Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nálunk is rothatdó testrészek lesznek a cigis dobozokon

Itt az addicton is mutattunk már be jónéhány ötletes példát, amik hol viccelődve, hol a sokkolás módszerével élve igyekeztek jobb belátásra bírni a dohányosokat. Az EU-ban már régóta divat, hogy a cigarettás dobozokat is erre a célra használják, és a megszokott, az ingerküszöbünket már át sem lépő, így teljesen hatástalan elrettentő feliratok helyett még elrettentőbb, konkrétan gyomorforgató képeket pakolnak fel rájuk. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szoci elnöke szerint épp egy erre vonatkozó rendelkezés meghozatalára készülnek a magyar poltikusok is, amelynek köszönhetően jövőre már mi is rothadó testrészeket nézegethetünk a dobozokon.

Ezeknek a képeknek a hatásossága szerintem erősen megkérdőjelezhető, ráadásul akit zavarnak a rothadó tüdők, azok legfeljebb vesznek maguknak egy trendi cigisdoboz-tartót, mondjuk egy jóképű koponya-motívummal díszítve. Úgy tűnik, hogy a figyelemfelkeltésnek ez a módja is teljesen hatástalan, aminek viszont ellentmondani látszik több kutatás eredménye is. A Hírszerző hivatkozik a Kanadai Rákellenes Társaság kutatására, amely szerint a válaszadók 60 százaléka a képek hatására sokkal többet foglalkozik a dohányzás egészségügyi hatásaival, 44 százalékuk pedig sokkal motiváltabb lett abban, hogy abbahagyja a cigizést. Én kétkedéssel fogadom ezt az eredményt, ami még ha igaz is, a gyakorlatban bizonyosan nem mutatkozik meg. Nem tudom, mi lehet a hatásos módszer a dohányosok meggyőzésére, de önmgában az, hogy rohadt fogsorokat mutogatunk a dohányosoknak, biztosan nem. Ennek ellenére, ha minden a tervek szerint halad, jövőre már mi is gyönyörködhetünk a sárgult fogakban, szétrocsolódott nyelvekben és szurokkal eltömített tüdőkben.

Címkék: politika nonprofit hungarikum

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr83737280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitamin 2008.10.29. 17:01:48

Végre! Végre! Hurrá! Hurrá!

cigizős 2008.10.29. 17:13:38

Helyes, helyes!

kenya 2008.10.29. 17:14:35

Ha a válsággal anyit foglalkoznának mint a pótcselekvéssel akkor EU pénznem lenne jövőre!

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.10.29. 17:16:12

Én azt nem értem, hogy miért dohányzik még mindig annyi fiatal lány, akit az utcán látok, amikor az egészséges életet annyit nyomatták már.

Még mindig cool cigarettázni, vagy ez a legolcsóbb stresszoldó?

Menza Gusztáv 2008.10.29. 17:26:51

Inkább azt kéne megoldani, hogy nyilvános helyen ne lehessen dohányozni. Idegesítő, amikor a buszmegállóban a kocsik mellé még ott van egy ideges gyárkémény is. De amúgy jó ötlet.

2008.10.29. 17:32:55

Szerintem ez a megfélemlítéses módszer teljesen hatástalan (mind a szöveges, mind a képes). Az olyan mintákat, amik túl nagy sűrűségben vannak jelen, egyszerűen zajként kiszűri az agy, nem foglalkozik vele. Szerintem egy viszonylag rendszeres dohányos, már észre sem veszi, hogy valami van a dobozon.

Ugyanakkor kíváncsi lennék egy olyan vizsgálatra is, hogy ez a módszer nem ártalmas-e. Arra gondolok, hogy szerencsés dolog-e a dohányzás miatt amúgy is nagy kockázatnak kitett embereknek folyamatosan azt mantrázni, hogy "megfogszhalnimegfogszhalni"?

Govani Gatto 2008.10.29. 17:38:55

Na végre egy jó ötlet, a bagóról úgy is az a téves kép él, hogy elegáns.

indapasssucks 2008.10.29. 17:43:08

Leszoktam.
Nem kellett hozzá se halálos fenyegetés, se visszataszító kép.
Persze, van akinek biztos segít. Ja. Persze. jaja

Astalavista 2008.10.29. 17:47:01

ifsz 2008.10.29. 17:32:55 :

"megfogszhalnimegfogszhalni"....

Mit gondolsz, örökké élne, ha nem szólna neki senki? :)

A dohányzás igenis káros az egészségre, és ha csak 1 ember lemond a dohányzásról azok miatt a képek miatt, akkor már megérte. Mert legalább neki több esélye van arra, hogy gyorsan meghal autóbalesetben, vagy szívinfarktusban, és nem fog eszméletlen kínok után saját gennyében megfulladni, vagy stb.

skizofren 2008.10.29. 17:57:00

Én nem bánom legyen ilyen a cigarettásdobozon, de akkor az öltönyökre is írják rá, hogy mondjuk: "Egy önelégült exhibicionista f..szkalap hülye sznob vagyok". Én meg azokat rühellem. Mégis el kell őket viselnem. Ahogy a plazatyúkokat, simulékony embereket és egy csomó más minden(ki)t.
Szingliknek mutassák be, hogy rohad ki a méhük, mert nem használják, vagy mondjuk egy abortuszt.
Ha harc hát legyen harc...

lajosss 2008.10.29. 18:05:36

Barmit tehetnek a dobozra,aki hulye hozza hogy agyilag folfogja,hogy gyilkolja magat,es az sem gyozi meg hogy ez meg penzbe is kerul neki,annak nem hasznal a rothado tudo.
sot valoszinu nem is kar erte hogy megdoglik.

Székely Csabi 2008.10.29. 18:08:52

Az alkoholos üvegekre mit fognak ráirni és a játékautómatákra + a Mekis kajákra NA?

nyúl úr 2008.10.29. 18:10:29

Szivóka

pelydzs 2008.10.29. 18:15:04

Nem mondom, hogy büszke vagyok rá, de belinkelem:

"Tékozló Homár" blog-on:

Pelydzs 2008.10.15. 14:41:41
homar.blog.hu/2008/10/15/1800_szorosara_emeltek_a_cigarettagyarak_bunteteset?fullcommentlist

Tessék elolvasni, és utána szidni ENGEM!
Bár már megtették abban a blogban is...

Úgy néz ki, hogy senkit nem érdekel, hogy a magyarok nagy része sokszor a dohányzáshoz is kapcsolódó betegsében "döglik" (ezért sorry, de az ilyen típusú halálnem nem igazán mondható "méltóságosnak") meg.

Lillebi 2008.10.29. 18:28:47

elég tipikus például, h vicces kedvű fiatal srác a boltban direkt olyan cigit kér, amire az van ráírva, h impotenciát okoz.
talán most újfajta vásárlói preferenciák alakulnak ki: vki a gégemetszettre, míg más a tüdőrákosra esküszik majd..

Burpi Turpi 2008.10.29. 18:40:43

Van itt a polcomon néhány világlátott doboz cigi (eredeti csomagolásban),háát van néhány fajtán igen ronda tüdő,fogsor és társaik....

2008.10.29. 18:54:25

Fentebb a kérdés az volt, hogy hatásos-e. Igen, hatásos. :)

savanyúcsirke 2008.10.29. 19:09:44

"Az alkoholos üvegekre mit fognak ráirni és a játékautómatákra + a Mekis kajákra NA? "

A lottózókban ki van írva, hogy bajod lehet a szerencsejátékból.
Egyébként a cigisek függők, aki havonta 1x-2x iszik egy sört vagy bebaszik mint az állat az még nem függő a pia függőt alkoholistának hívják. A dohányosok nagyrésze függő nem képes felelős döntést hozni, mert az anyag rabja, ezért kell őket ilyen durván riogatni. Az alkohol függőkel ezt az elvonón teszik.

Vévé_Lóót 2008.10.29. 19:27:35

A dohányzásnak jóval több a hátránya, mint az élvezeti értéke. Elég, ha csak, arra gondoltok, hogy az ízeket nem érzitek úgy, büdös a szátok, a ruhátok, a kezetek. Kocadohányos voltam jó ideig, de ma már rá nem gyújtanék, egyszerűen szar tőle a közérzetem. Inkább iszok, haha

markusb 2008.10.29. 20:56:24

Kedves szerző!

Meglehetősen rendszeres olvasója vagyok a blogodnak, és csak egészen kivételes alkalmakkor nem értek egyet a posztjaiddal, ám ez a mostani egy ilyen alkalom. Tehát: milyen alapon kérdőjelezel meg egy, általad idézett (!) felmérésekkel igazoltan hatásos módszert, hogyha nem értesz a dohányzásmegelőzéshez? Értem én, hogy ez a véleményed, de akkor ezt hangsúlyozd ki és ne tegyél kategorikus kijelentéseket ("Én kétkedéssel fogadom ezt az eredményt, ami még ha igaz is, a gyakorlatban bizonyosan nem mutatkozik meg. Nem tudom, mi lehet a hatásos módszer a dohányosok meggyőzésére, de önmgában az, hogy rohadt fogsorokat mutogatunk a dohányosoknak, biztosan nem.").

maradok továbbra is tisztelettel

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.10.29. 22:11:01

markusb

Igazat kell adajk neked, ez valóban csak az én véleményem, semmiféle tudományos ténnyel nem tudom altámasztani. Csupán arra szerettem volna utalni, hogy az, amit az emberek egy kutatásban mondanak, nem feltétlenül tükröződik a cselekedeteikben. Egy kutatási szituációban, kezedben forgatva a cigis dobozt, könnyebben fogod azt mondani, hogy igen, engem ez abba az irányba lök, hogy szokjak le a dohányzásról, aztán amikor a boltban megveszed, már úgy nyitod ki, hogy észre sem veszed a rajta lévő feliratot.

A másik tényező pedig az, amire a posztban nem tértem ki, hogy bár ezt a képes dolgot talán bevállalják, de inkább csak amolyan látszatintézkedésként, és figyelemelterelésként, mert ezzel egyidejűleg azt is bejelentették, hogy a dohányzás nyilvános helyeken való betiltását leveszik a napirendről.

2008.10.29. 23:37:15

@Astalavista:

"Mit gondolsz, örökké élne, ha nem szólna neki senki? :)"

Persze, hogy nem. Arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy egy ilyen üzenet, hogy "nesze, így néz ki a tüdőd" feltétlenül pozitív hatást fog kelteni a dohányosban, negatív hatás meg éri őt éppen elég a cigi miatt. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy félelmetes, mennyire képesek az emberek a félelmeikhez és a nyomorukhoz ragaszkodni, még ha ez nem is tudatosul bennük.

Még annyi jutott eszembe a témában, hogy ez kb. annyira lehet hatásos megelőzési/leszoktatási módszer, mint az egyéb drogok esetében a démonizálás. Pont azoknál nem megy át az ilyenfajta üzenet, akik a leginkább veszélyeztetettek. Pl. vegyük csak azt, hogy egy fiatal mennyire gondolkodik annyira távlatosan, hogy a negatív hatásokat közvetlenül nem érzékelve elhiggye azt, amit a felnőttek állítanak ezekről a dolgokról, jó hiteles, atyáskodó stílusban. Kb. semennyire.
Másrészt szerintem sok kellően (ön)pusztító hangulatba került kamasznak még tetszeni is fog, ha mindenféle rondaság lesz a cigisdobozokon.

Szóval elhiszem, hogy a Nagy Tengerntúli Rákirtó Szövetség vagy kik hitelesen felmérték a kérdéseikre adott válaszokat, de az ilyen típusú felméréseknél sosem szabad elfelejteni, hogy az érzelmi érintettség vagy a bűntudat akár öntudatlan hazugságra is sarkallhatja a válaszadókat. Arra gondolok pl., hogy mondja, hogy jobban foglalkoztatja a kérdés a képek miatt, még el is hiszi magának dolgot, de aztán a kérdőív leadása után rohan megvenni a napi betevő cigikét és a második szálnál már a lelkiismeretfurdalását is egész jól sikerül elnyomnia. Az ilyen típusú kérdéseknél, mint a dohányzás, mindig figyelembe kell venni, hogy emberekről van szó, akik mindig meg vannak győződve arról, hogy racionálisan és felelősen döntenek, cselekszenek, de a valóság nagyon is távol áll ettől az önképtől.

2008.10.29. 23:41:33

@reklámbuzi:

Hehe, úgy látom, most éppen egy srófra járt az agyunk :).

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.10.30. 09:34:01

markusb - a helyzet az, hogy tévedsz. Igazolni nem tudták, mert általában egyszerre vezetnek be különböző dolgokat (áremelés, képi rettenet, kitiltás) és ezek között nehéz mérni, melyik milyen % volt hatásos. RB jól gondolta (csak nem jól linkelte), de pont Kanada az az ország, ahol már 10 éve bevezették a képeket, és ott már lehetett végezni egy felmérést. Az eredmény: 75-90-100% kellene borítani képekkel, hogy valamiféle hatása legyen.
Sajnos tegnap nem értem rá, csak a linkemet dobtam be ide, de ott megtalálod, friss, idén szeptemberi kanadai kutatás.

Smoke-a-lot 2008.10.30. 11:43:26

Nemtom bármi hatásos lehet-e:

uk.youtube.com/watch?v=iyOmau60iGo

cicamaca 2008.10.30. 13:08:17

Úgy tűnik, a kedves törvényhozóknak nem tűnt fel, hogy nem Kanadában vagyunk. A magyar kutatások azt mutatják, hogy az elrettentő kampányok nálunk nem jönnek be.

Perillustris 2008.10.31. 00:13:37

Bazeg, a megoldás nyilvánvaló: igazi rothadó belső szerveket kell a cigi mellé csomagolni, a hitelesség érdekében lehetőleg halott dohányosokét. Nem hiszem, hogy kifogynánk belőlük.

Imposztorék 2010.09.01. 11:05:09

Még szerencse, hogy a gumióvszerekre nem akarnak fertőzött nemiszerveket nyomni... Pfujj!

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása