Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Akasztófává alakított lámpaoszlopok

Remélem senki nem érti félre, ha azt írom, hogy az Amnesty International-nek "hálás" dolog reklámot készíteni. Nem azért, mert olyan vidám dolog a lábbal tiport emberi jogok érvényesítésén dolgozni, hanem mert  - amellett, hogy egy ilyen kampány hasznos  a társadalom számára, így a készítő valóban azt érezheti, hogy a munkája fontos - sokkal könnyebb érzelmi reakciókat kiváltani az emberekből.

Erre a legújabb példát a frankfurti Leo Burnett szolgáltatta, akik a halálbüntetés és azon belül is az akasztás ellen kampányoltak. Szaddam kivégzésekor nagy nyilvánosságot kapott ez a mára már középkorinak számító kivégzési mód, amelynek a statisztikák szerint világszerte még mindig sokan esnek áldozatul. Hogy a kivégzésekre felhívják a figyelmet, a Frankfurt főutcáját szegélyező lámpaoszlopokra kötelet akasztottak fel, ami végül egészen kísérteties látványt nyújtott. Nem csoda, hogy a szorgos frankfurtiak félelemmel vegyes kíváncsisággal nézegették az installációt, amely egy molinó segítségével igyekezett az embereket egy miniszájtra terelgetni, amelyen egy online petíció aláírására buzdították őket.

Az akcióról beszámoltak a helyi lapok és tévék, az egész kampány hihetetlenül sikeres lett. Ettől függetlenül azért nem feltétlenül szerettem volna akkor a gyerekemmel arrafelé sétálni, hogy elmagyarázzam, miért is lógnak ott a kötelek. Nem egy ÖRT-barát megoldás ez, bár az biztos, hogy sok esetben a sokkolás az egyetlen megoldása arra, hogy kimozdítsa az embereket a nihilből. Forrás: directdaily

Címkék: nonprofit ambient morbid köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr18803635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drew 2008.12.06. 12:06:34

Nem akarnék ízléstelen lenni, de a múlt században Németország lámpavasain elég sokan lógtak. A kollektív bűntudatukban azóta is nyögik. Lehet hogy másképp reagálnak egy ilyen kampányra mint mondjuk a hollandok.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.12.06. 12:10:55

Igen, ezt is számításba kell venni egy kampánynál, egy ilyen installáció bizony sokakban egész más lépzeteket kelthet, mint amilyeneket a szervezők elő akartak csalogatni.

ROTFL Manó 2008.12.06. 12:24:55

Mondjuk azt sem értem, hogy ha Iránban, Afrikában, vagy akárhol naponta húsz embert fellógatnak, akkor miért a derék németeknél készítenek egy ilyen installációt? Ha Leo Burnettnek ekkora pofája van, akkor húzzon Iránba, Afrikába, vagy akárhova, ahol még alkalmazzák az akasztást és járassa ott a pofáját! Nem hiszek abban a belemagyarázásban sem, hogy a frankfurtiak figyelmét akarta felhívni erre. A frankfurtiak ugyanúgy tudják, mint pld. mi is, hogy van a világon számos olyan hely, ahol még mindig akasztanak, csak éppen nincs benne a napi köztudatban, de ez nem is baj! Mert ha táptalaljra hullik a dolog, akkor is mit tehet az átlag frankfurti az ellen, hogy Iránban, Afrikában, vagy akárhol még mindig akasztanak? Klaus-Jürgen Irgendwer felemeli a szavát és ettől Mahmúd Ahmadinedzsád majd megszeppenve lehajta a fejét és betiltja a dolgot?

yanchi 2008.12.06. 12:35:17

Az igazi baj az, hogy nálunk is vannak, akik jogosnak gondolják, hogy másokat lámpavasra lógatással fenyegessenek meg. Mert az ő magasabb eszméik szerint nekik szabad, csak őket nem.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.12.06. 12:35:30

Manó
Egyrészt igazad van, hiszen egy frankfuri szava semmit sem számít egy ilyen ügyben. De nem is az a célja egy ilyen kampánynak, hogy egyesével vonultassa Iránba a derék németeket, hanem az, hogy a közvéleményen keresztül nyomást gyakoroljon a nagypolitikára. Az, hogy az aláírásgyűjtéssel demonstrálja, az ügy mögött tömegek vannak, akiknek az akaratát a politikusoknak meg kell hallgatniuk. Ha másért nem, hát azért, hogy népszerűbbé tegyék magukat, de a végeredmény szempontjából ez már szinte meindegy is. A lényeg, hogy ne lehessen még ilyen problémákat sem a szőnyeg alá söpörni, és a vezetők rezzék a nyomást, amelynek hatására esetleg hajlamosabbak lesznek majd valamit lépni. Lehet, hogy ez csak egy elítélő nyilatkozat lesz, vagy egy aláírt tiltakozó jegyzék, de ilyen akciók nélkül talán még ezekre sem kerülne sor.

keoma011 2008.12.06. 12:38:09

Elég lett volna a politikai elítéltek kivégzését betiltani, életellenes bűncselekmények elkövetőit bizony ki kellene végezni. Persze nem azonnali határidővel, ráhagyni pár évet, arra az esetre, ha mégsem az elítélt a bűnös.

Kiß B. 2008.12.06. 12:39:16

Sok mindenben egyetértek ROTFL-lal. Ez csak Leo Burnettnek reklám, meg az Amnesty marketingesének egy kipipált akció, de a frankfurti polgárok miután elgondolkoznak-megbotránkoznak öt percig, bemennek a boltba, és fél perc múlva fontosabb lesz nekik a felvágott ára (ahogy valljuk be, nekünk is). Ettől eggyel kevesebb embert nem fognak felakasztani.

ROTFL Manó 2008.12.06. 12:45:31

Reklámbuzi!

"hogy ne lehessen ilyen problémákat sem a szőnyeg alá söpörni"

Nekem aztán kurvára nem probléma, hogy van olyan hely, ahol még akasztanak. Józan paraszti ésszel egyszerűen kerülöm azokat a helyeket.

"közvéleményen keresztül nyomást gyakoroljon a nagypolitikára"

Lásd fent. Tudod, vannak országok. Az országoknak vannak határai. A jogszabályoknak is vannak területi hatályai. Mi itt nem akasztunk, de vannak helyek, ahol akasztanak. Az ottani emberek se pofáznak bele a mi dolgainkba, mi sem pofázunk bele abba, hogy ők meg akasztgatnak.

Fentieket abszolút nem a közöny mondatja velem, hanem az, hogy én ismerem és elfogadom az önrendelkezés intézményét. Ha majd az iráni, afrikai, vagy akárhonnani embereknek sem tetszik, hogy náluk akasztgatnak, akkor majd ők is felemelik ezért OTT a szavukat. Azzal majd vagy elérnek valamit, vagy nem. Ha nem tetszik nekik az eredmény, akkor csináljanak forradalmat, vagy menjenek el onnan. Nekem is ezt mondják itt...

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 12:51:57

mindig fura lesz azzal szembesulni hogy polgartarsaink egy (jelentos?) resze minden tovabbi nelkul olne, oletne embereket, a verbalitas szintjen legalabbis

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 12:56:41

manó, neked anno nem mondtak ill. eddig nem vetted eszre hogy a szolidaritasra epulo tarsadalmak hatekonyabbak es kellemesebb bennuk az elet?
ha nekem nem is hiszel, akkor legalabb annak a megfeszitett fickonak tedd meg, tudod aki miatt igy evvegen annyit vasarolunk

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.12.06. 12:57:38

Oké. Töröld a következő részt:

"és azon belül is az akasztás intézménye"

Továbbá az alábbi mondatot írd át úgy, hogy ne utaljon Szaddámra (helyesírás) és az akasztásra:

"Saddam kivégzésekor nagy nyilvánosságot kapott ez a mára már középkorinak számító kivégzési mód, amelynek a statisztikák szerint világszerte még mindig naponta húszan esnek áldozatul."

Tudniillik egy szó sincs a kampányban az akasztásról. Csakis kivégzésről. Nem 20 embert akasztanak fel, hanem annyit végeznek ki. Az akasztást te képzelted hozzá.

Igazán semmiség, nagyon szívesen.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.12.06. 13:04:58

Pók
Vére egy értelmes, még ha nem is túl kedves hozzászólás. Köszönöm.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.12.06. 13:06:23

"hogy a szolidaritasra epulo tarsadalmak hatekonyabbak es kellemesebb bennuk az elet"

ahol megvannak hozzá a gazdasági és létezik tényleges életfogytiglan,ott igen,talán...

ROTFL Manó 2008.12.06. 13:09:39

es2300!

Ha most, 2008. decembere környékén valaki azt a kijelentést tenné, hogy:

Köszönöm, én nem vásárolok ajándékot senkinek, mert nem vagyok körösztény, nem vagyok vallásos, nem tartok meg egy egyházi eredetű ünnepet, eddig is megvettem mindent AKÁRMIKOR azoknak az ismerőseimnek, rokonaimnak, barátaimnak, akiknek az a bizonyos dolog fontos volt, vagy szimplán, hogy a barátságomat, szeretetemet kifejezzem, ezért nem fogok pusztán a karácsony miatt vásárolgatni!

...akkor a fenti kiejentést tevő embert minimum őrültnek néznék, vagy mindenestre deviánsnak, pedig 100 százalékban igaza van!

A szolidáris társadalom pozitív vivmányait élvezem én itt, kis hazánkban, meg élvezi Klaus-Jürgen Irgendwer Németországban.

Ha Afrikában annyit lopnak, hogy az ottaniak úgy gondolják, hogy csak olyan brutális szankciókkal lehet elrettenteni az embereket ettől a tevékenységtől, hogy levágják csuklóból a jobb kezüket, akkor ezt ők ott biztos jobban tudják, mert ők élnek ott!

Kínában még most is simán tarkón lőnek bűnöző urakat NYILVÁNOSAN, mert annak nagyobb az elrettentő ereje! Ottani szemmel nézve magas rangú párttitkárokat is, ha kiderül, hogy sikkasztottak. Sőt, a családjával kifizettetik a felhasznált töltény árát, azt a 3-4 jüant is! Ettől függetlenül nem mondanám az összetartó kínai közösségeket elnézve, hogy nem lennének szolidárisak.

A jogrend kialakulásában jelentős szerepet játszik a helyi kultúra, meg a helyi szokások. Mint az köztudott...

Carnivora (törölt) 2008.12.06. 13:22:36

Én eltudnám képzelni az Andrássy-n lógni végig a politikai elitet :D

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 13:33:22

manó

szerintem alapvetően progresszívabb az emberek békés egymásmellett élésében, a jogrendben, az átlátható igazságszolgáltatásban bízni, és minden fórumon ezeket képviselni, mintsem bezárkózni és nem oda nézni
még akkor is ha tudjuk, az ideális állapotot nem érjük el soha

ha tudjuk azt gondolni, hogy nem kellene afrikában lopásért karokat levágni, kínában pitiáner bűncselekmények miatt akasztani, akkor valószínűleg a saját társadalmunkban sem engedjük majd meg, hogy embereket lámpavasra lógassanak. márpedig ahogy te is olvashattad, ez vélemény ebben a topikban is megjelent. vagy netán ha az andrássyn akasztanak, akkor majd inkább kerülsz a dohányon?

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 13:41:15

blas

a szolidaritasnak mikoze a gazdasagi feltelekhez illetve a tenyleges eletfogythoz baratom?
btw voltal te mar bortonben valaha? akar csak latogatokent vagy akarhogy?

ROTFL Manó 2008.12.06. 13:46:39

es2300!

Ha majd nálunk, az Andrássyn akasztanak, akkor nem fogok a Dohányon kerülni, hanem fel fogom emelni miatta a szavamat. Én, itt! Mert az akkor NEKEM, az ITT lakónak lesz probléma!

(Mellesleg megfordítva a dolgot: Ha egy iráni, vagy kínai szólna be nekem Iránból, vagy Kínából, hogy mi miért nem akasztgatunk, vagy lövünk tarkón, hiszen nálunk is igen magas a bűnözési ráta, komolyabb szankciókkal hatásosabb elrettentést tudnánk elérni, ami végül is belegondolva teljesen jogos és logikus lenne, akkor Te is és én is elküldenénk a jó kurva anyjába tevét legeltetni, vagy rizst palántázni, de nem engednénk, hogy belepofázzon a mi dolgunkba, vagy megpróbálja a saját képére formázni a mi hatályos, legitim, haladó, halálbüntetést, csonkítást nem alkalmazó jogrendünket!)

kameh 2008.12.06. 13:47:04

Az amnesty egy gittegylet. Térden csúszva mászkáltak a Nyugati aluljáróban, merthogy szegény guantanamo-i foglyokkal így bánnak.

Az persze a legkevésbé sem érdekelte őket, hogy pár hónappal korábban pontosan azon a helyen épp csak "egy emelettel feljebb" az utcán emberek szemét lőtték ki gumilövedékkel.

Akkor miért nem szólaltak fel?

Kiß B. 2008.12.06. 13:53:19

es2300: Én hiszek a békés egymásmellett élésben, és jogrendben, mint célban, de ma Magyarországon sem békés egymásmellett élés, sem jogrend nincs. Én pedig odanézek, és azt látom, hogy ami itt folyik, az előbb utóbb vérontáshoz vezet. Nem akarok eltérni a tárgytól, de mi ne szóljunk már le más társadalmakat, amikor a metrón nem mer szólni senki a kocsit rugdosó 12 éves kiskölyköjnek mert fél, hogy azok családja bosszút áll. Előbb utóbb azok az emberek, akiken minden csattan és alig élnek meg a keményen megkeresett pénzükből, oda fognak csapni azoknak, amunkanélküli6 általánost végzett állampolgároknak, akik X5-össel járnak 5 kilo arannyal a nyakukban. Ne így legyen, de ahogy áll a dolog itt hamarosan vér fog folyni, szóval csak óvatosan szóljunk le más társadalmakt.

a 2008.12.06. 13:57:42

Japersze, Amnesty International, avagy "Szabadságot az olaszliszkai lincselőknek, meg minden aljas mocskos gyilkosnak!"

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 14:04:46

manó

számtalan kutatás, beszámoló, vizsgálat whatever bizonyítja, hogy elképesztően alacsony színvonalon működik az igazságszolgáltatás a vonatkozó országokban és ebből következően nyilván ártatlan emberek könnyen kerülnek, kerülhetnek be a rendszerbe, ítéltetnek halálra. nincs jogi képviselet, érdemi tárgyalás, a fogvatartottak alapvető emberi jogai nem érvenyesülnek. btw a halálbüntetés önmagában véve abszurd dolog, nem elrettentő, csak szimplán barbár szokás.

kameh

teljesen rosszul tudod, az amnesty fellépett a 2006-os túlkapások miatt, érintett vagyok benne, úgyhogy pontosan tudom (megvertek, előzetet kaptam, most perlem az államot)
amúgy tényleg egy gittegylet, ismerem őket jól :)

kraci

amit írtál az szimplán ostobaság. szerintem gondold át megegyszer és probálj közhelyektől mentes, logikus gondolatokat ideírni. jobb lesz neked is

Wagyok 2008.12.06. 14:10:59

Ha már valaki szóba hozta az akasztást, meg kell jegyezni, hogy a long drop módszer - ahogy Szaddámot is akasztották - a világon létező leghumánusabb kivégzési módszer - már amennyiben egy kivégzés egyáltalán lehet humánus.

kameh 2008.12.06. 14:12:40

es2300

akkor úgy mondom, hogy a guantanamo-i "akciójukat" több helyen láttam / hallottam, tehát van médaierejük, ugyanakkor a 2006-os eseményekkel kapcsolatos (állítólagos) fellépésükről nem hallottam.

valószínűleg guantanamo fontos nekik, ami itt van az kevésbé.

gonnaburninflames 2008.12.06. 14:14:14

es2300 · www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 12:51:57
"mindig fura lesz azzal szembesulni hogy polgartarsaink egy (jelentos?) resze minden tovabbi nelkul olne, oletne embereket, a verbalitas szintjen legalabbis"

Ez minden emberi genben megtalalhato. Egyeseknel hangosabban, masoknal halkabban.

Kiß B. 2008.12.06. 14:21:00

Nekem ez lesz jobb, ha hazamegyek a családomhoz mikulásozni, amit azon nyomban meg is teszek. Az meg az én bajom, hogy nem az Andrássyn meg a Dohányon visz az utam. :)

Nektek pedig további ostobaság-, és kötzhelymentes tereferélést kívánok. Lehet, hogy egy két ázsiai, afrikai életet is sikerül megmentenetek a szolidaritásra épülő társadalom nemes eszméjére építő hozzászólásokkal! Hajrá! Én szurkolok!

ROTFL Manó 2008.12.06. 14:26:46

es2300!

Belegondolva, amit mondtál, nálunk pld. 2006. októberében talán nem kerültek bele ártatlan emberek is simán a rendszerbe?

:-)

De félretéve a tréfát, ez többlépcsős dolog! Ha nálunk valaki nem tanusít jogkövető magatartást és hatékonyan működő rendőrségünk mintegy véletlenül elkapja, akkor először egy tárgyalás következik, aztán ítélet, majd végrehajták a kirótt szankciót. Ezt úgy tudnám a témaindító posthoz hasonlítani, hogy Leo Burnett installációja csak az utolsó stációval foglalkozik! Ha már beleugat ebbe, akkor talán figyelmet fordíthatna az általad példaként említett korábbi lépcsőkre is, a fogvatartottak alapvető emberi jogaira, a jogi képviseletre, az érdemi tárgyalásra is. Persze ha ezekbe belemegyünk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy olyan szegíny országról van szó, hogy azokra sincs pénz... Akkor meg már nem mindegy? Legalább nem várnak hiába a bűncselekmények áldozatai a katarzisra, mint pld. nálunk a Postabank csőd károsultjai tíz évig Princz úr szolíd, három és fél milliós ítéletére...

De szerintem az is elképzelhető, hogy az AI mindössze a kivégzés MÓDJÁT kifogásolja, nem is a halálbüntetést magát, hiszen kivégezni a politikailag, gazdaságilag, szellemileg fejlett Egyesült Államokban is kivégeznek, csak ők azt mondják, hogy a gázkamra, a villamosszék, vagy a méreginjekció humánusabb. (Nálunk is előbb elkábítják a desznyót a vágóhídon, csak aztán szúrják torkon...)

tt 2008.12.06. 14:32:53

Németországban és számos más országban amiatt zárnak embereket börtönbe, mert egyes történelmi eseményeket máshogyan értelmeznek vagy a megtörténtükben kételkednek.

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 14:36:34

manó

dehogynem kerültek, sőt tapasztalatom szerint akár 100-as nagyságrendben is. de pont ez a lényeg, hogy a civiltársadalom, majd pedig az erre reagáló politika hatására lényegesen jobb a rendőrség fellépése, azaz egyértelmű, hogy a nyilvánosság, a véleményformálás hatással van a gyakorlatra.

akkor most félrenézzünk, vagy szemesítsünk?

d.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.12.06. 14:43:22

Nekem a halálbüntetéssel kapcsolatban mindig is az volt a gondom, hogy más büntetési formákat (pl. tényleges életfogytiglan) olyan országok is alkalmaznak, ahol a halálbüntetést egyértelműen elítélik.

Őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy melyik a nagyobb kegyetlenség. Másfelől pedig nyilvánvaló, hogy a társadalomnak valahogyan meg kell védenie magát.

Ráth-Végh egyik könyvében olvastam, hogy a Monarchiában a törvény (vagy joggyakorlat) szerint csak olyan embert ítélhettek halálra, aki beismerő vallomást tett. Ez jó kompromisszumnak tűnik, ha tudunk arról gondoskodni, hogy a beismerő vallomás ne történjen kényszer alatt.

És igen, sok embert végeztek ki, mivel sokan tettek beismerő vallomást. A lelkiismeret fura dolog.

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 14:47:38

valaki mondja már meg, hogy miért jó nektek ha megölhettek embereket - közvetve az igazságszolgáltatás mögé bújva

ROTFL Manó 2008.12.06. 14:49:52

es2300!

(Reagálhatnál a hozzászólásom további 95 százalékára is, nem csak arra az egy mondtra.)

Belemegyek abba, amit mondasz, érdekes vége lesz:

Szembesítsünk! Nézzünk szembe a problémával!

Kinek a problámája? Hát a MIÉNK! Ki foglalkozik vele? Hát MI! Szerinted érdekli az átlag iránit, vagy a kínait, hogy 2006. októberében rendőri túlkapás következtében egy ártatlan járókelőt gumibottal hátbavertek, amitől nyolc napon túl gyógyuló kék folt jelent meg a bal vállán? Ne adj' Isten kilőtték egy ember fél szemét gumilövedékkel? Elmondanám neked, hogy ha véletlenül a tudomására is jut a dolog, még akkor is nagy ívben leszarja, hiszen náluk még ma is simán a tömegbe lőnek! Amikor egyes országokban érvényben van a halálbüntetés, akkor az ott lakók szinte röhögnének, ha megtudnák, hogy fogocskáznak itt Tomcaték a vidékől felvezényelt, Pesten eltévedő rendőrökkel!

Az ÉN ITTEN problémám - a MÁSOK OTTAN problámái.


- o -


Érzed, hogy kanyarodunk egyre messzebb és messzebb attól, hogy Frankfurban állítanak ki lámpavasakon köteleket, felhívva az OTTANIAK figyelmét arra, hogy a világ más részein a mai napig alkalmazott akasztásos halálbűntetést?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2008.12.06. 14:55:27

es2300:

Valaki mondja már meg, hogy miért jó nektek ha börtönbe zárhattok embereket - közvetve az igazságszolgáltatás mögé bújva.

Sajnos ez egy sokkal bonyolultabb kérdés, nincsenek egyszerű válaszok.

Amúgy az érveiddel és világnézeteddel nagyrészt egyetértek, csak a végkövetkeztetésben nem vagyok olyan biztos, mint te.

Carnivora (törölt) 2008.12.06. 14:57:17

es2300 · www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 14:47:38

Ezt max. a hozzád hasonló szerencsétlenek akkor érthetik meg, ha a lányukat mondjuk többszörösen megerőszakolva brutálisan megverve , és megfojtva találják meg egy árokparton ...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.12.06. 14:58:00

Sok hűhó semmiért. Lényegesen rosszabb dolgok vannak a világban, ami ellen tiltakozni kéne, mint az, hogy ha már kivégeznek valakit, akkor akasztással teszik...

es2300 · http://www.tanulasmodszertan.hu 2008.12.06. 15:00:33

szerintem inkabb megebedelek :)
joklegyetek jo hetveget

Z 2008.12.06. 15:09:51

"Ettől függetlenül azért nem feltétlenül szerettem volna akkor a gyerekemmel arrafelé sétálni, hogy elmagyarázzam, miért is lógnak ott a kötelek."

Pedig talán ez lenne a legfontosabb. Nem Ahmadinezsádot fogja leváltani ez a kampány, hanem inkább elgondolkodtat hogy mit hogy nem kéne a jövőben.

HLaci 2008.12.06. 15:15:34

ez egy fasság...

minden ország szuverén (muhaha) és úgy akaszt ahogy akar.

senkinek NINCS JOGA ebbe belepofázni...

z (egy másik:) 2008.12.06. 15:16:31

Életfogyt az talán humánusabb? Fenét... 10 év börtön után már általában magadban beszélsz, 20 év után már csak a nyálad folyik . Más ország igazságszolgáltatásába belszólni meg nem ér.

Közép 2008.12.06. 15:21:55

Jártam olyan országban, ahol a belépéskor aláirattak egy formanyomtatványt, amiben az állt, hogy ha kábítószert találnak nálam, akkor halálra ítélnek. Aláírtam és tudomásul vettem, még akkor is, ha nálunk a kivégzés már történelem. Egyetértek Fue-val, hogy nagyon bonyolult kérdés. Nem tudhatjuk, hogy kit miért is ítéltek halálra. Lehet, hogy borzalmakat követett el. Persze lehet mondogatni, hogy az élethez való jog stb.. De nálunk a móron agyonlőtt 8 embernek, az Olaszliszkán agyonvert tanárnak, a Kiskunlacházán megölt fiatal lánynak nem volt joga az élethez? Én csak azt kívánom, hogy egyikünk se éljen meg olyan szituációt, hogy bármelyik oldalról tapasztalatot szerezzen. Amúgy a fél világ aláírhat bármilyen tiltakozó jegyzéket, azért még sokáig lesznek olyan országok, ahol tesznek majd ezekre magasról.

Ombre 2008.12.06. 16:00:04

Egyet értek Manóval, hogy egy ilyen AI akciónak megkérdőjelezhető a hatása és az értelme.
Mert az, hogy itt tiltakozik valaki az iráni és kínai akasztások ellen az nem sok vizet zavar. A feleségem iráni évfolyamtársa is visszavágyik Iránba és mindig azt mondja, hogy ő ott jól érezte magát. Itt nem érzi jól magát, mert "mindenki furcsán néz rá a buszon és a villamoson". Ez a Mi problémánk, ezzel kellene foglalkozni és nem azzal, hogy hogyan élnek az irániak. Mert ők nem kérnek a véleményünkből.
Nem ismerős, hogy nekirohant az egész magyar társadalom a Négy Mancs Alapítványnak? "Nehogymá a külföld mondja meg, hogy hogyan tömjük a libát, ez Hungarikum".
Hát az akasztás meg iránikum és kínaikum. Akinek nem tetszik, ne menjed oda.

Tatus 2008.12.06. 16:05:26

Nem csak Afrikában, hanem az USA egyes államaiban is akasztással végeznek ki.

András 2008.12.06. 16:08:24

Ombre, a négy mancs ügy nem erről szól.
Legyél nyugodt, amögött a német és osztrák libatermelők állnak, iszonyat mennyiségű pénzzel...

zimbabe 2008.12.07. 02:03:36

Ja. Mert van bennünk állati ösztön - hát legyünk állatok. Hogyne, kösz. Civilizált emberként inkább kösz: nem. Ebből is az "emberként"-szót emelném ki. Maximum ha már nincs más szalmaszál: a közvetlen fenyegetettség esetén jöhet szóba az erőszak - de akkor meg már egyáltalán nem beszélünk civilizáltságról. Ez legalábbis a személyes véleményem - és nem állítanám szembe a 'minálunk előforduló' erőszakot azzal, ami akár 'Kenyába' felüti a fejét - hiszen ugyanarról a tőről fakadnak. Hihetetlen lelkiismeretlenség/érzéketlenség/felületesség kell ahhoz, hogy valaki egy kommentben felháborodjon azon, hogy embertársait legalább a gondolkodás szintjén foglalkoztatja - oh, irgalom atyja ne hagyj el - más emberi lények fájdalma, az őket érő igazságtalanság. Legyenek bár nem magyarok. Az lehet, hogy nem tudjuk mit tehetnénk - az is lehet, hogy egy-egy konkrét akció - pl. ezt a frankfurti - nem tetszik, vagy olyasmit láthatunk mögötte, ami számunkra a hiteltelenségét bizonyítja. Bár konkrétumok ezzel kapcsolatban itt nem vetődtek fel. De azt csak a szolidaritás - Magyarul _együttérzés_ - hiánya teheti velünk, hogy nekitámadjunk azoknak, akik szerint nem országhatárok, meg a különféle jogrendszerek számítanak, hanem az ember, és ennek a meggyőződésüknek hangot is adnak.
És bármennyire furcsa egyesek számára, Frankfurtra ráfér egy ilyen kampány: ha valahol a polgárság igazán hatást tud gyakorolni, akkor az bizony pont egy olyan pénzes nyugati város/ország, mint Frankfurt/Németország. Bizony, egy gazdag (és leginkább evégből) erős érdekérvényesítő képességgel bíró német család akár egymaga többet tehet, mint 800 iráni menekült. Akik közül, még a Szaddam-korszakban, Törökországban pl. személyesen találkoztam eggyel: az illető férfiember kb. negyvenes orvos volt, éppen hegyen völgyön át menekült - fivérét, szüleit felakasztották, ugyanez a sors várt volna rá, feleségére és gyerekeikre, ha nem pattanak meg. Valószínűleg csak úgy, minden különösebb oknál fogva végezték ki ezeket az embereket, legalábbis ez bevett szokás volt. Az is valószínű, hogy ha a helyében volnál, te is ezt tennéd: mentenéd a családod és a magad életét - olyan országba mennél, ahol legalábbis fel nem akasztanak. Ő Amerikába készült. Ha azóta mégis felakasztották az USA-ban, ahhoz azért nem piti dolgokat kellett volna tennie - illetve arra, hogy igazságtalanul teszik el láb alól, sokkal kevesebb az esélye. (Vigyázat! A "fejlett világ" ha csak nyomokban is, de demokráciát és jogvédelmet tartalmazhat!)

Szóval lehet az ilyen és hasonló kampányokat készítő szervezetek korruptságán vitatkozni, de az alapvetés jó voltát - ti.: emeljük fel a szavunk közösen - tagadni vagy elbagatellizálni, hát ez erős cinizmust sejtet. És akkor finoman jelöltem!

(Mellesleg Frankfurtban számtalanszor jártam (családtagjaim éltek és élnek ott): hát leteszem a hajam, ha valaki azt mondja, hogy egy ilyen propaganda káros lehet - abban a városban, ahol a fogyasztás szentélyei egymást érik a pénz - a _kredit_- székesegyházainak égbetörő tornyai között, naponta annyit költenek el helyi reklámkampányokra, mint amennyi egy-egy emberi jogi szervezet éves költségvetése!
+ Frankfurt és Budapest testvérvárosok. És magyarként általában nem kellett szégyenkeznem, jól fogadták mikor említettem. Ha túristaként arra jársz, nyugodtan próbáld ki pl. (városi fenntartású) múzeumokban, uszodákban - a civilizáltság apró ajándékaként akár jelképes összegért vagy ingyen vidámkodhatsz.)

Sok részlet van még ebben a témában amire szívesen kitérnék, bizonyos feltételek teljesülése esetén akár vitatva egyes részeit annak, ami írtam. De alapvetően az Érző Lények Intergalaktikus Szövetségéhez húzok, bőrszínre, fajra és nemre való tekintet nélkül.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása