Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az év ötlete: zenélő aszfalt autósoknak

A Honda nagyon ráérzett valamire. Azzal, hogy a vezetés örömforrás lehet, és hogy a volán mögött ülve nem feltétlenül csak letudjuk a kilométereket minden autómárka tisztában van, ennek megfelelően mindegyik igyekszik is az örömautó státuszát kisajátítani magának. Bár autók terén alapvetően inkább a germánokhoz vonzódom, az utóbbi időben a Honda reklámjai voltak azok, amelyek ezt a vezető-autó-út kapcsolatot a legügyesebben tudták megfogni. Az egyik klasszikus darab a Honda Cog volt, amellyel agyonnyerték magukat a fesztiválokon, majd a Honda Diesel motorjának készített kissé LSD-trip hatású Grrr fantázianevű reklámmal hasítottak. A gyár teljes termékportfólióját egy Lemmy-bajszú fickó töretlen ívű utazásán keresztül bemutató Dream is jó volt a maga nemében, de nekünk most a Honda Chor szpot fontosabb. 

Ebben egy kórus adta elő az autó különböző hangjait az ablaktörlő lapát nyikorgásától az esőcseppek kopogásán át a kerekek csikorgásáig megdöbbentő élethűséggel, mintegy szinkronizálva egy kamerára rögzített jelenetsort. Ebben már felmerül annak az egészen elképesztő ötletnek a csírája, amelyet idén szeptemberben valósítottak meg. Ugye mindenkinek megvan az a hangélmény, amikor az autópályán haladva egy más felületű aszfaltcsíkra ér, és hirtelen felkapja a fejét, mert a kerekek zaja egy egészen más frekvencián szólal meg. Ebből ugrott be valakinek a Honda ügynökségénél, hogy ha egy hangot lehet ezzel kiadni, akkor gondos tervezéssel az is elérhető, hogy egy egész dallam kijöjjön belőle. Az úttest mint hangszer? Van ennél költőibb gondolat az autózásban? Lehet ennél szebb metaforával érzékeltetni a vezető és az alatta elsuhanó felület szimbiózisát?

Na de mielőtt saját költői képeimben fürödve én is elszállnék a fellegekbe álljon itt a lényeg. A Honda mérnökei addig osztottak-szoroztak, amíg kiszámolták, hogy hány és milyen sűrűségű kis barázdát kell az aszfaltba marni ahhoz, hogy az abból származó zörejek egy rajtuk áthaladó autós fülében dallammá álljanak össze. Szerintem egészen újszerű gondolat ez, amit óriási munkával végül egy kanadai város, Lanvester mellett valósítottak meg. A Honda weboldalán rengetek videót találhattok még ról, ízelítőnek pedig nézzétek meg az alábbi kisfilmet, amelyet nézve az jutott az eszembe, hogy eddig lehet, hogy egy hatalmas félreértés áldozata voltam. Mi van, ha Budapesten azért aszfaltoznak, marnak, bontanak annyit, mert egy szimfóniát akarnak belőle kihozni, hogy így kedveskedjenek a dugóban megfáradt fővárosi autósoknak. Mi van, ha Demszky évek óta egy ilyen meglepin mesterkedik, és most a Honda lelövi előle a nagy poént? Szar az élet.

Címkék: autó ambient köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr41786790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.11.25. 11:14:52

Demszky még csak nem is hallott erről - de ha valaki benyújtaná, szerintem megcsinálna egy olyan dallamot, ami azt énekli, hogy "négyes metró, négyes metró, úúúúgy szeeereeetleeek téged"
(a büdös macska dallamára a Jóbarátokból)

Zork 2008.11.25. 11:45:36

Az ötlet nem új, és egyébként - ha nem először mész rajta - kurva idegesítő.

Demszky pedig nem kizárt hogy már hallott erről, mert az ötletnek van egy nagyon praktikus vonatkozása, amiről évekkel ezelőtt már született egy javaslat (ami tudomásom szerint nem jutott sehova). A praktikus vonatkozás a sebességkorlátozás betartásának szórakoztatóvá tétele - ugyanis a dallamhoz elvben tartanod kell a belőtt sebességet (a gyakorlatban "játszhatod" gyorsabban, de a figyelmedet biztos ráíránytja a sebbességlimitre).

Amit a Honda csinál az szerintem minden szempontból öncélú, de a fenti ötlet abszolút ülne és nekünk magyaroknak már sok évvel ezelőtt megvolt. Lehet hogy nem elsőként, de ilyen gyakorlati céllal valószínűleg igen. Persze majd rájönnek máshol is, és ott meg is csinálják például az iskolák előtt.

pereces 2008.11.25. 12:03:19

Pedig ez mekkora ötlet. Nem is az iskolák előtt, hanem amikor mondjuk beérsz egy lakott településre. Szólhatna pl. a Highway to hell (bár olyankor pont nem bírok 150 alatt maradni) :)

dnd 2008.11.25. 12:26:04

Japánban már több ilyen "zenélő" autópálya-szakasz létezik. De attól még jó ötlet reklámban felhasználni.

Külföldi Viktor 2008.11.25. 14:08:02

egyszerűen hehiál az ambient. s lehet, h a japán autópályák már zenélnek, de reklámban elég súlyos a helyzet:
napielet.hu/napi/rovat/reklama/1900/kannasviszki_kyoto_alsorol

avogadro00 2008.11.26. 13:52:40

milyen király, hogy vannak országok, ahol már azon gondolkoznak, hogy mit csináljanak a túl sima aszfalttal, nálunk meg... :(

tapas 2008.11.27. 15:06:33

es volt ugye az audi is, előbb, bár kicsit másképp:
www.youtube.com/watch?v=wzp1M5WlNtc

T-eszter 2008.11.27. 21:32:19

Én úgy tudom Hollandiában is csináltak ilyet, egyszerűen azért, hogy ez is jobban felkeltse az autósok figyelmét, ha kiszaladnának. De túl balesetveszélyes volt, mert így mindenki (aki még enm unta) a vonalon haladt, hogy hallja

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása