Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Támogasd a gyermekkatonák harcát!

Erre buzdít filmjében a War Child nevű kanadai szervezet, amely ezzel szeretné beleverni az emberek fejébe az ősi igazságot, vagyis hogy a hallgatás beleegyezés. Ha nem emeljük fel a szavunkat a gyermekek háborúban való bevetése ellen, akkor tulajdonképpen mi magunk adjuka a kezükbe a fegyvereket. De mi a francot csináljak én itt a kilencedik kerületben, egy bérház második emeletén? - kérdezheti bárki, már feltéve, hogy ott lakik. Konkrétan semmit- hangzik a sommás válasz, de azért nem baj, ha az üzenet hozzánk is elér, a mi fejünkbe is belemászik, és a kellő pillanatban talán majd előjön onnan, hogy befolyásolja a döntésünket, akár egy civil kezdeményezés támogatásáról, akár egy adomány felajánlásáról legyen éppen szó.

A filmben hétköznapi embereket mutatnak, akik a maguk módján mind segíteni akarják az ügyet, csakhogy nem a gyermekkatonaság intézménye ellen küzdenek, hanem épp ellenkezőleg, támogatják azt mint valami nemes célt. Van itt szimpatikus hölgy, aki az édesapja fegyverét küldi el a gyerekeknek, egy idősek klubja maszkokat köt nekik, az óvodások célpontokat festenek, hogy ezzel segítsék a gyakorlatzást. Egy fonák világ bontakozik ki előttünk, ahol indenki támogatja a rosszat, majd a végén jön a sor, amely a vétkesek közt cinkos, aki néma logikát követve egyenlőségjelet tesz a semmittevés és az aktív támogatás között.

Lehet legyinteni, és ismét felesleges energiapocsékolást emlegetni, de én például soha nem olvastam volna utána annak, hogy jelenleg is 300 000 körülire teszik a gyermekként katonáskodásra késztetett kicsik számát, 1996 óta pedig mintegy 2 millióra az áldozatokét. Ettől persze nem változik meg semmi, csak talán egy kicsit a világképünk, azaz mi magunk, ami ugyan nem sok, de ha belegondolunk, azért nem is kevés. További infók az akció honlapján.

Címkék: nonprofit morbid

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr95817343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taurusz 2008.12.13. 14:02:29

Hmm... aki nincs velem, az ellenem van? Tehát adjak pénzt, vagy rossz vagyok? Hát pedig sok minden ellen kellene tenni. Ez is egy, aláírom, elég fontos dolog. Tudok is róla, de nincs minden percben a tudatomban, de nem hiszem, hogy ezután is mindig tudatomban lesz. Persze tudok róla, mint eddig is.

smidgen 2008.12.13. 14:10:12

felesleg képmutatás megint...
50 éve az 56-os zavargások során gyerekek is harcoltak az akkori állam és az orosz segítői ellen - egyáltalán nem természet ellenes a folyamat, csak neked aki még katona sem volt.
"Hajrá kiskölykök, aki a legtöbb ellen't leszedi annak veszek egy nyalókát!"

Rettenet Tábornok11 2008.12.13. 14:42:25

Én magam is támogatom a gyerekkatonák képzését és bevetését, nagyszerű gondolat hogy ilyen átfogó reklámkampányt indítanak a szűklátókörű nyugati világ felébresztésére! Kis ember kis célpont ez a mottóm! :)

De most tényleg, most miér kell ez a demagógia? Ha egyszer egy szép napon nem a törzsi vérbosszú lesz a hétvégi sport Afrikában akkor a gyerekkatonaság intézménye magától megszűnik.
Milenne ha nem hülyeségre költenénk a pénzünket hanem eljutnánk elsőkörben az okok feltárásához? Aztán annak a kikúrálásához. Bár erős a gyanúm azt már nem lehet politikailag korrekt eszközökkel megtenni.

Tilleo

TantóNéni 2008.12.13. 14:44:25

Nem természet ellenes folyamat gyerekeknek harcolni? Elszakítani őket a családjuktól, 7évesekre ráparancsolni,hogy ölje meg a saját testvérét,barátját, rászoktatni őket a kábítószerre? Megerőszakolni a kislányokat?
Te vagy a természet ellenes, az ilyen hozzáállás miatt van szükség a figyelemfelkeltésre.
Csak azért mert 56-ban magyar gyerekek harcoltak, harcoljon más gyerek is?? Nem lehetsz valami boldog ember ilyen beteg lelkivilággal.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.12.13. 14:46:45

támogatom! elküldeném nekik a játékkatonáimat, már úgyis unom őket.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.12.13. 14:53:43

felesleges energiapocsékolás. így is túlnépesedtek, nem? elég bajt okoztunk már azzal, hogy modern gyógyszerekhez juttattuk őket, és így túlnépesedtek, mert a 8-10 gyerek szokása viszont megmaradt.

és humanista vagyok.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.13. 15:02:24

Az alapötlet nem is rossz, csak a célcsoport van elhibázva.

Meg akarják szűntetni a gyerekkatonaság intézményét? Akkor lássák el komolyabb nehézfegyverzettel gyerekkatonákat alkalmazó hadurak ellenfeleit (vagy akár a hadurakat is, egy kissrác egy kalast még tud kezelni, de kétlem, hogy egy repülőgéppel is elboldogul).

Amíg bozótháborúk vannak, mindig lesznek gyerekkatonák. Amíg nincsenek igazi háborúk, amik rendeznék a helyzetet, mindig lesznek bozótháborúk.

LongJohnHolmes 2008.12.13. 16:12:05

Már bocsánatot kérek. Mi a különbség egy gyerekkatona, egy női katona és egy kifejlett férfi katona között? (Ha épp rám lő)

Gyerekkatonát ne támogassam, csak a többit?

"Ha fegyvert adsz egy majom kezébe és az lelő valakit, akkor nem a majom a hibás" Marcy Darcy - Married with children.

Az ilyen népeket nem lehet másképp lecsillapítani, mint erőszakkal. Következetesen kiirtani közülük az erőszakos egyedeket, akik veszélyesek az adott társadalomra. Csakhogy! A szintet a nyugati társadalom elvárásai szerint húzzák meg, elfelejtve, hogy az ottani gondolkodás évszázadokkal van elmaradva attól. Ugyanez lett volna a helyzet, ha géppisztolyt adott volna valaki Napóleon seregeinek.

LongJohnHolmes 2008.12.13. 16:35:04

Most a cikkhez.
A bűntudatkeltés az egyik leghatékonyabb módja az emberek mozgatásának. Ezt használja ki ez az akció is.
Az embereket szinte egész életükben bűntudatkeltéssel manipulálják. Olyan, számukra teljesen érdektelen, dolgokra veszik rá őket, amikből ők soha nem profitálnak. Illetve csak úgy, hogy adakozásukkal megszűnik a mesterségesen keltett bűntudat érzése. Ilyenekre vesznek rá bennünket: Biztosítások ha kinyúlsz, bankbetétek a gyerekednek, vegyél ilyen szir-szart- mert ezzel véded a bolygót, adakozz a delfinekre, bálnákra, vagy a tasmán-ördögre stb. És ilyen ebben a cikkben szereplő felhívás is. Nem is tudnánk a gyerekkatonákról, ha nem hívnák fel rá a figyelmünket. Számunkra ez nem jelent veszélyt, így teljesen érdektelen a dolog, amíg nem bűntudatkeltő módon tálalják, mint ez a szervezet is.
Ennek (vagy más) a szervezetnek a célja számunkra soha nem derül ki, mert miután az egyed befizette a pénzét örül, hogy megszabadult az érzéstől amit keltettek benne. Hogy a pénz hova kerül, az már nem érdekli. Lehet, hogy épp fegyvert vesznek nekik belőle, vagy Ferrarit a szervezőnek.

Ennek, akárcsak az egyházak manipulatív hatásainak az emberi bűntudatkeltésre, megértése nem egyszerű dolog. Szerencsére van már irodalom, ahol ezt meg lehet tanulni, de pont azok az emberek félnek ezek olvasásától, akik szinte szomjazzák a bűntudatot.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.12.13. 17:37:58

Holmes
Ez a bűntudatkeltés dolog igaz lehet, valahol tényleg ez a célja a kampánynak. A kérdés csak az, hogy valóban az-e a természetes, ha szarunk mindenre, amiről nem tudunk a világban, és igyekszünk a negatív dolgokból minél kevesebbet beengedni a saját búránk alá, vagy pedig tájékozódunk a problémákról, és megnézzük, hogy mi tehetünk-e valamit a megoldásuk érdekében.

LongJohnHolmes 2008.12.13. 18:19:20

reklámhomoszexuális :)

Már maga a kérdésed a válaszodban megpróbál nálam bűntudatot kelteni :) Szerencsére én valamennyire védett vagyok ezzel, mivel úgy érzem tudom kezelni. De ez az érzés még azokra is hat tudat alatt, akik ezzel tisztában vannak. A tudatalatti kikerülhetetlen.
De válaszolok azért.
Amiről nem tudunk arra szarni sem tudunk. De gondoskodnak róla, hogy tudjunk, ma ez már könnyű. Túl sokat tudunk, mint amire valóba szükségünk lenne. A sok szerencsétlen hazamegy és nézi a hírekben, hogy egy zarándokokkal teli busz beleesett a folyóba, 40 halott. Ha csak 2 percet is belegondol, ahogy ott fuldokoltak, máris elvesztegetett 2 percet az életéből, amit soha nem kap vissza ! Javaslat: Inkább a fehér falat nézze, és gondoljon egy jó dologra. Az előbbivel nem használ senkinek, az utóbbival magának használ.
Egy társadalom egyede nem tud semmi ellen csinálni egyedül semmit. Az adott dolog a gyerekkatonákkal csak egy kiragadott dolog. Nem a legfontosabb a világ, így a mi számunkra. Ez csak egy sajnálatos dolog, amit kiragadtak és a blogíró itt közzétett.

Az egyed, (vagyis én!) számára a fontossági sorrend egész más. A gyerekkatonák sorsa teljesen periférián kívül esik ezen.
Első a kaja, második a meleg, harmadik a biztonságérzés. Minden más ezután jön. Mivel az első kettő anyagi jellegű, így csak a harmadikkal tudnak manipulálni úgy, hogy ne azt támadjuk meg, aki manipulál. Magyarul: Ha azt mondaná ez a szervezet, hogy, ha nem adsz pénzt nekik, akkor elveszik a kajádat (vagy meleget), akkor a nép elpusztítaná az egész szervezetet. Így csak a harmadik marad, mert az az agyra hat. Bűntudatkreálás. Bevált módszer.
De ki és hogyan állítja fontossági sorrendbe a dolgokat? Nyilván ahogy ők szeretnék, és nem mi. Nekem, ha szabad személyeskednem, a legfontosabb életcélom a következő. A születésemtől a halálomig a legszórakoztatóbban eltölteni az időt. Ebbe nem tartozik bele, hogy napjaimat beárnyékolja az, hogy nézem a neten, ahogy egymás koncolják fel a gyerekkatonák. Ez engem csak akkor fog érinteni, ha engem vagy valamelyik szerettemet fenyegeti egy gyerekkatona. Mert az már a biztonságomat fenyegeti. Természetesen ezt tudják mások is, így a pofámba akarják nyomni ilyen kampányokkal, hogy eltakarják a valódi életcéljaimat. Nos ez nálam ritkán sikerül, de másoknál nagyon is jól beválik, mivel ez az emberi gondolkodás törvényszerűsége. Természetesen nem lenne jó, ha csak ilyen gondolkodású emberek lennének, mint én, mert akkor soha nem lehetne összeszedni egy együttműködő önzetlen csapatot sem semmire. Ezért nem is célja a társadalomnak, hogy túlképezze a plebszet, legalábbis ilyen téren. Autodidakta módon ezekre dolgokra rájönni teljesen kizárt. Egy emberéletnyi tapasztalat nem elegendő erre ezért is korlátozták a tanulást sokáig azok részére, akikkel dolgoztatni akartak. Ezt látni ma, mikor bölcsész túlképzés van, akiket szinte semmire sem tud használni egy társadalom. Ellenben már kevesen vannak, akik egy szöget is be tudnak verni a falba. :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.12.14. 00:57:49

Tudod egy dolognem stimmel. Ugye mindannyian tudjuk, hogy a gyerekkataonák alkalmazását közvetlenül nem nagyon lehet megszüntetni. A kampány mögött álló civil szervezet kapcsán látjuk: Írj alá, add meg a személyes adataidat, fizess... De egy dolog nincs benne: mit akarnak tenni érdemben, hogyan akarnak bármit is elérni.

A pénzt elteszik, de mi lesz vele?

Nagyon sok esetben egy ilyen "civil szervezet" üzlet. Miért? Mert akik a szervezet működéséhez szükséges szolgáltatásokat nyújtják, akik fizetett alkalmazottak igen szépen megélhetnek a támogatásokból, szervezetekből. Nem kis pénz van benne.

Sok ebben az iparban tevékenykedő számára tökmindegy, hogy az adott célért tudsz-e küzdeni, ha bevételhez jutsz. Márpedig sokan élnek meg abból, hogy felderítik, mire lehet még adományt gyűjteni, majd eladnak neked egy kis jó lelkiismeretet. Ez is termék.

Az adott szervezet, alapítvány létrehozása pedig eszköz. A szervezet sokszor a reklámmal együtt készül el, amikor a kreatív kitalálta milyen céllal, "értékekkel", üzenettel lehet eladni a kis "jó karmát".

Na ezek a csoportok olyan szervezetek elől veszik el az adományokat akik valóban hasznos munkát is végeznek.

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2008.12.15. 13:40:44

Azért ne várjuk el a videótól, hogy mindent elmondjon. Ott az URL, megnézheti, aki akarja, hogy mit hogyan. Szerintem az alapötlet jó, nem könnyű "vizualizálni" egy ilyen problémát. Nekem az egyik bajom, hogy a videó hosszú (45 másodperc nem lett volna bőven elég?) és hát igen, a csavar "visszacsavarása" kicsit erőltetett lett.

viszont nem akarom elhinni, hogy nem érez pár kommentelő különbséget a gyerek- és felnőtt munka, gyerek- és felnőtt katonaság között. www.libri.hu/hu/konyvek/napjaink_bulvar_politika/tovabbi_konyveink/gyerekkatona_voltam_afrikaban

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása