Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megrázó balesetmegelőzési kampány

A balesetmegelőzési kampányok esetében nem szokatlan a különösen nyres és durva demó, amikor azzal próbálják sokkolni, és ezáltal felelősebb vezetésre sarkallni az autósokat, hogy a maguk kegyetlenségében mutatják meg a balesetet. Én is láttam már nem egy ehhez hasonló reklámot (itt egy példa), de a Tredgar Comprehensive School és az angol rendőrség közös kisfilmje, illetve kisfilmjei, hiszen két egymással összefüggő, de külön filmecskéről van szó a szokásosnál is brutálisabbra sikeredtek. Nem csak azért, mert  bántó aprólékossággal ábrázolják a balesetet, hanem azért is, mert sztoriba ágyazva mesélik el azt, és mutatják be a vezetés közben esemesező lány felelőtlenségét. Remélem, sok fiatalhoz eljut, akik egy kicsit elgondolkoznak majd rajta, és kevésbé veszik félvállról a volán mögötti mobilozást.

via: adrants

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr61315807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szehit 2009.08.17. 20:19:04

Durva...teljesen at lehet elni...

karas · http://www.karas.hu/ 2009.08.17. 21:04:12

szerintem sokkal jellemzőbb a dolgozó emberekre a vezetés közben telefonálás/sms-ezés mint a fiatalokra.

nem?

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.08.17. 21:16:42

Nem tudom, azért van ebben valami. A fiatalok jobban bíznak magukban, mondván gyorsan, félkézzel bepötyögöm ezt az üzit, emiatt nem állok félre. De nem vagyok a téma szakértője.

Ez az ábra viszont azt mutatja, hogy bár van némi javulás, azért nálunk is van még tennivaló:
galeria.totalcar.hu/hirek/2009/08/14/halalos_balesetek_magyarorszagon/1061449_a98c94addc8bf97486f2222a57383ca1_l.jpg

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2009.08.17. 21:53:55

a brit kozlekedesbiztonsagi reklamok nagyon talaloak, mar tobbszor tapasztaltam. volna mit tanulnia beloluk a magyar balesetmegelozesnel is

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.08.17. 22:23:58

a magyar kertévék nem adják le ezeket a reklámokat, mert "nem fér bele a műsorpolitikájukba". szó szerint.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2009.08.17. 22:25:58

@triumphator: pedig lehet kellene. biztos volna egy adag nyafi amiatt hogy veres meg jajj meg hasonlok de szerintem az ertelmesebb emberek megbaratkoznanak vele, a hulyebbeknek meg jo tema ragcsalodni valamin.

Afi 2009.08.17. 22:28:57

ezzel egy baj van a sok idióta még ebből sem tanulna vagy lenne figyelmesebb akár egy fokkal is

bvb09 2009.08.17. 22:34:24

Nagybátyám tanít. Osztályfőnök. Elmondása szerint rendszeresen lejátssza ezeket a filmeket a felsőtagozatosoknak. "Frenetikus" hatásuk van! Azt mondja, látja a gyerekeken, hogy megértik az üzenetet... Minden iskolában kötelezővé tenném!

okleveles naiv 2009.08.17. 22:45:00

Pár éve láttam először ezekhez hasonló kisfilmeket Új-Zélandon, csak ott a don't drink & drive volt a téma.
Utána csak ültem a képernyő előtt, és nem tértem magamhoz. Ezeknek tényleg van hatásuk, nem úgy, mint egy felolvasott népnevelő szövegnek...

-d(-_-)b- 2009.08.17. 22:55:49

Mint bármi sokkolónak, itt is az első 4-5 ilyen filmnek van ledöbbentő hatása, a többi már csak 12-egy tucat lesz.

Ugyanolyan, mint amikor a rákos gyerekeket rakták az adó 1%-os plakátokra tavaly, akkor nagy volt a felzúdulás, idén meg már fel sem vette senki.

Pierre Batka 2009.08.17. 23:05:24

Hülyét kapok ettől a "jaj, véres" hozzáállástól. Az simán belefér a műsorpolitikába, hogy Kovács Kettő Rambó kinyír egy fél országot, meg hogy areklámok tele vannak tamponnal, hasmenés gyógyszerrel meg WC tisztítóval, de az, hogy a való életből leadjanak egy rövidfilmet, az már durva.
Bas*ki, ez van az életben, itt nincs amcsi csodadoki, meg hirtelen előkerülő csodaszer.
A OK, hogy az emberek félnek az ilyentől, mert tényleg félelmetes. De attól, hogy nem nézünk oda, attól az ilyen szituk még megtörténnek. Ha tudatosítanák a lakosságban a fenti helyzetek valóságtartalmát sokkal nyugodtabb élete lehetne mindenkinek.
Szerintem.

Zsú - Csodanő.hu · http://csodano.hu 2009.08.17. 23:09:44

@Afi: ugyan... Azért van ezeknek hatása. én azóta kötöm be a biztonsági övet MINDIG, mióta láttam egy régebbi ilyen sorozatot. Hogyne hatnának ezek. Normális, épeszű emberre nagyon hatnak.

Főleg ha olyan helyzetben levő embereket látsz, akiben magadra, vagy a környezetedre ismersz.

Azt hiszem két hónapos volt a fiam, amikor láttam egy ilyen kisfilmet, amiben egy kocsi bezuhan egy kertbe, és átgurul egy kisfiún.

Inkább nem mesélem el, mit csináltam a következő két napban... Mint az albán szamár.

És azért kell tiniket rakni az ilyen filmekbe, mert rájuk lehet leginkább hatni, legalábbis szerintem. Nem? Apósom látta ezeket, meg se rezdült. Másnap ugyanúgy, öv nélkül ment.

lm5 2009.08.17. 23:09:54

Évekkel ezelőtt terveztünk ilyen kampányt egy tenderre, de csodák csodájára Gyárfás Tamás cége nyert (1 ponttal), majd megcsinálták a mi ötletünket gyurmafigurákkal. Hát nem sokkal píszíbb?

Egyébként az ilyen sokkoló reklámoknál arra nagyon kell vigyázni, hogy ne adagolják túl őket. Ha egyszer megnézed nagyot üt, ha sokszor, akkor csak megemeli az ingerküszöböt.

Csikasz 2009.08.17. 23:46:19

Személy szerint engem jobban megrázott az a reklám, amit a bevezetőbe linkeltek be. Szerintem nem az a durvább, ha valaki meghal egy ilyen reklámban, hanem ha életben marad, megnyomorodva, esetleg elveszítve azt, akit szeretett...

Annak a reklámfilmnek a zenéjétől a mai napig kiráz a hideg, még korábban láttam ezt az elrettentő filmet, és most, hogy rákattintottam a bevezetőben a linkre, a szám első sora után pánikolva kapcsoltam ki. "I can't take my eyes off you..." kiráz a hideg a mai napig, pedig csak egyszer néztem végig...

Ami meg a tini vezetőket illeti, szerintem 20-21 éves kor alatt nem lenne szabad vezetnie senkinek. Egyszerűen még nem elég érett az agyuk hozzá. Ez nem bántás, nehogy elkezdjetek hőbörögni, h "18 vagyok és királyul vezetek".

Ha másért nem, azért, mert több esély van addig is a tapasztalatszerzésre, több mindent látnak, hallanak. Én 23 évesen láttam először ilyen reklámokat, és ugyan még nem vezetek rendszeresen, de biztosan óvatosabb leszek, mint egyébként lettem volna.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2009.08.17. 23:54:55

@Csikasz: igen az a reklam is nagyot ut, ott jo a zene, marmint jol van igazitva a tobbihez.
Sajnos ez a vezetes dolog picit olyan mint az ivas. Mitol lesz valaki felkeszultebb egyes dolgokra 18 evesen mint egy nappal az elott? (tudom ez most bianko kerdes es nem is akarom nagyon feszegetni a temat, de ilyen esetben osszetettebben kene vizsgalni az embereket, mielott kiadnak egy jogsit...persze erre nincsenek realis keretek, ami ertheto is valahol.)

diktatorikus kleptokrácia 2009.08.18. 00:23:07

kemény. itthon is végre kezdődik a kampány. yobban oda kellene figyelnünk magunkra, ezáltal egymásra. ezeket a filmeket rendre megmutatom a gyerekeimnek, hátha tanulnak belőle.

gojszi 2009.08.18. 00:31:25

Nálam a Generali reklámja vágta ki a biztosítékot, de még a fent említett reklámok (a kerti, és ez a fiatal pár) is sokkal megrázóbbak nekem, mint ez a kisfilm. Hatásvadász mindegyik, ám EZ "csak" egy megrendezett amatőr jelenet, és az is marad. Talán mert az első pillanattól lehet sejteni, hogy miről lesz szó, talán a színészek nem elég ügyesek, nem tudom. Egy durvának szánt aprítás nem tud igazán maradandót nyújtani, mert velünk ilyen úgysem történhetik, ügye...
A kisfiú, aki mindenhol ott van :) no, az beszarás, pedig egy csepp vért, egy hangos csattanást sem lelni benne.
Azért eszembe juttatta, mennyire rossz, amikor hiányzik amit mindenkor természetesnek tartok, és mennyire jó, hogy velem nem történt még ilyen. :)

Pierre Batka 2009.08.18. 00:35:44

Csikasz: sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy a vezetnitudás nem korfüggő.
Nagyon jó kezdeményezésnek tartanám a KRESz és a gyakorlati vizsga szigorítását, illetve x évenkénti ismétlését (enyhített formában, de szigorú pontozással).
Illetve a rendőröknek is jobban be kéne tartatni a törvényeket. Mindamellett bosszantónak tartom, hogy inkább arra figyelnek aki 50 helyett 60-al megy az üres úton (vagy hasonló ütemű forgalomban), minthogy azt büntetnék aki mobilozik, nincs bekötve, nem tudja mire való az index, nincs tisztában a sávváltás szabályaival. Tudnillik az utóbbiak tényleg veszélyesek (a durva gyorshajtás más kategória, azért jár a sün).

RCH 2009.08.18. 02:05:09

Sajnos az emberek nem fogjak fel, hogy az auto kerekeken gurulo fegyver, amivel barmikor megsebesithetik, megnyomorithatjak, megolhetik a kozlekedo partnereket, utasukat, vagy akar sajat magukat is.

Mioporfeszosz (törölt) 2009.08.18. 02:32:39

Nyílegyenes úto, jó látási viszonyok közt akkor sem megyek át szembe, ha közben az ölemben olvasok, a dolgot perifériás látómezőnek hívják.
A csaj direkt felemeli a mobilt, hogy ideoda pillantással (időosztás) sávban tarthassa a kocsit.

Ilyen felelőtlenséggel tipikusan akkor lehet balesetet szenvedni ha a dolog idegenhibás, vagy nekünk kéne teljes figyelemmel ragálni (pl elsőbbség megadásakor) a baj máshonan jön, de a perifárián és a csökkent figyelmen kívül esik, tehát nem tudjuk elkerülni.

Nemtudom a filmen emnnyivel mennek, 60-70nek tűnik 90nek semmiképp sem, ehhez képest a következmények már sokkal nagyobb sebességű ütközés bemutatásával vannak felnagyítva.

Érdemes az alapvető hibát is megfigyelni, hogy a nagyobb testű, tehát mindeképp több mozgási energiájú autót visszalökik(?) és kifordulnak oldalra, miközben mindeféle plussz sérülést szenvednek.
(a másik kocsi akkor már valójában áll, az egy másik snitt, talán valami törésteszt szerű dolgoból bevágva)

Bár az elsődleges előidéző a film szerint az SMS bajnok lányka, van egy másik vétkes is, aki utánne még beléjük rohan.
Az ilyen belefutás a be nem tartott követési távolság eredménye, nomeg vak és hülye, aki rámászik arra, aki előtte kacsázik.

Ezen felül nem életszerű, hogy az sem pórbál vészfékezni, aki beléjük rohan, tehát az is az ütközés pillanatában teljes sebességgel történik, annak megfelelő következményekkel. (nyilván kötélen húzott filmes kocsi nem fogja a kerekeit állóra fékezni..)

Nomeg a szembejövő is elalszik, ha nekem igy szembekorzóznak a sávban több másodperce, nyilván nem birkaként megyek neki nyílegyenesen a szembejövőnek.

És akkor végül, le kell szögeznem, mindezt nem azért részleteztem, hogy helyeselném a menet közben mobilozást, főleg SMS írást, vagy nem tartanám büntetendőnek, az ilyen feleőtlenséget.

Ahogyan azt is fontosnak tartom, hogy a kezdő vezetőket igenis világosítsák fel, milyen helyzetbe kerülhetnek, ők maguk és az autójuk mire képesek, vagy mire nem.

Minálunk a gépjárművezető képzés során mindent tanítanak, csak pl ezt nem, naná, az oktatókocsi drága vadiuj lizingelt járgány, nem ám "állatkodni" vele..

A reklámot ugyanakkor gusztustalannak és kegyetlennek tartom, mekkora lenne a felháborodás, ha boncolásokat, gyilkosok elrettentésére (?!) villamosszékes kivégzéseket, vagy óvszer reklámban real pornót mutogatnának..
De ugytünik, bizonyos témákkal kapcsolatban valamiképpen minden megengedett, ez a tipikus átesés a ló másik oldalára, semmi más.

Lakatos Baltazár 2009.08.18. 05:05:02

@Csikasz: Hmm. :)
Ez aztán az okos meglátás! Én például 17 éves korom óta vezetek.
Most vagyok 20.
Nem hőbörgök hogy királyul vezetek, mert szerintem mindig van mit tanulni, szimplán annyi, hogy akkor mégis mikor fog normálisan megtanulni vezetni valaki?
Vannak olyan 30-40 éves emberek, akik mellé nem szívesen ülök be. Gáz, fék, gáz, fék, gáz, fék, gáz fék...
Valaki elmegy dolgozni, esetleg kap a segge alá egy céges autót, vezetni pedig annyira se tud...
Anyám is 17 évesen kezdte, most 45, és nem okozott balesetet. Remélem én is ilyen szerencsés leszek.
100ezer kilóméternél több biztosan van már bennem.
Barátnőmmel egyedül körbevezettük Lengyelországot.
Balesetet nem okoztam.
Ha a másik oldalról nézzük, lehet egy 40-50 éves embernek pedig tompábbak a reflexei a fiatalokéhoz képest.
Persze sok az idióta, de végtére nem akar meghalni senki.
Én inkább szigorúbb tesztekhez kötném a jogosítvány megszerzését... Azért vannak olyan kortársaim akik 5x (LOL) buktak meg kreszen. Na, nekik nem adnék.

A kisfilmet pedig ajánlanám annak a baromnak, aki multkor két mobiltelefont nyomkodott, és még le is tudott villogni az M3-ason.

mbaye (törölt) 2009.08.18. 05:38:22

Ezeknél sokkal durvább filmeket kell leadni, boncolásokról, valós balesetek felvételeit. Esetleg akkor 2 napig óvatosabban vezetnének, akik látták. Persze technikailag jobban nem tudna vezetni akkor sem, de legalább ilyen hülyeséget, mint mobilozás, nem csinálna.
Ja és brutális pénzbüntetések és ugrik a jogsi fél évre, ami alól nincs kibúvó, csak ilyen szabályokkal lehetne a magyarokat rászoktatni a szabálykövetésre. A magyart ütni kell, abból tanul, másból nem.

Mécsvilág 2009.08.18. 07:11:12

Valóban sokkoló a spot. És manapság valóban minden idegbajos az úton van :-(( 23 éve vezetek, nem ritkán évente 20-30 ezer km-t Magyaországon és elsősorban azon kívül Romániában, Erdélyben. Hihetetlen, hogy csak egy nyári napon mennyi égbekiáltó szabálytalanságot tapaszatalok akár csak a Balaton partján (itt élek). Múlt vasárnap Alsóörsön a strandi gyalogátkelőhelyen egy 5 tagú család kelt volna át a falu felől. Én Balatonalmádi felől érkeztem, már láttam az átkelni igyekvő családot, amikor a mögöttem kb 80-90 km/h van érkező EVL-590 frsz-ú régebbi kiadású Mitsubishi Galant a gyalogátkelőhelyen, és az azt megelőző forgalomtól elzárt területen kívánt megelőzni... És folytathaznám a sort bizonytalankodó hölgyekkel, állatkodó fiatal srácokkal, idegbajos családapákkal, a szabályokat semmibe vevő furgonos futárokkal.

CernaGeza 2009.08.18. 07:27:16

a bevezetőben linkelt film csak egy rövid részlete az eredetinek, na ott aztán van minden.. De ez az sms-es is elég erős.

papamaci1 2009.08.18. 07:49:59

Ez az ország arról szól, hogy mindenkinek mindent szabad, joga van mindenhez, kötelessége semmi, esze semmi.A szabályt, törvényt nyugodtan áthághatjuk, nem számít, csak a lúzerek tartják be, a menők nem.....
A túlélőnek jól jött volna egy átmeneti bénulás, pár napra, bár kérdéses hogy dolgozza fel hogy 3+2+x ember halálában vétkes.....

◄ViZion 2009.08.18. 07:58:21

Durva, de szerintem hatásos.

Ahogyan én látom, sokan a nagy, 100 légzsákos, szén-nanoszálaskevlárkerámiagolyóállómikromolekuláris féktárcsa, a GPS-be integráltbolondbiztostolatóradaros lézerdetektor, és a V8-as plazmainjektoros atomtengeralattjáróban elfelejtenek valamit: figyelni a környezetükre.

Nem a tinik vezetnek veszélyesen, sokkal inkább az elbizakodott hurkásnyakú parasztok, hiszen még megelőz, mert biztosan befér... persze előttem a bicóst mjd'letúrja az árokba, a szembejövő csikorogva fékez, de ebből a klíma susogásától semmit nem vesz észre...
Nah, ezekkel van baj.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2009.08.18. 08:06:56

Furcsa dolog ez az internet. Valami feltűnik egy listán, aztán szép fokozatosan terjed, és átkerül a blogokra..

safranek 2009.08.18. 08:17:46

Engem a "mammy...daddy...wake up" rész rázott meg legjobban, mivel vannak gyerekeim.

Anyám az egyik megyei kórház baleseti sebészetén dolgozott, hosszú évek statisztikája, hogy a vétlen fél sérül meg jobban!

copass 2009.08.18. 08:28:39

dúrva, főleg a második.
itthon is lehetne nyomni ezeket, ittas vezetős, gyorshajtós vagy öntörvényű idiótás témában is.

steinmann 2009.08.18. 08:38:42

@Mioporfeszosz: te mennyire okos vagy, döbbenet. Fogalmad sincs milyen erők lépnek föl viszonylag kis sebességű ütközésnél (ha mindketten 60-70-nel mennek az pl ekvivalens 120-140 km-es becsapódás betonfalba). Sajnos 3 hete éltem át egy autóbalesetet, így sajnos tudom milyen érzés és mit várhatsz egy ilyen esetben. Más kérdés, h nekem óriási szerencsém volt. Hidd el, egészen jól megrendezett film ez, nagyon közel jár a valósághoz.

szvsz 2009.08.18. 08:52:14

Anno Erdélyben a balesetet szenvedett autót (na nem a pléhkárt szenvedettet, hanem azt amelyikben belül még ott maradtak a huscafringok) felrakták egy platóra és kiállitották a városok különböző közterein. Oda lehetett menni, megszagolni, fadarabbal levakarászni az agyvelőt a karosszéria maradványairól...
Na. Annak volt hatása, nem a TV-nek.

a kis herceg 2009.08.18. 08:59:42

@steinmann: szerintem pont a baleseted miatt vagy ennyire feszult, ne harapd le Mio fejet.

Szerintem nem irt csupa hulyeseget, ahogyan te sem irtal. Mindkettotoknek igaza van, csak nem ugyanabban.

A filmek tetszettek, a csajos SMS film valosagtartalmat csokkentette szamomra, hogy a masodikkent utkozo bordo Ford meg jobban letert az ut jobb oldalara, mint a csajok autoja. Vajon mit csinalhatott eppen? Lehet, hogy o kapta meg tevedesbol az SMS-t es epp azon gondolkozott, ki lehet az a Jules?

Elrettenteskeppen nekem van egy otletem: mielott megkapna mindenki a jogositvanyt, kotelezoen csoportos korhazlatogatasra kell mennie. Vegig kell setalni a szarabbnal szarabb allapotu kortermeken es meglatogatni, akar beszelgetni a hasonlo balesetet szenvedett emberekkel.

Ez aztan semmifele adopenzbe nem kerul, csak kotelezove kell tenni. Azt is el tudom kepzelni, hogy pl. 2 evente mindenkinek, akinek kell a jogsi, az ismetlovizsga melle meg kell ismetelnie a korhazban a sebesultek, nyomorultak latogatasat. Ezt nem konnyen tudjak elfelejteni, nem bizony.

szvsz 2009.08.18. 09:33:43

kis herceg: egyebet sem szeretnék egy baleset után, minthogy hülyegyerekeknek mutogassanak elrettentő példaként.
Amugy abszurdisztánban igy festene az elgondolásodÉ csengess be 2 évente xx ezer Ft-ot baleseteslátogatás-matricára... Nem aprópénzbe kerülne, hanem sokba.

szvsz 2009.08.18. 09:38:24

@girosz: az volt. Rég volt de a cca. 1/3-ára összement, tarpézalaku, véres-olajszagú oltcit roncs képe a mai napig megmaradt. És nem, nem én piszkáltam le a húsdarabokat faággal a B oszlópról :-L
Amugy voltak még tablók is (hasonlóan naturalista stilusban) balesetek képeivel a forgalmasabb kereszteződésekben.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.08.18. 09:41:54

Nem semmi. Ez elgondolkodtató.

Panka84 2009.08.18. 10:00:45

Sztem a kresz-vizsgán kompetencia-tesztet is végeztetni kellene a tanulókkal, hogy egyáltalán ALKALMAS-E az autóvezetésre: reakcióidő, helyzetfelismerés...persze, a "külső körülmények"(mobil, ittas vezetés) még mindig nagy problémát jelentenek. Csak sajnos, ez senkinek nem érdeke...hallottam olyat is, hogy azért nem szerelnek be figyelmeztető berendezéseket egyes járművekbe, mert ezáltal túl kevés ember halna meg az utakon...2009. Magyarország:(

robinzone 2009.08.18. 10:43:08

@Mioprof.
1. De bizony, igenis átmész. A periférikus látásod csak kiegészíti a "központit". Ha az utat nézed, használ, ha a mobilod (ölben könyvet, ekkora marhaságot!), akkor nem. Plusz arra mész, amerre nézel. Többek között ezért kellett végig korlátot szerelni a fővárosi rakpartokra, mert normális sebesség mellett is potyogtak az autók a Dunába.
2. A baj önhibás. A leány megy át a szembesávba.
3. Frontális (head-on) ütközés, a szembejövők sebessége összeadódik.
4. Ezen kár kukacoskodnod. A mozgási energia nem csak a súlytól, hanem a sebességtől is függ, mint az egyébként köztudott. A Mondeo akár fékezhetett is, mert látta a sávjába kolbászoló lánykát, aki viszont csak az utolsó pillanatban fékez. Tehát a lány autójának simán lehetett nagyobb mozgási energiája. De a film nem is erről szól.
5. Az nem vétkes, legfeljebb résztvevő, mert - mondjuk - a fékútján belül történt a baleset. Abszolút életszerű, járulékos baleset, amikor egy megtörtént baleset továbbiakat indukál. GYK: német autópályák gigabalesetei, jellemzően ködben. Simán előfordul, hogy a bajt más baj tetézi.
6. Mondjuk kikerülni próbált. Angol film, helló.
7. A reklám nem gusztustalanabb, kegyetlenebb, mint a való élet. A boncolás nemtom, hogy jön ide, halálbüntetés meg sajnos nincs, úgyhogy itt átcsapsz demagógba. Óvszerhasználatra meg vannak hasonló reklámok. Ott sem az aktussal lehet bemutatni a lényeget, henm a KÖVETKEZMÉNYEKKEL!

Szerinted nem konzultáltak számtalan szekértővel, nem elemeztek számtalan valós balesetet, mielőtt ezt leforgatták. Te mindegyiknél okosabb vagy?
Szerintem korrekt film. A jogsi elméleti részének oktatásakor kötelező lenne legalább 3-4 ilyet megnézni (alkohol, mobil, öv, csajozás/pasizás vezetés közben témában)
Az osztályfőnöki óra szintén ideális, legalább értelmes dologról szól.
Aztán este 9 körül, igenis menken néha ilyesmi reklámban. Ne később, hogy azért mindenki el tudjon aludni, de kiskorú azért ne lássa.:)
Plusz sziogorú büntetés. Aki "halmozza az élvezeteket", pl öv nélkül mobilol, halmozott büntetést a nyakába. Tessék átsétálni a 30-as táblától, biztos úr!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.18. 11:09:41

Köszi a the faster the speed szpot linket, három hete kerestem. Ez a megadurva is nagyon jó... gondolom lesz még folytatása, és nem marad ki a rendőrség sem a sztoriból. És akkor mindenki megtalálja a saját okát benne, hogy miért figyeljen jobban.

Én speciel jogsiféltésből álltam le a száguldozással, viszont az ilyen kampányok miatt köttetem be mindenkivel az övet a kocsiban. És teljesen máshogy vezetek, ha utas van mellettem. Van ennek hatása. És nemcsak az első 10-nek, mert aki azokat nem látta, arra a második 10 hat, na :)

Én inkább a moziban vetített + (gyári!!) DVD-k elejére tett szoftver- és filmkalózkodós (áttekerhetetlen) szpotokat tartom teljes időpocsékolásnak.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.18. 11:17:34

Ja, és szerintem a vezetni tudás csekély mértékű korrelációt mutat a birtokolt jármű típusával, méretével és a vezető életkorával sem sokkal többet. Szóval aki úgy gondolja magáról, hogy jól vezet (amúgy rendszerint magáról mindenki, de minimum a férfiak), kezdje azzal, hogy vigyáz a többire.

Illetve: E(k) = egyketted m-szer vénégyzet :))) Ez legalább akkora klasszikus, mint a mínuszbé pluszmínusz gyökalatt bénégyzet mínusz 4ac per kétá :D Mekkora fless :)

majomka 2009.08.19. 13:40:21

@Mioprof.

télleg kurva okos vagy. Hatvannal is meg lehet halni egy karcolás nélkül. Mondjuk úgy, hogy bevágod a halántékodat. Sajnos.

RCH 2009.08.19. 14:13:14

Azert kivancsi lennek, hogyan tudtak ezt ilyen elethuen leforgatni. Ahogy a tehetetlen testek csapodnak egymasnak, kozben foroccsen a ver... Sokat utomunkaval meg lehet oldani, de azert nem mindent.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.22. 23:22:24

@RCH: de, mindent. :)) Vagy? Megölték a színészeket, csak hogy jó legyen a film? A lottósorsoláson is csalnak, és egyes népcsoportok asszem gyerekvért isznak reggelire. A vírusokat a gyógyszercégek terjesztik, de MINDET, és mi van még... ja igen, és a Holdon nem is járt ember. Nagyon furcsa a kérdésed, vagy kíváncsiságod: "de nem mindent" :D Csillagok háborújában is sok mindent azért meg lehetett csinálni utómunkával, de azért nem mindent... 1-2 dologért tényleg kimentek az űrbe!!! Plussz keresni kellett egy nagyon szőrös embert!

Egyébként abból kiindulva, hogy nagyon kevés idő alatt a felvételen sokkal több dolog történik, mint amennyire valójában idő van, "valószínűleg" elég lassan vették fel az egészet. Mondjuk ezt is milyen hülyeség eleve leírnom, neeem bazmeg, gyorsan vették fel, 80-nal odabaszták őket, és ha nem volt jó a grimasz, akkor még egyszer: "több átéléssel!". Viszont ebből következik, hogy NEM tehetetlen testek csapódnak egymásnak, csak látszólag. Hihetetlen, de azt kell mondanom: ez csak fiiiiiilm! De persze nem minden...

RCH 2009.08.24. 14:01:21

@nosferato:
Nem ertem miert akadtal ki a kerdesemen. Lathato, hogy az utasok csapodnak szerteszet a kocsiban, sot, a 32. masodpercnel, mintha valoban ossze is fejeltek volna a csajok. Nagyon ugy tunik, hogy ez nem CG. Mikor Neo szetverte a Smith-eket, siman latszott hol "verekszik" CG es hol eleven szinesz. Pedig valszeg tobb penzuk es idejuk volt a keszitoknek, mint a fenti filmecske keszitoinek.
Nem piszkalodast vartam, hanem valamifele technikai magyarazatot, hogy pl. egy hidraulikus padra epitett szerkezet rangatta a kocsi vazba beultetett szineszeket es a froccseno vert es repulo ablakszilankokat utolag tettek a filmre. Vagy ilyesmit.

Es ha mar itt tartunk: nem minden CG, ami annak latszik.
Karib tenger kalozai, Jack Sparrow rudugrasa:
www.youtube.com/watch?v=otMeC2PPXkM
Ezt az ugrast siman CG-nek hittem, de kiderult, hogy csak a hatter es az akcio van osszedolgozva, az ugras valodi. Az ugrast kivitelezo kaszakdor ezert a mutatvanyert jelolest kapott a Taurus World Stunt Award egyik kategoriajaban. Hogy melyik evben es hogy nyert-e azt sajnos nem tudom megmondani. *RTL Klub adta ugy 2-3 eve.)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.24. 14:41:26

@RCH: ja szorri én úgy értettem a nem CG-t, hogy en bloc nem trükk az egész, hanem mittudomén összesúgott a stáb, hogy "hehe, ne szóljunk nekik, de kicsit csapkodjuk oda őket, fedezi a biztosítás". Olyanra gondolnék, hogy pl. megdöntik az autót lassan, és azt felgyorsítják, de itt úgy tűni, tényleg forgó mozgást végez, mert ahogy az autó elejébe belemegy a másik, a két elöl ülő csaj nekünk balra dől el, a hátsó viszont jobbra, mintha az autó hátulja a forgástól arra kényszerítené, ami szerintem így is lehet. Úgyhogy valami forgó padra kellett felrakják őket, max. annyi különbséggel, hogy nem felgyorsításkor rángott a fejük, hanem lassításkor, lejátszhatták visszafelé, aztán szilánkokat már lehet belerakni számítógéppel. Ez mondjuk mind az én agyszülményem. Haj alapján tényleg rendes lendülettel mozognak.

Azt nem tudom elképzelni, hogy megkérték őket, hogy lehetőleg egyszerre csináljanak valami vonaglást, mert már az amerikai (jamaikai) dutty wine tánc gyakorlóiról is terjeng urban legend, hogy tanulása közben különböző nyaktörések és csigolyareccsenések merülhetnek fel... www.youtube.com/watch?v=8rsma4Iim14

RCH 2009.08.25. 14:59:53

@nosferato:
>Azt nem tudom elképzelni, hogy megkérték őket, hogy lehetőleg egyszerre csináljanak valami vonaglást,

A regi Star Trek-ekben voltak ilyen megmosolyogtato jelenetek, mikor a turbolenciaba kerulo urkomp utasai eljatsszak, hogy zotykolodnek es persze mindenki ossze-vissza dulongel, amitol a jelenet elegge komikus. A kamera rangatasaval probaltak fokozni a hatast, de azzal sem ertek el szamottevo javulast.
A mozifilmekhez mar az egesz cuccot feltettek egy ilyen hidraulikus izere, ami elethuen razta ki a szineszgardabol a szuszt.

acsa77 2009.08.27. 09:53:50

@steinmann: makacsul tartja magát a tévhit (a középiskolai oktatás ellenére), hogy két azonos tömegű és sebességű kocsi frontális ütközése megfelel az egyik kocsi "dupla" sebességgel szilárd falnak való ütközéssel. NEM! A legegyszerűbb magyarázat: a kezdeti sebesség, a lassulási út és idő, ergo a lassulás maga (m/s2=N/kg), melyet g=9.81m/s2 valahányszorosaként adnak meg, ugyanannyi mindkét esetben!

Egyébként valóban valószerűtlen, hogy pont mindenki elrontotta a dolgot a videón, de hát pont olyankor vannak balesetek (pl. anyu-apu ezerrel veszekedett, Fiestás a tájat nézte). Végülis csak ezren halnak meg Mo.on az évi pármillió veszélyes helyzetben. Ezt is tudatosítani kellene, mert akkor a tíz szétloccsantott agyat látott nagypapa is ráébredne, hogy kell vezetni. Apósomhoz nem is ülök be - pusztán statisztikai okokból, mert ennyi erővel motorozhatnék egész nap egy keréken. A másik tanulság, hogy >10éves, részben légzsák nélküli roncsokkal közlekedtek a szereplők. Mondjuk hozzáteszem, hogy új kocsiban is szinte MINDENKI szarul állítja be az ülést, és arasznyi távolság van a fejtámlától. Még a magyar autós újságírók is rossz példát mutatnak, kivétel nélkül. Az is mutat valamit, hogy kellett 20-30 év a "nyugat"-hoz képest, hogy pl. a csomagok elhelyezéséről cikk jelenjen meg egy újságban.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása