Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szeress bele Szlovákiába!

Éppen autóval mentem a munkahelyemre, amikor a rádióban megszólalt egy reklám. Ebben gyakorlatilag az elveszettnek hitt Kánaánként írtak le egy országot, ahol a természet romlatlan, egymást érik a meseszép kastélyok, barátságosak az emberek és galambok ülnek a verebekhez. Egyre feszültebb kíváncsisággal hallgattam a szpotot, alig bírtam kivárni, hogy megtudjam, hová kell utaznom ahhoz, hogy ezt a földi mennyországot megismerhessem. Ehhez képest meglepetésként hatott, amikor megtudtam, hogy a meseországként megénekelt terület nem más, mint a szomszédos Szlovákia.

Legutóbb akkor csalódtam ekkorát, amikor a fülig szerelmes barátom bemutatta az addig egekig magasztalt és Cindy Crawfordba oltott Pamela Andersonként lefestett barátnőjét, akit -ha már a celebeknél tartunk - legfeljebb Béjá asszonyhoz lehetne hasonlítani. Persze tudom, a reklámnak nem feltétlenül a rideg valóságot kell lefesteni, túlozhat, szépíthet egy kicsit a hatás kedvéért, de hogy az "Európa szívében" fekvő Szlovákia lenne az ígéret földje, az még az én túlzásokhoz szokott agyamnak is sok volt. Nincs nekem északi szomszédunkkal semmi gondom, de ezt a tálalást eléggé szerencsétlennek érzem. Halgassátok meg a rádióreklámot itt, kíváncsi vagyok rá, hogy én tévedtem, vagy az egész szerintetek is csupán mese habbal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr181046362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.04.06. 14:04:44

Nekem spec szlovákiáról a lepusztultség, szürkeség, és bunkóság jutnak eszembe.
Nekem ez maradt meg az országból, amikor ott jártam. (igaz csak átutazóban)

4tissimo · http://4tissimo.wordpress.com/ 2009.04.06. 14:22:12

@maxt: Az átutazóban ért élményeket megértem, de egyszer menj el túrázni pl. a Szlovák Paradicsomba (tényeg ez a földrajzi neve). Na arról én is ilyeneket tudnék mesélni, mint a rádióreklám.

Szerintem egyszerűen csak rossz a médiumválasztás, ha egy videofelvétel mellett menne ugyanez a hang, és látnád is azt a gyönyörű tájat, amiről beszél a narrátor, már nem hangzana ennyire sziruposnak.

borzalmacska 2009.04.06. 15:35:48

Minden, ami abban az országban szép, az vagy ott volt a teremtéstől kezdve, vagy a magyarok építették sok száz évvel ezelőtt. A derék tótoknak nem nagyon van mire döngetni a mellüket.

Pont a hétvégén jártam Selmecbányán, na az valami gyönyörű. Abszint színű tó, hegyek, hangulatos óváros a hegyoldalban, a régi selmeci bányászakadémia... szerintem nem hazudik a rádió, bár ez a pátoszos hangvétel meg a meseország kifejezés erős túlzás.

cyber panka 2009.04.06. 15:58:02

igaz is meg nem is.
szerintem mindehogyan sziruposan hangzik ez, de nincs vele semmi baj. pontosan ugyanolyan mint az összes ilyen országimázs kamu. nekem pl feláll a szőr a karomon amikor levegősen eláriázza a női hang hogy "incredible india". mindenki tudja hogy az éremnek 2 oldala van de nyilván nem azzal fogják hirdetni magukat szomszédaink egy sosem volt nemzet szerződéssel, papíron, egy másik ország kárára létrehozott országa ez ahol minden ami gyönyörű az már készen kapott volt...
ja a "kisNagy" használatáérrt nálam minusz 10 pont

2009.04.06. 17:50:25

én azt hittem, hogy ez az "itthon láss csodát" rémes magyarország-népszerűsítő kampány rádió szpotja
meg is lepődtem

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.04.06. 18:01:04

herbivor
Hát, ha úgy vesszük, van némi átfedés:))

Bernard Black 2009.04.06. 22:22:47

lehet, h magyarországi szemmel nézve Szlovákia nem annyira romantikus mint mondjuk Erdély, de higgyétek el, hogy azért itt is akad némi nézni/látnivaló ;) hogy például csak a már felljebb említett Szlovák Paradicsomot említsem.
abba meg, h a kastélyokat/várakat ki építe(tte)tte, inkább ne menjünk bele, mert azt nagyrészt együtt építette szlovák, magyar, lengyel, osztrák, német és cseh...
ebben a hirdetésben csak éppen annyi pátosz van, mint amennyi egy afféle országimázs hirdetésbe szükséges (szükséges?)... csak kissé szokatlan ilyet a közvetlen szomszédokról hallani...
Üdvözlet Pozsonyból ;)

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.04.06. 23:20:34

beelabaa
Nem kétlem, hogy Szlovákia szép ország, sőt, magam is megtapasztaltam már néhányszor. De azért Tündérországként kicsit mást képzelek el, különösen, ha erre a reklám még rátesz egy lapáttal.

egygrafikus 2009.04.07. 10:16:28

Aki csak a borzalmas pozsonyi lakótelepeket ismeri, valóban túlzónak gondolhatja a reklámot, de az a nagy helyzet, hogy Szlovákiában valóban csodálatos tájak és városkák - is - vannak (tök mindegy most, hogy kik építették és hogy kerültek szlovákiába), mitöbb igen kedves szlovák emberekkel lehet temérdek pálinkát meginni kisebb hegyi falvakban, ha az ember itthon hagyja az elôitéleteit...

Mediadroid 2009.04.07. 10:24:56

De ők legalább abból főznek, ami van. egyszerű, szerethető, a célcsoport (gondolom főleg osztrák/német/magyar/cseh családok és osztrák/német nyugdíjasok) számára fontos és vonzó dolgokkal operálnak. Nem mint a mi MT-nk szánalmas pénzpazarló kampányai (mi lányaink a legszebbek (gyertek Bp-re k#@ni, olcsó) meg a (még számunkra is ismeretlen) tehetségek... ki jön be erre?
Nemzetközi csatornákon fut sok szinte tök egyform országimázs film, mindig próbálom kitalálni, melyik ország az éppen, ahol vannak zöld hegyek a montisoknak, kék tenger a bombanőknek, sípálya, római/görög romok, öreg templomok, vidám fiatalok, meg kedves kis fogadók időske házigazdával és hatalmas svédasztalokkal... vagy ezek kombinációi...

Szóval szerintem mosópor-reklám jelenség van országimázs tájon is, de ez működik, ezt kell csinálni.

nikk rivers 2009.04.07. 19:34:05

Még mindíg jobb, mint a görögöké (fedezd fel érzékeided)

Vyca 2009.04.07. 21:25:15

Mesevilág.. Pff...

gojszi 2009.04.08. 23:26:56

Hát mégsem a sárga villamos, meg a karikás ostor van "Európa szívében"? Ez olyan reklám, amit nagyon faszán ki tudok kerülni a fülemmel. A kommentjeitek valahogy sokkal meggyőzőbbek számomra. ^^

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.04.09. 09:34:26

@4tissimo: Mini közvéleménykuttást végeztem, és a vélemény az, hogy Szlovákiának vannak ténylegesen gyönyörű természeti helyei, de tündérországban, a százméteres sziklafal oldalában a lépcső valószínűleg nem hűtőrácsból van, a természetvédelmi terület közepén. Egyébként a kampányt inkább tudnám elképzelni a Cseheknek, mert ott tényleg olyan helyeket láttam, amit inkább neveznék varázslatosnak.

A szirup egyébként nagyon vastag minden országimázs kampányon.
Görögországban például Athént leszámítva semmi sem hasonlít a reklámokra, arról nem is beszélve, hogy egész úton (márpedig sokat mászkáltunk) összesen 2 olyan házat láttunk, aminek fehér a fala és kék a teteje. Ez számomra azért volt csalódás, mert 1000 görög képeslapból 2 van amin nem ez van.

Mediadroid 2009.04.14. 09:17:25

@maxt: mert a görög képeslapokon Athgén mellett Santorini a másik fő téma... na az olyan...mint egy görög képeslap :-) . Tényleg.

Marco Aurelio 2011.08.15. 23:58:01

a "meseország" kitétel abszolút stimmel, lásd pl. a történelemkönyveiket

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása