Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amerikai reklámkampány Afganisztánban

Rakéták, páncélozott Humveek, gyújtóbombák vagy harci helikopterek helyett most egészen másfajta fegyverekkel indított támadást az amerikai hadsereg az afgánok ellen. Ezúttal ugyanis bájosan mosolygó csecsemőket, naplementébe lovagló törzsi harcosokat és egy kissé Sandokan-szerű fegyverest vetettek be a helyiek ellen vagy ha úgy tetszik a helyiek érdekében. Ezek segítségével próbálják meggyőzni őket arról, hogy az öngyilkos merényletek helyett érdemes lenne inkább az ország újjáépítésébe ölni az energiáikat.

A kampány mögött Allen McCormick alezredes áll, aki korábban a Procter Gamble-nél szerzett marketingkommunikációs tapasztalatait használta fel a reklámhadjárat előkészítéséhez. Az első dolog, amit a fejébe vett, az volt, hogy egy helyi ügynökséget bíz meg a feladattal, hiszen csak ők tudnak valós insightokat gyűjteni, és azok alapján olyan kampányt kidolgozni, ami képes a saját nyelvükön megszólítani a helyieket. Nem lehetett egyszerű feladat, de az eltökélt alezredesnek sikerült felkutatnia a Lapis nevű kabuli reklámügynökséget, ami el is vállalta a feladatot.

McCormick az addig megszokott, elrettentőnek szánt sokkreklámokat beszüntette, hiszen pontosan látta, hogy ha a plakáton ábrázolt kegyetlenségeknél a plakáttól 10 méterre, a való életben is ugyanaz látszik, a hirdetésnek nem lesz különösebb hatásuk. Éppen ezért a másik irányból közelített, és egy olyan kampány kidolgozására kérte fel a Lapist, amely megpróbál perspektívát adni, de legalábbis annak esélyét felvillantani az afgánoknak, és együttműködésre, közös építkezésre hívja fel őket.

A kampány egyik része a gyerekekre koncentrál, és ártatlan afgán csecsemők képeinek mutogatásával, a jövőjükre vonatkozó provokatív kérdésekkel igyekszik hatni. A hirdetések másik csoportja a felépítendő afgán hadsereget és az amerikai katonákat igyekszik kissé barátibb, már-már romantikus színben feltüntetni, mintegy párhuzamba állítva őket az ősi, törzsi harcosokkal. A harmadik része a hirdetéseknek az újjáépítésre hív fel, és téglákat, élelmet és sok egyebet tartó kezeket mutat, amelyek mellett az "Afganisztán jövője a te kezedben van" sor olvasható. Van esélye egy ilyen reklámnak? El lehet ezekkel bármit érni a helyieknél?

 via:adage

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr551915418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsildi77 2010.04.14. 11:21:01

a gyermekkel való reklámozás már-már érzelmi zsarolásnak számít. Az anyai/apai ösztönök minden emberben megvannak, úgyhogy el tudnak érni vele sok mindent. Más kérdés, hogy etikus-e.... És hogy ilyen helyzetben számít-e még az etika...?

NIN|JA (törölt) 2010.04.14. 12:48:27

Az ötlet maga hatásos is lehetne. Más kérdés, hogy egy nem európai, vagy amerikai társadalomban, ahol egészen mások a szokások, neveltetés, stb., ott megfelelő lesz-e a hatása, vagy éppen ellenkező.
Ha engem kérdezne valaki, akkor azt mondanám nem. Főleg azzal nem, hogy az amerikai katonákat akarják jó színben feltüntetni.

Ez most olyan, mintha az oroszo katonákat próbálnák nálunk hősként beállítani.

Szerintem az ott élő emberek jó része már nem is tudja, hogy ki és miért kezdte a háborút, egyszerűen beleszülettek.
Vajon a másik oldalon is elindult hasonló kampány? Esetleg lehetne globális méretű, hiszen azért elég sok országban van még hasonló probléma.

NIN|JA (törölt) 2010.04.14. 12:53:07

Nem érzem azt a képek láttán, hogy ez a helyieknek szól...
De lehet, hogy csak bennem van a hiba.

zsildi77 2010.04.14. 15:38:42

@NIN|JA: hát igen! angolul van írva és nem pastu nyelven....

NIN|JA (törölt) 2010.04.14. 16:05:42

@zsildi77: ez az egyik, igen. De nekem vizuálisan sem köthető igazán Afganisztánhoz.
A babás olyan, mint egy Unicef plakát, lehetne akár kinai baba is, vagy mesztic...

Ezért is mondom, hogyha globális lenne, akkor a babás mindenképpen hatásos.
Persze lehet, hogy a környezetet is figyelembe kéne venni...nem tudom.

Nekem ez így sántít.

A másik meg olyan, mint egy amerikai filmplakát.
Pearl Harbor? Farkasokkal táncoló?

zsildi77 2010.04.14. 16:27:52

@NIN|JA: :D
lehet, hogy mióta Allen McCormick átpártolt a honvédséghez, azóta volt fejlődés marketingkommunikáció területen?! xD

a rekettyés 2010.04.14. 17:23:55

Az a baj nagyok a különbségek. Mi büszkék vagyunk fiainkra lányainkra ha orvosok lesznek ott max a fiaikra a nőket semmibe veszik. Nem arra vágynak hogy orvos legyen mert ők büszkébbek ha öngyilkos "szent" merénylő lesz belőle. Mi az életet tiszteljük nekik az élet nem nagy dolog... kb ennyi a különbség. Persze ez nem mindenkire igaz ott sem de a hangos többségre igen.

is 2010.04.14. 17:30:54

@a rekettyés: "ersze ez nem mindenkire igaz ott sem de a hangos többségre igen. "

a hangos kisebbségre. komplett milliók maguktól nem őrülnek meg, legalábbis nem tartósan.

misc · http://misc.blog.hu 2010.04.14. 17:47:28

a kisbabás reklám ötletes, a katonás viszont problémásabb, ugyanis tág értelmezéssel a szöveg akár a tálibokra is illene..

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.14. 18:28:07

Azért kell ahhoz arc, hogy valaki a plakátokon található szavakkal jellemezze az ANA-t, a legkutyaütőbb, korruptabb, drogfüggő, stb (had)sereget a világon.

Az az érzésem, hogy a kreatívok akik ezt összedobták
1) Életükben nem láttak ANA közlegényt
2) Maguk is nagy rajongói Afganisztán legnagyobb exportcikkének
3) Tulajdonképpen nem is kell lefordítani a plakátokat angolról pastura, dárira, stb, mert a hazai közönségnek szólnak:
"Ilyen fasza helyi erőket képeztünk ki, hamarosan léphetünk is Afganisztánból, addig még tartsatok ki."

balu_a_medve 2010.04.14. 18:36:15

Afgán vs NATO = francia vs német megszálló

Ezek után ez az egész egy rossz vicc. És aki azzal jön, hogy az afgánok a nem nyugati kultúra miatt nem értenék meg a dolgot, vagy hogy beleszülettek a háborúba, nem is tudják az okát, azok egyszerűen hülyének nézik ezeket az embereket.

balu_a_medve 2010.04.14. 18:41:53

@a rekettyés:

"Az a baj nagyok a különbségek. Mi büszkék vagyunk fiainkra lányainkra ha orvosok lesznek ott max a fiaikra a nőket semmibe veszik."
Lófaszt. Pár sztereotípiát azért beszoptál

"Nem arra vágynak hogy orvos legyen mert ők büszkébbek ha öngyilkos "szent" merénylő lesz belőle."
Érdekes. Ezek után magyarázd már el, hogy az öngyilkos merényletek miért voltak teljesen ismeretlenek Afganisztánban (nota bene Irakban is) egészen kb. 2005-ig!

"Mi az életet tiszteljük nekik az élet nem nagy dolog... kb ennyi a különbség."
Az afgánoknak jelenleg az az egyik legfőbb problémájuk, hogy a NATO-műveletek során civileg is meghalnak, és általában nagy számban. Nem éppen az élet semmibe vétele.

Lehet, hogy Afganisztán távol van, és pár dolog furcsa, és furcsa nyelveken beszélnek stb., de a felszíni különbségeket leszámítva ők pontosan ugyanolyan emberek, mint mi. Akiket jelenleg a felvilágosult Nyugat öl halomra, és mindenféle diktátorokat ültet a nyakukba.

Ezek után a fenti plakát egy rossz vicc.

enciburnye 2010.04.14. 18:49:13

en afganisztanban dolgozom..
vastagon le fogjak szarni a plakatokat..
elhihetitek nekem.
az itteniek 80%-a nem szimpatizal a talibokkal..
miert van az, hogy az ongyilkos merenylok komoly szazaleka a provinciakbol jon?
mert mit lattak.. amig voltak a talibok, addig volt munka.. lehet, hogy nyilvanosan kinyirtak aze embereket, de volt munka..
lehet, hogy az opiumfoldeken, de volt munka..
megjottek a jofejek.. 2007 ota 28 milliard dollart ferceltek egy 27 millio fos orszagba.. ami ugye szepen visszacsorgott amcsi cegekhez..
az a 18 eves videki fiu.. akinek van otthon 10 tesoja.. es eheznek.. aki mar idosnek szamit, de meg not az eletben nem latott.. es kap 200 dollart, hogy menjel mulassal.. es miutan kimulatta magat azt mondjak neki, hogy ez van a menyorszagban is.. ha megteszel ezt azt akkor oda kerulsz, arrol nem beszelve, hogy gondoskodunk a csaladodrol..
gondoljatok, majd meghatja ez a reklam?
ketlem..

NIN|JA (törölt) 2010.04.15. 09:09:44

@balu_a_medve: szerintem felreertettel, de sebaj, mert en nem akarom meggyozni oket, hogy az amerikaiak jofejek, sot arrol sem, hogy ne irtsak egymast, ne aldozzak fel magukat. Mindenkinek szive joga, hogy azt csinalja amihez kedve, hite van, pont ezert nem ertem, hogy jon ahhoz Amerika vagy a NATO, vagy barki, hogy megmutassa a helyes iranyt.

Nem, tenyleg nem ismerek egy afgant sem, es meg csak nem is jartam ott. Nem is vagyom oda egyebkent, ahogy semmilyen olyan helyre ahol megolhetnek turistakent.

szósölfán 2010.04.15. 09:43:24

Kíváncsi lennék az afgánok véleményére:-)

HAtásos reklám lehet, különsen azért, mert nem 1 amerikai mulit sorozat terméke, hanem egy a helyi szokásokat, kultúrát, vallást, poltikiai és társadalmi helyzetet ismerő (sőt benne élő) kis reklám ügynökség munkája.

Nekem tetszenek a kreatívok :-)

dnd 2010.04.15. 10:33:21

"El lehet ezekkel bármit érni a helyieknél?"
Arról a helyieket kellene megkérdezni. Innen erről véleményt nyilvánítani teljesen értelmetlen, mert maximum feltételezéseink lehetnek.

Angolul meg nyilván azért van, hogy értsük. Nem ez az első eset, hogy egy lokális kampányt angolra fordítva tesznek közzé a neten, hogy a nemzetközi "műértők" is megérthessék - legalább a szöveget, ha a tartalmat is feltétlenül :-).

balu_a_medve 2010.04.15. 12:47:15

@NIN|JA:

Helló! Én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ezek az emberek semmiben sem különböznek tőlük, és jó okuk van arra, hogy azt csinálják, amit csinálnak. Mi ezt nem látjuk át, a sztereotípiák és a propaganda egy egyébként számunkra nem különösebben érdekes ügyben hatásos.

De azt írtad: "sot arrol sem, hogy ne irtsak egymast, ne aldozzak fel magukat"
Én azt akarom mondani, hogy az afgánok ez nem valami másként gondolkodás vagy kultúrális akármi miatt teszik (ha teszik egyáltalán :) ), hanem igenis alapos és racionális indokuk van erre.

A megszállás kb. 2004-5-ig széles támogatottságot élvezett, az emberek nem szerették a tálib uralmat. Nem voltak öngyilkos támadások (sőt, támadások sem nagyon). Az amerikai megszállás egész egyszerűen annyira elviselhetetlen volt, hogy ez a támogatás elenyészett kb. 3-4 év alatt. Akiket most táliboknak hívunk, azok javarészt helyi felkelők, akik egy elég jelentős népi támogatottságot élveznek, és nem "egymást írtják", legfeljebb a kollaboránsokat, pontosan úgy, mint a 2.VH alatt Hollandiában és Franciaországban az ellenállók.

Az öngyilkos támadások nem a kultúrából vagy az iszlámból következnek (az iszlám kifejezetten ellenzi az öngyilkosságot úgy általában!), hanem a szükségszerűségből, így tudnak közel kerülni az ellenséghez. Nekik nincsenek kémrepülőgépeik és légierejük.

balu_a_medve 2010.04.15. 12:47:53

@NIN|JA:

Helló! Én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ezek az emberek semmiben sem különböznek tőlük, és jó okuk van arra, hogy azt csinálják, amit csinálnak. Mi ezt nem látjuk át, a sztereotípiák és a propaganda egy egyébként számunkra nem különösebben érdekes ügyben hatásos.

De azt írtad: "sot arrol sem, hogy ne irtsak egymast, ne aldozzak fel magukat"
Én azt akarom mondani, hogy az afgánok ez nem valami másként gondolkodás vagy kultúrális akármi miatt teszik (ha teszik egyáltalán :) ), hanem igenis alapos és racionális indokuk van erre.

A megszállás kb. 2004-5-ig széles támogatottságot élvezett, az emberek nem szerették a tálib uralmat. Nem voltak öngyilkos támadások (sőt, támadások sem nagyon). Az amerikai megszállás egész egyszerűen annyira elviselhetetlen volt, hogy ez a támogatás elenyészett kb. 3-4 év alatt. Akiket most táliboknak hívunk, azok javarészt helyi felkelők, akik egy elég jelentős népi támogatottságot élveznek, és nem "egymást írtják", legfeljebb a kollaboránsokat, pontosan úgy, mint a 2.VH alatt Hollandiában és Franciaországban az ellenállók.

Az öngyilkos támadások nem a kultúrából vagy az iszlámból következnek (az iszlám kifejezetten ellenzi az öngyilkosságot úgy általában!), hanem a szükségszerűségből, így tudnak közel kerülni az ellenséghez. Nekik nincsenek kémrepülőgépeik és légierejük.

NIN|JA (törölt) 2010.04.15. 16:33:36

@balu_a_medve: szia! Igen, en ertettem, hogy miert mondod, mondtad.
Mellekesen koszonom ezeket az informaciokat, mert tenyleg nem latom at azt az elethelyzetet, ami az ovek.

A beleszuletest sem ugy ertettem, hogy nem tudjak mit csinalnak, csak vaktaban robbantgatnak, hanem arra probaltam ravilagitani, hogy biztosan sokan vannak kozottuk akik nem sajat megfontolasbol, hanem szuloi, vagy torzsi, vagy kornyezeti hatasra teszik amit tesznek.

Mivel meg a jelenlegi szomszedaimat sem ismerem, nem tudom milyen vallasuak, kik ok, igy nem is probalok ugy tenni, mintha az afganokat ismernem.
Azokbol az informaciokbol amiknek tudataban vagyok, es sajat velemenybol, sajat szemleletbol epitettem a hozzaszolasomat, velemenyemet, de csak es kizarolag a reklam valoszinusitheto hatasat ertekelve.

Bizonyos szempontbol nyilvan nem kulonboznek tolunk, hiszen nekik is a ket fuluk koze szorult a fejuk...
...de vajon mi formal egy embert, ha nem a kornyezete, az eletminosege, a tortenelme, vagy amit epp a sajat szemevel lat es a boren tapasztal?

Es ha igy nezzuk nem lehet az egyes embereket sem beskatulyazni, nem hogy egy nepcsoportot.

Reszben ertem, hogy ezert van haromfele megkozelitese a kampanynak, de akkor sem erzem azt, hogy ezzel megceloztak az ott eloket, hiszen a helyukbe kepzelve magam, nekem sem jon at az uzenet.

zsildi77 2010.04.15. 17:12:55

@NIN|JA: kérdés, hogy elegendő és megfelelő eszközzel élnek-e a béke megteremtése érdekében.
Ha csak a mi kis Hazánkat vesszük, itthon is tehettek volna ki annak idején billboardokat, hogy "ne tüntessetek, mert megbénítjátok a közelekedést"...

NIN|JA (törölt) 2010.04.15. 17:51:16

@zsildi77: nyilvan nem. Foleg azert nem, mert ugyanazok kampanyolnak szeretetrol es bekerol, akik a haborut is szitjak, es akiknek sokkal jovedelmezobb a haboru.

Ahogy nalunk sem megoldas, ha a tuntetes ellen kampanyolnak.
Nem az okot szuntetik meg, hanem csak az okozatot.

"Ok es okozat, Mr Anderson!"

Placeboval probalnak halalos betegseget gyogyitani, vagyis a cel a buntudatebresztes, es az, hogy csak te vagy kepes valtoztatni a sorsodon.

zsildi77 2010.04.16. 09:52:38

@NIN|JA: ezt nagyon szépen megfogalmaztad. szívemből beszélsz! :)

NIN|JA (törölt) 2010.04.18. 09:52:31

@zsildi77: koszonom, igyekeztem.:)
ugy tunik kivetelesen okosat szoltam, mert senki sem vitatkozik...

blnd! · http://www.ghettobazaar.blog.hu 2010.04.18. 12:36:26

"Az első óriásplakátokon az Alokozai teát reklámozták. Addig nem is hallott róla senki . Két hónappal később mindenütt csak azzal kínálgattak.
Aztán megjelentek az ANA ANP óriás plakátok, a tolmácsok röhögtek rajta, ellenben a toborzó irodáknál hatalmasra duzzadt az addig sem kis tömeg.
Majd jöttek a mobil telefon cégek reklámjai.A Salang hágótól Baghlanig a hegyoldalakban óriás logókat raktak ki kőből és földből, azon a környéken jóformán csak annak a cégnek a telefonjait lehetett megvenni." (via Flashbang)

lehet hogy megsem kell egybol leirni ezt a kampanyt :)

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása