Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Terhes vagy? Búcsút mondhatsz az állásodnak!

Ez a kemény hangvételű hirdetés a Grazia női magazinban, az olasz Nők Lapjában jelent meg nemrégiben azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az áldott állapotba kerülő nők áldatlan helyzetére. Nálunk sem ismeretlen az a jelenség, hogy egy kismamára a munkahelyén szinte úgy néznek, mint egy betegre, aki előbb-utóbb kidől a sorból, így amint lehet meg kell szabadulni tőle. Várandós anyukaként munkát keresni eleve lehetetlen vállalkozás, de a GYES és a GYED letelte után visszakerülni a munkahelyi körforgásba sem egyszerűbb feladat.

Ezért aztán nem csupán hatásvadász a reklám fősora, amely szerint minden gyermek születésével  véget ér egy karrier. Ezt támasztja alá a hirdetésben is citált adat, amely azt mutatja, hogy Olaszországban a nők elképesztően magas, 52 százaléka kényszerül arra, hogy gyermekének születése után otthagyja az állását. Nálunk talán jobban védi az állam a kismamákat, de azt hiszem idehaza is lenne mit javítani a helyzetükön.

via: ibelieveinadvertising

Címkék: nonprofit

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr66923468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chalabre (törölt) 2009.02.06. 19:10:31


Egyszerű, de nagyszerű. Ütős!

Herrera kapitány 2009.02.06. 20:15:05

Tényleg jó, csak kérdés, elég felület-e egy női magazin arra, hogy elgondolkodtassa az érintetteket (és itt nem a kismamákra gondolok :).

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.02.06. 22:05:26

Üzlet! Pénz! Dübörögjön a gazdaság!
Mondjuk az a durva, hogy nálunk valószínűleg azért alakult jobb védelem, mert olyan nagyok az adó terhek, hogy mindenki kirúgná az állapotos női dolgozókat... Vagy tévedek?

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.02.06. 22:08:45

"gyermek születésével véget ér egy karrier"

Ha a szó mélyebb és eredeti értelmében beszélünk a karrierről, akkor valóban gyakran véget érhet, de pont ezzel kezdődhet egy sokkal emberibb élet.
Nagyon sok alternatíva áll rendelkezésre, sokan fel is ismerik, sajnos kevesen profitálnak belőle. Ez a potenciális alternatív karrier lehetőség.

Az egyik ilyen a távmunka, de ez elég rossz szájízt szül sajnos. Ebben fontos szerepet játszik, a rossz megközelítés is, de nem akarom jobban elvinni a témát.

Taubert István

232323 2009.02.06. 22:12:41

Én meg azt mondom, hogy a főnök olyan szempontok alapján válogathassa meg a beosztottját, amilyen szerint csak akarja. Ha neki a szőke, zöldszeműek jönnek be, akkor hajrá. Nehogymár más döntse el, hogy kit kerülgessen, kinek adjon pénzt, kire bízzon "titkokat"! Ugyanez vonatkozik a terhes-gyermekes anyukákra. Ha az állam meg akarja ezt a helyzetet szüntetni, akkor támogassa a 0-5éves kisgyerekes anyukákat úgy, hogy utánuk sok-sok kedvezményt ad esetleg! Tegye vonzóbbá őket a munkaadóknál!

Nem. Nem vagyok főnök. Nem is leszek.

(Tudom, tudom.. Főleg ilyen mentalitással, stb...
A kommentezők szerint pedig buta kispöcs leszek. Talán az is vagyok.)

232323 2009.02.06. 22:14:01

+

Te talán szeretnéd, hogy más mondja meg, hogy kinek adj pénzt vagy kit kerülgess a SAJÁT cégednél?

Ventura Blvd 2009.02.06. 22:14:18

Azt mondod, hogy nálunk talán jobb a helyzet? Nos én úgy tapasztalom,hogy egyáltalán nem jobb. Nálunk például elment a kolléganőm szülni. Persze nem vettek fel helyettesítőt, hanem rámnyomták az ő munkáját is. És ebben nem csak az a gáz, hogy nekem többet kell gályáznom. Sőt ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy ha majd vissza akar jönni gyes után kiderül, hogy nincsen rá szükség. És rám fog haragudni, hogy elvettem a munkáját. Pedig ez nem igaz.
Erről az egészről eléggé meg van a véleményem. Ha érdekel, elolvashatod:
mertmegerdemled.blog.hu/2009/01/30/orulj_hogy_dolgozhatsz10

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.06. 22:37:44

Nehéz dolog. Háziorvos, egyik asszisztensnő szült. Mit tegyen a vállalkozó orvos? Asszisztencia kell, egy maradt, de köll a mégegy, különben a páciensek nincsenek ellátva. Hogy fizessen 3 után járulékokat jelen eü körülmények között? Erre nem lehet szerintem mondani az orvosnak, hogy oldd meg, vazze! Dolgozzon gyakorlatilag ingyen, mert minden elmegy járulékokra? Ugyanakkor asszisztensnő is érthető, hogy nem akar közös megegyezéssel lépni (bár jelzem, 4 órás munkaidő is fel lett neki ajánlva, nem köllött); kisgyermekes anyukaként belülről is látom a dolgot. Itt állambácsinak van feladata.

beavereater [AT] 2009.02.06. 22:40:56

@FöldlakóEmber: akkor közölném, hogy gyes/gyed-en lévő munkavállaló után semmilyen közterhet nem kell fizetni...

beavereater [AT] 2009.02.06. 22:41:56

@FöldlakóEmber: úgyhogy mielőtt állambácsi után sikít az adott háziorvos, először talán legyen tisztában a vonatkozó jogszabályokkal...

katuss75 2009.02.06. 22:46:31

"Dolgozzon gyakorlatilag ingyen, mert minden elmegy járulékokra?"
Nah azert annyira ne sajnaljuk mar az orvosokat...en meg szegeny orvost nem lattam...csaladban, ismerettsegi korben rengeteg orvos van...jo nem sajnalom toluk a halapenzt, en is szoktam adni...de legalabb ne sirjanak...

beavereater [AT] 2009.02.06. 22:46:46

@Herrera kapitány: ha ez az olasz "Nők Lapja", akkor nem olyan rossz felület ez, én is bele szoktam lapozni a feleségem által beszerzett Nók Lapja példányokba, és az érdekesebb (nem "picsogós") cikkeket elolvasom, például pont az ezzel a témával foglalkozókat, ugyanis ez érintett és érinteni fog minket. És ilyenkor sajnálom, hogy valószínűleg mi vagyunk az egyetlen cég az országban, ahova már vettek fel leendő kismamát nagy pocakkal, aki azóta már több gyereken is túl van és több mint egy évtizede nagyon jó kolléga és munkaerő.

beavereater [AT] 2009.02.06. 22:48:36

@232323: ebben teljesen igazad van. Az interjúkon én is van, hogy automatikusan szelektálok, például ha dohányos jön, gyakorlatilag esélytelen, nem is húzom sokáig az interjút...

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.02.06. 23:09:42

Igen, a reklám tényleg hatásvadász, mert mindamellett, hogy ez sok esetben így van, kezd kibontakozni az a pozitív tendencia, miszerint a szülés után a kismamák egy részét visszaveszik. Jó, ez gyakran marketing-szlogen, de 2 régebbi cégemnél is nem 1 hölgy jött vissza szülés után részmunkaidőben (néha teljesben?) dolgozni. És ez sok országban terjed.
Mindamellett érdemes elgondolkodni ezen a skizofrén állapoton: mi a fontos a nőnek, a karrier vagy a gyerek, merthogy a mai világban ez a kettő nem minden esetben összeegyeztethető fogalmak. Talán ha egy kicsit több figyelmet fordítanánk az emberre, mint olyanra, és nem a termelés és fogyasztás fenntartására és az anyagi javak hajszolására, akkor... áhhhh, minek folytassam, úgyis egy nagy büdös utópia kerekedne ki belőle, vagy egy nyálas Star Trek epizód (kérek mindenkit, ne kössön bele ez utóbbi megjegyzésbe).

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.02.06. 23:12:51

...na jó, lehet hogy egy kicsit naiv vagyok az egyre terjedő pozitív tendencia kapcsán.

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.06. 23:23:26

@katuss75: Akkor biztos nem azzal találkoztál, akiről én írtam, mert tudom, hogy mostanában csak úgy tud megélni, hogy a tartalékait éli fel.

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.06. 23:27:31

@beavereater: Bocs, marhaságot írtam. Az volt a gond, hogy hogyan vegyen fel egy új embert, de csak x évre. Az újat hogyan küldje el, ha a régi visszajön -itt jön be a 3-at fizetek dolog. KDe még ha fel is vett volna újat, nehéz ügy, mert az asszisztensnő nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy hogyan tervezi a továbbiakat, mikor jön vissza dolgozni, vagy újabb babát vállal. Szerintem azért ennyit az ember kismamaként is megtehet, hogy mond A-t vagy B-t.

MikeT 2009.02.06. 23:43:26

@beavereater:
nem kell? és a "felhalmozódó" szabadság a gyes/gyed ideje alatt az nem számít?
valóban nem közteher, de igen is teher egy vállalkozásban, ahol az egy kieső embert is pótolni kell, majd kirúgni (ha jobban dolgozik, ha nem) amikor visszajön dolgozni a kismama.
igen, én főnök vagyok egy ilyen kisebb cégnél, és valóban problémát jelent az egész terhesség-ges/gyed alatti helyettesítés-ismét munkába állás hármas.
sehogy sem lehet megoldani úgy, hogy mindenkinek jó legyen.
szerintem egy vállalkozás ma is eleget átvállal a gyereket szülő dolgozója után, inkább az államnak kellene többet tenni, hogy a nők ne így érezzenek a munka/karrier kapcsán.

Tichamér:
kötelező visszavennie a cégnek az anyukát. nem opció.

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.07. 00:08:29

Lehet, hogy visszaveszi az anyukát, de csak a törvény által előírt kötelező védelmi időre, ami babázás esetén 1 hónap, utána szélnek ereszthető a kismama.

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.02.07. 00:16:04

a blogon elhelyezett kongoi gyerekek, a menhehy és az eszteralapítvány is csak ezt támasztja alá :DDDD
egyébként az "áldott állapotba kerülő nők áldatlan helyzetére" micsoda szófordulat ;o)

én személy szerint a terhes szóra harapok, mert ez nem teher vagy pont igen?

FöldlakóEmber · http://kornyezet.blog.hu 2009.02.07. 00:22:45

@SueSue: Hát nem a legszebb szó, de a 9. hónap környékén már időnként használtam :)

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.02.07. 00:32:29

@SueSue: Attól függ, hogy férfi vagy vagy nő. Lehet, hogy apjuknak "terhes" a farkas-póz a vége felé (tudod, amikor csak ül a lyuk előtt és vonyít :))))

mnmnbkhj 2009.02.07. 06:55:43

Ez iskolai keretek közt is napi téma, hogy a nők családot vagy karriert csinálnak.

freesleep 2009.02.07. 08:58:55

Me mondjátok már, hogy elhiszitek azt a magazindumát, hogy a nők életében fontos választás a karrier vagy baba... de ha igen, akkor mutassatok olyan családot, amit jól fenn lehet tartani egy fizetésből.
egy nőnek legfeljebb ott van a választása, hogy szül-e munka mellett, nem ott, hogy karriert csinál-e vagy családot. és demográfiai mutatókból látszik, hogy reagálja le a társadalom ezt a helyzetet

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2009.02.07. 09:12:12

Sziasztok, a reklám jó, nekem kifejezetten tetszik, kreatív és hatásos, de a tendencia tényleg mást mutat. Általában mikor a kismama szülni megy, határozott munkaidőre vesznek fel helyette embert. Ezt a munkavállalónak kell eldöntenie, hogy megfelel, ill. jó-e neki, hogy három év múlva meglehet, búcsút intenek neki, mikor az érintett kismama visszajön GYES-ről. Azonban minden cégnél jelen a fluktuáció, ki elmegy, kit kirúgnak, nyugíjba vonul, stb és ha az új munkaerő beválik, ha nem is ugyanabban a munkakörben, de meg szokta tartani a munkaadó. Sok-sok példát ismerek erre állami ill. magáncégnél is.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.02.07. 09:12:47

Szerintem nem a szülés ideje a legnagyobb gond, hanem az utána következő 6-8-10 év, amikor mindenhova cipelni kell a gyereket. Nekem, jobban mondva szüleimnek mázli volt, nagyszülőkkel 1 családi házban, szupernagyi mindent megold, elhoz oviból, suliból, megetet, meggyógyít. Egy kisgyerek könnyen megbetegszik, nem olyan, mint én, beveszek egy Algopyrint, oszt irány ZH-t írni, és így nem kellett szüleimnek napokat "lógnia" a munkahelyről. :) Barátnőm nővérén látom, hogy mit szenved a meló/3 éves gyerek összehangolással. AZ államnak itt lenne igazán szerepe, hogy 7től mondjuk este 6ig nyitva tartó ovikat, bölcsődéket üzemeltessen, megfelelő kapacitással, mert az is vicc, hogy futkározni kell 5 oviba hátha valahol valaki visszamondta és megürül egy hely. Arról nem is beszélve, hogy ha pl ötig bent van, hogy tud 4re a gyerekért menni...

bornonheels · bornonheels.blog.hu 2009.02.08. 14:27:16

szia
a grazia egy _angol_ női magazin, van benne szó divatról, hírességekről, szépségápolásról, és a 25-35 éves nők a célközönség.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.02.08. 22:37:44

Az óvodák, iskolák fél hatig tartanak nyitva, igaz, ez már ügyeleti időnek számít. Én mindig azon csodálkoztam, hogy mikorra én odaértem meló után a gyerekért, már utolsó volt. A legtöbb gyereket a saját szülei tudták hazavinni 15-16 óra körül. Hogy a francba? Na, mindegy.

A hirdetés jó, de nálunk nem karrier és család, hanem megélhetés és család viszonylatban lehet inkább beszélni.

Megértem én a vállalkozókat, meg a cégeket is, hogy mennyire gáz egy nő terhessége, de azért amit ilyenkor egyik-másik munkaadó művel, az több, mint kriminális. Határozatlan szerződés bekérése és visszamenőleg módosítása határozottra, védelmi idő utáni azonnali kirúgás, cég/státusz felszámolása, helyette olyan státusz felajánlása, amit az anya tuti nem fogad el, és így tovább.

Egyébként a kismamák ma már kiválthatnak Start kártyát, amire az első két évben gyed/gyes után igencsak komoly járulék és adókedvezményt kap a munkaadó, ennek ellenére kisgyerekkel állást találni majdhogynem bűvészmutatványnak beillő feladat.
Az meg, hogy beteg a gyerek: ma már a legtöbb anya, így-úgy-amúgy, de megoldja, hogy ne neki kelljen otthonmaradni a kölökkel, nehogy megszólják érte a munkahelyen. Sőt, saját betegség esetén is inkább gürizik, míg a gyermektelen kolléganőnek jár az egyhetes sajnálat a betegállománya alatt.

Vicces, hogy sokan azt gondolják, a gyed/gyes és egyéb juttatásokkal vehetők rá az emberek a gyerekvállalásra. Egy frászt. Ha létezne arra valamiféle garancia, hogy viszonylagos biztonságban fel tudják nevelni böcsülettel a csemetét, kurvára senkit sem érdekelne az a havi 20 rugó, amit gyesként pelenkára ad az állam. Szülnének simán. Így meg majd az öregedő társadalom és az egykék uralta országkép felé haladunk a jövőben. Hatvanévesen meg majd szívjuk a fogunkat, mert lófasz sem lesz, nemhogy nyugdíj.

De legalább a Föld ezen részén megoldódik a túlnépesedés kérdése.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása