Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Reklámos filmélmények az elmúlt két évtizedből

A Konkrét Könyvek kiadó posztjának írása közben gondolkoztam el azon, mennyire nem foglalkoznak sem az irodalmi művekben, sem a filmekben a reklámosokkal. Na nem mintha olyan megkerülhetetlenül izgalmas világ lenne ez, de a nagy számok törvénye alapján azért ennél sokkal több példának kellene lennie. Már akkor is rosszul állunk, ha csak a fodrászokkal hasonlítom össze a reklámosok filmbeli felbukkanásait, a szakácsokról vagy szerelőkről már nem is beszélve. A könyvek közül pédául én csak az 1999 Ft-ot tudtam felidézni, a most reklámozott Aztán eljött a vég című regény nekem bizony kimaradt. Ezeken kívül más olyan regény nem is jutott az eszembe, amely valahogy egy reklámügynökség körül játszódna. 

Ennek kapcsán kezdetem el felidézni azokat a filmeket, amelyekben a reklámvilág valamilyen szerepet kap, hátha ott nagyobb szerencsével járok. Csakhogy a filmekben sem hemzsegnek a reklámos karakterek vagy alapsztorik, bár itt egy hajszálnyival jobban állunk. Az első példa, ami egyben talán az első ezzel a szakmával történt találkozásomat is jelentette egyben a Szomszédok volt, ahol Gábor Gábor megunva a Gábor-Juli stúdiót egy kis reklámcéget is alapított, amit egy VHS kamerára és egy fényképezőgépre alapozott. Először csak esküvői (!) videókat készítettek, de később jött néhány reklámos megrendelés egy kozmetikai cégnek, ami nekem akkor legalább olyan titokzatosan hangzott, mintha Gábor Gábor a holdraszállást tervezte volna szájában a szivarral.

Nemzetközi szinten a Filofax volt az első filmem, amiben a reklám felbukkant témaként. Itt a főhős egy jól menő reklámügynökségen dolgozott, és abból adódott a kalamajka, hogy elvesztette a filofaxát, amibe minden programja fel volt jegyezve. Ez a James Belushi alakította elítélthez került, aki a helyébe lépett, és a jegyzeteknek köszönhetően helyette élvezte az édes életet, nem kissé erősítve rá arra a sztereotípiára, hogy a reklámosok jacizziban ülve szivaroznak egész nap, ahonnan csak akkor szállnak ki, ha elfogyott a Martini vagy a jég. Még arra is emlékszem, hogy a végén közös reklámügynökséget alapítottak nagy barátságban, és első ügyfelüket (valami japán fickó vezette pékséget) azzal a reklámmal nyerték meg, amin egy csaj mosolygott kezében néhány zsemlével, mellette edig az "Ide süssenek a cipóimra!" sor volt olvasható.

A következő film a Mi kell a nőnek? című Mel Gibson vígjáték volt, ami egy reklámügynökségen játszódott. Valószínűleg a Wieden akart lenni, mivel a Nike volt az egyik fő ügyfél. Hol megmosolyogtató volt, ahogy bemutatták a kreatívok munkamódszereit, hol meg irtózatosan kínos. Az egyik jelenetben a kreatívigazgató nő a szemét becsukva, hátraszegett fejjel, az arcán széles mosollyal, az iroda közepén állva képzelte el, hogy a léptei visszhangzanak az aszfalton futás közben, egy másikban Mel vitte haza a reklámozandó harisnyát, és amolyan ogilvys módon felpróbálta azt, sőt ki is rúzsozta hozzá magát, hátha attól majd jönnek a jó insightok és ötletek.

Aztán két évvel ezelőtt jött a nagy fordulat, és az eddig csak epizódszerephez jutó reklámosok főszerepet kaptak egy sorozatban. A Madmen az 50-es 60-as évek reklámos hőskorszakába kalauzol el bennünket, amikor a Madison Avenue lakói diktáltak a világnak. Don Draper alakja zseniális, az ügynökségi munka bemutatása is többé-kevésbé helytálló már ami a korszakot illeti, hiszen a Jockey Ewingot megszégynítő alkoholmennyiséget fogyasztó alkalmazottak mára már nem mondhatók tipikusnak. Aki követi a sorozatot, az készüljön, mert nyakunkon az új évad, aki pedig még nem ismeri, az gyorsan pótolja be a nem csak reklámosok számára élvezetes és fordulatos részeket. Ennyit rólam, most ti következtek. Nektek milyen reklámos filmélményeitek vannak még? Gyűjtsük össze mindet!

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr21300152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korn · http://www.facebook.com/pages/Reklamvers-mindenkinek/135522226476780 2009.08.12. 10:16:02

pl. Született feleségek - a Scavo szülők (reklámügynökségen és családon belüli pozícióharc)

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.08.12. 10:16:45

A Született feleségek nekem tokkal-vonóval kimaradt.

eszespeter · http://petereszes.com 2009.08.12. 10:25:03

A trust me c., elvileg csak amerikában futó sorozat. Igazság szerint nem más, mint modern Madmen, persze a közelébe sem ér...

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.08.12. 10:29:59

eszespeter
Igaz, a trailerét már láttam, le kell szippantani minél előbb!

thing 2009.08.12. 11:03:41

A Jóbarátokban (Friends) Chandler egy reklámügynökséghez jelentkezik gyakornoki állásra. Kb. kétszer annyi idős, mint a többiek... Végül felveszik junior copywriter-nek. A magyar fordításban itt jött létre a legendás félrefordítás, hiszen a "fénymásolósegéd" szó szerepelt.

Lady L 2009.08.12. 11:09:26

egész pontosan: "helyettes fénymásolósegéd" ;)

Film: A reklám helye c. német vígjáték (sajátos darab, de mégiscsak reklámkészítésről szól)

Könyv: továbbra is Matt Beaumont e-sztorija, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki röhögni akar egy jót a karikírozott sztorin (webshop.animare.hu/e_sztori+125090.html)

hirtelen ennyi jutott még eszembe

Lady L 2009.08.12. 11:19:38

meg eszembe jutott még egy film, bár érintőleges: Az Erosban az egyik rész (a pszichiáteres) egy reklámszakemberről szól

és még egy könyv (bár sci-fi, de nagyon jó) - Frederik Pohl-CM Kornbluth: Reklámhadjárat - valamint az első része is egy ici-picit, a Vénusz-üzlet

MdCecile 2009.08.12. 11:32:22

A Kate és Leopold című film. Ebben Meg Ryan piackutató volt, de furcsa mód igazából kreatív területen is nyomultak, mert Hugh Jackmant vették be egy reklámba, hogy valami margarinról ájuldozzon. Aztán Hugh elkezdett morogni és karmai nőttek, ja, ez már egy másik film ;)

A múltkor is láttam valami filmet, amiben a csaj szövegíró volt, mintha Drew Barrymore lett volna, vagy nem is tudom. Hiába a memóriám...

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2009.08.12. 11:33:58

Látom már úgy lett megírva a post, hogy a hülyék se értsék félre, mint a könyves posztot valaki :)

Ha jól rémlik, akkor a Melrose Place-ben is volt. a D&D Reklámügynökség.

ad-renalin · http://adrenalin.blog.hu 2009.08.12. 11:34:31

Édes November, amiben Keanu Reeves egy munkamániás San Francisco-i reklámszakembert alakít, aki egyik nap találkozik egy elbűvölő lánnyal, Charlize Theron-nal.
www.imdb.com/title/tt0230838/

Egyébként most jelent, vagy fog megjelenni egy dokumentumfilm, amiben nagy öregek mesélnek erről a szakmáról. Art&Copy a címe.www.imdb.com/title/tt1333631/

Amúgy vicces Reklámbuzi, én is pont a hétvégén gondolkoztam el ezen a témán. :)

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2009.08.12. 11:38:37

@thing: Ja igen. Az zseniális félrefordítás :)

Valami Amerikában is megjelenik a reklám világa.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.08.12. 11:53:41

adrenalin
Ez az! Ezen gondolkodtam még reggel, de nem ugrott be a címe. Nem láttam, de tudtam, hogy Neo játszott valami ilyesmiben.

ad-renalin · http://adrenalin.blog.hu 2009.08.12. 12:10:20

@reklámbuzi: Egyike azon filmeknek, amin megkönnyeztem... :) Nehéz elfelejteni.

Pályagondnok · http://palyagondnok.blog.hu/ 2009.08.12. 12:32:29

ha nem is reklámos, de nekem eszembe jutatta a saját területemet, bár az inkább a klasszikus játékosügynök.

jerry maguire. abból is a kedvenc részem, mikor felszabadultan énekli a free fallin-t.:)))
www.youtube.com/watch?v=7pvnyjpfsAc

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.08.12. 12:36:30

MdCecile
A Drew Barrymore-os film az a Zene és szöveg, amiben dalszövegrót alakít a kis ET.

Bajnok
Valami Amerika! Tényleg! Hiszen ott a fél film "reklámforgatás". Ez kár lett volna kihagyni a felsorolásból.

MdCecile 2009.08.12. 15:50:11

@reklámbuzi: nem a Zene és szövegre gondoltam. Láttam múltkor félig egy másik filmet, valami nagy, romantikus, ömlengős dolog volt. A csaj éppen valami nagy tender közepén volt, a pasija meg elhagyta, de aztán bement hozzá az irodába és nagy éljen, és húha, és láv. Lehet, hogy nem a Drew Barrymore volt, de valami szőke, ismert :D Sajnálom, a memóriámból most ennyire futja.

Noda10 2009.08.12. 16:51:42

az gáz, ha én kritizálnám a madment dramaturgiája és szinte nem létező történetvezetése miatt? jó volt meg midnen, de kábé félúton volt egy sitcomos felépítés és egy folytatásos sorozat között...

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.08.12. 17:08:51

Noda10
Igen gáz, és azonnali kitiltást von maga után!:)

dnd 2009.08.12. 17:21:58

Boomerang - Eddie Murphy kreatívigazgató(?), aki szabad kezet ad a rendezőnek a sokmilliós film leforgatására: www.youtube.com/watch?v=jBK1o3YkhJs

Néha eszembe jut, amikor ügyfélnek prezentáljuk a végterméket...

Nerio 2009.08.12. 19:42:33

Harcosok klubja
-A fogyasztói társadalom-és reklámkritikák miatt.

Dike 2009.08.12. 21:04:49

Nem reklámügynökségrő, de márka/marketing témáról szól William Gibson Trendvadásza. Zseniális, imádom.

O.Hintz 2009.08.13. 09:40:01

@reklámbuzi:
Bocs, de a Filofaxos sztorit egy kissé összezagyváltad. Pl. a japán fickónak az égvilágon semmi köze a pékes hirdetéshez.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.08.13. 09:43:39

O. Hintz
Vétkem megbocsáthatatlan, klasszikusokat csak pontosan lenne szabad idézni. Nézd el nekem, mert régen láttam, és javítsd ki légy szíves!

dandelion 2009.08.13. 12:07:01

Érdekes, nekem meg pont az az érzésem néha, hogy minden második fôszereplô, akivel azt akarják bemutatni, hogy gazdag és látszólag megvan mindene, az vagy reklámos vagy PR-os. Aztán persze általában kiderül, hogy a munkája az élete és egyáltalában nem boldog. Vagy szerintetek mi a tipikus sztereotíp ábrázolás?

Melrose Place - talán az elso Magyarországon, ahol feltunt
Jack és Jill a világ ellen
Született feleségek
Édes November
Áldott gyermek
Életem
Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt
A törtető
Reneszánsz ember
Filofax
A Boldogság szomorú dal
Nyers világ
Észak-Északnyugat
Kisiklottak

MdCecile 2009.08.13. 14:33:36

@dnd: tényleg a Boomerang :) A Páncél Vagina nevű parfüm. Az mekkora volt, az a reklámfilm hozzá :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.18. 11:23:36

Emlékszem, amikor leessett, hogy az Addict logóban is a Madmen elején háztetőről potyogó öltönyös alak látható, előtte simán pacának néztem.

Volt egy olyan film is, amiben félkegyelműek közé szabadul be valaki, és velük íratja a szövegeket: "Porsche. Ahhoz kicsi, hogy megdugjanak benne, viszont ha meglátnak vele, egyből meg akarnak dugni." meg ilyenek. MEGVAN: Lököttek, és ha jól látom, ezt linkelte JillandJack.

antiAnti 2009.08.19. 10:44:10

Sofia Coppola - Elveszett Jelentés. Bill Muray japán whiskey reklámja. A film is és benne a reklám forgatás is elképesztően cinikus, szomorú, vidám, megfáradt, sokrétegű... le merem írni: zseniális!

peteraxx · http://www.revu.hu 2009.08.19. 17:29:17

@nosferato: ennek a végén van az a sony reklám, hogy a japán elektronikai termékek azért jobbak, mert a japánok alacsonyabbak, így a szemük közelebb van a ketyerékhez?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.19. 18:36:12

@peteraxx: igen az! :))) Illetve gyógyszerhirdetés: "Metamucil - We help you go to the toilet so you won't get cancer and die." e?!

Még vmi, ez mondjuk könyv, és én nem olvastam, de közeli ismerősöm ágya mellett pillantottam meg: Az E-story. Egy ügynökségről szól, miközben megpróbál megszerezni magának egy nagy ügyfelet. Orrba-szájba dugnak, fúrnak, és tudatmódosítanak, közben dolgoznak is. Evvvvileg jó. _Úgy_ a könyv, _mint_ a munkahely jellege :)

StopSzmog 2009.08.21. 10:45:45

A fiúk a klubból - Queer as folk egyik főhőse is reklámos: Brian Kinney.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.08. 15:09:56

Vááááá eszembe jutott még egy, a Guldenburgok öröksége című klassziker sorozatban Achim Lauritzennek (a kopasz "szemét" karakter) tutkó kis reklámügynöksége volt! :)))

Tehát ez az úr:
sanmiguel103.sa.funpic.de/Baasner_Wilfried.jpg

hb 2009.09.09. 11:20:04

Victor Pelevin - Generation P

Hara Mati 2009.09.09. 18:04:35

Ha jól emlékszem a Kramer kontra Kramerben Dustin Hoffman reklámügynökségen dolgozik.
A másik, kevésbbé ismert a One Night Stand, amit elég hülyén Egyéjszakás kalandnak fordítottak és abban Wesley Snipes reklámfilm rendező.

Hara Mati 2009.09.09. 18:18:23

Bocs, a K vs.K pont 3 évtizedes. De nyert 5 Oscart.

Hara Mati 2009.09.09. 18:24:40

Ja, és majd elfelejtettem Mel Gibsont, mint kreatív igazgatót a Mi kell a nőnek című szörnyűségből.

Hara Mati 2009.09.09. 18:35:12

Azért felejtettem el, mert már beírta RB a posztba. Szétestem.
Off.

sanya64 2009.09.11. 02:21:58

A 30 Rock sorozatban is rengeteget szenvednek reklámokkal, a legédibb, mikor egy ultramini hordozható )) mikrohullámú sütőt akarnak piacra bevezetni... )

zerge gorilla 2011.03.24. 10:11:52

@eszespeter: A Trust me ment nálunk is, Reklámbarátok címmel.

A Kramer kontra Kramerben Dustin Hoffman egy art directort alakít, akit azért hagy el a felesége, mert apaként a családot igencsak elhanyagolja munkája miatt. A film anno 5 Oscart és egy Golden Globe-ot kapott.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása