Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Napi reklámdilemma: Magyar halloween

Vajon idén már a hazai cégek is beemelik a legtöbb ember számára még a Valentin-napnál is idegenebbül ható halloween műünnepét a reklámjaikba?

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr551477158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2009.10.26. 20:57:25

Ami késik, nem múlik. Fogunk mi még hálaadás-napi pulykát zabálni.

thing 2009.10.26. 20:59:34

Rémeket láttok... :-)

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.10.26. 21:55:15

@Androidus: :DDD hülye :DDD

én csak a saját tweetem tudom ide bemásolni:

Nem emlékszem, hogy olvastam volna az Ómagyar Mária Siralomban a Halloween tök faragásáról
1:52 PM Oct 25th from web

Valentin nap után a Hallowen is egy mesterségesen gerjesztett kultursokk, pusholják a számunkra teljesen haszontalan és szükségtelen cuccot
1:54 PM Oct 25th from web

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2009.10.26. 22:29:27

Ha a tökfaragásnál megállnánk, még csak oké, de jön majd a kötelező édességvásárlás, jelmezkölcsönzés meg ki tudja még hány konzumerista őrültség.

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.10.26. 22:36:53

@reklámbuzi: jaja én is erre gondoltam a "haszontalan és szükségtelen cucc" alatt.
a boltokban külön gondolák vannak már,a virágosnál tele van Halloween kerámiákkal, és sose vettek ennyi tököt még a magyarok,

kiváncsi vagyok a világító potrohú pókok és a műselyemszálból készült pókhálók, az embermagasságú csontvázak mikor jönnek át

cbizeouzgcu (törölt) 2009.10.26. 22:44:00

áááááááááááá fúúúj, ne is mondd...

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.10.26. 22:52:25

egyébként is mit vártok, most láttam, hogy a TV2 reklámok előtti, műsorait összekötő TAGok is varázslósapkás, pókhálós dizájnosak...
mi kell még? pedig még csak 26-a van

nikk rivers 2009.10.26. 22:55:27

off
(a lidlben szeptember végén kirakták a mikulásfigurákat)
on

gojszi 2009.10.26. 22:58:29

@reklámbuzi: jaja...meg a "pusholás" :)
Le vagyok maradva, de érdekelne, hogy mitől lenne más az idei Mindenszentek, mint az eddigiek? (no persze...valaki biztosan feltette ugyanezt a hitetlen kérdést az első valentin-napos reklám előtt is...)

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.10.26. 23:23:48

nemsokára majd megszületik Farkas Hellóvin, :)

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2009.10.26. 23:26:12

@gojszi: egyetértek. Mindszentek és nem Halloween! Az legyen az amcsiké. Ez itt egy másik kultúra, nem kell mindent importálni.

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2009.10.26. 23:30:40

@reklámbuzi: a töklámpás oké. Mi is csináltuk anno. De miért jön a többi hülyeség. A fogyasztói társadalom mindent kisajátít, mindent beszippant? S egyre több ember dől be ennek. Na neeeeeeeeeeeeeee!

Bedina74 · http://anyaapagyerekek.blog.hu 2009.10.26. 23:31:52

@SueSue: Farkas Hellóvin az nagyon ott van:))). Beceneve: a kis tökös.

thinker_ 2009.10.27. 07:10:41

mondjuk ezerszer inkább halloween, mint a valentin nap...

gojszi 2009.10.27. 07:33:23

@Bery: mi natúr kartondobozból csináltunk szörnylámpást, a kivágott lyukakat színes kreppel fedtük le. Persze tűzveszélyes, mint az állat, de udvari díszítésnek remek volt. Kicsit szögletes volt ugyan, de hazai és ijesztő (mégsem szélsőséges :D).

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2009.10.27. 08:12:55

Tavaly a Millenárisban már ezzel hülyítették a gyerekeket, tehát ez már itt van rég. Boszorkány-jelmezeket csináltak, meg tököket faragtak. A játékboltokban meg jelmezek kaphatóak. Megjegyzem, a tökfaragás még érthető lenne itt is, mert gyerekkoromban én is ettem sült tököt - még ma is szeretem.
Engem viszont jobban zavar a Mindenszentek - hogy mindenhol, ahol nem kéne, koszorúkat, gyertyákat meg krizantémokat kapni. Amikor a SÍRKŐTISZTÍTÓ folyadékot piacra dobták, akkor borzadtam el.
Csak Magyarországon lehet ilyesmit kitalálni, sehol máshol. Mi a múltunkban élünk, és semminek se tudunk örülni. Itt volt okt. 23 - nem azt ünnepeltük, hogy 20 éves a Köztársaság, hanem még mindig gyászoltuk 56-ot...

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2009.10.27. 09:05:13

Welcome to Globalizáció és multikulturizáció.
Én mégsem akarom. Nem vagyunk amerikaiak.Túl messze van az iskolakezdési akciótól a Mikulás, így a kettő között kell valami, ami tematikát adja a Plázáknak.

Én úgy vagyok vele, mint a Valentin nappal. Sehogy. Régen a barátnőimnek, ma már az asszonynak is megmondta, az nem ünnep, ne is számítsanak semmire. És így is lett.

borzalmacska 2009.10.27. 13:27:28

A Halloween és a Mindenszentek az két külön tészta. Az előbbi a kelta újév ünnepe, az utóbbi pedig annak keresztény változata. A Mindenszenteket eddig is ünnepeltük a magunk módján, remélem ezután is fogjuk. A halloween pedig mókás. Én imádok töklámpást faragni és Tim Burton-filmeket nézni. Felőlem akár Diwalit is ünnepelhetünk, ha attól jobb lesz a kedvem.

Mediadroid 2009.10.27. 18:59:24

1. én is rühellem a mű-/kultúridegen ünnepek beemelését (a Valentin napot is sikerült mindig kimagyaráznom).
2. Bár ha jobban belegondolok, a karácsony, a fenyőfa, a nyúl, a Mikulás/Télapó (főleg a CC veres) sem igazán ősi szittya magyar népszokás, csak ezeket már megszoktuk
3. lehet, hogy a Helloween is ilyen lesz 10 év múlva...
4. gyakorló apukaként 3 éves kisfiamnak hogyan magyarázzam meg, hogy ez nem magyar szokás, menjünk inkább a temetőbe, az mókásabb...
És a töklámpázás aranyos dolog
És a szomszédgyereket sem fogom orrbarúgni, ha jön lejmolni cukorkát, max. a sajátomat nem bátorítom...

Chalabre (törölt) 2009.10.29. 14:35:10

Valentin, Halovin, Mikulás, Jézuska, Nyuszika stb. nekem mind egykaptafa. Oké, úgy tűnik az embernek aprobó, alibi, kifogás kell az ünnepléshez, az összejövetelhez, a megemlékezéshez, a társasághoz, az ajándékozáshoz stb, mert ezek nélkül nem tenné ezeket, nem szánna rá külön időt sajnos... Ebből legalábbis úgy tűnik... Ünnepi, piros napos (minden bezár) napokon nem tud mást csinálni, mint ami társadalmi elvárás, előírás. Ha önként nem, hát muszájból tegye! Ám legyen!

Viszont jobb lenne, ha minden megmaradna a játék szintjén szerintem... És nem hazudoznánk, nem átvernénk egymást, főleg a gyerekeinket, akiket állítólag a legjobban szeretünk.

Ahogy Richard Feynman Nobel-díjas fizikus írta, hogy kicsi gyerekkorától csak számolt, gondolkodott például azon, hogy egyetlen éjszaka alatt a Mikulás vagy a Jézuska stb hogyan képes minden gyereknek ajándékot házhoz szállítani... Közel s távol ő volt az egyetlen gyerek, aki marhára örült, amikor megtudta, hogy Mikulás nem létezik. Hiszen így még egy megoldatlan kérdéssel, problémával kevesebb lett. Kipipálva. Azonban hány és hány gyereknek okozott ez traumát, csalódást???

Szerintem mindent a helyén kellene kezelni... A legendákat, a meséket, a hagyományokat stb...

dontpanic 2009.10.31. 17:35:33

Én nem lennék ilyen szigorú a "halloweennel" kapcsolatban. Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című könyvében (1970) világításkor (tehát a nov. 1-jei temetőlátogatáskor) a gyerekek töklámpásokkal és ijesztő maszkokkal rohangálnak, rémisztgetik egymást a temetőben (a temetőben! azt hiszem, ha manapság gyerekek ezt csinálnák a temetőben Mindenszentekkor, páros lábbal rúgnák ki őket és a szüleiket is:)).
Persze arról nincs szó, hogy cukorkáért tennék ezt, de a hasonlóság eléggé megvan.
A különbség annyi, hogy nem Halloweennak hívták (hívják) a dolgot, hanem Mindenszenteknek, és nem október 31-én volt (van), hanem november elsején. (Igen, tudom, ez két külön dolog, de éppen ez az, hogy nálunk a Mindenszentek szól kb. arról, mint a Halloween, szóval megvan itt is az ijesztgetés, stb hagyománya, csak más formában. Az, hogy keveredik...hát ezt lehet sajnálni, de azt hiszem, ez elkerülhetetlen.... de utána lehet nézni, hogy is van ez, el lehet magyarázni a gyereknek, és akkor már ő is tudni fogja, hogy nem ugyanaz, csak majdnem:), és hogy melyik a régebbi hagyomány itt Magyarországon.)
De ebből is látszik, hogy nem olyan újkeletű dolog ez Magyarországon (bár a könyv, amit említettem erdélyi, de ilyen szempontból ez most mindegy), mint hinnénk.

Persze régen nem volt ekkora felhajtás körülötte. De ezen nem kell csodálkozni, és ez nem a Halloween/Mindenszentek sajátja. Ma már ott próbálnak lehúzni minket, ahol tudnak, ez nem újdonság:)

Egyébként szerintem az ünnepekkel nincs baj. Az ünnepnapok kellenek, és nemcsak a pihenés miatt. És az ünnepekhez szerintem hozzátartozik a rendszeresség (itt Chalabre hozzászólásával vitatkozom, aki szerint nem kell alkalom az ünnephez. Szerintem jó, hogy vannak ilyen "biztos" alkalmak is:)).
A felhajtás persze nem kéne, és tényleg zavaró, de aki akarja, ki tudja zárni. Engem pl. nem zavar a karácsony kiárusítása sem, mert NEKEM nem erről a szól karácsony. Én mindig úgy ünneplem, ahogy én szeretném.

Azért meg kár méltatlankodni, hogy mindegyik ünnepünk beemelt ünnep. Igen, ez van. A hagyományok se bebetonozott, örökkévaló dolgok, változhatnak, változhatnak. Olyanok ezek az ünnepek, mint a jövevényszavaink. Azokból is rengeteg van, és a legtöbbről már azt sem tudja az átlag nyelvhasználó, hogy jövevényszó.

Egyébként meg mindig van választás, nem kötelező egyiket sem ünnepelni.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.11.04. 00:16:16

Tegyunk tisztaba valamit.
Mindenszentek (angolul: All Hallow's Eve, azaz szo szerint ugyanaz, ennek idovel modosult formaja a Halloween) regi katolikus unnep, ez a napja az osszes olyan szentnek, akiknek maskor nem jutott sajat. Ez is, akarcsak a karacsony (Jezus szuletese a Vizkereszt), a majalis es szamos mas unnep, azert kerult ebben a formaban es pont ekkor megunneplesre, hogy a regi pogany hagyomanyokon evszazadokon at edzodott emberek konnyebben azonosuljanak az uj katolikus unneppel.

Mindenszentek a kelta kulturabol ered, amelynek fo unnepei a napfordulok, a napejegyenlosegek es az ezek kozepere eso datumok, amelybol majus 1. majaliskent (Beltaine), november 1. (Samhain) pedig Mindenszentekkent maradt fenn. A kelta naptar 13x28 napbol all, a maradek egy nap nem tartozik sem a regi, sem az uj evhez, ekkor a halottak szellemei szabadon jarnak koztunk. Ezen szellemek eluzesere szoktak a nagy zajjal jaro karnevalt rendezni (Mexikoban pl. egyutt "buliznak" a halottakkal), valamilyen formaban minden kereszteny orszagban jelen van az unnep. A kelta hagyomanyoknak megeleloen elozo nap napnyugatol kezdodik az unnep, ezert okt. 31. (es ezert dec. 24 a Szenteste, holott az unnep csak 25-26, sok helyen a Mikulas is dec. 5-en erkezik este).
A toklampas egy 17. szazadi legenda (akit erdekel, Jack O'Lantern neven keressen ra)
A jelmezes buli a filmekbol ismert formaban tenyleg amerikai szokas, a kivandorlo irek honositotak meg, elsosorban a gyerekek unnepe, jelmezes felvonulas, cukorkakeregetes, tokfaragas. Csaladi program. A magam reszerpl nagyon jo dolognak tartom, mint ahog yminden olyan kezdemenyezest, amely arrol szol, hogy a szulok es gyerekek egyutt oruljenek es egyutt keszuljenek, jatszanak, mulassanak.

Magyarorszagon az ir kultura kedveloi megunneplik St. Patrick napjat is, amelyhez ugyan semmi kozunk, de jolesik egy ir tanchaz whiskeyvel, Guinessel es ir etelekkel egy napig. Szep dolognak tartom. Ugyanilyen lehetne sajatunk is (pl Magyar tanc napja, orszagos fesztivalok egy hetvegen at, valamilyen fontos allami unnephez kotve). En inkabb unnepelnem marcius 15-ot verbunkos zenevel, huszarfelvonulassal, hagyomanyorzo kirakodovasarral, loversennyel es ilyenekkel, mint tuntetesekkel es semmitmondo politikai beszedekkel.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása