Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dombóvár hadat üzent az óriásplakátoknak

Dombóvár önkormányzata március 1-jei hatállyal betiltotta a 4 négyzetméternél nagyobb területű óriásplakátok elhelyezését. Drasztikus lépés, amire mindezidáig kevés példa volt, de ezúttal a tolnaiak bekeményítettek, és kiebrudalták a városból a médiásokat. Ennyire szélsőséges megoldással nem feltétlenül értek egyet, de ha az ember körülnéz a városokat ellepő óriásplakát-tengerben, nem csodálkozhat azon, ha valakinél betelik a pohár.

Nem kell ahhoz Ráday Mihálynak lenni, hogy észrevegyük, mostanra olyan mennyiségű reklámanyag lepte el a városokat, amely sok száz graffitis hatékonyságával rombolja a városképet. Lépten-nyomon óriásposzterekbe, az építkezések előtt és után hónapokig kint lógó, gigantikus építkezési hálókba, hatalmas, világító reklámeszközökbe, mozgó-forgó-pörgő city light plakátokba, hirdetőoszlopokba, "véletlenül" a város forgalmas pontjain felejtett ponyvás utánfutókba botlunk, amelyek mögött néha elveszik a város.

Az embernek az az érzése, hogy a szabályozás teljesen kicsúszott az illetékesek kezei közül, és mindenki azt csinál, és oda telepít óriásplakátot és építkezési hálót, ahová csak szeretne. Inkább az a csoda, hogy épp ez a tolnai kisváros elégelte meg az áldatlan állapotokat, és az, hogy nem előbb. Nem lennék meglepve, ha hamarosan újabb önkormányzatok csatlakoznának hozzájuk, és nagyobbra duzzadna az utcákat elöntő reklámmal szembeni ellenállás.

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr18965422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Külföldi Viktor 2009.02.25. 17:03:24

1. a reklámzaj rontja legjobban a reklámok hatékonyságát és növeli leginkább a reklámkerülést.
2. a tájszennyezés csúnya dolog, nincs is ilyen pl izlandon és írországban.
3. a rákosan burjánzó giga-mega plakáterdő nem érdeke sem a szakmának, sem az ügyfeleknek.
4. a teljes tiltás ostoba és piacellenes lépés, a megoldás az értelmes szabályzók alkalmazása (vagy legalább a létezők betartatása)

Vetrov 2009.02.25. 17:03:32

Ezt országos szinten kellene meglépni. Akkor sok egyéb probléma mellett megszabadulnánk a választások környékén felbukkanó 30 méteres Gyurcsány-Orbán portrék sztálinista fílingjétől is. Persze elég lenne valami brutál adót kivetni rájuk vizuális környezetszennyezés címén, az is sokat segítene.

Charlie Brown 2009.02.25. 17:11:09

Végre. Mondjuk a 4 m2 is sok. Az óriásplakátot, mint olyat kellene betiltani, és általában minden olyan létesítményt és szerkezetet, aminek a célja kizárólag a plakáthordozás. Ide értve a zebrán ácsorgó táblás hülyéket, és a forgalmat direkt lassító plakátos autókat-tricikliket. Atomot mindnek. Párszáz méterenként egy-egy hagyományos hirdetőoszlop több mint elegendő. (persze nem a médiásoknak, naná hogy nem)

Mária 2009.02.25. 17:18:32

A 4 nm még messze nem óriásplakát.

Egyébként észrevette valaki, milyen sok óriásplakát helye maradt üresen mostanában? Sima kék papírral van letapétázva az összes.

Shadwell 2009.02.25. 17:43:59

Dombóváron tilos közterületen dohányozni. Aki eldob egy csikket, vagy szemetel az 30e Ft! Jól működik a közmunka stb.

Nem rég voltam D.váron és valóban tip-top, pedig úgy tudom nem sok anyagi lehetőségük van. Rengeteget pályáznak stb. Jók a testvérvárosi kapcsolatok.

Ja és töj jó fürdőjük van.. :) Gunaras fürdő... www.gunaras

Iovianus 2009.02.25. 17:46:22

Nagyon jó lépés, büszke vagyok megint a kis városomra!;)
Először a cigisek, most meg ez. Végre történik valami, és valaki -nevezetesen a pm- figyelembe veszi az emberek normális igényeit, meghallják a kisember szavát. És ezt értékelem ebben az egészben, mert a város népének nem tetszik az a sok szutyok ami eltakarja a fél várost...

Iovianus 2009.02.25. 17:47:39

@Shadwell: Pontosan! Kevés pénzből elég jól gazdálkodnak, sok a közmunkás, tiszta a város! És a fürdő is nagyon szépen felújult, csak ajánlani tudom!:)

Ginger 2009.02.25. 17:48:52

Ez már a harmadik dobása szülővárosomnak. Melegség tölti el a szívem. :-) Tilos guberálni is, ki van rakva a kukákra. A guberálókat ingyenkonyhára küldik, plusz nem szabad csikket eldobni. Öröm hazamenni, nagyon szép kis városka lesz, ha így folytatja.

Kopiás Attila Steve 2009.02.25. 17:49:56

@Külföldi Viktor: 1,2,3-al egyetértek. 4-gyel részben, lehet jó ötlet vagy rossz is az adott környezettől függően, de alapvetően inkább ne legyen mint igen, ha már választani lehet. :+)

lotte_w 2009.02.25. 18:42:26

na de hát nem a médiásokat tiltotta ki, csak az óriásplakátokat :) szerintem ez nem piacellenes, főleg akkor, ha még az óriásméretű alternatívák is megmaradtak (nagyméretű táblák, plasztikus izék és más hogyishívjákok), de ha nincs is így, nyilván feltalálják magukat. sőt, tiszta jó, várom az innovatív megoldásokat :)
egyébk az is érdekes, amikor nem szabad választási plakátot kirakni. hollandiában pl valami ilyesmi lehet a helyzet, mert nem nagyon láttam, pedig valami választások voltak...

nikon 2009.02.25. 19:49:33

Részben egyetértek, főleg a lokálpatrióták érzéseire rezonálva, részben elhibázottnak tartom a döntést, főleg az időzítés miatt. Nem kis érzéktelenségre vall, hogy amikor - bármelyik város vezetőihez hasonló - vezetőinknek köszönhetően épp bukóban van a gazdaság, meg úgy en block az egész ország, akkor ezek valami ilyesmivel szöszölnek. Milyen szép lesz, amikor a lakosság nagyobbik része - kivéve a közalkalmazottakat - csupasz seggel jön majd vissza az ingyenkonyháról, és leülhet majd kicsinység a főtéren gyönyörködni a panorámában.
Másrészről meg méltányolom a döntéshozók toleranciáját, mert pl. Szegeden február elsejétől tilos mindennemű új, 1 nm-nél nagyobb reklámtábla, cégnév, portáldekor, stb. A döntés 1.) a már meglévőket nem érinti, 2.) az 1000 nm-nél nagyobb üzletekre nem vonatkozik. Na, ez azt hiszem nem csak a gazdaságot lendíti így időszerűen, hanem a versenysemlegesség iránti európai értelemben vett elkötelezettséget is méltón kifejezi.
Fogadjunk, hogy a rendelkezés nem fogja érinteni a politikai hirdetéseket, amikor eljön az ideje?

Rav Antal 2009.02.25. 20:15:41

Őszintén, ki melyik óriásplakátra emlékszik? Nekem speciel az Orbán-Gyurcsány egymás mellet ugrik be, de az is csak azért, mert most láttam a realdeal.hu-n.

resztli 2009.02.26. 11:08:14

megcsinálták ezt már sokkal nagyobb léptékben/mértékben is, és mennyire zsír eredménnyel:
www.businessweek.com/innovate/content/jun2007/id20070618_505580.htm?chan=top+news_top+news+index_innovation+%2Bamp%3B+design

Sao Paulo: The city that said no to advertising

Mr_Wolf 2009.02.26. 14:58:29

Tipikus kettes-számrendszer megoldás: lehet-tilos.
Miért nem hasznosítják a hirdetési felületeket szolgáltató cégek, magán- és jogi személyek kapacitását? Oké, legyen óriásplakátod, ha építesz egy új fedett buszmegállót. Giga-billboardot szeretnél? Fasza - majd a zárható kerékpártároló hátoldalán. Kiraknál 100 citylight posztert? Szeretettel várjuk a parkolóházad falain. Építs játszóteret, tied a kerítés teljes felülete. ...

TH 2009.02.27. 13:41:00

@Shadwell: A csikk eldobás tiltásával egyetértek, de a dohányzás tiltása egyenesen abszurd.

TH 2009.02.27. 13:41:44

@Mr_Wolf: jó ötletek.

miles · http://miles.hu 2009.02.27. 17:38:46

Hány éve várjuk, hogy az óriásplakát mizéria megszűnjön? Minden éveben kijelentik a piaci szereplők - táblatulajdonosok, optimalizáló cégek - és az ügynökségek is, hogy túl sok a tábla, egyetértenek a leendő korlátozásokkal, ami meghatározza a maximális számot. Ezek után minden megy a régiben, esetleg leközlik, hogy eltávolítottak 20 illegálisan felállított táblát Budapestről.

Dombóvár példáját követhetné sok város, település, akkor nem kell megvárni az idevonatkozó jogszabályok folyamatos halogatását.

miles · http://miles.hu 2009.02.27. 17:39:59

@Shadwell: nem dohányozni tilos közterületen, hanem csikket, szemetet eldobni. Ami teljesen jogos.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.27. 23:54:29

emlékszem, mikor először jártam ausztriában, a nyolcvanas években, hogy rácsodálkoztam a sok óriásplakátra, és mennyire teszettek akkor, hiszen én nem láttam ilyent azelőtt. akkor arra gondoltam, mikor lesz nálunk is ilyen. ebből is látszik, "vigyázz mit kívánsz, mert lehet, hogy megvalósul":))
pécsett is léphetnének valami hasonlót, főleg 2010-re, mert ami itt van az borzasztó.
de ha offolhatok egy kicsit, nem tudom ki hogy van vele, de engem a sétáló utcák üzletei elé kitett úgynevezett "megállító tábla" reklámok sokkal jobban bosszantanak. na azokat simán betiltanám. sokszor érzek ingerenciát, hogy egy kotrógéppel végigszáguldjak mondjuk a király utcán nyárom, mikor elférni sem lehet ezektől a kinyitható tábláktól. vagy legszívesebben megfognám, és bebasznám az üzlet kirakatába...

-ling 2009.02.28. 11:18:03

@Mr_Wolf:
ez a megközelítés lenne a jó, vagyis megtalálni a megfelelő megoldást, a hasznosítható helyeket és megszüntetni a szemetet... csakhogy ehhez hatékony és felelős gondolkodású, városfejlesztésben és nem megélhetésben gondolkodó szakemerekre van szükség. na ebből kifejezetten kevés van itthon.

Hivatalosan is Szpészkadett · http://bulb.blog.hu/ 2009.02.28. 13:17:01

Sziasztok,

Elég sokat autózom a fővárosban és azon kívűl is (tudom, fúj, de ez most nem ide tartozik)és egyszer megszámoltam egy kereszteződésben hány billboard van kirakva. Nem viccelek: 21 darab. A 7-es úton meg végig be a fővárosba kb 80-ig bírtam számolni vezetés közben az óriásplakátokat... de valószínűleg több van.
Mindig azon gondolkoztam, hogy az ügyfelek ezt nem veszik észre? Nem látják, hogy tök feleslegesen dobnak ki durva sok pénz, mert: 1.az ötletek nem plakátra valók, nem lehet felfogni őket, 2. annyi plakát között elveszlik bármilyen üzenet. Szóval tök felesleges. Jobban hisznek a médiaügynökségek számítógéppel kikalkulált számainak, mint a saját tapasztalataiknak/szemeiknek.
Hajrá Dombóvár! Gratula és respekt.

RustySpoon (törölt) 2009.02.28. 15:03:42

Párizsban erre 200 éve jöttek rá..

RustySpoon (törölt) 2009.02.28. 15:04:33

lemaradt: Dícséretes kezdeményezés! Remélem az én városom, Sopron is észbekap lassan..

respecta /01 2009.02.28. 17:23:55

Egyetértek.
Néhány napja kimondottan és komolyan veszélyezteti mentális egészségünket a házunk közelében terrorizáló óriásplakát, miszerint vannak-e 200001-en illetékesek, akikre szüksége van szép hazánknak - szerintük.
Egyebek mellett színviláguk is tájidegen- szerintünk.

forró 2009.03.01. 00:47:10

Mindnyótoknak igaza van.
Engem egyébként a tévéreklámok, meg az újsághirdetések is marhára zavarnak, várnám már, hogy mentális és vizuális egészségem érdekében valaki betiltsa őket.
Ja? Hogy akkor nem lesz miből megélnem? Háát...majd (hogy is mondta itten valaki) innovatív próbálok lenni. Mint eddig, csak azt nem nagyon értékelte a megrendelők többsége (mind).
De Dombóvárra nem megyek még kukázni se...:-D

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása