Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lehet idős emberek halálával viccelődni?

Többször bebizonyosodott már itt az addicton is, hogy egy adott reklámhoz, vagy az abban felvetett kérdéshez egész máshogy viszonyulnak emberek. Vannak, akik szerint nem lehet áthágni bizonyos morális határokat, mások pedig álszenteskedésnek tartják az ilyen tabukat, és azt mondják, mindennel lehet, sőt kell is viccelni, és pláne egy reklámban nem kell komolyan venni a dolgokat. Ezt én alá is írom, ennek ellenére a Shock and Soul használtruha-kereskedés hirdetésein egyáltalán nem tudtam nemhogy nevetni, de mosolyogni sem. Ezeken idős embereket mutatnak, akiknek a ruhái egy OTTO katalógushoz hasonlóan meg vannak jelölve, alattuk pedig a Coming Soon felirat olvasható, vagyis az öregek hamarosan elpatkolnak, a ruháikat pedig majd használtan meg lehet venni a boltokban.

A dologban az a furcsa, hogy a Kétfarkú Kutya Párt körúti installációját, aminek keretében a Royal szállóval szemben lévő kirakatára a Használt afrikai ruhabolt feliratot tették, mellé pedig dekoráció gyanánt megkínzott, agyonlőtt, felgyújtott feketékről készült képeket, amelyeken a különféle ruhadarabok voltak megjelölve iszonyatosan cinikus leírással. Ezt én a Shock and Soul kampányával ellentétben zseniális húzásnak találtam. A kettő között talán a  végcél teremti meg a különbséget, és adja a magyarázatot, hiszen míg az MKKP anyaga egy komoly problémára hívja fel a figyelmet irtózatos erejű gúnnyal és szarkazmussal, addig a Cannesban frissen Ezüst oroszlánnal (!!!) díjazott munka csupán egy közepesen érdekes reklámüzenet kedvéért játszik ezzel az eszközzel. Szerintetek ez még belefér vagy nem?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr522107872

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: BISZKU BÉLA ÉS CHARLES ZENTAI IS ELHUNYT 2010.06.28. 12:19:51

Tegnapelőtt elhunyt Biszku Béla (89†)  és Charles Zentai (született: Zentai Károly) (88†).  – Egyes történész kollégák szerint valójában e két idős úriember azonos napon bekövetkezett halála zárja le végleg a XX. száza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FehérAnna 2010.06.25. 10:42:45

szerintem nem gáz a reklám...nem nevettem halálra magamat,de azért érdekes elgondolás és sztem vicces is:D
nem lehet, h téged ez a téma érint érzékenyen?
mert pl. nekem meg az nem tetszik, ha négerek lemészárolásából csinálnak reklámot...:S
mert én kedvelem az afrikaiakat és érdekel is a sorsuk.
lehet,h nálad is ez a helyzet, csak az idősekkel?

Bori. 2010.06.25. 10:51:15

Szerintem ezt most nem értetted, Anna. Az említett Kétfarkú Kutya Párt projekt éppen az afrikaiak sorsára akarta felhívni a figyelmet, amihez sokkoló eszközt választottak. Tehát pont nem arról volt szó, hogy nem érdekel minket a sorsuk.
Ellenben ezek a sajtóhirdetések öncélúan cinikusak és szerintem a címben megfogalmazott kérdésre a válasz nem, nem lehet idős emberek halálával viccelődni. Meglehetősen érzéketlen, bántó dolog szerintem.
Csodálkozom, hogy ez a hirdetés díjat nyerhetett...

John C. Arvay 2010.06.25. 11:08:48

Szerintem ez a reklám se nem vicces, se nem ötletes. Egész egyszerűen csak paraszt. És itt kérek elnézést a földet becsületesen művelő emberektől.

napocskin9 2010.06.25. 11:10:32

Szerintem borzalmas, nevezzetek álszentnek. Különben meg kit nem érint érzékenyen ez a téma? Egyetértek, lehet ezt is viccesen tálalni, de ez nem az a kategória.

Bori. 2010.06.25. 11:14:50

@napocskin9: Hát ez az, voltak, vannak, lesznek idős rokonaid..., alap, h érzékenyen érint. brrr.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.06.25. 11:16:25

a KFKP nyilván nem boltot hirdetett az afrikaiak nyomorúságával, de lehet, hogy azért nem háborított fel mert nincs otthon afrikai menekülted, meg gyerekkatonád. nagymamád, vagy ha idősebb vagy, akkor ilyen korú anyukád meg van. vagy ha már nincs, akkor is személyes érintettséget érezhetsz, ráadásul elég kellemetlen érzéseket szabadít fel ez a hirdetés.

(azért akik nem értették a poént, azok a KFKP akcióján is kiakadtak - vagy csak drágállották a ruhadarabokat)

szerintem ez egy nagyon durva, megosztó reklám, abban zseniális, hogy az zsigeri módon megérinti az embert. nekem sem tetszik az, amit felhasznál, de valamilyen szinten értékelem az ötletet.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.06.25. 11:20:45

a címben feltett kérdésre, hogy "Lehet idős emberek halálával viccelődni?" szerintem cyranós a válasz. sajátjával az ember viccelődjön, ha olyan habitusú, máséval nem kéne.
(Andy Kaufmannt pl. értékeltem)

Mindennickfoglalt 2010.06.25. 11:47:54

Megérint, utáljuk-szeretjük, esetleg beszélünk róla: de nem hiszem, hogy van bárki, akiben egyátalán felmerülne, hogy bemenjen a boltba. Kicsit hullarablós érzést ad a ruháknak. Ez pont nem az, amitől felcsap az emberben a vásárlási láz.
A célcsoport max a szakma, meg a versenyek. Scamnek jó.

A cím meg furcsa kicsit... Miért, fiatal emberek halálával lehet viccelődni?
(Egyébként bármit lehet, a kérdés inkább az, hogy van-e értelme)

korn · http://www.facebook.com/pages/Reklamvers-mindenkinek/135522226476780 2010.06.25. 13:12:25

sztem is kicsit scamszaga van a dolognak,
ha nem az, akkor meg nem is az a legnagyobb gáz, h megjelent.
sokan beszálltak már a sokkoláslicitbe: diktátorok, részeg csecsemők,levágott karok, vagy éppen Urbán Anikó művelődésszervező felhasználásával,
én is inkább az Ezüst Oroszlánt furcsállom,
a kreatív szakma vhol mégiscsak az empátiáról kéne, h szóljon, vagy mi, kedves zsűri

Messzi Vetek 2010.06.25. 13:30:44

@sire-lancelot: veled értek egyet. nekem kicsit olyan ez, hogy a fogyasztót így szólítja meg: "nesztek parasztok". ha összekacsintana velem, akkor lehet, hogy tetszene. így viszont... egy szar.

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2010.06.25. 14:20:33

Szerintem is szimplán bunkó.
Ha ettől elvonatkoztatok, és érzelmektől mentesítem magam, akkor se jó. Van olyan ember, akinek vonzó, hogy egy haldokló ruháját veheted meg nemsokára?
Illetve ahogy FJ mondogatta: "De ki a célcsoport?"

@korn: Az Ezüst Oroszlánt én is furcsálom. Ennyire szar volt a felhozatal?

egygrafikus 2010.06.25. 15:38:36

A kétfarkú kutya pont az abszurd cinizmusa miatt zseniális (hisz senki nem gondolhatja komolyan a használt afrikai ruhák megvásárlását), ez meg pont a realitása miatt szimplán bunkó (hisz nagy esélye van annak hogy ezek a cuccok tényleg a boltba kerülnek).

fehéregér 2010.06.25. 20:55:01

Ez a "meddig lehet elmenni" kérdés valóban összetett, a Monthy Python pl. eszelős dolgokkal viccelhetett, beleértve a gyerekhalált is, és mégsem éreztem őket amorális szörnyetegeknek. Valahol tényleg a cél, illetve az üzenet a lényeg. Én speciel fontosnak tartom, hogy a kreativitás, a művészet számára ne létezzen tabu, a tabuk feszegetése, netán döntögetése a fejlődés egyik mozgatórugója. ( A South Park, ha kibírom a gusztustalankodásait, a maga tabuk nélküli és a kis/nyárspolgárt megbontránkoztató módján pengeéles és szellemes társadalomkritika )De mindezek mellett annak is szurkolok, hogy az emberek ne veszítsék el a morális érzéküket, ami, szavakba, meghatározásokba nehezen önthető módon jelzik, ha valami visszatetsző, vagy egyenesen visszataszító és elutasítandó. A blogban megmutatott reklám nálam ebbe a kategóriába került, öncélúnak és brutálisnak tartom.

nikk rivers 2010.06.25. 22:28:47

véletlennek szerencsés összejátszása miatt nyertek:
Ők látták az MKKP afrikai installációját, a zsűri meg nem.
Ennyi.

venuswoman · http://sorozatdara.blog.hu 2010.06.26. 11:35:44

szerintem nem az a legnagyobb baj, hogy erkölcstelen, hanem az, hogy mindemellett (szerintem) nem is működik, vagy legalábbis ha belegondolok, nem hiszem h bárki számára vonzó lenne a gondolat, h halott bácsik és nénik ruháit vegye meg és viselje. egyszerűen ad hozzá egy ilyen kellemetlen érzést vagy undort vagy lelkiismeretfurdalást, ami miatt én azt gondolom, h az emberek nem szívesen vásárolnak azon a helyen, ami így reklámozza magát

Adam Brody 2010.06.28. 12:15:54

reklámbuzi:
"A dologban az a furcsa, hogy a Kétfarkú Kutya Párt körúti installációját, aminek keretében a Royal szállóval szemben lévő kirakatára a Használt afrikai ruhabolt feliratot tették, mellé pedig dekoráció gyanánt megkínzott, agyonlőtt, felgyújtott feketékről készült képeket, amelyeken a különféle ruhadarabok voltak megjelölve iszonyatosan cinikus leírással."

Ebben a mondatban MI az állítmány??????

pixmac3Cmanager · http://www.pixmac.hu 2010.06.28. 18:21:36

Ha ez a öregebb nö ilyen rosszul elöre döl, csak negativ sugárzása van kifele. A célcsoport tuti hogy nem veszi meg ezt a ruhát. Minnél öregebb a célcsoport, szerintem minnél kevesebb a humorérzékük, tele vannak minden bajjal. Orvoshoz járkálank, akik csak gyakran tudnak segiteni, mert ugyis csak tablettákat kapnak. Hangosak a gyereket de ök nyugalmukat akarják. Az életröl beszélgetnek, ki hogy van, ki halt meg, ki ment férjhez, unokák.. Lehetett volna ez a kép jobb is, ha az öregebb nö máshogy mutatnak be. Példáúl a unokával áll a zebra elött és fogja a gyerek kezét, és föleg mert akkor mosolyog, mert büszke lányára és örül hogy unokája lett és mert most nála van. Ez teszi boldoggá, és persze, akkor nem elörefele majdnek összedöl hanem probál éber lenni. Tisztában felelöségével, vigyaz a gyerekére. A férfirol csak annyit, hogy a kép elmegy, mert valamennyire ugy néz ki hogy szereti amit csinál. De a néni és azok a hülye vékony müanyag, senki sincs körülötte, csak egyedül és egyedül és egyedül... félemem. én maga is félnék.. nem hogy a néni akinek a legjobb barátnöje már 2 éve halott....

DartagnanX 2010.06.29. 14:14:27

Szájonvágnám az öreg fater botjával azokat, akik csinálták.
Hétszer.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása