Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A hét kérdése: Érdemes kimenni az ARC kiállításra?

A múlt heti felmérésben arra voltunk kíváncsiak, mennyire jellemzi az addict látogatóit az az országos szinten tapasztalható reklámellenesség, amit a közelmúltban végzett felmérések mutatnak. Örömmel jelenthetem, hogy az addict blog egy aprócska, de üde színfoltnak bizonyult a nagy magyar reklámfóbiás szürkeségben. A felmérés alapján a reklámbarátok rezervátuma vagyunk, az egyik utolsó hely, ahol kreatív, fogyasztó és ügyfél többé-kevésbé jól megfér egymással, és az olvasók többsége nem gondolja azt, hogy az ország szekerét a politikusokkal és az ügyvédekkel összefogva a reklámkészítők tolják a szakadék felé. Persze a kommentekben előkerült minden olyan véleményklisé, amit a reklámosok fejéhez vágnak, ha már valakin hirtelen el kell verni a port, de sokan voltak olyanok is, akik megértőbbek és nyitottabbak voltak a szakma problémáival szemben. Jó volt látni, hogy 200 szakmabeli is kattintott a szavazóboxra, ezzel is mutatva, hogy sok reklámszakember is látogatja a blogot, az pedig külön öröm, hogy az egyetemisták közül is sokan jelölték számukra vonzó lehetőségnek a reklámos karriert. Meglepetésemre azok is sokan voltak, akik korábban szívesen kibróbálták volna magukat ezen a területen, vagy akár még most sem adták fel teljesen a reményt. Volt jónéhány szélsőséges vélemény is, de összességében engem meglepett a felmérés pozitív végeredménye.

Ezen a héten egy újabb aktuális témát, az ARC kiállítást és annak megítélését választottuk a közvéleménykutatás tárgyául. Azt a rendezvényt, amely megszületése óta megosztja a közvéleményt. Már a legelején is voltak olyanok, akik egész egyszerűen csak a szervezők ügyes húzásának tekintették az egészet, amivel jól megpumpolhatják a köztéri hirdető cégeket, na meg a bőkezű támogatókat. Mások épp ellenkezőleg azon a véleményen voltak, hogy nagy szükség van az ehhez hasonló kezdeményezésekre, amelyeken megvalósulhat egyfajta társadalmi párbeszéd, és végre olyanok is teret kapnak a médiában, akiknek amúgy nem lenne rá esélyük, hogy elmondják a véleményüket a fontosabb közös ügyeinkről.

 

 

 

 

 

Idén meglehetősen furcsa volt a felhozatal. A pályázat kiírásakor a témát megpillatva azt gondoltam, most majd rengeteg ötletes és pozitív munka születik majd, de sajnos a boldogság keresése közben megint csak az bizonyosodott be, mennyire keserű nép is a magyar. A legtöbb alkotásból mérhetetlen pesszimizmus és keserűség árad, és csak néhány olyan pályamunka akad, amit nézve azt érezhetjük, hogy a készítők tényleg megsejtettek valamit a boldogság valódi természetéről. Az egyik ilyen plakát a - talán nem is véletlenül - győztes alkotás, amely egy a nagymama abroszára tett, üres süteményes tányért ábrázol, az elfogyasztott csokitortában jelölve meg a boldogság forrását. Ezt értem, tehát szeretem - ahogy azt egy jóemlékű MOL-vezér mondta mindig a prezentáción.

Az elmaradhatatlan botrány persze idén is megvolt, ehhez a tavalyi Nike-ügy után most egy éneklő pina szolgáltatott kellő muníciót. Cserháti Zsuzsa slágerének refrénjét éneklő nemi szervet (a fenti képen) a zsűri nagy tanakodás után nem engedte utcára, de azért ügyesen gondoskodott róla, hogy mindenki lássa, és a frissiben alapított Dilemma díj odaítélésvel a médiaérdeklődés középpontjába állította. Erre persze rá is harapott mindenki annak rendje s módja szerint. Akit bővebben érdekel az idei ARC, az menjen ki, ha még eddig nem volt, vagy olvassa el az index bővebb lére eresztett beszámolóját. Én most csak arra kérnélek benneteket, hogy vegyétek elő híres ítélőkészségeteket, és az előítéleteket valamint negatív berögződéseket egy pillanatra félretéve helyezzétek mérlegre az ARC kiállítást. Válaszoljatok a kérdésre, és mondjátok meg, mit jelent a számotokra az ARC, éreztek-e még benne erőt, érdemesnek tartjátok-e kimenni és megnézni az alkotásokat. Szavazzatok, mert ez az igazi boldogság! Köszi. 

 

Címkék: hungarikum 7kérdése

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr54643583

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.09.03. 16:42:47

A hét kérdése: Érdemes elmenni az ARC kiállításra?A múlt heti felmérésben arra voltunk kíváncsiak, mennyire jellemzi az addict látogatóit az az országos szinten tapasztalható [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anaemic royalty 2008.09.03. 13:33:39

szerintem egy jó kezdeményezés, lehetőséget ad olyanoknak is kipróbálni, akik vagy nagyon utálják a reklámokat, vagy nagyon szeretik...

:)

Taurus 2008.09.03. 13:45:41

Már vártam, hogy kitárgyaljuk. Szerintem az idei a szokottnál is gyengébbre sikeredett. Én voltam kinn, de nem tudnék mondani egy emlékezetes darabot sem. A videopályázat meg kifejezetten gagyira sikeredett.

fcuk · http://blog.lfsteam.com 2008.09.03. 14:20:38

Először indultam, nem kerültem be egy munkámmal sem:) Egyetlen dolog zavar, hogy a "Word" / "MS Paint" kategóriában készített egyszavas/firkás stílus még mindig jelen van. Aztán ha jól emlékszem, az eddigiekben kategóriától függetlenül is lehetett nevezni egy-egy jó ötlettel, most ennek hiányában kicsit egysíkúbb lett a mezőny.

És még a Matiszom sem tették ki, szemetek:)
www.lfsteam.com/dl/matisz_640x.jpg

Külföldi Viktor 2008.09.03. 15:09:40

az egész arc már régóta 1 tipikus gesztis (jófejkedő, médiabohóckodó, jól álcázottan pénzhajhász) műmájer fos. a magam részéről szavaztam.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2008.09.03. 15:13:08

Én voltam kinn, aki ilyenre vágyik, az talán számos jobbnál-jobb photoshopos képmachinálós fórumot, ahol található sok vicces kreatív munka

Mr_Wolf 2008.09.03. 16:10:42

Bokros teendőim miatt még csak a neten láttam, de szerintem nem hülyeség. Lehet jobbat csinálni, és utána epét hányni Geszti Szóvicc Mesterre.
Egy online reklámversenyt pl. le lehetne bonyolítani 0 forintból.
Minden olyan kezdeményezés értékes, ami helyt ad friss ötleteknek. Ha nincsenek friss ötletek,... nos arról nem a médium tehet, hanem mi magunk.

Captain Joe 2008.09.03. 16:12:06

Én mindig kimegyek, a közelben lakom, úgyhogy nem nagy áldozat. De idén megfogadtam, hogy jövőre messzire elkerülöm. Önmagába fordult, lapos, belterjes dolog már ez, próbálnak, de nem tudnak megújulni.

kiskicsicsiga 2008.09.03. 16:15:12

nekem tetszik
az egyik alkotót személyesen is ismerem:)

bulgakov 2008.09.03. 16:26:25

teljesen egyetértek a cikk írójával, amennyibben abszolut nem értek egyet vele.

larvatus 2008.09.03. 16:27:00

megfigyeléseim szerint az eddigi kiállításokon szereplő munkák kb. 90%-a az úgynevezett önkiüresítő kategóriába tartozik, azaz rápillantasz-felfogod-nevetsz v. elszomorodsz v. bólogatsz (v. bármi egyéb az elgondolkodáson kívül)-oszt mész tovább és kész. nagyon ritkán emlékeztem egy órával a kiállítás után ötnél több képre. éppen ezért az arc számomra nem más mint egy kellemes városligeti séta és a kertem-béli nagyfröccs közé beiktatott közepesen tréfás megálló. és valahogy úgy érzem, ebben a műfajban ez a plafon is egyben...

schurrer 2008.09.03. 16:29:01

Én mindenképp kimegyek, hiszen az ARC'd Triomphe a világ legnagyobb lóverseny eseménye és ezer méteren indul Overdose is...Igen, én kimegyek az ARC-ra!

vb 2008.09.03. 16:29:41

egyenletesen süllyedő a szinvonal, idén már említésre sem méltó, ja és külön ciki, hogy még csak a kilencedik évnél jérnak, de már vannak visszatérő panelek! eleinte még 100 plakát volt kinn, most kb. 60, annak is jó része ténylegesen is reklám, bár ez nem lenne különben probléma, sőt a reklámoknak van valami érzékelhető szinvonala még, úgy ahogy...
ARC, értsd: gesztipeti-bakosgabi arca (jó nagy), szimplán gagyi.

Az Élő Legenda (törölt) 2008.09.03. 16:31:02

A mostani gagyi. Előre megjósolható volt, "hogy a pénz nem boldogít" meg hasonló közhelyek fognak felmerülni és tényleg. A régebbiek egyértelműen jobbak voltak.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.09.03. 16:34:34

Élő Legenda
Tiéd a nap nickje, respect man!

vb 2008.09.03. 16:38:31

különben meg van ellen-arc, rearc néven itt, online:
plazareal.hu/palyazatok.html

e se sokkal jobb...

aki nem kreatív, az nem kreatív és kész, vegye tudomásul és ne csiporogjon és ne állítsák ki a szarát sehol!

télleg uncsi már ez a 10millió önjelölt polihisztor országa!

el a kezekkel a művészettől, le a kóklerekkel, halál a középszerre!

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2008.09.03. 16:43:50

Az @rc ékes példája annak, hogy síboljuk el az állam (=mások) pénzét. Ebben Geszti a legnagyobb mester. Elég csak ha a Vágtára gondolunk, vagy a "Magyarország" c. dalra, aminek dallamát egész egyszerűen lopta egy spanyol film zenéjéből.
Azért ő jól meggazdagszik ezekből, nekünk meg marad ez a sz@r... (Mennyivel találóbb név... :) )

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.09.03. 16:51:03

Az ARC esélyt ad a laikusoknak, hogy megmutassák: jobb plakátokat tudnak tervezni, mint a profi plakáttervezők. De sajnos nem tudnak.

thcr · http://asdasd 2008.09.03. 16:57:31

kedves reklámbuzi,

tedd már meg hogy a két mellékelt kép közül a bal oldalit átállítod cmyk-ról rgb-re, mert így nem jelenik meg. :P

Hitchiker 2008.09.03. 17:00:09

azért volt ami nagyon tetszett és talán még pár hónap múlva is emlékezni fogok rá de sztem ennél többet nem fog tudni soha adni ez a rendezvény és ez így van jól...
legalább van ilyen is és ez nekem tetszik

(azért kiemelném hogy a az a kép aminek a szövege "aki tudja a választ nem érti a kérdést" és a "Foglald el magad" kifejezetten tetszett
illetve még a csodaszarvast ábrázoló kisebb poszter)

b0risz · http://zahar.blog.hu 2008.09.03. 17:23:06

unalmas, én ezt jegyeztem meg egyedül, annak is a járda kitagadta során röhögtem, azért

propono.hu/files/imagecache/Inside_Preview/files/images/ki_vezet_a_vegen_prew.jpg

idén akartam nevezni, én is egy vonalrajzos pinával, de amint látom, nem vesztettem semmit, hogy nem tettem meg :)

kat 2008.09.03. 17:26:30

Hát, én is kimentem, jó ötlet az ARC, de nem voltak túl szellemesek a plakátok, ez a téma nem nagyon feküdt a készítőknek!

liderc8 2008.09.03. 17:40:25

larvatus 2008.09.03. 16:27:00
Szerintem az nagyon jó arány, ha öt képre emlékszel belőle. Nem hiszem, hogy többre kellene emlékezni ennél, mindenkit más-más ragad meg, kizárt, hogy ugyanannak a személynek minden egyformán tetszen.

vb 2008.09.03. 17:47:59

jaés:
a burkolathibákban bukdácsolnak a tátottszájú néptömegek...
vazz, egyik évben a megrendezés költségeiből inkább újítanák fel a területet!
az is a vizuális kultúra része lehetne, bár lehet, hogy ez a térkoncepció része: eucsatlakozós homokóra (hahh!, egy kész csoda, olcsóból), 56-osok tere (minő magasztosság!) és stílszerűen azonnal felhasználható (instant) macskakövek.
jó ez így.

OkoskaTo:rp 2008.09.03. 18:00:20

Az idei mezőny szerintem is gyér volt. Az mindenhol előfordul, hogy egy ötlet nem teljesen eredeti, de hogy épp egy korábbi ARC-on kiállított "Igen* (apró betűvel *: Nem.)" plakát smiley-sített változata kerüljön ki, azt némileg bénának találom. Több képregény is volt, amik lehetnek jók, de nem óriásplakátra valók. Az egy-egy szóviccért meg kár óriásplakátra pazarolni a papírt, elég lett volna beküldeni Szilynek a rettentő szóvicces blogra.

Az egyik, ragadós foszforsavat árusító cég rátelepedése az egészre kifejezetten hányingerkeltő volt. De nyilván ők adtak sok lóvét.

napjafojgó 2008.09.03. 18:32:26

A mostani plakátoktól nem estem hanyadt... én három plakátot jegyeztem meg a többi az elveszett az agytekervények labirintusában. (a nyertes, foglald el magad és a 7 főbűnös dolog) Illetve nem is élveztem annyira, mint korábban, a felénél már szenvedtünk és inkább félreültünk dumálni, lényeg a lényeg, feladtuk, nem bírtuk.

Bit Rot 2008.09.03. 18:40:49

Az a jó az ARC plakátkiállításban, hogy 2002-ig szinte csak kormányfika plakát volt.

Majd nyert az MSZP-SZDSZ és változott, hirtelen "most már senkit se érdekel a kormány fikázása".

Na, hát ennyit az ARC-ról.
Egy-két jó plakát azért szokott ott lenni.

Külföldi Viktor 2008.09.03. 18:44:34

fenti véleménnnyilvánításom megerősítéseként csak ennyi: billboardban is lehet nagyszerűt alkotni ostoba szóviccelgetésen kívül:
napielet.hu/napi/rovat/reklama/854/1_brutal_tcr

asphalt_ · http://asphalt.hu 2008.09.03. 19:22:16

Tavaly voltam kint előszőr, idén pályáztam előszőr. Boldogságos témára nem kerültem be ( www.behance.net/Gallery/billboard-plan/120160 ezzel ) kultplakátomat pedig kirakták és bár nincs bennem sem harag sem pedig bosszúvágy viszont beigazolódtak korábban már pályázó illetve arc közeli ismerősök figyelmeztetései miszerint "ismerős nélkül esélytelen". Ami a legjobban meglepett, hogy bár kirakták egy plakátomat egyetlen e-mail-t nem voltak képesek küldeni sem arról, hogy bekerültem, sem arról, hogy esetleg szívesen látnának akár a díjátadón (ezt is az indexen olvastam) vagy akárhol.
A tavalyit talán sikerült felülmúlniuk ami nem volt túl nehéz feladat de nem tudnék felidézni most egyetlen plakátot sem, pedig ma délután voltam kint.
Ettől függetlenül szerintem még mindig nez a legjobb lehetőség - na ez a szomorú a média belterjes világában.

Gepember · http://blog.gepember.com 2008.09.04. 00:30:57

Az idei felhozatal annyira szánalmas volt, hogy jövőre pályázok, csak, hogy megmutassam, hogyan kell ezt rendesen csinálni ;)

anaemic royalty 2008.09.05. 15:28:49

Metal Warrior:

Te meg a ferdítésnek, irigységnek és rosszmájúságnak vagy a jó példája.

Csináld jobban mint a Geszti. A Vágta egy jó kezdeményezés arra, hogy legyen nekünk is egy olyan rendezvényünk, mint Münchennek a sörfesztivál, vagy éppen Velencének a karnevál. Lehet, hogy nem olyan ütős, de egy jó próbálkozás. Voltam kint és jó volt.
Te mit teszel a hazádért?

A Magyarország című dal azért született, hogy MINDENKIÉ legyen, ne jobb vagy bal oldalé. De sajnos a megosztott országot még megosztottabbá tette. Én sajnálom ezt.

És a tudásod is sekélyes, a dal zenéje a Circe de Soleil francia cirkusz hivatalos daláé,- nem pedig holmi spanyol film zenéje- , arra írt szöveget, sohasem mondta, hogy eredeti a zene.

Az ARC pedig egy kiváló kezdeményezés, ami a világ minden pontján sikeres lenne, itt is az, de mi szeretünk mindent utálni, fikázni.

beatlejuice 2008.09.05. 16:40:49

sztem az arc valahogy el van tolva, de mivel kezdetektől nem szeretem, nehezen tudnám megmondani, mi a hiba benne. amennyire láttam, eleinte nagyon összevissza volt, ma viszont téma köré szervezik, ami valószínűleg előrelépés, ha reklámszakmailag nézzük, és visszalépés, ha inkább a közönségből akar vegyesen meríteni. (talán ezért csökkent a kiállított (és valszeg a nevezett) anyag mennyisége.)
alapvetőleg pozitívnak tartom az ilyen kezdeményezéseket, de az arcot magára hagyott gyereknek látom

nuart · http://nudeart.blog.hu/ 2009.01.03. 13:24:11

az ügyfél is fogyasztó, a fogyasztó is kreatív és a kreatív is ügyfél olykor

nuart · http://nudeart.blog.hu/ 2009.01.03. 13:26:28

kedves metalwarrior, aki ilyen hülye, mint te, méénem hallgat? inkább

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása