:21

Pantone: Akkor gondolom a nagyajkak levágása teljesen rendben van? A körülmetélés kb. azzal egyenértékű.

Topika 2008.07.01. 13:58:55

Shaik! A ferfiak es a nok korulmetelese koszonoviszonyban sincs egymassal. A noknel egyszeruen pengevel, vagy uveggel(!) kivagjak a klitoriszt! A higienias es egyeb korulmenyek miatt kepzelhetitek, hogy a halalozasi arany rendkivul magas. A klitorisz kimetszesevel mindenfele oromerzettol megfosztjak a noket, amivel egy darab "guminove" valnak a ferfiak szamara. A beavatkozas brutalis es igen jellemzo az iszlam orszagokra, csakugy mint a huvely osszevarrasa a szuzesseg megorzesenek biztositasa erdekeben... A ferfiak korulmetelese mondani sem kell, hogy a fityma egy reszenek csecsemokor-beli lemetszeset jelenti, ami fajdalommal alig jar, a "beteg" 3 oraval a mutet utan mar jarokepes, amit a noi beavatkozasoknal ugyebar nem mondhatunk el. Egyetertek, hogy kel figyelemfelhivas es tiltakozas az iszlam (de lehet barmilyen mas vallas, ahol letezik hasonlo ritus) ilyen jellegu barbar szokasai ellen.

Én 2008.07.01. 13:59:16

Ez a nőknél kb. annyira durva beavatkozás, mintha a férfiaknak a makkját vágnák le.

glotah 2008.07.01. 14:02:05

Szarság!

Ahol ilyet csinálnak, ott úgysem hordanak ilyen fehérneműt, akik meg veszik, úgysem járnak olyan helyen. Beleborzong, elmondja a barátnőjének, hogy jujj de szörnyű oszt kész! Az meg divatbol vesz egy ugyanolyat, hogy igen, én is...

Topika 2008.07.01. 14:02:11

Fifo! Ez nem igaz, az iszlamban van ez a "hagyomany". Arrol nem is szolva, hogy pl. a "bevarrast" a mohamedanok meg a nyugat-europai korhazakban is elvegeztetik a lanyukon!!

WERWS 2008.07.01. 14:02:50

Szörnyű, hogy még létezik ilyen. Szegény nők...:(
Fityma eltávolítás? Szerintem az is törzsi szokás. Miért kell valakít megcsonkítani? Szokásból???? Marhaság...

steverubellreborn 2008.07.01. 14:05:31

A férfiak körülmetélése nem okoz problémát számukra a gyönyörszerzésben,ugyanúgy működik a szerszám mint egy nem körülmetélt.
Az USA-ban a legtöbb férfi egyészségügyi okokból körül van metélve.Nincs fitymaszűkület,és a nemi betegségeket is ritkábban kapják el.
A női körülmetélés pedig az iszlám előtt törzsi kultúrában gyökeredzik és az arab-muszlim világ nem miden részében gyakorolják.Főleg Afrikában hajtják végre arra hivatkozva,hogy a lány szexuális viselkedését kontroll alatt tartsák.

gf · http://www.verbalfoto.freeblog.hu 2008.07.01. 14:05:52

a pasik fityma nélkül (állítólag):
- jobban élvezik a szexet
- nem kapnak fitymaszűkületet, és fertőzéseket is ritkábban
- sokkal de sokkal higénikusabbak

csecsemőkorban csinálják, teljesen kibírható, de még felnőtt korban is csak néhány nap kellemetlenséggel jár...össze se lehet hasonlítani a női körülmetéléssel.

gf · http://www.verbalfoto.freeblog.hu 2008.07.01. 14:07:52

glotah-hal meg egyetértek, biztos, h nem jut el a kampány híre ezekhez a törzsekhez, ha mégis, valszeg leszarják, tehát ez nem tudom, kiknek szól..

WERWS 2008.07.01. 14:10:04

Nem tettem egyenlőséget a kettő közé. A női az szörnyű.
Ellenben a fiú gyermek metélése is baromság.

Pantone 2008.07.01. 14:10:12

gf
A posztban is benne volt. Ez a kampány nyilván nem a törzseket célozza, hanem azokat, kik tehetnek ellene, vagyis a civilizált közvéleményt, amely ha odafigyel egy ügyre, és kellő pénzt áldoz rá, akkor megoldhatja. Persze ha a megcsonkított nőknek lenne olajuk, könnyebb lenne elintézni a dolgot, és a nagyhatalmak is jobban odafigyelnének rájuk:)

Bohn V. Iván 2008.07.01. 14:11:55

gf: jobban élvezik a szexet
ezt miből veszed? össze sem tudják hasonlítani - mivel már nincs mivel.

johevi 2008.07.01. 14:12:00

De miért azokban az országokban, ahol nincs?

Jojo 2008.07.01. 14:12:05

gf, ezt mint körülmetélt pasi tanusithatom. Igy van, ahogy leírtad.

Jojo 2008.07.01. 14:13:27

Bohn V. Iván:

Nekem felnőtt koromban csinálták meg orvosi ajánlásra, és össze tudom hasonlítani a korábbi és későbbi szexet. Ég és föld. Sokkal jobb.

Topika 2008.07.01. 14:14:42

Hat az az igazsag, hogy nemcsak Afrikai torzsekre szoritkozik ez a remes eljaras: Whilst FGC is widely practiced out in the open by Africans of varied faiths, it is practiced in secrecy in some parts of the Middle East. The practice occurs particularly in northern Saudi Arabia, southern Jordan, and Iraq. In the Iraqi village of Hasira, a recent study found that 60 percent of the women and girls reported having undergone FGC. FGC is practiced in Syria, western Iran, and southern Turkey. In Oman, a few communities still practice FGC; however, experts believe that the number of such cases is small and declining annually. In the United Arab Emirates and Saudi Arabia, it is practiced mainly among foreign workers from East Africa and the Nile Valley. The practice can also be found among a few ethnic groups in South America and very rarely in India (Dawoodi Bohra community). In Indonesia, the practice is not uncommon among the country's rural women. Due to immigration, the practice has also spread to Europe, Australia and the United States. Some tradition-minded families have their daughters undergo FGC whilst on vacation in their home countries.

z 2008.07.01. 14:16:28

"a pasik fityma nélkül (állítólag):
- jobban élvezik a szexet"

Hülyeség. A makk érzéketlenebb lesz a kidörzsölődéstől.

"és fertőzéseket is ritkábban "
Forrás? Mert ezt csak Urban Legend szinten hallottam.

"- sokkal de sokkal higénikusabbak"
A sivatagban igen. A víz meg a szappan csodákra képes.

Na de komolyan akik szerint a férfiak körülmetélése elhanyagolható, azok szerint a női nagyajkak higénkus lemetélése is okés lenne?

alfa 2008.07.01. 14:17:03

OFF

Fura, én nem vagyok körülmetélve, de ha ennél jobban élvezném a szexet, az sima agyvérzéssel járna. Ti nem tudjátok milyen jo amikor kihuzzátok a farkatokat a punciból és utána még a fitymátok is birizgálja a makkot.

Az se volt normális aki kitalálta ezt a "jobban élvezik a fitymátlanitottak a szexet" baromságot. Persze kell valami amivel megmagyarázzátok önmagatoknak, hogy még jo is nektek, ha megnyeseggetek kiskorotokban. Önigazolás forever

ON

Ezek a trendi nyugati csajoknak szóló kampányok nem többek mint PR fogás.

Bohn V. Iván 2008.07.01. 14:18:20

Jojo
Én a hasissal vagyok így, mióta szívom, sokkal jobb a szex.

Topika 2008.07.01. 14:18:39

Itt ajanlanam rogton Ayaan Hirsi Ali: Az Engedetlen c konyvet (Ulpius Kiado). Nyilvanvalo, hogy a nyugat-europaba immigralt muszlimok kozott elo gyakorlat a "hazaugrunk szomaliaba (de lehetne a mar emliett arab orszagok barmelyike) egy kis klitorisz kivagasra a 10 eves lanynak" cimu sztori...

alfa 2008.07.01. 14:21:59

OFF

Nekem azota sokkal jobb a szex, mióta növel csinálom. Viszont ha a fitymám a gatyában felcsuszik és nem tudom visszaigazitani gyorsan, az iszonyat kellemetlen. Utálnám, ha folyamatosan dörzsölné direktbe a vászon egy életen át.

Na mindegy, aki szereti annak váljék egészségére, csak ne akarja megmagyarázni nekem, hogy az külön még extrán jo is neki.

ON

alfa 2008.07.01. 14:24:12

Egyébként meg a nip/tuck-ban volt egy rész a csiklókivágott lányrol, azt kell nézetni a lányokkal, annak lenne igazi hatása.

avus · http://avus.blog.hu 2008.07.01. 14:25:51

Ez már a sötétség legalja, amikor egy másik amber dönti el valaki helyett, hogy az a valaki hogyan élvezi a szexet... Hihetetlen. A faszért nem lehet elfogadni, hogy XY kipróbálta így is, és úgy is, és neki így tetszik jobban?

Alfa baszod, te imádod a nyers majomagyvelőt, mert én úgy döntöttem...

Egyébiránt nem vagyok metélve, nem is tervezem, de az agyvizem felforr a mindenkinél mindent jobban tudóktól.

alfa 2008.07.01. 14:28:26

avus, mai feladat: gyakorolni a néma értő olvasást, aztán ha már sikereket érsz el a tőmondatoknál, akkor ujra olvasni a hozzászólásokat.

madz 2008.07.01. 14:28:27

gratulálok mindenkinek, aki megint sikeresen elvitte ezt a posztot is az értelmetlen, faszságokon kérődző kötözködések irányába. aki egyenlőségjelet akar tenni a férfi meg a női körülmetélés között, az legközelebb körömvágás helyett vágja le az ujját lehetőleg, aztán pofázzon.
szólhatna ez a poszt arról is, amiről eredetileg akart? hogy több millió nőnek kivágják egy egész testrészét, csak mert így még jobban lehet rajtuk uralkodni?

TGV 2008.07.01. 14:29:17

lattam egy dokumentumfilmet errol a temarol. Nagyon tanulsagos volt. Egy szervezetet mutatott be, amely ez ellen kuzd regota.
Sok helyen azt hiszik Afrikaban, hogy a muzulman vallas eloirasa a nok megcsonkitasa. Hittudosokat vittek oda, akik elmagyaraztak a ferfiaknak, hogy ez nem eloiras es a Koran nem is helyesli ezt.
Aztan felvilagositottak a torzsi ferfiakat, hogy nekik is jobb lesz, ha a no is elvezi. Erdekes modon megertettek. Felvilagositottak a noket is. Sot, olyan parbeszedet kezdemenyeztek a nok es a ferfiak kozott, amire addig meg nem volt pelda.
Aztan osszeult a torzsi tanacs es elhataroztak, hogy felhagynak a gyakorlattal.
Aztan kiderult, hogy hiaba, mert meg mindig akadtak csonkitasok utana. Kiderult, hogy a "babaasszonyok" (vagy nem tudom hogyan nevezzem oket) komoly nyomast gyakoroltak a nokre, hogy marpedig ezt el kell vegezni, ugyhogy legtobb esetben a ferj tudta nelkul ejtettek meg.
Ezt csak azert irom, hogy nem feltetlenul az iszlamot, meg a ferfiakat kell emiatt fikazni, es meg kell erteni, hogy az ilyen regi hagyomanyok nem tuntethetok csak ugy el nyomtalanul.
es azert nem rosszak az ilyen kampanyok, mert egyreszt a problemara felhivja azok figyelmet is, akik nem tudtak rola, masreszt pedig azokra is felhivja a figyelmet, akik nehez es faradtsagos munkaval tesznek valamit azert, hogy a noknek jobb legyen az elete.

Jojo 2008.07.01. 14:30:00

Akik fikázzák a fitymátlanítást, azok nem irányadók, mert az ő farkuk fitymás, tehát nem tudhatják.

Nekem nem kiskoromban csapták le, a származásom se nem zsidó, se nem arab. A makk száraz és tiszta, mert nincs rajta szmegmát termelő fityma, ezért nem is túrósodik be. Ha nem csináltatom meg akkor azóta már a fitymaszűkülettel mehetnék dokihoz. Az érzékenység a makk gallér alatti részen is megvan, de még mennyire. Ja és sokkal tovább tarthatnak a menetek aminek a csajok örülnek :)))

Szóval akinek satyakos a farka az csak hallomásból urbán legendeket büfög vissza, vagy a zsidófóbiáját így éli ki (ez utóbbi engem nem is érdekel mert közöm nincs a zsidókhoz).

A nagyajkak lemetélésének semmi köze ehhez. Aki ezzel hasonlítja össze, hiányzott a biológia órán.
A női szervezetben a csikló felel meg a pénisznek, csak csökevényes formában. Szerkezetileg azonos vele, barlangos test, idegvégződések stb. A nagy és kisajkak teljesen más részek.

Derűsek ezek a kommentek, kiderül hogy milyen sokan még a saját testükkel sincsenek tisztában :)))

lili 2008.07.01. 14:30:02

off: a Geo magazin júliusi számát ajánlom olvasásra. Ugyan nem a női nemi szervek megcsonkításáról szól, de lehet több történetet olvasni, pl. 11 éves Afgán lány 40 éves férfihez adásához, 8 éves kislányt 55 éves pasihoz adtak...stb. Egy Etióp lány története, akik az akaratán kívüli esküvő előtt még éheztetnek is, hogy megtört legyen és ne ellenkezzen majd...stb. Kivételt Nepál képezi, mert ott nem csak alányokat, hanem af iúkat is akaratukon kívűl házasítják, gyerekkorukban eldöntik a szülők, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Lehet olvasni Etióp lány történetét, aki fellázadt a kényszerházasság ellen, hiába szökött meg, megerőszakolták, eladták, prostituáltként dolgoztatták, nem adtak neki óvszert, amikor megszületett a gyereke, utcára dobták, mert a baba sírása elriasztja kuncsaftokat...stb. Etiópiában a menyasszony ujlenyomatával iratják alá a házassági szerződést, nem mondják meg neki mi áll benne, mert nincs joga nemet mondani...stb.

Bohn V. Iván 2008.07.01. 14:33:44

Ennyi erővel Olaszországban az anális szexet kikényszerítő férfiak ellen is lehetne tüntetni, mert ott a "házasság előtt nincs szex" indokkal análisan zaklatják a nőket, akiknek valószínüleg ez legalább annyira fájhat mint a klitorisz levágása.

Leslie 2008.07.01. 14:33:45

madz:
Ki kellene javítani a post címét, mert sügérség.
Helyesen:
"Kampány a nők genitális megcsonkítása ellen"

A fotón a felirat is "mutilation", azaz csonkítás, nem circumcision.

avus · http://avus.blog.hu 2008.07.01. 14:39:39

alfa:

"...csak ne akarja megmagyarázni nekem, hogy az külön még extrán jo is neki."

Gyenge próbálkozás volt arra, hogy a szövegértésem megkérdőjelezésével próbálj diszkreditálni, de nagyjából nem érdekel. A fent beidézett mondaton nincs mit nem érteni.

"Persze kell valami amivel megmagyarázzátok önmagatoknak, hogy még jo is nektek, ha megnyeseggetek kiskorotokban."

Ezt írtad azok után, hogy Jojo érthetően leírta, FELNŐTT korban csinálták neki, így össze tudja hasonlítani. De biztos én nem tudok szöveget értelmezni :)

Mr_Wolf 2008.07.01. 14:43:18

Arra jók ezek a kommentek, hogy rájöjjünk, nemcsak az etióp viszonyokról nincs fogalmunk, de azt sem vennénk észre, ha a közvetlen szomszédunk csonkítaná meg a családtagjait.

alfa 2008.07.01. 14:43:41

OFF
Azért van egy alapvetö ellentmondás a téritőknél: a, jobban élvezik a szexet
b, tovább birják
A tovább birás az érzéketlenedö makk eredménye, márpedig ami érzéketlenebb, azzal hogy is lehet élvezetesebb a szex? Már ha nem volt eredetileg tulérzékeny valaki.
Én elhiszem, hogy akinek fitymaszükülete van, turosodik a farka, korai magömlésbe szenved, annak hasznos ha lekapják a börét. Nekem spec nincs fitymaszükületem, szoktam fürdeni, (gyakrabban mint hogy beturosodna a farkam), bőrösen is jol birom (napi egy óránál többet nem szándékozok a szexre szánni, igy a mai állapot megfelel), szoval nem kell téríteni.
Ennyi

ON

Amelyik társadalom a XXI. században még bármilyen vallási vagy hagyományi alapon a nöket bántalmazza, az megérdemel egy felszántást és sóval behintést.

TGV 2008.07.01. 14:44:53

itt egy nagyon szep zene az egyik kedvenc afrikai eloadomtol: nem a noi korulmetelesre!

www.dailymotion.com/Tiken-Jah-Fakoly/video/x4a7bi_tiken-jah-fakoly-non-a-lexcision_music

z 2008.07.01. 14:45:11

"A női szervezetben a csikló felel meg a pénisznek, csak csökevényes formában. Szerkezetileg azonos vele, barlangos test, idegvégződések stb."

És hasonlóan a makkhoz nincs szabadon. A makkot a fityma védi, a csiklót a szeméremajkak.

"Ha nem csináltatom meg akkor azóta már a fitymaszűkülettel mehetnék dokihoz." Amire szintén van megoldás, csak ott nem az egész fitymát távolítják el hanem csak a felső 1-2 milimétert.

"Nekem nem kiskoromban csapták le, a származásom se nem zsidó, se nem arab. A makk száraz és tiszta, mert nincs rajta szmegmát termelő fityma, ezért nem is túrósodik be."

Hozzánk meg bevezették a vezetékes vizet, és szoktam fürdeni is. Ha választanom kell hogy tisztálkodom vagy megcsonkítom magam akkor az elsőt választom. Persze ha neked másik jön be megértelek.

avus · http://avus.blog.hu 2008.07.01. 14:45:19

"Amelyik társadalom a XXI. században még bármilyen vallási vagy hagyományi alapon a nöket bántalmazza, az megérdemel egy felszántást és sóval behintést."

Ebben egyetértünk.

budai 2008.07.01. 14:47:12

Ez az egész egy nagy nyálas szarság. A négereknek jó úgy ahogy van, le kell szarni őket, nem adni segélyt gyógyszert semmit, köréjük egy jó nagy kerítést és dögöljenek bele a hülyeségükbe. Aki meg európába vagy más normális helyen él és ilyeneket csinál azt bebaszni a sittre ,vagy visszatoloncolni ahonnan jött.

fifo 2008.07.01. 14:51:32

"Sok helyen azt hiszik Afrikaban, hogy a muzulman vallas eloirasa a nok megcsonkitasa. Hittudosokat vittek oda, akik elmagyaraztak a ferfiaknak, hogy ez nem eloiras es a Koran nem is helyesli ezt.
Aztan felvilagositottak a torzsi ferfiakat, hogy nekik is jobb lesz, ha a no is elvezi. Erdekes modon megertettek"

igen, igazából az iszlámban az ilyen "női körülmetélés" tilos. a tudatlanok megteszik mert törzsi szokásaikból vitték át a vallási életükbe sajnos. ezért meg azt mondják a kívülállók - mint itt is sokan- hogy ez az iszlámban van így. nagy túróst. éppen fordítva... egy muszlim férfinak kötelességei vannak még az ágyban is. nem helyesli az iszlám, ha a férfi nem elégíti ki a nő "vágyait". csak utána kellene olvasni ezeknek.

TGV 2008.07.01. 14:54:05

a szoveg hozza:

Paroles de Non A L'Excision

Elles sont venue, les femmes, avec un grand couteau.
Elle a bien crue qu'elle allai y laisser sa peau
Et puis ce matin, il a fallu qu'elles entrent,
couper une fleur cachée sous son ventre.

Refrain:
Non a l'excision, Je dis non a l'excision.
Ne les touchez plus, elles ont assez souffert

Un homme essuie son ventre, son corps ne repond même pas
elle voulais bien qu'il entre mais elle ne le sens même
il est juste la, juste la pour semer sa graine
mais ce champ qu'il labour est une bien triste plaine

Refrain(x2)

On lui a coupé la peau, peut etre qu'ils la vendent
comme une morceau de viande, un si petit morceau.
on lui a coupé la peau, juste une bout de son corps.
ils ont pris dans son île, le plus beau des trésors

Refrain(x3)

Andie 2008.07.01. 14:57:25

Májusban Egyiptomban lógattam a lábam 12 napot, és eszméletlen, micsoda rámenősség van ott a faszikban. Tökmindegy, hogy fogod a csajod kezét, vagy épp egymáshoz vagytok bújva, az arab férfi akkoris odajön, jópofáskodik, viccelődik, udvarol, sőt, tapizza a fehér nőt. No nem "ott", csak a karját simogatja meg, "véletlen" hozzáér, tiszta ártatlanságból a térdére teszi a kezét, miközben magyaráz, stb. stb.
Ezért már itthon egy valamirevaló férfi üt, de felvilágositottak, hogy kint ezt nem szabad zokon venni. A hotel strandján összeismerkedtem Ahmeddel , a hotel masszőr-kerítő-fiújával. Az volt a dolga, hogy a parton sétálgatva megfáradt, löttyedt seggü ukrán picsákat palizzon be, hogy menjenek maszirozásra, tökmindegy mi bajuk van, az segít. A biznic nem ment jól, én amíg figyeltem, senkit nem sikerült bepaliznia, csak fel-le sétálgatott a parton a mappával. Node nem ez a lényeg, a lényeg az, hogy szerette a magyarokat, Puskást, stb. Ezen oknál fogva összehaverkodtunk, jóllehet én analfabéta vagyok fociból, de spec Puskást ismerem.
Sokat dumáltunk, és rákérdeztem, hogy mi ez a tüzesség, állandó basznivágyás az arab faszikban? Ő azonnal kész volt a válasszal, ami 2 dologból tevődik össze.
1. Arab pornó nincs. Kurva is alig, eldugva. Szexfilmet csak Európából (és Amerikából) lehet importálni, aholis ugye többnyire fehér nők szerepelnek, leginkább németek, magyarok, stb. Pont olyanok (szinre, arcra, stb), mint akik odajárnak nyaralni hozzájuk. Namost mit lát az egyszeri arab ember a videjón? (idézem a szavait) Vizvezetékszerelő szaki keresi a cimet, becsönget, lengén öltözött háziasszony nyit ajtót. Jajj, nem ide jöttem, elnézést. Semmi baj, de ha már ittvan mester úr, jöjjön, segítsen már arrébbvinni ezt a kanapét, épp útban van. Szaki segít, aztán hamár ott van a kanapé, jön a tuttifrutti (igy mondta). Tehát milyen a fehér nő? 2 perc alatt tuttifrutti.

2. Az arab lányok, ahogy a cikk is írja, lánykorukban metélődnek. 99%-uk, a maradék vagy nem muszlim, vagy valami véletlen folytán felvilágosult a család. Hogy most mit, mivel, és hogyan vágnak ki, ne részletezzük, nemis nagyon voltam rá kiváncsi. A lényeg, hogy a szexuális étvágy erősen konvergál a 0-hoz, gyak csak gyerekvállalás a célja. Az is általában nemhogy kellemes, de fájdalmas. (képzeljünk egy összevagdalt puncit)
Ehhez jön hozzá a gátlástalan többnejűség - Ahmednek ugyan volt egy felesége, szereti is, 2 gyereket kapott tőle, de pl tavaly fél évre elvett egy ukrán lányt, amig az itt tartózkodott.

Noshátmivel az asszony otthon évente 1x vállalja be a tuttifruttit (a saját népe hüjesége miatt), ezért az ember, ott matat a fehér nőn, ahol tud, hátha összejön a dolog. Szegények.

Ezt a fitymavágásos hüje zsidó szokást meg ne ideologizáljuk már, és főleg ne misztifikáljuk. Úgy baromság, ahogy van. Amikor még 2 hetente 1x fürödtek, akkor elhiszem, hogy szükség volt rá (ahogyan a disznóhús tilalmára is, hisz az nem áll el a napon kiszárítva), de ma mindenkinek meg van a lehetősége naponta akár többször is tisztálkodni - az más kérdés, hogy rájuk továbbra sem jellemző. Hogy ettől jobb a szex, az önámítás, és mese. Képzeljük csak el, mit kell kibírnia a makknak egy napon keresztül, farmerben, alsóban, fürdőgatyában, bicajon, stb. Annak a makknak, aminek elvileg az lenne a funkciója, hogy a hüvely finom simogatására felizguljon tegye a dolgát. Az viszont lehetséges, hogy soxor tovább birják egy ilyen strapabiró érzéketlen makkal, az orgazmus valszleg ugyanolyan, max előtte a finom kis ingerek nem jutnak el.

Ugyanolyan barbárság mindkettő, Isten / idegenek / természet nem véletlen teremtette oda azt, bizonyára meg van a funkciója. Nincs rajtunk fölösleges dolog, max mi vagdossuk, alakitjuk át magunkat, ahogy a divat / vallás / szokás / idiotizmus diktálja.
Egyébként is, azon hölgyek, akikkel én eddig beszéltem, mind csúnyának találták a metszett, csupasz pöcsöket. Egy érdekességgel, izgalommal kevesebb.

nudlee 2008.07.01. 14:58:16

Akiknek még nem volt "megnyesegetve", ne haragudjatok, miből gondoljátok, hogy fityma nélkülnem lehet jobb?? Főleg egy olyan véleménye alapján akinek felnőttkorában "szedték le"

Tök őszintén, szerintem irigykedtek... :D

alfa 2008.07.01. 14:58:51

OFF
avus
"Ezt írtad azok után, hogy Jojo érthetően leírta, FELNŐTT korban csinálták neki, így össze tudja hasonlítani. De biztos én nem tudok szöveget értelmezni :)"

Azt a hsz-t még nem olvastam amikor irni kezdtem, de oda is érvényes az önigazolás csak ki kell venni a kiskorukban szót. Hivatkozott illetö is irta, fitymaszükület elkerülése miatt csinálták meg neki, ezután jött rá, hogy ez neki tulajdonképpen még jo is. Ez teljesen érthető és jo tulajdonság, valaminek az elvesztését a léleknek ugy a legkönnyebb feldolgozni, ha pozitiv változásokat társit hozzá. A megkopaszodott ember is rájön, hogy sokkal jobb neki, mert a lányok szeretik a sima fejbört, gyorsabban szárad, nem zsirosodik. Ilyen az emberi természet.
ON

Dekatlon 2008.07.01. 14:59:13

Bohn V. Isván:
Biztos sok olyan nő van, aki nem élvezi, ha seggberakják, de hogy ez annyira fájna mint a klitorisz levágása, azt erősen kétlem.
De ha már kiderítettük, hogy rendszertanilag a csikló = farok, (egyébként a nagyajkak meg a herezacskóval vannak ilyen formán rokonságban), akkor végezzünk el egy gondolatkiísérletet:
inkább hagynád hogy seggbetekerjenek, vagy vágkák le a farkad? Naugye, hogy nem ugyanaz a fájdalom! :)

Charlie Brown 2008.07.01. 15:02:45

A fiúcsecsemők körülmetélése nem azért szintén elfogadhatatlan, mert eleve káros, hanem azért mert csecsemőként csonkítják meg az embert. A felhozott érvek (fitymaszűkület, fertőzések, higiénia) kétségesek, és messze nem indokolják kellő mértékben az ember saját testéhez fűződő alapvető emberi jogának ilyetén megsértését.
A körülmetélés esetleges pozitív hatásait kihasználandó bőven elégséges ha a delikvens -felnővén- saját maga dönt ezügyben.


- Gyermekkorban nemigen szokott nemibetegséget kapni az ember.
- A fitymaszűkületet előre műtéttel orvosolni azon túlnyomó többségnél akinek nincs és soha nem is lesz: abszurd. Ráadásul a félresikerült körülmetélés egyik lehetséges komplikációja épp a fitymaszűkület.
- Az alapvető higiéniát nem pótolja semmilyen körülmetélés, márpedig alapvető higiénia mellet a meglévő fityma nem okoz semmilyen valódi problémát.

Beau de Noir · http://beaudenoir.deviantart.com 2008.07.01. 15:03:40

kedves gyermekeim és ugyan mégis mi a haszna eme kampánynak?

elmaradott afrikai falvakban osztogatják e a törzs varázslójának?


arab emírségek férfiklubbjaiban teszik közszemlére?

vagy nyugati plázákban árulják? Jahogy...

Topika 2008.07.01. 15:03:42

TGV! Koszonet a videoert, valoban megrazo. Azt nem ertem, hogy egyesek miertg afrikai torzseknek nehol fellelheto szokasnak akarjak prezentalni a csokitast. Mint ahogy korabban is irtam, jelenseg: a KOzel-Keleten, Szaud-Arabiaban, Jordanban, Irakban, Sziriaban, Torokorszag deli reszen, Nyugat-Iranban, a videki Indozeniaban is es koszonhetoen az immigransoknak, jelen van ugy Europaban is, mint az Egyesult Allamokban. A korhazakban (remelhetoleg) ez a jellegu csonkitas nem folyik, de a szuzhartya visszavarrasa(sic!) illetve a bevarras igen, amit en szinten genitalis csonkitas kategoriaba sorolnek. Szerintem jo otlet a reklam, a figyelemfelkeltes annak ellenere, hogy azok a fundementalista iszlam hivok, akik gyakorlojak ezen "ritusokat", bikinit biztosan nem vasarolnak... de legalabb a kozvelem egy kicsit felhomalyosul. Az sosem art :-)

Kata 2008.07.01. 15:04:51

csak hogy mindenki tisztában legyen a női körülmetéléssel:

-4-14 éves korban végzik el a lányokon
-fájdalomcsillapítás, altatás nélkül
-fertőtlenítés nélkül
-általában ócska, életlen zsilettpengével (próbáld meg étkezőkéssel megvágni az ujjadat...)
-az arab/muszlim/afrikai országok nagyjából mindegyikében ÉS az európai országok arab/muszlim/afrikai közösségeiben
-körülmetélt nők végzik el úgy, hogy a lányt körülmetélt nők fogják le
-iszonyú magas a halálozási és a fertőzési arány
-általában kivágják a kis szeméremajkat, a csiklót, a nagy szeméremajak jelentős részét, és a nagy szeméremajkakat tüskebokor töviseivel tűzik össze úgy, hogy egy apró lyuk marad a pisilésnek és a menstruációs vérzésnek. a lányok rossz esetben fertőzést kapnak, és meghalnak, jó esetben iszonyatos fájdalmak között túlélik, és férjhez mennek. a pisilés és a menstruáció, ami egy szimpla, körülmetéletlen nő számára nagyjából 2 percig és 5 napig tart, így 10-20 percre, és 10 napra nyúlik meg, és apró görcsök helyett elviselhetetlen fájdalmakat kell átélniük minden hónapban... esküvőkor az új férj a meghagyott apró lyukat egyszerűen felszakítja az ujjával, vagy késsel felvágja. a körülmetélt nőnek nem csak, hogy nem okoz élvezetet a szex, de elviselhetetlen kín számára minden behatolás. jó esetben többször teherbe esik és megintcsak iszonyatos szenvedések árán fiút szül, ekkor van lehetősége megbecsült asszonnyá válni, természetesen itt is megfelelően visszavarrják a nagy szeméremajkakat, rossz esetben a körülmetélésnél összeszedett egy olyan fertőzést, hogy meddő lett, és nem tud gyereket szülni, ebben az esetben, ha szerencséje van, a férje csak másik asszonyt visz a házhoz, rossz esetben elválik tőle, vagy meggyanúsítja házasságtöréssel, és becsületbeli gyilkosságban veszíti el az életét. a gyilkosságért senkit nem vonnak felelősségre, hiszen a nő élete nagyjából egy rabszolgáéval egyenlő, a férj küld egy kis pénzt a nő apjának váltságdíjul, és vége az egésznek. ha szerencséje van a nőnek, akkor csak vízbe fojtják, vagy agyonlövik, az gyorsan megvan, rosszabb esetben megkövezik, vagy felgyújtják, ami elég fájdalmas, és hosszú halált eredményez...

az arab/muszlim/afrikai országokban a nőknek túl sok életlehetőségük nincs a férjhezmenésen és a gyerekszülésen kívül.

remélem, mindenki számára elég világossá tettem a körülmetélés testi-lelki-társadalmi hatásait... és egyértelművé, hogy miért kell harcolni ez ellen a szokás ellen.

Dekatlon 2008.07.01. 15:10:08

Fura kettős dolog ez. Merugye egyfelől rendelkezünk a saját testünkkel: pírszing, bazinagy fültágítás, égetés, tetkók, fogékszerek, plasztikai sebészet, nemet váltó műtét. És ez olyan nagyon civilizált, meg haladó.
Másfelöl meg jajj, a barbár félmajmok meg mit nem tesznek, csiklót vágnak törött üveggel, fujj.

Félreértés ne essék, nem támogatom az emberek akaratukon kívül való bármilyen izélgetését. De ezek a jónépek (gyerek is, anyja is, meg az egész kultúrkör) benne van a buliban. Akkor hol a hiba?
Ha nincsenek benne, és erőszakkal kényszerítik őket, az gond, de más miatt. De ha benne vannak? Mert elmaradottak? Mert a sámán azt mondta? Akkor van-e jogunk ebbe beleszólni?

alfa 2008.07.01. 15:10:12

OFF ha már fitymázunk

Lehet, hogy én vagyok az extrém eset, de nekem szex közben a fitymám szépen hátracsuszik, r-go a makkom pont olyan szabadon van, mintha le lenne nyesve. Néha felcsuszik, aztán vissza és ez jó. Biztos szegényes a fantáziám, de nem tudom elképzelni, hogy mitöl lenne nekem olyan überjobb attól, ha nem csak szex közben, hanem nonstop lenne fedetlen a makkom. Emellett én spec kimondottan szeretem azt az érzést, ahogy a fitymámat hátrahuzza a lány, ez egy + élmény, nekem hiányozna.


ON

nudlee 2008.07.01. 15:10:39

Kata,
azért mondjuk ki azt is, hogy NEM az arab/muszlim/afrikai országok egész területén általánosan elterjedt dologról van szó, NEM minden ilyen országban normális, NEM minden arab/muszlim/afrikai országban egyetlen életlehetőség a férjhezmenés, gyerekszülés.

Az így leírt sztorik okoznak csúnya sztereotípiákat.

alfa 2008.07.01. 15:17:49

Kata, szerintem ez eddig is mindenkinek egyértelmü volt, senkit nem olvastam, aki ne itélte volna el, egyszerüen a kampány értelmét vitatjuk páran. Attól hogy te meglátsz egy rajzolt pengét a west-endben a bugyiboltban, még nem fognak az afrikai törzsek megváltozni. Vagy te összekapnád ettöl magad és elmennél tériteni? Illetve kérdezem, te láthatoan nagyon tisztába vagy a dloggal. Elmentél már az arab/muszlim országokba megmenteni a lányokat? Vagy ha még nem, el fogsz menni?
Tippelhetek?
Egy ilyen kampánynak max annyi az eredménye, hogy pár plázacica felháborodik a csunya afrikaiakon majd hazamegy és tovább nézi a merlózplézt a plazmán.

babraba 2008.07.01. 15:27:26

dekatlon... na ne má'....
Van jogunk beleszólni! Nem arról van szó, hogy nem akarom, hogy kunyhóban éljen, lakótelepet neki!
Gondolom, Te hímnemű vagy, és mint ilyen eszedbe sem jut átérezni milyen lehet... köszi, bár én európában, kis hazánkban nőttem fel, de ennyi empátiát sikerült szereznem...
a női körülmetélésébe pedig azért szólunk bele, mert emberiség (nőiség) elleni bűntett!!!
jaaa, és nincsenek benne a körülmetélt nők! csak nincs más választásuk!

Bohn V. Iván 2008.07.01. 15:27:46

Egyetértünk abban, hogy ez fáj és barbár és fertőzést okoz meg halált.
De akkor nem betiltani kellene, hanem, ha már az araboknál (afrikában) ez szokás, akkor arra kellene őket rávenni, hogy fájdalommentesen csinálják és higiénikusan.

Su_n · http://firkak.blog.hu 2008.07.01. 15:30:34

Tudom hogy nem megoldás de: Nem lehetne a kampányból befolyt pénzből néhány jó képű sorozat gyilkost felfogadni akik szépen, végeznének ezekkel a barbárokkal? Mindegy hogy nő vagy férfi fekete vagy fehér vagy bármilyen színű inhumán állat. Engem a vallása sem érdekel aki ilyet csinál nem érdemli meg az életet.

Ombre 2008.07.01. 15:31:11

"fifo 2008.07.01. 13:57:08
griffi,
ezek nem arab hanem benszülött afrikai szokások. az elmaradt afrikai törzsek szokták ezt csinálni, akik legtöbbször még kunyhókban laknak és meztelenül vadásznak."


Hát ez nem teljesen igy van. Elég sok nyugaton élő afrikai muszlim is elvágezteti a műtétet a saját gyermekén. Ők pedig se nem meztelenek, se nem vadásznak. Tehát ezt ne próbáljuk meg úgy kezelni, hogy szegény elmaradott afrikai nem tudja, hogy mit is csinál. Ő pontosan tudja, hogy mit csinál.
Szerencsére egyre kevesebb kórház vállalkozik Nyugat Európában hasonló műtétre.

Hankamanka 2008.07.01. 15:32:50

Jól látom a képen, hogy ez ellen Európában tiltakoznak? Mért nem ott, helyben?
A helyi tévé csatornákon kéne ezt nyomatni.

Amúgy megnézném én azt az afrikai törzsi harcost, aki eljár a női fehérneműboltokba, hogy feleségének ilyen szexi kis rózsaszín bugyikát vegyen, majd a védőfóliát szemügyre véve átgondolja, hogy az évezredes hagyományok milyen szörnyűek. Mert ilyen ügyekben a család, és a családfő dönt, a nőknek ott nem sok beleszólása van.

akira2 2008.07.01. 15:40:10

Kata,

megdöbbentő élményszerűséggel foglaltad össze ezt a gyerekek (lánygyerekek) ellen elkövetett bűnt. Annak ellenére, vagy annál is inkább, mert néhány éve magam is olvastam annak az afrikai (talán szomáliai) származású modellnek az önéletrajzi regényét, amely részletesen leírja a csonkítás társadalmi hátterét és a csonkítás szenvedéseit.

Személyes véleményem az, hogy amíg az európai emberek (férfiak és nők) nem tudják pontosan mit is jelent a gyermeklányok megcsonkítása, addig semmilyen kampány nem felesleges. A női bugyik mellet azonban a férfi-alsókba is rajzolhatnának pengét, mert - egynémely kommentből is az látszik -, hogy sokkal érzéketlenebbek a férfiak erre a problémára, viszont talán többet tudnának ellene tenni, főként az arab és afrikai országokban, ahol gyakorlatilag egyetlen női vezető sincs.

Amíg az afrikai férfiak nem lesznek megfelelőképpen felvilágosultak, addig a nőknek semmi esélyük sem lesz.

A gyerekek elleni erőszaknál, csonkításnál nem tudnék elképzelni halálosabb bűnt, ezért ennek a leghalványabb utánzatát (körülmetélést) is a törvény erejével tiltanám meg, még akkor is, ha ez egyesek vallási meggyőződését sérti.

A gyerekek megcsonkításának bűne alól egyetlen vallási dogma sem adhat feloldozást, ilyen műtétet kizárólag orvosilag indokolt esetben, hatóság által ellenőrzött módon lehetne megtenni, a terhességmegszakításhoz hasonlatosan.

A kialakuló fitymaszűkület idejekorán felismerve a legtöbb esetben műtét nélkül is megoldható, ennek elmulasztása az apa és/vagy az anya felelősségét veti föl. A műtétek jó része a szülők hanyagságára, oda nem figyelésére vezethetőek vissza.

Dekatlon 2008.07.01. 15:42:35

babraba! Csak azért mert férfi vagyok, még szorult belém empátia. Ha ezt fírtatod, nem érted, amit írok. Egy csomó délamerikai, meg afrikai törzsben divat a férfiak férfivá avatásánál kicsit megkínozni őket: vöröshangyák, tűz, meg ami belefér. Azt is tiltsuk be?

Megint mondom, ha nincsenek benne, csak nincs más választásuk, azzal nekem is bajom van.

De épp itt olvastam, hogy odamentek a bölcsek, meggyőzték a férfiakat, kimondta a nagytanács, a nők meg stikában tovább vagdossák a lányaikat. Olyanok akik szintén így jártak egykor. (tehát szerinted, ellentétben velem, nekik aztán van empátiájuk)

missparker 2008.07.01. 15:43:10

Waris Dirie a Sivatag virága c. könyvben leírja az egész rituálét, saját tapasztalatai alapján. Ha jól tudom, ehhez a szervezethez is köze van, küzd ellene ahogy csak tud. Hajrá neki. Aki a könyvet olvassa, ne irodalmi műremekre számítson, de mindenképpen tanulságos élete volt/van a hölgynek.

missparker 2008.07.01. 15:43:57

Nah, fáradt vagyok, mármint a körülmetélés ellen küzd, természetesen.

akira2 2008.07.01. 15:44:34

Ombre,

"Szerencsére egyre kevesebb kórház vállalkozik Nyugat Európában hasonló műtétre."

Egyre kevesebb?????

Ha az elmúlt ötven évben egy is vállalkozott rá, az is sok! Na, ezért kell Európában is a felvilágosítás!

Az ilyen orvost felnégyelném a köztéren, a kórházat pedig örökre bezáratnám...

Fitymátlan Frici 2008.07.01. 15:44:47

haha, mennyi hülye.

"Akik fikázzák a fitymátlanítást, azok nem irányadók, mert az ő farkuk fitymás, tehát nem tudhatják."

így van. nekem gyerekkoromban volt fitymaszűkületem, szépen lekapták a bőrsapkát, és manapság is akkora kujon vagyok, mint voltam tíz évvel ezelőtt (28 vagyok). a fitymahiány azonban a nők számára MÉG JOBB: ezt egymást nem ismerő ágyasaim mondták nekem. valóban ég és föld.

cheerleader 2008.07.01. 15:52:19

Egy kis vidámság:

van annyi értelme mint itt ezen agyalni ;-)

www.pozor.hu/wp-content/uploads/2008/05/szena.JPG

Dekatlon 2008.07.01. 15:52:29

Dusan car ecsém, a te szádban is világít a negró. És azt a sötétséget még egy égő mecset se oszlatná el.

cso zsi 2008.07.01. 15:53:49

" z 2008.07.01. 14:45:11
Hozzánk meg bevezették a vezetékes vizet, és szoktam fürdeni is. Ha választanom kell hogy tisztálkodom vagy megcsonkítom magam akkor az elsőt választom. Persze ha neked másik jön be megértelek. "

Épp ugyanezt akartam írni.
Egy egészséges és napi rendszerességgel tisztálkodó fiúgyermeknek a fitymája 4-5 éves koráig szakad fel teljesen. A zárt rész alatt van némi "túrótermelődés", de tisztítással, mosással eltávolítható.
Azt hiszem, eddig 1 hét volt a leghosszabb idő, amíg nem volt lehetőség iváson kívüli vízhasználatra.
Ezalatt sem termelődött nemkívánatos anyag a fityma alatt.
Hogy jobb-e a szex fityma nélkül, mint azzal?
Általában az "akcióra kész" állapotban "nincs rajta sapka".
Az már csak "izompóló" a pniszen.
Akinek fitymaszűkület miatt kellett felnőttkorban eltávolítani, annál teljességgel érthető, hogy kellemetlenséget okozott neki a szex.
Épp a nem felhúzódó bőr miatt.
Apám nekem tanította, én a fiaimnak adtam tovább a gondos tisztálkodás alapjait.

Tuszun 2008.07.01. 15:53:54

Korulmeteles ferfiaknal: Nem csak a zsido vallasban van meg, altalaban a deli nepeknel szokas.
Noknel: negy valtozatat ismerik. A leg"light"osabb verzio, amikor csak a csiklo vegebol vagnak le, a legdurvabb, amikor a kis es nagy szemeremajkakat eltavolitjak, es a mehszajat bevarrjak (egy igen kicsi nyilast hagyva a menstrualasnak). Ezeket az beavatkozasokat leginkabb fekete-afrikaban csinaljak, ott a javasasszony egy konzerv-fedellel vagy uvegdarabbal vag, erzestelenites es fertotlenites nelkul. A kislanyok kb. 20 %-a nem eli tul.
2006-ban azert kiadtak egy kozlemenyt az Al-Azhar fomuftijatol (a kairoi iszlam egyetem), aki elitelte es nem a Koran szerint valonak tartotta a beavatkozast. Egyiptomban a nok kb. 70-80 %-a esett at legalabb a kisebbik muteten, es gyakoribb Felso-Egyiptomban (delen). Azert a szokas hatalma nagy, felnek a csaladok, hogy epen nem tudjak ferjhez adni a lanyukat.

Andie: egy-ket pontositas: Egyiptomban a muszlimoknak max. 4 feleseguk lehet, de ezt alatalaban nem tudjak megfizetni. Altalaban a szexualitasrol nem beszelnek, es a muzulman vallas eloretoresevel ez meg inkabb igy van. Ertheto, hogy ha jonnek europai/feher nok, akiken csak egy bikini van, az olyan latvany, amit csak filmrol ismernek. Es azert tegyuk azt is hozza, hogy nem is keves no csak azert utazik Hurghadaba pl, hogy afferja legyen. (ami azert idonkent nem jol sul el, mert a tapasztalatlansag nem mindig elony...:-))

akira2 2008.07.01. 15:57:14

Frici,

Semmi gondom azzal aki fitymás, se azzal aki nem az. A gyerekek csonkításával van alapvetően bajom, amennyiben nincs egyértelmű és elkerülhetetlen orvosi indoka.

És itt az elv a lényeg, nem az, hogy fájdalmas-e, avagy van-e valamilyen negatív kihatása a további életre. (a fiúk körülmetélésének egyébként nyilván nics negatív hatása...)

A lényeg, hogy a felnőtteknek nincs joguk kényük-kedvük-vallásuk szerint dönteni a gyermekek felesleges csonkításáról, még az oly' apróságnak tűnő fitymáról sem.

Dekatlon 2008.07.01. 15:59:17

akira2

Nem kötözködök, tényleg kérdezem, akkor a kislányok füllyukasztása ellen is vagy?

Tuszun 2008.07.01. 15:59:50

Kata reszletesebben irta le...:-) csak egy adalek: a szokas nem kimondottan a muszlim vallashoz kotodik, bar voltak tamogatok. Foleg az orvosok, akik azt akartak, hogy ok csinalhassak. Ez egyreszt a fertozesveszely elkerulese, masreszt meg jo penz. Ma pl. Egyiptomban a hivatalos torvenyek tiltjak a beavatkozast.
Azert a nok helyzete a muzulman orszagokban megerne egy miset/blogot...:-)

nudlee 2008.07.01. 16:01:07

Tuszun, a méhszáj egészen fenn van, biztos, hogy azt varrják be?

Mindenképp elvetemült "hagyomány"...

Tuszun 2008.07.01. 16:08:39

nudlee: bocs...:-))) igaz... nem. Szoval a nyeszeteles vegen osszevarjak, es az eskuvokor a ferj "bonthatja ki" az asszonyat. Ez leginkabb Szudan-Csad.
Cheerleader: igazad van, ne is agyaljunk rajta. Nem latjuk, nem erint kozvetlenul. Csak nehogy ezzel a mentalitassal talalkozzal akkor, amikor neked kellene segitseg...

Kata 2008.07.01. 16:09:51

alfa,

nő vagyok, és szeretem az életemet. soha a büdös életben nem fogom a lábam semmilyen muzulmán/arab/afrikai országba betenni, ahol dívik a nők rabszolgásítása, és csonkítása. egész egyszerűen azért, mert nem szeretnék meghalni. ott én is ugyanolyan jogfosztott nő vagyok, mint az összes többi. és sokkal többet tudok használni innen élve, mint ott átlőtt tarkóval.

tuszun, a méhszáj a hüvelyen (testen) belül helyezkedik el, ezt csak akkor varrják be, ha nyitva van, terhesség esetén, hogy a koraszülést megelőzzék. a csonkításnál a külső, nagy, később szőrös szeméremajkakat varrják össze...

egyébként én a mindenféle gyerekek füllyukasztása ellen is vagyok, mert hadd döntse el a gyerek, mikor nagyobb lesz, hogy akar-e fülbevalót, vagy sem. ugyanígy a fitymával is, amennyiben nem muszáj valami egetverően fontos egészségügyi okból, akkor minek szegény gyerek fütyikéjét bántani??? főleg csecsemőkorban??? bőven elég neki megszületni, és megszokni ezt a világot...

nyomasek 2008.07.01. 16:11:44

akira2 2008.07.01. 15:44:34

"Ha az elmúlt ötven évben egy is vállalkozott rá, az is sok! Na, ezért kell Európában is a felvilágosítás!

Az ilyen orvost felnégyelném a köztéren, a kórházat pedig örökre bezáratnám..."

Közmegbecsülésnek örvendő bevándorló orvosokról írsz. bevándorlók gyermekeiről, akikről már azt hiszed hogy európai normákkal bírnak, miközben egy frászt.
A vallással van alapvetően a probléma, csak ezt a nagy liberalizmus közepén nem illik kimondani.

Andie 2008.07.01. 16:12:34

Tuszun, köszönöm, ilyen részletességig nem ment el Ahmed :)

Kata 2008.07.01. 16:13:51

az odamenéssel és misszionáriuskodással az a problémám, hogy éppen az általam nagyon nagyra becsült és tisztelt Waris Dirie-t (aki egyébként Bécsben él) nemrégiben elrabolta és több napig fogvatartotta egy "taxis" valamelyik felvilágosult európai országban. azaz, a csonkítás ellenzők élharcosai nőként nem csak, hogy arab/muszlim/afriaki országokban nincsenek biztonságban, hanem európában sem. Waris Dirie jelenleg pszichiátrián van a sokk miatt. de legalább túlélte...

Tuszun 2008.07.01. 16:21:37

Kata: "egész egyszerűen azért, mert nem szeretnék meghalni. ott én is ugyanolyan jogfosztott nő vagyok, mint az összes többi. és sokkal többet tudok használni innen élve, mint ott átlőtt tarkóval."

Azert nem ennyire lenne rossz a helyzeted, foleg Egyiptomban. Europainak azert mas. De inkabb hozzad sem nyulnak, nem ernek hozzad, kezfogas egy igazi muszlimnal nincs, nem nez a szemedbe sem. Ha valaki megis megtenne, es elsikoltod magad, a pofat eloszoris kicsit kihallgatnak 4-5 napig...

Ad absurdum Kairoban nagyobb biztonsagban lennel, mint Budapesten...:-) De azert van nehany jatekszabaly, amit be kell tartani, nem muszaj a legrovidebb szoknyat felvenni, es nem kell a kebleket foltetlenul kozszemlere bocsatani. Attol meg nem kell egyet erteni a nok helyzetevel...

akira2 2008.07.01. 16:23:43

Nyomasek,

Teljesen mindegy, hogy milyen megbecsülésnek örvend és honnan származik, aki orvosi ok nélkül gyrekeket csonkít, az nem orvos, de mégcsak nem is ember. Meg is kell fozstani az ilyet az emberi jogaitól, és a köztéren ország-világ előtt felnégyelni: Így jár, aki aki gyerekeket csonkít!

Valóban a vallással van probléma, de nem a liberalizmussal.

A liberalizmus ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy bárki bármit megtehet, hanem azt, hogy mindenki szabadon gyakorolhatja a jogait, de csak addig a pontig, amíg azzal mások jogait nem korlátozza. Ez utóbbit a liberalizmus-ellenesek igencsak szeretik elhagyni a gondolatmeneteikből, ill. sok - magát liberálisnak valló, túlzottan - szabadelvű is gyakran féleérti az eredeti célokat.

ühüm 2008.07.01. 16:26:58

Waris Dirie: A sivatag virága.
Szomáliai modell igaz története.
CSAK erős idegzetűeknek! De komolyan.

Bohn V. Iván 2008.07.01. 16:27:07

Ha a vallással lenne a probléma, akkor az abortuszt elvégző orvost is nyugodtan fel lehetne négyelni. Igy viszont csak egy magzat pusztul meg.

Zetek 2008.07.01. 16:28:45

Bizony ettől a reklámtól azonnal elszégyenlik magukat és azonnal felhagynak majd eme csúfság elkövetői. Nem tudom mi a helyes kifejezés, talán a szánalmas pótcselekvés?

nyomasek 2008.07.01. 16:30:18

Tuszun 2008.07.01. 16:21:37

"Azert nem ennyire lenne rossz a helyzeted, foleg Egyiptomban. Europainak azert mas. De inkabb hozzad sem nyulnak, nem ernek hozzad, kezfogas egy igazi muszlimnal nincs, nem nez a szemedbe sem."

Mondod ezt egy olyan helyről, ahol még a metróban is külön kocsi van a nőknek fenntartva, mert a többi, koedukált kocsiban fogdossák őket. Méghogy szemkontaktus nincs...röhögnöm kell. A szemükkel vetkőztetnek, bámulnak, beszólnak, fogdosnak.

Bit Rot 2008.07.01. 16:35:26

@Kata:
Mit szólnál ahhoz az ötlethez, hogy atombombát minden afrikai országra?

Kész, meg is lenne oldva a problémád az elmaradt, barbár népekkel.

Ki a kurva élet vagyunk MI, hogy megmondjuk egy távoli népnek, hogy mi a jó és mi nem????

Bár itt a csonkítással kapcsolatban egyetértek, hogy be kellene tiltatni, de amúgy nagyon nem tetszik ez a filozófia.

"Majd adunk mi nekik demokráciát, sötét törzseknek!"

TGV 2008.07.01. 16:36:37

es mint mar tobben leirtuk, az iszlam ellenzi a nok ilyen megcsonkitasat. tehat itt meg nem is a vallassal van a baj.
hanem az egyeb hiedelmekkel.

peldaul azokkal is, amiktol Kata retteg, hogy ha beteszi a labat Afrikaba vagy egy iszlam orszagba, akkor kinos halalt hal, felapritjak Allah szent neveben, vagy ha szimpatiaval mereszel gondolni ezekre a szerencsetlen nokre, akkor tobbe nincs biztonsagban sehol sem. Azert Europaban ennel egy kicsit batrabban lehetne kiallni masok jogaiert!

(Mellesleg ket ismeros japan lany keresztul-kasul bejartak egyedul Egyiptomot, taxiztak ejjel Kairoban, buszoztak, elmentek egy arabbal egy napra megnezni a sivatagot... es az egvilagon semmi nem tortent veluk.)

Dekatlon 2008.07.01. 16:37:04

Zetek: van ennek érteme. Megtudod, és jól nem mész oda. Esetleg, ha van lehetőséged, megmondod a szomszéd Abdulnak, hogy ez szerinted gáz. 0.001% esély, hogy hallgat rád, de az több mint a semmi. Esetleg még tömegtájékoztatásnak is jó, lámcsak milyen változatos Isten állatkertje.

akira2 2008.07.01. 16:43:11

"Bohn V. Iván 2008.07.01. 16:27:07
Ha a vallással lenne a probléma, akkor az abortuszt elvégző orvost is nyugodtan fel lehetne négyelni. Igy viszont csak egy magzat pusztul meg."

Az abortusznak a vallással tudtommal épp ellenkező előjelű kapcsolata van, mint a gyerekcsonkításnak, de ez ne zavarjon.

Az abortusz körüli vitáknak sokkal összetettebb a társadalmi, egyéni aspektusai vannak, mivel ott egy legtöbbször felnőtt korú nő dönt részben a saját testéről/életéről, részben pedig a magzatéról is.

(A gyerekeken végzett abortuszt hasonlóképpen elítélem, de elítélem azt a társadalmi/családi környezetet is, ahol egyáltalán előfordulhat a gyermekkori teherbeesés. Szerintem a teherbeejtő, családi és szülői felelősségen, büntetésen kellene elgondolkodni első körben azokban az esetekben, ahol gyermeklányok esnek teherbe.)

A gyermekcsonkításnál nem merülhet föl semmilyen "enyhítő" vagy "elgondolkodtató" körülmény, azt "tűzzel-vassal" meg kell akadályozni.

20-05 666 2008.07.01. 16:44:16

B...meg...láttam már vonatgázolás áldozatát, nem is egyszer (munkából adódik),de ez a cikk sokkoló szó szerint...Hu bazze. Képesek erre? Mi van ha elfertőződik? Esetleg belehal? "Áh mindegy, lesz másik nő a törzsfőnöknek" ... No comment.

Tuszun 2008.07.01. 16:44:22

Kata:
Mondom azt egy olyan helyrol, ahol a munkatarsam nem nez a kolleganom szemebe, nem fog kezet a fonokevel, es ahol egy kis holdudvar alakul ki a velem utazo no korul a tomott koedukalt kocsiban. (jo, vannak magasabb osztalyban levo emberek, akik azert kezet fognak, radneznek). Ezek fogdosni?? nem kockaztatja, nem kockaztathatja meg. Bar szerintem sokban egyet ertunk, tulzasokba nem kell esni...:-)
Mondod te ezt olyan orszagbol, ahol a parkolohazakban kulon hely van a noknek, hogy szem elott legyenek, es ne tamadjak meg oket ferfiak...:-)

akira2 2008.07.01. 16:55:20

A muzulmán világban egyre több helyen kezdik követni az európai kultúrát, egyre többen hordanak európai divat szerinti fehérneműt a csador alatt is.

Ott pl. jóval nagyobb a felvilágosító hatása ennek a bugyiba rajzolt penge kampánynak, ahogy egyre gazdagabbak, egyre felvilágosultabbak, folyamatosan növekszik azok aránya, akiknél nem hajtják végre ezeket a csonkításokat.

Advanced Flight 2008.07.01. 16:56:13

Madz: szólhatna ez a poszt arról is, amiről eredetileg akart? hogy több millió nőnek kivágják egy egész testrészét, csak mert így még jobban lehet rajtuk uralkodni?

Nem, nem szólhatna. Tudod, miért nem? Mert bármi olyan téma kerül elő, ami a nők elleni szemétségekről szól, akkor jön egy halom himsovi fasz, aki elböfögi, hogy:
1. Az nem is úgy van
2. A nőknek ez nem rossz, sőt direkt jó
3. A nőknek rossz, de a pasiknak még rosszabb, mert őket körülmetélik, mert a férfiakat verik a házasságban a nők és nem fordítva, és különben is a múltkor vacakot főzött az asszony, úgyhogy megérdemli az állkapocstörést.

Hát nagyjából ennyi. Széllel szemben nem lehet köpködni.

Reggie 2008.07.01. 16:57:45

Advanced Flight 2008.07.01. 16:56:13

kopkodni lehet max nem erdemes...

TGV 2008.07.01. 16:58:12

John42:
ugy latom - meg sokakkal egyetemben- alapjaiban nem erted a problemat!
Az, hogy Afrika ma itt tart, az joreszt az europaiaknak koszonheto. Gyarmatositottak, majd felosztottak elhetetlen orszagokra (Erdely megvan, mint europai pelda?)
Aztan felebredt a "lelkiismeret" es meg rosszabb lett a helyzet... Bono es a live aid elertek azt, hogy Afrika mar 80%-ban a segelyekbol el a korabbi 20%-kal szemben (csak nagyon durva becsles). Es raadasul kenytelenek az olcsobb dotalt europai elelmiszert venni, mert annyi mezogazdasagi dotaciot kapnak az europai gazdak, hogy olcsobbak az afrikaiaknal.
Az iszlam pedig az utobbi idoben terjedt el annyira.
Nem mindenki nyugszik am bele Afrikaban sem ezekbe a dolgokba es a "teritok" azert mennek oda, hogy segitsenek, hogy a szenvedes ne termelodjon ujra, nem pedig egy felsobb eszme miatt. Nem tudom, hogy ezen mit nem lehet megerteni.
Neked levagnak a farkadat, mondjuk 13 eves korodban, amikor mar azt is tudod, hogy mi a jo, hogy aztan a szaporitoanyagot mundjuk egy satuval preseljek ki a golyoidbol biztos nem tenne teged boldogtalanna... es nem keresned a segitseget, hogy a gyerekednek ne kelljen ugyanezt atelnie.
De hat neked biztosan igazad van, abban az orszagban, ahol 500 evvel bolcs kiralyunk torvenye utan: "boszorkanyok marpedig nincsenek" meg boszorkanypereket tartottak es embereket egettek meg elevenen.

Tuszun 2008.07.01. 17:07:36

Akira2:
"A muzulmán világban egyre több helyen kezdik követni az európai kultúrát, egyre többen hordanak európai divat szerinti fehérneműt a csador alatt is."

sajnos eppen az ellenkezoje igaz... csak egy kerdes: mi a francnak kell akkor hordani a csadort?? Es miert vannak egyre tobben? Az, hogy mit hordanak alatta, az masodlagos.
Es sajnos itt hiaba kezdenel kampanyolni ilyen modon (nem is engednek valoszinuleg...). Ez a fajta dolog itt nem mukodik. Egyreszt mert azok, akik olyan fehernemut vesznek, azok ugysem csinaljak, masreszt meg egy europai ne szoljon bele, mit csinalhat...

Advanced Flight 2008.07.01. 17:09:43

Látom, Reggie, te már kipróbáltad! :-)

Asidotus 2008.07.01. 17:10:28

Beszélgettem egyszer más országok kultúrájáról. Hogy milyen dolog rákényszeríteni másra a mi kultúránkat.
Könyörgöm: Az kultúra, ahol ilyet tesznek? Azt meg kell menteni a jövőnek? Nem inkább egyszer és mindenkorra a boszorkányégetések mellé kéne száműzni (a törikönyvek lapjaira.)

Reggie 2008.07.01. 17:11:46

Advanced Flight 2008.07.01. 17:09:43

Ahhoz hogy tudjad nem tapasztaltnak hanem nemhulyenek kell lenni. Ennyi a trukk.

Advanced Flight 2008.07.01. 17:15:22

Reggie, én tudom tapasztalat nélkül is.
Esetleg valami érdemit nem akarnál írni a témához? Mert én ezt a veled való társalgást akkor befejezném, ennyire nem izgi ez a köpködés-téma.

nyomasek 2008.07.01. 17:15:38

akira2 2008.07.01. 16:55:20
"A muzulmán világban egyre több helyen kezdik követni az európai kultúrát, egyre többen hordanak európai divat szerinti fehérneműt a csador alatt is."

Alapvetően téves meglátás. Egyiptom 20 évvel ezelőtt sokkal nyitottabb ország volt, a tizede ennyi csadoros nő volt.
Ezzel párhuzamosan egyre több csadoros nő látható Európa országaiban. A liberalizmus jó táptalaja az emberi hülyeségnek. És itt nem a liberális eszmékkel van baj, hanem az arra éretlen civilizációkkal.

gf · http://www.verbalfoto.freeblog.hu 2008.07.01. 17:20:40

Andi, nem vagyok vallásos, de azért nem venném a bátorságot, h elintézzek egy 5000 éves szokást, vallást annyival, h "zsidó hüjeség", sztem ez a primitívség csimborasszója. amúgy meg nincs farkam, nem tudom, milyen fitymával, v. anélkül, de hallottam tapasztalatokat ismerőseimtől, akik körülmetélés előtt is éltek nemi életet, és utána is. sztem az ő véleményük talán hitelesebb, mint a kibiceké. nem mellesleg pedig senki nem akart téríteni, nekem aztán bőven mindegy, h van-e fityma rajtatok, v. sem. ezt arra mondtam (nem egymagam), h össze sem lehet hasoníltani vmivel, aki marhára fáj, és utána egyértelműen nem jó a nemi élet!

Advanced Flight 2008.07.01. 17:21:21

Nünü, szerintem ez elég nehéz kérdés. Egyfelől igazad van, és ebben semmi "megmentenivaló" nincs, másfelől meg nem biztos, hogy a mi dolgunk ebbe beavatkozni. Itt Európában is hosszú ideig jogfosztottak voltak a nők, de a jogegyenlőséget nem egy másik kultúra erőltette rá kívülről a társadalomra, hanem részben a nők maguk harcolták ki, részben a gazdasági-történelmi folyamatok is ebbe az irányba hatottak. Így tulajdonképpen természetes módon történt a dolog.

Tuszun 2008.07.01. 17:28:18

Advanced:
"másfelől meg nem biztos, hogy a mi dolgunk ebbe beavatkozni."

de, ebben az esetben a mi dolgunk. Maskepp kell eljarni, mint pl. egy oltas eseteben (elkapom-beleszurom-mehet). Itt eloszor azokat az embereket kell meggyozni, akik szellemi vezetoi egy csoportnak. Ezert udvozolendo az Al-Azhar-i megnyilatkozas.

Kata 2008.07.01. 17:33:24

Atombomba:

nem tudom, ki írta, de semmi problémám nincs az arab/muszlim/afrikai kultúrákkal, addig, amíg tiszteletben tartják a nők alapvető emberi jogait. tehát felejtsük el az atombombát. még a feltalálása is hülye ötlet volt.

nem tudom, hogy a rabszolga "niggerek" mit szóltak abraham lincolnhoz, aki mocskos módon, véres háborúval beleszólt távoli északi fehér létére a déli államok dolgaiba. ha jól emlékszem, rásokra egy rabszolgaivadék, konkrétan martin luther king örült neki.

aki meg azért szekíroz, hogy miért nem megyek arab/muszlim/afrikai országba turistáskodni, és hogy ez micsoda előítélet és általánosítás, meg egyébként sem bántanának: lehet. de engem magyarországon fenyegettek meg, hogy megkeresnek és stb... magyarországon, magyar férfiak, 2008-ban, csak azért, mert azt mertem mondani, hogy a nők alapvető emberi joga, hogy ne erőszakolják meg őket, ne verjék meg őket, stb... Waris Dirie-t európában kapták el. és egyébként sem szándékozom olyan ország bevételeit növelni az utazásommal, ahol ugyanolyan nőknek, mint én, még személyi igazolványuk sem lehet, és egész életükről/halálukról a legközelebbi férfi hozzátartozójuk dönt.

remélem elég világos, amit írtam, további muszlim/férfi/arab és egyéb gyűlölő, előítéletes, atombombás vádaskodásokra nem vagyok hajlandó válaszolni.

Kata 2008.07.01. 17:37:37

megjegyzem a csador alatti európai ruháról:

a 70-es években iránban, afganisztánban, és még egy csomó más muszlim/arab országban igyekeztek az uralkodók követni nyugatot, felvilágosítani az országot, a nők járhattak iskolába, vállalhattak munkát, tanulhattak, csak épp jött egy khomeini ajatollah és egy tálib rezsim, akik szépen burkába burkolták a nőket, és aki kitette a lábát az utcára, merészelt tanulni, vagy munkát vállalni (senkit nem érdekelt, hogy ha meghalt az egyetlen férfi hozzátartozó, akkor éhenhalt a család) azt vagy megerőszakolták, vagy megölték, vagy mindkettő.

Tuszun 2008.07.01. 17:44:09

Kata:
Senki sem szekirozott. (En nem...) Csak ha komolyan foglalkozol a temaval, akkor nem kellene hibas, valotlan dolgokat allitani. Az igaz, hogy a nok helyzete nagyon rossz az arab vilagban (is). Hogy hogyan es mikent lehet ellene tenni, az egy jo kerdes.
Masreszt viszont tettel olyan kijelenteseket, amik egyszeruen nem alljak meg a helyuket. Ha azt szeretned, hogy komolyan vegyenek, akkor maradj meg a targyilagossag szintjen. Vagy higyjel olyanoknak, akiknek van ilyen iranyu tapasztalata...

Kata 2008.07.01. 17:57:21

milyen hibás, valótlan dolgokat állítottam? leírtam, hogy hogyan történik a csonkítás. leírtam, hogy én miért nem fogok soha misszionáriusként marketingolni a csonkítás ellen muszlim/arab/afrikai országokban. nekem bőven elég, hogy magyarországon, 2008-ban nőként ki akarnak csinálni egyes elemek, és napi szinten meg vagyok fenyegetve. nem hiányzik, hogy kimenjek nőként egy olyan országba kampányolni a nők jogaiért, és agyonlőjenek. ebben mi a valótlan? mi a hibás? közben meg lettem vádolva, hogy a nézeteimnek az lenne a megfelelő, ha atombombát dobnának afrikára. meg lettem vádolva, hogy előítéleteim vannak, azért nem megyek afrikába/arab országokba. mi ebben a valótlan és a hibás? kérlek mutasd meg, mert biztos hülye vagyok, hogy nem értem.

ismétlem: vádaskodásokra a továbbiakban nem válaszolok.

alfa 2008.07.01. 19:07:55

Kata, azt hiszem te tökéletes péda vagy arra, hogy egy ilyen kampány (ami eredileg a poszt témája)mennyire semmit nem ér. Itt vagy te aki üdvözlöd a kampányt, örülsz neki, hogy van ilyen figyelemfelkeltés, ránézésre mélyen beleástad magad a témába DE arra kérdésre, hogy "ok, ez szép és tenni is fogsz valamit ott ahol ez a téma aktuális?" már azonnal kategorikusan kijelented, hogy te be nem teszed a lábad (mert ott minden nöt megesznek a nyamnyamok meg különbenis meleg van és sok a légy). Ennyit ér az ilyen kampány, felháborodik pár európai csaj, aztán hazamegy felháborodottan blogolni. Aztán megrendeli a pizzát a légkondis lakásban és nézi a barátokköztet. Ettöl 0db-al lesz kevesebb afrikai kislány megcsonkítva.

forest 2008.07.01. 19:27:57

alfa,

te mit teszel a nők elleni erőszak megszüntetéséért? te odamész? felvilágosítod őket, hogy nem szabad nőket megcsonkítani? áruld el, milyen jogon ítélsz te el engem, hogy nem megyek oda ész nélkül, magamat kinyíratni? légyszíves, pazarold másra a hipokrata szövegedet.

én mit teszek? 14 éves korom óta nemi felvilágosítást végzek. támogatokm minden megmozdulást, ami a nők elleni erőszak felszámolására irányul. támogatok egy közösséget, amely a megerőszakolt nőket segíti. jogi tanácsadást nyújtok nők elleni erőszak áldozatainak. TE MIT TESZEL?

anti hipi-HüPi 2008.07.01. 19:31:43

Mr Wolf: szerintem azt sem vennénk észre, ha a közvetlen szomszédunk felaprítaná a családtagjait, pörköltet főzne belőlük és megenné ebédre őket.
Max. akkor, ha odaégeti a húst.
(igen, tudom, morbid baromság, de tény... manapság a többség kurvára nem törődik a környezetében élőkkel)

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.07.01. 19:40:02

TGV, ez jellemző, Kínában is az anyák verték szét a csecsemő lányuk lábfejét, hogy szépen elszoríthassák. A legszebb az egészben, hogy ezt eredetileg csak az eleve örömlánynak szánt gyerekeken végezték el.

Egyébként egy zsidó osztálytársam azt mondta, az ortodox zsidók közül is sokan megteszik még a lányukkal, hát, vgül is Etiópiában is élnek zsidók, lehet, hogy rájuk gondolt?

alfa 2008.07.01. 19:58:37

forest, szerintem nem érted amiröl beszélek. Én erröl a kampányról (meg ugy a hasonlo jellegü kampányokról) beszélek. Kata tünet. Ö az aki lelkesedik a kampánytól (öt eléri, hatással van rá) de csak annyira, hogy lelkesen ir a neten. Tenni nem tesz semmit. Én se teszek, de nem is lelkendezek, hogy milyen jo dolog ez a felvilágositás. De igazábol egy ilyen kérdés megoldásához nem is nekem ÁtlagBélának meg nem is a lelkes ÁtlagKatának kell tenni valamit, mert erre vannak az elvileg képzett szakemberek. Én a fotózáshoz meg a webfejlesztéshez értek. Egyébként te tényleg jársz az afrikai törzsek közé csiklocsonkitás ellenes felvilágositást tartani?

Ja igen:
"14 éves korom óta nemi felvilágosítást végzek"

biztos, hogy egy 14 éves tapasztalatával kell nekikezdeni a nemi felvilágositásnak?

Tuszun 2008.07.01. 22:31:24

Kata:
En nem azt mondtam, hogy nem sok jo dolgot irtal le. Csak azt a tevedesedet akartam megvilagitani, hogy az arab orszagokban (tortenetesen Egyiptomra gondoltam) mint not teged fenyegetnenek. Biztos, hogy nem ugy kell kapanyolni pl. a nok jogaiert, hogy kiallsz a mecset ele, es elkezded mondani, mert azt nem szeretik. De teged, mint utazot nem bantanak, sot, itt nagyobb biztonsagban vagy, mint otthon.
Az egy mas kerdes, hogy hogyan es mikent lehet ez ellen a szornyuseg ellen tenni. Egyebkent voltak olyanok, akik pont Kairoba szerveztek egy ezzel a temaval foglalkozo konferenciat, melynek a hatasara jelentette meg az Al-Azhar azt a bizonyos nyilatkozatot (amit en szemely szerint egy hatalmas elorelepesnek tekintek, foleg, hogy a 80-as evek vegen meg ellenkezo elojellel nyilatkoztak...)

Alfa: mar az is nagy dolog, hogy az emberek egyaltalan hallanak errol. Addig, amig nem veszunk rola tudomast, addig nem is lehet varni, hogy legyenek olyan agilis es a temahoz erto emberek, akik tudnak lepni. Akiknek egy szeles tarsadalmi tamogatottsag van a hatuk mogott. Ha a sivatagi jegesmedve kipusztulasa ellen lehet valamit szervezni, mert az megy a discovery-n es sokan tudnak rola, akkor ez a tema meg fontosabb. Igen, beszelni kell rola, es kellenek az altalad lenezett Katak, Forestek.

Primitívek 2008.07.03. 00:42:36

Arra jók ezek a kommentek és az egész kampány, hogy lássuk mennyire beszűkült agyúak az emberek, és mennyire intoleránsak más kultúrákkal szemben - hogy veszi bárki a jogot hogy felsőbbrendűnek gondolja a saját kultúráját? Mi a fenére alapozza bárki is azt, hogy ő jobban tudja mi a helyes és mi nem az? Hogy szólhat bele bárki egy idegen nép szokásaiba? Ez az igazi primitívség, nem az amit ők csinálnak!

Primitívek 2008.07.03. 00:46:37

...amúgy, mindenkinek előbb a saját házatáján kellene rendet rakni, nem pedig távoli csiklócsonkítások ellen küzdeni.

Tuszun 2008.07.03. 01:50:51

B...+, primitiv, igazoltad neved... remelem, egy rozsdas olloval allnak neki levagni a tokod meg ma este... utana beszelgethetunk, mi a primitivseg, es mi a kultura. En pl. a kultura melle teszem le a voksomat, es helyeslem az eljarast...

Hangyasav 2008.07.03. 09:06:05

Sajnos, a szóban forgó „eljárás" nem csak távoli, elmaradott országok problémája, emlékem szerint nem olyan régen Franciaországban tartóztattak le egy Mali-ból szármzazó anyát(!), aki ilyet csinált a saját, 9 éves kislányával...

Aki ide, Európába jön élni, az impilicite vagy nyíltan, de el kell fogadja az európai értékeket, az emberi méltóság, az önrendelkezés és a többi eszméjét (és nem ad felmentést az, hogy ezeknek a gyakorlati megvalósításán még mindenhol van mit javítani!)

Az ilyen eseteknek hatalmas lehet a latenciájuk, legalább úgy, mint a gyerek-abuzus ügyekben, lévén az érintettek a legkiszolgáltatottabbak, a gyerekek, illegális bevándórlók, gyakran nem beszélik a nyelvet, nincsenek tisztában a jogaikkal, stb... Ezért fontos a kampány, hogy aki tud/tudhat ilyesmiről, jelezze, aki ilyenre készül, ne tegye, stb... A társadalmi légkör, az általános megítélés megváltozása nélkül nem lehet felszámolni ezt az undorító gyakorlatot.

franz 2008.07.03. 09:15:10

alfa,

Ez a reklám céljaiban különbözik a hagyományos kereskedelmi reklámtól. Nem "elad", még csak nem is az eladhatóságot teremti meg, hanem a TCR egy válfajaként köztudatba dob vagy ott tart egy problémát.

Természetesen a készítői is tudják, hogy átlagkata semmit sem fog másképp csinálni. Nem is mondják neki, hogy csináljon bármit másképp. Egyetlen céljuk van: közvetve nyomást gyakorolni azokra, akik egyébként tehetnek az ügyben; elérni azt, hogy politikailag inkorrekt legyen nem foglalkozni a dologgal. Erre a közvélemény akár hallgatólagos nyomása ("tudunk róla és helytelenítjük") is megfelelő eszköz. Ők csak az első lépést teszik meg, hogy utána különböző érdekek mentén a lobbik mozgásba jöjjenek.

A hatékonyság megítélése minden reklám esetében csak a kommunikációs cél ellenében történhet. Itt a célok nem kereskedelmi vagy aktiváló jellegűek (eltérően más TCR-ektől is), ezért értelmetlen a felvetés, hogy hatására ki mit csinál másképp.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása