Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rászáll a reklámcégekre az APEH

A hírek szerint az APEH ebben az évben a fuvarozók, internetes kereskedők, a befektetési szolgáltatók, a felnőtt- és egyéb oktatással foglalkozó vállalkozások és a gépjárműkölcsönzők - na és persze a sajtkészítők - mellett a reklámcégekre figyel majd különösen. Hogy miért? Nyilván nem egy nagy szerencsekeréken pörgették ki a szakmákat, hanem olyan területeket választottak, amelyek nyomokban mogyorót és feketegazdaságot tartalmazhatnak. Jó a szimatuk? Attól tartok, hogy igen, már ami a reklámcégeket illeti, és ez sok vállalat számára bizony nehéz idők érkeztét jelenti.

A reklámszakmában az évek alatt kialakult egy furcsa, torzult értékrendszer. Egyrészt a nagyobb profit, másrészt a versenyképes fizetések érdekében a legtöbb cég bejelentés nélkül, vállalkozókként foglalkoztatta alkalmazottait. Ebbe az érintettek is belementek, mert ugyan nem került szinte semmi a nyugdíjalapba, cserébe viszont minimálbérre bejelentve alig kellett valamit az állam felé fizetni. Szépen ment is ez a rendszer egy-két évvel ezelőttig, amikor az első keményebb APEH-ellenőrzések megkezdődtek. Akkor sokan kényszerűségből változtattak a gyakorlaton, és a moratóriumot kihasználva bejelentették alkalmazottaikat. A különbözet egy részét ők nyelték le, de bizony az addig versenyképes fizetések is szépen vékonyodtak. Azonban vannak ügynökségek, amelyek a mai napig nem lépték ezt meg, és ilyen-olyan kerülőutakon megtalálják a módját annak, hogy a borítékozás népi hagyományát fenntartsák.

Nehéz ügy ez, hiszen ezen a piacon válság nélkül is irtózatosan nehéz fennmaradni, jó árajánlatot pedig csak akkor tud adni egy cég, ha a kiadásait leszorítja. Így érthető, hogy minden cég ott ügyeskedik, ahol tud, és mindenhol bemegy, ahol kiskaput lát, vagy ha nincs, hát csinál egyet. Csakhogy ezen megoldások többsége sokkal inkább az adókerülés egy fajtája, ami viszont mindenki mással szemben unfair, beleértve a versenytársakat is. Kíváncsi leszek, milyen hozadéka lesz ennek az amúgy is nehéz helyzetben lévő reklámcégekre nézve. Sajnos nem lennék meglepve, ha többen emiatt kényszerülnének leépítséekre. A ti környezetetekben hogy állnak ezek a dolgok? Ti örültök ennek, vagy átkozzátok érte az adóhatóságot?

Címkék: hungarikum

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr44951167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick nolte (törölt) 2009.02.19. 11:38:04

(az 1. mondatban az "az APEH" 2szer van...)
1ébként értelmetlen "hír"... mindenhol mindenki számláz...
kivéve az állami cégek...

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.02.19. 11:40:20

nolte
Kösz. Azért ez így túlzás, sőt elég nagy baj is lenne.

Egon Bondy 2009.02.19. 12:16:41

Ha ér névnélkül kelteni a rossz hírt, akkor bizony ismerek költségvetési intézményt, ahol a hivatásos közalkalmazotti béren túl jön minden hónapban az aktatáskás ember. "Így tudjuk a jó szakembereket megtartani" mondatba burkolózva a főnökök mossák kezeiket és nem néznek oda.

Külföldi Viktor 2009.02.19. 12:38:06

betartható elvonási szabályzók és etika kellene, nem vegzálás és fenyegetés. a honi állami elvárásokat max nőből, fegyverből v drogból lehetne teljesíteni, abból meg nem szokás. tisztességes ár-érték arányú szolgáltatásokból viszont képtelenség.
pont a büntetésekre van most szükség a túléléshez?

Mediadroid 2009.02.19. 12:53:12

Mindenképpen sz@#, ha valakire rászáll az Apech, de azért ne sajnáljunk úgy általánosan mindenkit. Más a megélhetésért küzdő kisügynökségi tulajdonos megítélése, mint az "akkor meg miből fizetem az X5-öst meg a 200M házamat" szerencselovagoké (és itt nem generalizálni akarok, vannak jó teljesítményt nyújtó, jól jövedelmező ügynökségek, akik még az alkalmazottakat is megfizetik). Szerintem. Mindkét kategóriából van bőven, az utóbbiakat nem sajnálom annyira (de nyilván ők a revizorokkal is szót fognak érteni...).
Megint érdekes kérdés lesz a nemzetközi ügynökségek helyzete, ahol ugye szintén lehetnek szürkezónák, de a tulaj nem egyenlő a felelőséget vállaló ügyvezetővel.

Szakmailag persze az egésznek a szomorú háttere a saját magunkkal folytatott árverseny, melynek következtében az ügyfelek már szinte ingyen kapnak mindent, igaz, nem túl erős szinvonalon, de az is igaz, hogy ez nem érdekli őket.
Mi(ti) meg évek óta sírunk, hogy hát milyen nehéz meg szörnyű itten... srácok, mi hugyoztuk tele a medencét, tessék szépen úszni vagy kiszállni.

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 13:40:15

Én is ezzel foglalkozok. Két éve elvittem a cégem Szlovákiába. Korrekt ország, korrekt ügyintézés. Gondolom GyF is ezért ajánlotta.

JÖJJÖN MINDENKI!

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 13:43:34

Persze ha valaki "kormányközeli" akkor annak a százmilliós adótartozását (csalását) is elengedik, lásd Akció Reklámügynökség... (Geszti csoport)

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.02.19. 13:47:15

Hutchington
Kicseréltem, nehogy emiatt üssem meg a bokámat!

Hutchington 2009.02.19. 13:48:32

@reklámbuzi: :D Nem okoskodni akartam, csak ha már lúd, legyen kövér! :)

Vámpír\\\'08 2009.02.19. 13:54:27

Mi is bér+számla kombóban dolgozunk. Ez mindaddig így is marad, amíg az elvonások nem csökkenek valamilyen tűrhető szintre.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.02.19. 13:57:37

Hans
Nincs értelme egy ügynökséget kipécézni a sok közül, hacsak nem tudod adatokkal alátámasztani, amit írsz. A bejegyzéssel nem az volt a cél, hogy ujjal mutogassak valakikre, hanem arra vagyok kíváncsi, mit gondoltok az APEH nyilatkozatáról.

Vámpír\\\'08 2009.02.19. 14:05:41

Mit gondolni? Semmit.
Több multicégnél is dolgoztam már a szakmában (kiadónál és ügynökségnél is). A legtöbb helyen úgy vannak fele hogy van a tervben X Ft bérköltség egy emberre, nekik mindegy hogy azt az APEH kapja meg vagy a dolgozó. És ahhoz hogy meg tudják tartani a dolgozókat, belemennek a legkedvezőbb nettó jövedelmet biztosító formákba. Sajnos a mai közterhekkel, egy komoly árversennyel küzdő piacon egy tisztességes (legalábbis általam, közel 20 évi gyakorlattal annak tartott) nettó jövedelem bruttóját nem lehet kitermelni és itt a pont.

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 14:08:06

@Vámpír\\\'08: momentán a hivatalos APEH-listán fent voltak, ez nyilvános és hivatalos adat volt. Mivel ebben a szakmában dolgozok, tudom a hátterét is, de az nem hivatalos és nyilvános adat...

Egy biztos: őket nem zaklatták.

Vámpír\\\'08 2009.02.19. 14:14:40

@Hans Lopkowitz: hát, ez alapján bizony hülye aki bérben van... :)

sunblind 2009.02.19. 14:18:59

nem az apekkel van a baj. hanem hogy kiskapuzás nélkül a mindennapi megélhetés is komoly gond. a revizorok közt is van rendes ember bőven, aki átkozza az adórendszert és a dilettáns 'fejlesztőit', és ott segít ahol tud, akár kiskapuzni is. Nem azért, mert tolvaj tróger, hanem mert tudja, hogy a kinyiffant cég az nem fizet egy fillér adót se, és maholnap lehet az árokba tolni a komplett országot. Úgyhogy felesleges ellehetetleníteni minden adófizetőt. Akik leginkább ugye kis és középvállalkozók.

Vámpír\\\'08 2009.02.19. 14:25:06

@Vámpír\\\'08: Na igen. Mennyivel jobb lenne szépen, nyugodtan átvenni a bért, aláírni a papírt oszt kész, mint számlákat gyűjtögetni, könyvelőt tartani vagy azzá képezni ki magunkat, szabadidőnkben adótörvényeket lapozgatni...

wiener 2009.02.19. 14:26:22

az apeh a legrosszabkor kemenykedik
a fel orszag epp belepusztul a valsagba, erre ok betamadjak a meg mukodo cegeket is
tavaly kb. 400milliardot szedtek be
viszont legalabb 600-1000milliardos kart csinaltak vele a gazdasagnak azzal hogy a mukodokepesseget csokkentettek

tapsoljuk meg oket
nemetorszagban es ausztriaban vizsgalatok felfuggesztesevel (5 evre!), adokedvezemenyekkel probalnak segiteni a cegeken, szigoritjak a kulfoldi munkavallalast, megtesznek mindent hogy tuleljek, kis hazankban meg pont az ellenkezojet, haljon bele az is aki majdnem tulelte!!!
tokjo

az apeh egy idiota hivatal

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.02.19. 14:27:22

Ideje bevezetni a "versenyszféra bűnözés" szakkifejezést. Szinte mindenhol minimálbéres vagy jóval kevesebbre bejelentős a fizu.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.02.19. 14:28:30

Ja, és az állami cégekben tombol a szocializmus. Nem kell érteni semmihez, nincs felelősségre vonás...

fingerbangs 2009.02.19. 14:37:06

tudtok mondani BÁRMIT ami nincs elbaszva ebben az országban?
de most komolyan

ujkistraktoros 2009.02.19. 14:38:18

kezdje akkor a Főtolvajnál, saját Ügynökségénél, az Insomnianal, aki 2 milliárd forintos, közpénzből kiirt tendert nyer, egyedüli indulóként.
Fejlesszen Ön is! gratulálok

Vámpír\\\'08 2009.02.19. 14:40:51

@wiener: Nálunk pl. mindenki minimálbér duplája. Nekem is 143 a bérem. :)

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.02.19. 14:41:56

Nem értek valamit. Miért nem csinálják úgy a reklámügynökségek, hogy legális legyen a számlázás? Ha az illető kreatív otthonról dolgozik, mint kvázi alvállalkozó, akkor nem szólhat semmit az Apeh. Manapság már (mobil, email, msn) nem muszáj mindenkinek folyton bent lógni az irodában. Ha meg értekezlet van, akkor bemegy.
Örül a cég, mert kisebb a bérköltség. Örül a kreatív, mert több a nettója és otthon dolgozhat (már, ha örül ennek). Az APEH, meg nem tud mibe belekötni.

hybe 2009.02.19. 14:49:30

wiener : Csak az a különbség, hogy Németországban ha adót csalsz és kiderül, az életben nem maradsz meg a piacon, lenéznek. Itthon meg az adócsaló az "ügyesfiú", nehogymá' az állam jól járjon alapon. De ki fogja akkor eltartani az országot, ha mindenki ügyeskedik vagy megpróbálja ? Az a 800e munkavállaló a versenyszférából, aki alkalmazottként adózik többet kevesebbet, akár akar, akár nem ?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.19. 14:50:07

@fingerbangs: "tudtok mondani BÁRMIT ami nincs elbaszva ebben az országban?"

Kormánypárti politikusok életszínvonala? Más nem nagyon jut eszembe :)

Egyébként az a gond ezzel a versenyképes fizetés szarsággal, hogy illúzió. Ha mindenki bejelentené a dolgozókat, akkor az a kisebb fizetés lenne mindenhol, így az számítana versenyképesnek. Az mondjuk más kérdés, hogy megélni nem lehet belőle. Szar az egész rendszer úgy ahogy van.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.19. 14:51:07

@hüjehalyó: Ha senki nem ügyeskedik, akkor viszont sokan döglenek éhen. Ebben az esetben ki tartja el az országot?

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 15:09:18

@Hans Lopkowitz: Hozzá kell tenni, hogy Magyarországon: Én teljesen törvényesen adózok Szlovákiában...

báró Csekonics 2009.02.19. 15:25:07

Vámpír\\\'08 2009.02.19. 13:54:27

Sajnos ez van: magasak a terhek->aki csak teheti, megpróbál kibújni alóla->még magasabbak lesznek a terhek...
Szvsz. talán az lenne megoldás, ha sokkal elviselhetőbbek lennének a közterhek ÉS sokkal szigorúbb az ellenőrzés + durvább a büntetés. Vagyis egyszerűen ne érje meg borítékozni.

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 15:25:15

@Gery Greyhound >:

Gyakorlatilag el tudunk jutni oda, hogy nincs szükség az államra. A cégek egymás között bevezetik az euró elszámolást (affelé haladunk), és közben a cégek jó része hamarosan áttelepülnek a környező országokba, pl. Szlovákiába. Hamarosan a boltok, egyéb "röghöz kötött" tevékenységgel bírók is rájönnek, hogy foglalkoztathatnak ők is "tanácsadó" és egyéb efféle cégeket.

A termelő szféra viszonylag hamar át tud állni erre a redszerre, a csökkenő állami bevételek pedig szépen elkezdik szabályozni az improduktív szféra hozzáállását, akár egy államcső által.

Ha más nincs, legyen ez.

Vámpír\\\'08 2009.02.19. 15:27:46

@Hans Lopkowitz: Erre várnánk szerintem mindannyian, csak valamilyen oknál fogva a kormány nem hajlandó ezt tudomásul vennil.

pokesz70 2009.02.19. 15:36:50

Azoknak, akik azt vallják: majd akkor fizetek adót, ha megéri (mintha adót fizetni egyfajta vidám fakultatív tevékenység lenne). Csak az a baj, hogy amíg a gazdaság közel fele a szürke különböző (leginkább sötétebb) árnyalataiban játszik, addig nem lehet számottevően csökkenteni az adókat. Tipikus 22-es csapdája. Majd fizetek adót, ha alacsonyabb lesz, de addig nem tud alacsonyabb lenni, amíg nem fizetsz.
Válság van, nincs pénz. Magyarországon válság nélkül sincs pénz, honnan lenne most? A munkára rakódó terheket is csak egy bizonyos szintig lehet áthárítani a fogyasztásra, mert hiába igazságosabb és munkahely-teremtő hatású dolog az, ha közben a szegények már nem tudnak miből zsömlét adni a gyereknek.
Aki meg a szlovák gazdaságot építi az adójával, az legyen szíves ott járjon orvoshoz, oda járassa iskolába a gyerekeit, ott használja a közutakat, közintézményeket és onnan kérjen szociális támogatást, nyugdíjat. És verje meg a helyi rendőr.

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 15:38:08

@Gery Greyhound >:

"Egyébként az a gond ezzel a versenyképes fizetés szarsággal, hogy illúzió. Ha mindenki bejelentené a dolgozókat, akkor az a kisebb fizetés lenne mindenhol, így az számítana versenyképesnek. Az mondjuk más kérdés, hogy megélni nem lehet belőle. Szar az egész rendszer úgy ahogy van."

Én ezt már elég régóta mondogatom. Az adórendszerből csupán maga az ember van kihagyva. Miért érzem úgy, hogy azért kell dolgozzam napi 8-10 órát, hogy adózhassak. S nem pedig azért, hogy megéljek, mellette dobjak a közösbe is. Rá kéne már ébredni, hogy az adózást ne akarja az állam életcélként kötelezővé tenni.

A másik az, hogy ha idén bekasszírozom a működéshez szükséges pénzanyagot is adók formájában, jövőre nem lesz aki megtermelje a következő "fejadagot"! Aranytojást tojó tyúk levágása megszünteti az aranytojást is. :)

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 15:45:40

@pokesz70:
Szlovákiában fizetek adót. Ha bárhol az EU-ban megyek orvoshoz, akkor ennek költségeit a szlovák biztosító fizeti. Gyerekem nincs, az utakat a benzinben lévő jövedéki adóval, továbbá az autópályadíjjal támogatom. (Érdekes, egyik országban sem mondták, hogy ha nem ott adózok, akkor ne is menjek az ő útjukra, csak itt...) Szociális segélyt nem kapok és nyugdíjat is kintről fogok kapni, mert egy kinti biztosítónak fizetek már 14. éve díjat. Magyar nyugdíjra nem leszek jogosult, de nem is lesz rá szükségem.

Tájékozódj egy kicsit, mielőtt ugatsz.

pokesz70 2009.02.19. 15:51:47

@Mityu:

"Az adórendszerből csupán maga az ember van kihagyva. Miért érzem úgy, hogy azért kell dolgozzam napi 8-10 órát, hogy adózhassak. S nem pedig azért, hogy megéljek, mellette dobjak a közösbe is. Rá kéne már ébredni, hogy az adózást ne akarja az állam életcélként kötelezővé tenni."

Tetszett volna valódi rendszerváltást csinálni. Azért kell "bedobni a közösbe", mert még mindig sokkal többet kérünk vissza a közösből, mint amennyit beleteszünk. Nem egyéni szinten, hanem össztársadalmilag. Aki adót fizet, arányaiban nagyon keveset kap vissza, viszont a sok nem adózó (inaktívak és adócsalók) ingyen jut hozzá szinte mindenhez.
Ráadásul a túl sok állami feladatot is kádári pazarlással terhelve teljesítik az újraelosztó rendszereink.

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 15:56:00

"Magyarországon válság nélkül sincs pénz, honnan lenne most?"

Hol vannak a befolyt adóbevételek? Hol vannak a privatizációs bevételek? Hol vannak a felvett hitelek? Hol vannak az EU pénzek?

"Majd fizetek adót, ha alacsonyabb lesz, de addig nem tud alacsonyabb lenni, amíg nem fizetsz."

Meg akkor is alacsony tudna lenni, ha nem lenne egy része elsíbolva. Alapítványok, tanácsadói bizbaszok, stb.

"A munkára rakódó terheket is csak egy bizonyos szintig lehet áthárítani a fogyasztásra"

Itt nem csak a munkára rakódó közterheket kell számolni. Áfa, Tánya, és társai is viszik ám a lét.

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 15:58:33

@pokesz70:

"Tetszett volna valódi rendszerváltást csinálni."

Mutassa má' meg valaki, hogy kell "valódi rendszerváltást csinálni"?! :)

forró 2009.02.19. 16:00:40

Hans Lopkowitz: Te meg leállhatnál a rossz propagandadumával (még ha szakmai ártalom is:-)). Állandóan ezt a "kikényszerültem Szlovákiába, de ott viszont haj' dejó" szöveget nyomod, megspékelve a gyurcsányozással (egészségedre!), erre most kiderül, hogy már 14 éve ott ténykedsz... Hmm. Akkor mégse a "bűn kormánya" üldözött el?
Egyébként meg pokesz70 szerintem jól összefoglalt néhány olyan dolgot, amire persze siránkozás közben nem illik gondolni, pedig ezek feldolgozása nélkül tényleg nem fogunk kimászni a sz@rból...

pokesz70 2009.02.19. 16:00:56

@Hans Lopkowitz:

Kiskedves vagy. Az EU-ban is az az alapelv, hogy ott fizess személyi jövedelemadót, ahol élsz és vállalkozásod ott fizessen adót, ahol a tevékenységet folytatja. Nem mondtam, hogy amit csinálsz, az bármilyen formában is ellentétes lenne az EU törvényeivel. Viszont ellentétes azzal a direktívával, hogy mindenki a saját környezetében a saját életét könnyítő rendszereket támogatva adózzon. Nevetni fogsz, de jövedéki adót és autópályadíjat azok is fizetnek, akik itthon adóznak. Gyereked még lehet, aki vélhetően itt fog iskolába járni és itt fogsz utána családi pótlékot, gyest, gyeded, anyámkínját kapni utána. Ha meg mégsem lesz elég a külföldön összekuporgatott nyugdíjat, akkor mégiscsak a magyar adófizetők mentenek meg majd az éhenhalástól. Mint ahogy a kádár rendszer nyugdíjasait is mi tartjuk el, nem?

wryvery 2009.02.19. 16:01:47

Az APEH-ről csak egy véleményt lehet mondani, h le kell rombolni és behinteni sóval a területet.
Aki pedig ott dolgozik az mind hazaáruló!!!

Akkor fog majd változni a véleményem, ha majd az történik , mint Szlovákiában. Tavaly az egyik volt gazdasági miniszter börtönt kapott, teljes vagyon elkobzással füszerezve adócsalásért. Ha majd megtörténik az a csoda,h a politikusok és sleppjeik-t vizsgálják - honnan let villa, miből él - s el is ítélik őket adócsalásért.....

tomi27 2009.02.19. 16:03:13

Én egyet tudnék érteni vele, ha nem lenne mindennel együtt az "adózás mértéke" 40-50%.
Míg ez ilyen nagymértékű, addig csak pénzbehajtásról lehet sztem beszélni.
Ha, normális mértékű lenne, akkor az teljesen ok lehetne, mert nem kellene a borítékot hozótól függni.

forró 2009.02.19. 16:08:20

@Mityu: Például nem lett volna szabad évtizedeken át arra izmozni, hogy ki a "hazaáruló", meg ki a "nemzettest", miközben alapvető változásokra oda se köptünk (nagy ellátórendszerek: eü, nyugdíj, szociális ellátás, oktatás). Ezek húzzák ki a zsebünkből a pénzt, miközben azt álmodjuk, hogy ezek az ellátások nekünk "ingyen járnak". Ja, csak a gatyánk is rámegy. Lopkowitz Szlovákiájában csak a szociális ellátások leépítésével rengeteg pénzt spóroltak meg - igaz, amelyik kormány ezt megtette, az belebukott, a mostani meg sütkérezik a dicsőségben (majd leég...:-D)

pokesz70 2009.02.19. 16:10:06

@Mityu:

Nézzük egyesével:

"Hol vannak a befolyt adóbevételek? Hol vannak a privatizációs bevételek? Hol vannak a felvett hitelek? Hol vannak az EU pénzek?" -- az ingyenes és pazarló eü-ben, oktatásban, közigazgatásban. Az előző rendszerben elsumákolt nyugdíjakban. Ezek a honi ktsgvetés kb 70%-a. Aztán benne vannak az autópályákban, a gazdaságélénkítő csomagokban, a hitelek törlesztésében.

"Meg akkor is alacsony tudna lenni, ha nem lenne egy része elsíbolva. Alapítványok, tanácsadói bizbaszok, stb." -- ok, tegyük fel hogy egy évben elsíbolódik 10-20 milliárd. Ennyiből nem lehet adót csökkenteni (2000-2500 milliárd forintnál lenne komolyan érzékelhető a változás. Az ország éves ktsgvetése kb 14000 milliárd huf.

"Itt nem csak a munkára rakódó közterheket kell számolni. Áfa, Tánya, és társai is viszik ám a lét." -- ööö, az áfa fogyasztási adó. Azért kell emelni, hogy az szja-t csökkenteni lehessen.

"Mutassa má' meg valaki, hogy kell "valódi rendszerváltást csinálni"?! :)" -- meg kellett volna értetni mindenkivel: a rendszerváltás nem azt jelenti, hogy minden megy tovább ugyanúgy, csak olyan lesz az életszínvonal, mint osztrákiában. Naná, hogy hitelből. Ja, kádár is abból főzte nekünk a gúlyáskommunizmust.

Egon Olsen (törölt) 2009.02.19. 16:15:41

@Mityu 2009.02.19. 15:58:33 :
Németországban egészen jól megvolt a rendszerváltás. Mindenkit kibaszatak az NDK-s pozíciójából és az állásokat újra meg kellett pályázni. Csak az került vissza aki megfelelt a feltételeknek és átment az átvilágításon.
Egy ismerősünk katonatiszt volt az NDK-ban. Miután kibaszták újra jelentkezett és fel is vették alhadnagyként (előtte ezredes volt) mert azt mondták az NDK-s tapasztalata nem ér semmit, mert akkor a szocializmust épitette és ez már nem az.
Hát ez a rendszerváltás.

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 16:34:23

Akkor pontosítok: Mutassa má" meg valaki, hogy MAGYARORSZÁGON hogyan kell valódi rendszerváltást csinálni.

"az áfa fogyasztási adó. Azért kell emelni, hogy az szja-t csökkenteni lehessen."

Tehát szja-t kevesebbet fizetek, de a közértben zőccségesnél meg átkeresztelve áfának mégiscsak kiadom. Jó kis himi-humi zsipp-zsupp kenderzsupp.

Autópályát a környező országok közül nálunk építenek legdrágábban tudomásom szerint.

Ha a járulékokat a munkaadód befizette, vagy vállalkozóként fizeted akkor nem nevezheted az eü. ellátást ingyenesnek. :)

Valahol van elrakva kinyomtatott anyagom a 90-es évekből. Arról írnak, hogy ha mindenkitől bekasszíroznák a befizetendőt a magyar gazdaságot 10 perc alatt meg lehetne bénítani.

mi nem foglalt még 2009.02.19. 16:49:31

@pokesz70: a nagyvezírünk, mondta, hogy el lehet menni külföldre akinek nem tetszik.
lehet, hogy nem volt ez jó ötlet tőle?

mi nem foglalt még 2009.02.19. 16:51:43

@pokesz70: nem gondolod, hogy az újraelosztó rendszerrel van a gond?

mi nem foglalt még 2009.02.19. 16:53:49

@Mityu: az a rendszerváltás amikor az előző elnyomó rezsim fenntartóit és szekértolóikat felakasztják, és tisztalappal indul minden.

pokesz70 2009.02.19. 17:00:57

@Mityu:

"Akkor pontosítok: Mutassa má" meg valaki, hogy MAGYARORSZÁGON hogyan kell valódi rendszerváltást csinálni." -- ilyen még nem volt. Egy biztos: nem "szociális népszavazásokkal".

"Tehát szja-t kevesebbet fizetek, de a közértben zőccségesnél meg átkeresztelve áfának mégiscsak kiadom. Jó kis himi-humi zsipp-zsupp kenderzsupp." -- igen, de mégsem. Jobban érje meg legálisan dolgozni és dolgoztatni, viszont a fogyasztás nagyobb megadóztatásával pótolják az így kieső bevételeket. Vagyis kevesebbet elvonni attól, aki dolgozik és munkahelyeket teremt (vagy ment meg) és többet attól, aki sokat fogyaszt. Egy olyan országban, ahol a lakosság 20%-a tartja el a maradék 80%-ot, ez a konstrukció az adózó kisebbségnek kedvez.

"Autópályát a környező országok közül nálunk építenek legdrágábban tudomásom szerint." -- lehet, ettől még épültek/épülnek.

"Ha a járulékokat a munkaadód befizette, vagy vállalkozóként fizeted akkor nem nevezheted az eü. ellátást ingyenesnek." -- annak a 80%-nak, aki viszont nem fizet adót és járulékot, annak bizony ingyenes (vagyis helyettük is a 20% állja a cechet. Ezt az igazságtalanságot ("túlzó szolidaritást") oldotta volna valamelyest a vizitdíj és társai.

"Valahol van elrakva kinyomtatott anyagom a 90-es évekből. Arról írnak, hogy ha mindenkitől bekasszíroznák a befizetendőt a magyar gazdaságot 10 perc alatt meg lehetne bénítani." -- érdekes gondolat. Nézd, én semmiképpen sem kardoskodom a magas adók mellett. De be kell látni: ha ennyi feladattal bízzuk meg az államot, akkor ehhez a pénzt is be kell tenni a közösbe. Nem mondhatod azt a közös képviselőnek, hogy újítsa fel a házat, legyen mindennap takarítás, álljon őr a kapu előtt, legyen díszkivilágítás a ház homlokzatán és hetente tartson nagyvizitet a háziorvos, de közös költséget nem szeretnél fizetni (vagy a szomszéd házba fizetsz, mert ott alacsonyabb).

pokesz70 2009.02.19. 17:04:31

@mi nem foglalt még:

"nem gondolod, hogy az újraelosztó rendszerrel van a gond?"

De, nagyon is. De azokat nem lehet úgy átalakítani, hogy nincs róla érdemi vita a különböző társadalmi, szakmai és politikai csoportok között, hogy egyik politikai oldal a másik ellen lázítja a semmilyen áldozatra nem hajlandó zembereket, ha mégis beindul valami, és kezdetben sok pénz kell hozzá, ami nincs.

pokesz70 2009.02.19. 17:07:57

@mi nem foglalt még:

"a nagyvezírünk, mondta, hogy el lehet menni külföldre akinek nem tetszik. lehet, hogy nem volt ez jó ötlet tőle?" -- ez egy frusztrált és cinikus mondata volt a vezírnek, amit a munkáltatók fórumán mondott a háborgóknak és nem a zembereknek tanácsolta. És nyílván úgy értette: el lehet menni ott élni, ott bizniszelni, ha már annyira tetszik az ottani adórendszer. Legalább megtapasztalhatná, aki így tesz, hogy a szimpatikus adórendszerhez milyen antipatikus szociális rendszer társul.

mi nem foglalt még 2009.02.19. 17:11:22

@pokesz70: hát én úgy kezdeném,hogy meglátogatnék minden segíjkít kapó embert, oszt megnézném hogy is él.
a következő lépésben megvonnám a segíjkít meg feltennék egy nagyon kínos kérdést, hogy mibűl vette ezt meg ezt az autót amivel jár mert nem nagyon találni tőle még adóbevallást sem nem hogy befizetést.
kurvára felülvizsgálnám az állami kiadásokat és drasztikusan megnyírbálnám, ehze már forradalom kell mert egyik párt sem lenne erre hajlandó.
bevezetném a szociális közmunkát, még akkor is ha esetenént veszteséges lenne mert szép lassan visszaszoktatná az embreket a munkára az okosságtól.
ski nrm hajlandó ebben dolgozni annak semmi segíjke.

pokesz70 2009.02.19. 17:15:38

@mi nem foglalt még:

az inaktívak támogatása éves szinten kb 60 milliárdba fáj nekünk. Adóreformhoz 2000-2500 milliárdot kéne találni valahol. Ezért nem hajlandó a fidesz számokat mondani, mert egyből kiderülne a turpisság.

mi nem foglalt még 2009.02.19. 17:17:34

@pokesz70: engem is fusztrált ez a mondat, hogy hazám első előljárója közli velem,hogy fel is út le is út.
aki munka adó ma kishazánkban és adózik az nem nagyon kap semmiféle szociális juttatást.
ellenben úgy tekint rá a rendszer mint egy szemét csalóra.
aztán engem még az is nagyon fiusztrált amikor az elöbb említett fővezír közli bele a pofámba a reklámokon keresztül, hogy adjál számlát kérjél számlát, és nini mi történik pont az elöljárők vesznek fel mindenféle bizonylat és számla nélkül évek óta csilliárdokat.

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 17:18:11

"Nem mondhatod azt a közös képviselőnek, hogy újítsa fel a házat, legyen mindennap takarítás, álljon őr a kapu előtt, legyen díszkivilágítás a ház homlokzatán és hetente tartson nagyvizitet a háziorvos, de közös költséget nem szeretnél fizetni (vagy a szomszéd házba fizetsz, mert ott alacsonyabb)."

Viszont, ha fizetek közös költséget, akkor ugye elszámoltathatom a közös képviselőt?

"annak a 80%-nak, aki viszont nem fizet adót és járulékot, annak bizony ingyenes "

Mi lenne, ha ezt a 80%-ot valamilyen formában aktív tevékenységre ösztönöznénk? De nem korbáccsal és tűzzel-vassal üldözéssel?

Tehát, ha az autópályáinkat reális árakon építenék akkor nem épülnének? :)

mi nem foglalt még 2009.02.19. 17:23:42

@pokesz70: ez az inaktívaknak kifizetett direktbe támogatás ami emgmaradna ha nem lennének inaktívak, plusz még befizetők is lennének és még költenék is a fizetésüket.
ha így nézed akkor ez már több mint 60 milliárd ami a kasszában maradna.
szoci kormányoknak nem sok eszük van a gazdasághoz.
emlékszel rá amikor mindenki kivette a neki járó kis valutát és gorenjét hozott austriából?
na ha a maygar állam nem lett volna impotens akkor ezt ő is megcsinálhatta volna hogy behozza a gorenjéket szépen és mindenki itthon vehette volna meg a kis valutáért.
igaz az így megtermelt többletbevételt is ellopták volna de még ehez sem volt eszük,

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 17:26:48

Szerintem az lenne a legnagyobb bajunk, hogy melyik párt hajlandó/nem hajlandó számokat mondani vidáman tapsolna mindenki! Az a baj, hogy majdnem mindig ugyanoda lyukadunk ki a fidesz így a emeszpé úgy az emdéef meg amúgy. Elnézést kérek de ki a ó...t érdekel melyik miért nem mer számokat mondani?

Az elmúlt pár évben nem hallunk mást csak a nadrágszíjat húzzuk össze. Emléxünk: a bizonyos 7 szűk esztendő.....

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 17:43:06

@forró:

Kicsit kevered a dolgokat. 14 éve elkezdtem kint egy biztosítást fizetni, mert már akkor látszott, hogy ez a nyugdíjrendszer bedőlt. Tudtam, hogy nem kapok majd nyugdíjat, pedig '91-től fizettem a járulékokat. Addig itt dolgoztam és 2 (!!!) éve mentem el, mikor GYF azt mondta, hogy el lehet menni Szlovákiába. Gondoltam okos ember tanácsára hallgatni nem szégyen...

Járulékokat azóta kint fizetek – és mint mondtam – pl. nem veszem igénybe az "ingyenes" szolgáltatásokat. Ha az EU-ban fizetsz járulokot, akkor adminisztrálhatóan megoldható, hogy az éppen aktuális országban igénybe vehesd az orvosi ellátásokat. Ennek költségeit vagy az a biztosító fizeti, akinél a biztosítást fizeted, vagy zsebből saját magad. Az OEP-nél kell ezt lejelenteni és ők aktívvá teszik a magyar TAJ-kártyádat. Egy fillért sem veszek ki az adófizetők zsebéből.

Azt hiszem, hogy több dolgot éltem meg, mint Te és az elmúlt 15 évben egyszer volt talán csak adókönnyítés, azóta csak folyamatos nehezítés folyt. Ennek az oka az, hogy mindezt a birka magyar engedte és csak az érdeklte, hogy részletre mit tud jövő héten megvenni.

Amit teszek törvényes és nem bűn. Egyszerűen meg lehet oldani: ki kell lépni az EU-ból és akkor nem lesz átjárható ez a kontinens, legalábbis a magyarok részére nem.

kriszt 2009.02.19. 17:45:16

én ügynökségnél vagyok, számlás, kértem, hogy jelentsenek, be mert a kollegáim, akik be vannak, többet keresnek mint én aki miután, minden járulékot kifizetek alig marad, jutalék hónapok óta nincs, 80ezer+áfából nehéz megélni, aki be van jelentva a cafetériával együtt hazavisz 130-at.
azt mondták ne ugráljak, mert kirughatnak,.... na akkor?
amugy meg bevédték magukat mert aláirattak velem egy szerződést, miszerint bérlem tőlük a gépet, az aztalt, a mélcimat, és a névjegyet, havi 30ért, ezt beépitik a fiuzmba és negyedévente vissza kell utalni.....
és ezt is benyalja az apeh, és magyarország, harmadik legnagyobb médiacégénél vagyok....szivás mindehogy

miles · http://miles.hu 2009.02.19. 17:47:41

Nemcsak az ügynökségek félhetnek, már több éve rászállt az APEH az informatikai cégekre és a médiumokra is. Az egyik kereskedelmi tévés társaságnál 5 éve moratóriumot hirdettek a számlázásnak, végül minden maradt ahogy volt ...

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 17:48:55

@pokesz70: Mint az előbb írtam: ki lehet lépni az EU-ból, talán akkor jobb lesz az országnak. De talán az is elgondolkodtató, hogy miért tart itt egy olyan ország, mint Szlovákia: húsz éve még ilyen nevű ország sem volt, most meg röhögnek a magyarokon...

Egyébként egyre kevesebbet vagyok Magyarországon, már a törvényben említett 180 napot sem. Sok gyártást is külföldre vittünk, mert annyira megnehezítettek egyes dolgokat, hogy egyszerűbb kint. Régiós munkákat csinálok: eddig hoztam az országnak pénzt, most viszek innen.

kriszt 2009.02.19. 17:58:45

nem:)de őket is ismerem
mondjuk hogy magyarország harmadik legnagyobb lapkiadója

kriszt 2009.02.19. 18:00:31

Ezúton hivom fel az APEH munkatársak figyelmét, hogy a facilitás címszó alatti szerződések, nem a munkavállaló jóvóltból vanna, hanem igy kényszeritik őket, kényszervállakozásba!!!!!

kriszt 2009.02.19. 18:01:35

@Hans Lopkowitz:nem:)de őket is ismerem
mondjuk hogy magyarország harmadik legnagyobb lapkiadója

pokesz70 2009.02.19. 18:02:46

@Mityu:

"Viszont, ha fizetek közös költséget, akkor ugye elszámoltathatom a közös képviselőt?" - természetesen. Ha elsikkasztja a pénzt és rajtakapod, kihívhatod rá a rendőrt. Ha nem tetszik, ahogy intézi a dolgokat, leválthatod és kinevezhetsz valaki mást a helyére. De ne várd el az utódjától, hogy a semmiből csináljon meg mindent, még ha azt is állítja magáról: ő képes erre.

"Mi lenne, ha ezt a 80%-ot valamilyen formában aktív tevékenységre ösztönöznénk? De nem korbáccsal és tűzzel-vassal üldözéssel?" -- ebből a 8 millió emberből 4-5 millió gyerek és nyugdíjas. Kb. 1,5 millió adókerülőt becsülnek ma Magyarországon, az apeh pont őket próbálja levadászni.

"Tehát, ha az autópályáinkat reális árakon építenék akkor nem épülnének? :) " -- én nem azt mondtam, csak azt, hogy akkor is nagyon sok száz milliárdot vinnének el az útépítések, ha nem a legdrágábban építtetnénk őket. Az egy más kérdés, hogy meg kéne nézni, mitől drágább nálunk 1 km, mint máshol, és ha ennek felelőse van, annak coki.

kriszt 2009.02.19. 18:03:12

most tavasszal lesz nálunk is ellenörzés, bekérték az összes szerződés, és cidriznek, és annyira sajnálokm, hogy engem nem fognak megkérdezni, hogy télleg igy akarok dolgzni????

pokesz70 2009.02.19. 18:08:58

@mi nem foglalt még:

"ez az inaktívaknak kifizetett direktbe támogatás ami emgmaradna ha nem lennének inaktívak, plusz még befizetők is lennének és még költenék is a fizetésüket.
ha így nézed akkor ez már több mint 60 milliárd ami a kasszában maradna.
szoci kormányoknak nem sok eszük van a gazdasághoz." -- ez utóbbi maximálisan igaz :)

Azért ne higgyük el, hogy Magyarországon minden inaktív lusta cigány. Jó lenne, ha egyáltalán nem lennének inaktívak, de ilyen semelyik piacgazdaságban utazó országban nincs. A munkához meg sok minden kell: munkahely, iskola, infrastruktúra, kultúra, stb. És ezeken valóban dolgozni kéne erősen, hogy mondjuk 20 év múlva jobb legyen a helyzet.

pokesz70 2009.02.19. 18:14:37

@Hans Lopkowitz:

Szerintem tökjó, ha kihasználod az EU keretein belüli lehetőségeket, hogy építsd a vállalkozásodat. Én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy az úgy igazságos, ha az ember ott fizet a közösbe, ahol ki is vesz belőle (és nem csak én veszek ki, hanem a gyerekem, a nagymamám, és minden olyan hozzátartozóm, akik természetszerűen nem tudnak részt venni a közteherviselésben). Ha Te nem veszel ki a közösből, akkor ez Rád kevésbé vonatkozik, bár Magyarország egy olyan ország, ahol nagyon nehéz úgy élni, hogy nem veszel ki a közösből.

mi nem foglalt még 2009.02.19. 18:36:37

@pokesz70: jól mondod munkahely.
Én például folyamatosan lefele építek mert már nemtudom hova tenni a sok ösztönző támogatást.
Iskoláink még vannak én is oda jártam.

pokesz70 2009.02.19. 18:42:45

@mi nem foglalt még:

"Én például folyamatosan lefele építek mert már nemtudom hova tenni a sok ösztönző támogatást. " -- fracking válság van, az egész világon annyian veszítették el a munkahelyüket, mint még soha ennyi idő alatt.

"Iskoláink még vannak én is oda jártam" -- az iskola nem egy épület. Intézményi szinten meg nagyon csehül állunk, mert nem jó a rendszer. A szakmunkásképzés pl. teljesen elrohadt, pedig az senkinek sem jó, ha csak 8 általánost vagy gimnáziumot végzett semmihez-sem-értőket termel ki a rendszer vagy ontja magából a diplomás munkanélkülieket (akiknek jelentős része szintén nem ért semmihez, a diplomája ellenére sem).

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 18:50:39

"Kb. 1,5 millió adókerülőt becsülnek ma Magyarországon, az apeh pont őket próbálja levadászni."

Egyik hibát itt látom. Ne vadásszon senki senkit. Szépen ki kell alakítani egy működtethető rendszert, s máris szükségtelen a vadászgatás. Sőt, lehet ki sem kell alakítani, csupán szélesíteni kellene a látómezőt. Nem kell feltalálni újra a kereket, mert már feltalálták.

"csak azt, hogy akkor is nagyon sok száz milliárdot vinnének el az útépítések, ha nem a legdrágábban építtetnénk őket."

Tessék mondani, a 200 Milliárd az nem sokkal több, mint a 120 Milliárd? Csak egy sarkított példa. Vagy az úgy van, hogy ha már költeni kell akkor k..ra mindegy mennyi az annyi? Piacon hogy teccik vásárolni? Zsák krumpli tök mindegy, hogy 1500,- vagy 3000,-??

"és nem csak én veszek ki, hanem a gyerekem, a nagymamám, és minden olyan hozzátartozóm, akik természetszerűen nem tudnak részt venni a közteherviselésben"

A gyereked talán részt fog venni, a nagyi meg már részt vett a közteherviselésben.

"Magyarország egy olyan ország, ahol nagyon nehéz úgy élni, hogy nem veszel ki a közösből. "

Melyik az az ország ahol rakok a közösbe de nem veszek, nem vehetek ki a közösből?
Orvosi ellátást jogosítvány érvényesítésén kívül - amiért külön fizetni kellett - már elég régóta nem vettem igénybe. Rendőri intézkedést többször kértem telefonon ígéretet kaptam az intézkedésre. (garázs elé parkolás miatt). Az utca rendszeresen szemetes, a senkiföldjén havat az olvadás takarítja. Nyáron rendszeresen locsolgatják a utakat, pöpec nyomvályúkban a víz megáll, száradás után a por ugyanúgy megvan. Annyi eredménye van, hogy mehetek autót mosatni. Önkormányzati ügyintézésért külön fizetünk (illeték). Parkolásért külön fizetünk egyre több helyen. Autópályáink, autóútjaink fizetősek....

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.19. 19:23:02

Ám legyen egy összegzés arról, hogy kb. milyen alapvető gondolatok alapján kellene összerakni egy rendszert:

- Nem csak a szakemberek számára, hanem a laikusok számára is lehetőség szerint könnyen átláthatónak kellene lennie.

- Értelmes rendszeren nem kell évente farigcsálni. Most már lassan havonta toldozgatják foltozgatják az adórendelkezéseket. Ezzel még nagyobb káoszt okozva. Lehet ez cél?

- Befizetések ösztönzésére alapuló s ne az elkerülésére, kiskapuk keresésére irányuljanak a sarokpontok. Fontos, az emberek nem hülyék. Ha megfigyeled az alul iskolázott olvasni nem tud, de a pénzt megszámolja!

- Adminisztrációs terhek ne szabadidős tevékenységek közé sorolandó kötelezettségeknek hassanak! Ez mind az állam, mint a polgár/adóalany részéről nem kevés idő-, és költségteher.

- Adózás ne hasson életcélként! Tehát az életünk része kell legyen, nem pedig célja! Ez nagyban meghatározza a legális munkavégzésre hajlandóságot!

- Ne azért érezzem, hogy az adót be kell fizessem, mert az állam különböző büntetésekkel fenyeget! Ha tiltva nevelsz hazudni tanítasz!

- A beszedett adók szigorúan elszámoltathatóak legyenek. Nincs duma! Mi mennyi hova ment el! ha pénzügyekért felelős erre nem hajlandó automatikusan azonnali hatállyal megszűnik pénzügyekért felelősnek lenni.

mi nem foglalt még 2009.02.19. 21:20:43

@pokesz70: magyarul szétcseszték az oktatást.
voltak rendes szakmunkásképzőink voltak technikumaink.
de azért aki akar tanulni és nem tanárt verni az tud jeélenleg is tanulni.

mi nem foglalt még 2009.02.19. 21:22:42

@pokesz70: én nem a válság miatt építek le már jóval elötte megkezdtem.
nem lehet kitermelmi azt amit az állam be akar szedni.
gyakorlatilag 10 éve nem tudtam áratemelni sőt volt, hogy csökkentenem kellett.
az alapanyagárak meg mentek felfele ez időalatt nem keveset meg az energia is.

goldengiccs 2009.02.19. 23:08:48

Adót fizetni egyenlően kéne mindenkinek. Annyit amennyit a törvény meghatároz. Ha ez így lenne talán jobb világban élnénk. Nyugaton sok gazdag azzal henceg, hogy ő mennyi adót fizet és csalni a milkósok között ciki... ez olyan legenda fajata.
Ez mind nagyon szép lenne ha nem magyar politikusok és az alattuk és az alattuk és az alattuk lévők kezelnének a pénzeket. De nem így van.
Szerintem ezzel mindenki egyetért, csak úgy összegeztem.

Kétkerék · http://bringavideo.hu 2009.02.20. 08:26:50

Én egy igen érdekes adatot halottam. Egy ember azt álította, hogy a multik adókedvezményeit egyenletesen osztanák el a válalkozások között akkor magyarországon lenne az egyik legkisebb adó. Mit nekünk egészségügy és egyébb pénzt vivő nagyrendszerek......Szerezd meg a multikat az országnak és nyírd ki a kis és középvállalkozásokat.

Azért ez durva....

daniferi 2009.02.20. 10:22:22

Ha már szóba került az iskola... Én az olyan kevésbé szerencsés emberek közé tartozom, aki csak egy szakma nélküli érettségivel rendelkezik. Továbblépési lehetőség nincs...

Amikor munkanélküli voltam, az állam támogatott volna egy szakma megszerzésében, kaptam volna minimálbért a suli ideje alatt, hogy addig se haljak éhen. Ha az a volna nem volna, ugyanis már megvolt minden, de a "beiratkozáskor" rájöttek, hogy nekem van érettségim, s az szakmának számít, ezért nem jár nekem ilyen támogatás, storno az egész.

Most van munkám, rendesen bejelentett, de a havi 85e netto fizetésből nem jut sulira. Sőt, ha jutna, se tudnék menni, mert ami értelmes szakma (építő- és fémipar), az csak nappalin van, nem tudnék mellette dolgozni, ráadásul fel se vennének, mert elmúltam 23 éves.
Na ez a 22-es csapdája...

forró 2009.02.20. 10:33:17

Hans Lopkowitz 2009.02.19. 17:43:06: Nekem a te történeted egy kisé már fake... 14 éve tudtad, hogy itt bedől, de azt is, hogy ott nem, radásul nem világos, hogy mit is fizettél te ott... merthogy magánnyugdíjpénztár akkor még ott sem volt, államit meg nem fizethettél magyar állampolgárként...sima biztosítás meg nem konvertálható nyugdíjalappá... no de mindegy, a szlovákiai helyzetről a kukacon amúgy sem éppen ezt a rózsás helyzetet vázolják az ottaniak... de ez meg legyen a te bajod. Engem csak ez a parttalan ujjongás zavar: ha te ott élsz, ott dolgozol, ott van minden, és mindez annyira frankó, akkor mi a fenét zajongsz itt nekünk? Te is azt szeretnéd, ha minél többen áttennék a tevékenységüket? Talán valami kerítő vagy a szlovák APEHtől? :-D (Ja, mint hallom, jó lesz vigyáznod a szlovák nyugdíjalapodra, Fico és Tomanova éppen arra feni a fogát...)
daniferi 2009.02.20. 10:22:22: Valami azért itt nem stimmel. Mit csináltál 5 évig? Ennyi idő alatt találhattál volna valami érettségi utáni szakmát, amik között azért jó néhány az általad említett kategóriába tartozik. Szinte minden szakközépiskola indít ilyen szakokat, általában 2 éves képzésben. A 22-es csapdájába önként is bele lehet gyalogolni...

Hans Lopkowitz 2009.02.20. 12:32:02

@forró: 14 éve még nem volt Magyarország tagja az EU-nek (persze Szlovákia sem), de már akkor látszott, hogy az éppen fizetendő nyugdíjjárulékból semmit nem látunk majd vissza. Gondolni kellett a jövőre: valójában mindenki tudja, hogy a most fizetett nyugdíjjárulék az épp nyugdíjban lévő nyugdíjasok nyugdíjára meg, és éppencsak elég... A Bismarck-i nyugdíjrendszer megbukott, jönnyen kiszámítható, hogy 20-30 év múlva nekünk már nekünk nem jut semmi. Sajnos "lemondani" erről már akkor sem lehetett, tudván hogy nem kapsz semmit, büntetés terhe mellett fizetni kellett – és kell ma is azzal a különbséggel, hogy megválaszthatom ezt merre teszem. Szlovákiában vannak különféle kedvezmények, sőt van olyan lehetőség is, hogy ne kelljen nyugdíjjárulékot fizetni. Így áttettem oda a vállalkozásom, a nyugdíjjárulékot meg még némi megtakarítást félreteszem. Felelőtlenség nem gondolni a nyugdíjra, de ennél nagyobb felelőtlenség megbízni a magyar államban, legfőképpen ebben a kormányban. Érdemes azért tájékozódnod: külföldön rengeteg olyan megtakarítási forma létezik, melyben később a nyugdíjadat biztosítod. Ha 25 éves korodban a minimálbér után járó nyugdíjjárulékot félreteszed, akkor mai értékben kb. nettó 300-350.000.- Ft-os járadékot is kaphatsz 62-63 éves korodtól. (Ezt persze itthon is megkaphatod, ha rendőrként mész el

"Zajongani" csak azért zajondok, hogy másoknak is jó lehessen: aki tudja, az gondolja át és gondoljon a jövőjére. Ez az állam 20-30 év múlva nem tud majd elegendő nyugdíjat fizetni, még ahhoz sem, hogy szegényen megéljen... viszont már Ausztriában is lehet olyan megtakarítási formákat találni, amellyel valamelyest biztosítjuk a jövőnket.

Szlovákiát csak a közelsége miatt javasoltam, ennél vannak jobb lehetőségek is. A MOL pl. adózásának nagy részét a ciprusi illetőségű EMS nevű offshore cégen keresztül intézni. (Ez ellenőrzött adat." Ott jobb adózni, mint Szlovákiában, de a kisebb cégeknek, vállalkozóknak csak ez jut.

Propagandistának inkább Téged érezlek: mindenféleképpen, tök mindegy mennyit és miért: ennek a kormánynak kell fizetni. Nem vagy Te inkább valamiféle szoci propagandista?

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.02.20. 13:53:50

@forró:

"Nekem a te történeted egy kisé már fake... 14 éve tudtad, hogy itt bedől, de azt is, hogy ott nem, radásul nem világos, hogy mit is fizettél te ott... merthogy magánnyugdíjpénztár akkor még ott sem volt, államit meg nem fizethettél magyar állampolgárként...sima biztosítás meg nem konvertálható nyugdíjalappá..."

Annyira nem lehetett tudni, hogy már több, mint 14 éve Ausztriában is réges rég rájöttek az állami nyugdíj nem kifizetődő. Lehet ismeretlen számodra ez a név: Safe Invest. Még meg van az akkori anyaga a nyugdíjelőtakarékossági okosságnak.

forró 2009.02.20. 17:38:04

Hans Lopkowitz és Mityu: Ez mind nagyon szép, és nem is akarnám tovább görgetni a semmit (pláne, mert ez itt OFF), de annyit még csak jeleznék:
1. Nem Ausztriáról, nem az EU-ról, hanem a 14 évvel ezelőtti Szlovákiáról írtál, miszerint már akkor ott kezdtél nyugdíjat építeni magadnak. EZT én továbbra sem értem, dacára a Safe Investnek (az 14 éve már itt is volt...)
2. Az még mindig nem biztos, hogy a szlovák nyugdíjrendszer jövője mi lesz, most éppen az állami fölturbózására izmoznak a főnökök (ugyanis ott is bedől).
Propagandista nem vagyok, csupán nem értem, mért kell átverni itt a népséget, miközben Szlovákia nagyjából ugyanazokkal a bajokkal vív. Lehet adóparadicsomokat emlegetni, van is, aki megteheti, hogy körbekajtatja a világot. Van aki meg nem teheti meg. Ezen a te nagy jószándékod sem segíthet. Mindig voltak, akik szétnéztek a világban és megtalálták a számításukat. És vannak most is olyanok, akik kalandvágyból itthon maradnak...:-D
Csak egy korábbi megjegyzésedre és a mostani ajánlatra: közel 50 évesen én már nagy sokra nem tudok jutni magánpénztárakkal, sajnos...

Hans Lopkowitz 2009.02.21. 12:31:10

@forró: Nem akarom elmondani kétszer, de megteszem:
– nem fizetek és nem is fizettem Szlovákiában nyugdíjjárulékot. Lehet, hogy ott is bedől, ez nem az én dolgom: ők törvénnyel nem köteleztek nyugdíjjárulék fizetésre. Viszont van olyan megoldás, hogy nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, igaz nem is kapsz majd nyugdíjat.
– jó tíz évig fizettem Magyarországon járulékot - én inkább büntetésnek tarottam, gondolom elveszett. Viszon már ekkor is fizettem külföldre egy Safe Invest jellegű befektetést.
– szeretnék gondoskodni a nyugdíjamról, ezt magam oldom meg.
– nincs kedvem és pénzem mások nyugdíjáról gondoskodni, ezt pedig ők oldják meg.

Egy biztos: a jövőbeli nyugdíj megoldása nem az, ha fizetek Magyarországon nyugdíjjárulékot.

forró 2009.02.21. 17:19:30

Csak most mondtad el, Mityu, hál'isten, segített (bizonyára te is elfeledted már az egyébként csődben leledző Safe Investet...:-))
Előtte:
>Hans Lopkowitz 2009.02.19. 15:45:40
@pokesz70:
Szlovákiában fizetek adót. Ha bárhol az EU-ban megyek orvoshoz, akkor ennek költségeit a szlovák biztosító fizeti. Gyerekem nincs, az utakat a benzinben lévő jövedéki adóval, továbbá az autópályadíjjal támogatom. (Érdekes, egyik országban sem mondták, hogy ha nem ott adózok, akkor ne is menjek az ő útjukra, csak itt...) Szociális segélyt nem kapok és nyugdíjat is kintről fogok kapni, mert egy kinti biztosítónak fizetek már 14. éve díjat. Magyar nyugdíjra nem leszek jogosult, de nem is lesz rá szükségem.

Tájékozódj egy kicsit, mielőtt ugatsz.

Barna László · http://www.creacommedia.hu 2009.02.22. 17:24:01

Minden évben kiszemelnek egy kategóriát. A leszebb, hogy pár évre visszamenőleg önrevíziót csinálnak, és pár tízezernyi kis pótlékot még rádvernek

Hans Lopkowitz 2009.02.23. 11:41:24

@forró: Ha valaki egy vállalkozás ügyvezetője – pl. feleségeddel csinálsz egy kétszemélyes kft-t – akkor ők kedvezményes besorolásban vannak. Emellett nincs iparűzési adó és nincs osztalékadó sem – a 19%-os társasági adó befizetése után a vállalkozás tulajdonosa zsebreteheti a megkeresett pénzt, nincs egyéb sarc. Van még egy csomó elszámolási könnyebség és emiatt a könyvelési díjak is jóval olcsóbbak, mint Magyarországon.

Konkrétabbakat nem írok, legalábbis ingyen nem: épp egy vállalkozást most indítottunk be és szeretnénk egy csomó cég kinti adózását megoldani. Ebből pedig nekem is esik le valami... ideje, hogy bedőljön a magyar gazdaság, mert amíg nem dől be, addig nem is lesz semmi itt.

Még egy gondoloat a nyugdíjasok felé. Soakn mondják, hogy Kádár idején jobb volt... fenntartottak egy életképtelen rendszert, ennek megfelelően felélték a nyugdíjra félretett pénzt. Sajnos ez sem volt elég, mert emellett még felhalmoztak egy csomó adósságot a következő generációnak, egy szétcseszett országot hagytak maguk után. Most pedig – visszasírva Kádárt, támogatva az életképtelen szoci gazdaságpolitikát – követelik a rég eltapsolt nyugdíjukat. Erre mondom: mindenki gondoskodjon a saját jövőbeni nyugdíjáról, a mostaniak pedig kommunikálják le Gyurcsánnyal vagy akárkivel, de a következő generációról szálljanak le.

darkpink 2009.02.23. 15:49:23

huuuu, de sok tudomany. apeh azert van, hogy vki, vmi kezelje felügyelje a sok adóforintot, ami begurult. nem kellene haragudni rajuk. sokkal roszabb lenne, ha nem lenne, ha csak ugy számolatlanul gurulna tovabb a költsegvetesbe. igy legalább némi rálátásunk van a befolyt összegrôl, és könnyen ki tudjuk számolni, h "neeeee! miert csak ennyien fizetjük?" vagy azt, h "jézusom két 6 gyermekes család össz segélyét fizetem be?" havonta. ettôl beszaras jo lesz a karmánk.

forró 2009.02.23. 19:57:40

Szia Hans Lopkowitz!
Azért (ha magyar állampolgár vagy) magyar SZJA-t és osztalékadót mégis csak fizetned kell, gondolom, akármennyire szlovákiai a cég... hacsak teljesen ki nem települsz; ha jól emlékszem, éppen arról írtál korábban, hogy már nem élsz "életvitelszerűen" Magyarországon - ez persze mindent megváltoztat, például azt is, hogy akkor már ez az "itt vagy ott" nem kérdés...
A nyugdíjjal kapcsolatos véleményed egyébként osztom, bár érdekesnek tartom, hogy ennyire nem érdekelnek az itteniek: "se rokona, se ismerőse..?"

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása