Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ha ezt megnézed, életeket mentesz!

Sokszor merül fel a kérdés egy társadalmi célú kampánnyal kapcsolatban, ami nem tesz mást, mint felhívja a figyelmet egy problémára, hogy tulajdonképpen mi értelme is van. Hiszen én a számítógép vagy tévé előtt ülve nem tudunk tenni semmit Ahmenidzsád atomprogramja, a szomália vérengzések vagy éppen a családon belüli erőszak ellen. Akkor meg mi értelme is van az emberek arcába tolni efféle üzeneteket? Erre ad választ az Amnesty International már-már pofátlanul egyszerű filmje. Ezúttal a kivitelezés az elmúlt időszakban megjelent több animációs reklámfilmjükkel ellentétben kisebb hangsúlyt kap, de hatást pótolja az a kis csavar, ami ha jó pillanatban kapja el az embert, egészen zavarba ejtő tud lenni. Ennek hatására talán mindenki megérti, hogy egy ember figyelme ugyan nem elég, de ha tömegeket érdekel egy adott probléma, ha kellően sokan fordítják tekintetüket egy irányba, akkor a nemzetközi figyelem, a közvélemény ereje (ami a politikusokat mozgatja) elég lehet a változáshoz. Nagyon jó munka.

Címkék: nonprofit

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr392333402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thinker_ 2010.09.30. 12:58:32

vagy lelövik azt is aki nézi ;)

Hóember 2010.09.30. 16:09:26

Tömör, és erős, igazi profi munka.

Muad\\\'Dib 2010.09.30. 16:17:56

Erről a bosnyákok tudnának mesélni. Azt például az egész ENSZ tátott szájjal végignézte...

Fuzzy Logic 2010.09.30. 16:21:17

Általában fenntartással kezelem amit az Amnesty International ad ki a kezei közül. Ez egész jó. Erőssége, hogy tök mindegy milyen nyelven beszélsz megérted az üzenetet.

Leonard Zelig 2010.09.30. 16:48:54

Ez mi, ha nem óriási hazugság?
Mondjuk például
if someone is watching they will be shot as well
lenne a reális.

TCrown 2010.09.30. 17:31:43

Hát pl Ruandában ez nem jött össze, nyugodtan darabolták egymást, amíg az egész világ nézte...

zolee75 2010.09.30. 17:35:03

@Szabó Patrícia:
Aki elhiszi, hogy a valóságban ez így történne, sosem járt még a közelében sem olyan helynek, ahol ilyesmi sajnos nap mint nap megtörténik. Szomorú.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.09.30. 17:53:28

A film, mint film szép munka.

De a kommunikációs célja mi a kampánnyal/filmmel az AI-nek?
Hogy álljunk be kéksapkásnak életeket menteni? Vagy azt, hogy higgyük el, az AI lesz majd ott és ment meg ezreket, netán már most ezt teszi a szervezet?

Realitásérzék nélküli üres hatásvadászat, hasonló a Greenpeace médiaakcióihoz.

iszkiri 2010.09.30. 18:06:35

baszom azt az okos megmondóember formátokat. szerintetek ezt tényleg úgy kell érteni, hogy állj oda és nézd?
az ilyen fanyalgó seggek, -mint a legtöbb hozzászóló- szerint a totális közöny jobb. ahol ez így zajlik, ott legalább az a remény megvan, hogy van egy szervezet, amelyik PRÓBÁL valamit tenni.
neked nem kell. mit is tudnál azon kívül, hogy a seggedbe dugod az ujjad?
legalább elgondolkodtál egy pillanatig mind a két agysejteddel.

Fuzzy Logic 2010.09.30. 19:03:32

@sajto@ - sajtokukac.blog.hu:
Ha az AI-ról van szó, vonatkoztass el a gyakorlati alkalmazástól, az elmélet a lényeg. Arra próbál rámutatni hogy ha valamit többen is rossz szemmel figyelnek akkor az majd félbeszakad. Mint a háború a Közel-Keleten. Azt az egész világ nézi, mégis ölik egymást...
Ez egy gesztus az íróasztal mögül, 0 szituációs gyakorlattal. Az AI ennyit tud. (Talán ezért sem érdekli a legtöbb embert hogy mit csinál, nálunk valamiért komolyan veszik.)
Kisfilmnek / reklámnak / üzenetnek egész jó.
Más kérdés, hogy lóf@szt nem ér.

magrethia 2010.09.30. 19:23:14

Az AI-vel nekem van egy gondom! Mikor Tóásó Előd bekerült Bolíviában a börtönbe felhívtam a pesti irodát, hogy lesz-e erre kampányuk, vagy az Ő ügyét egyáltalán felvállalja-e a Magyar AI. Isten ments, hogy én erről vitatkozzak, hogy az Előd miért ment oda, jogosan van-e ott, megérdemli-e, stb... De itt van az Előd, magyar gyerek, az AI-sok meg oltogatnak, hogy "öcsém ami burmában megy, meg iránban...!" Mint a greenpeace, mentsük meg a bálnákat bazz, úgysincs itthon elég baj!

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2010.09.30. 19:29:36

Valahol értem én, hogy mit akarnak ezzel mondani, de ki lehetett volna találni egy realisztikusabb szitut is. Mert az, hogy három ilyen marcona geci megszégyenülve, kicsit morcosan a kamerába nézve elsomfordál, az szerintem a világ minden pontján abszurdnak tűnik, és inkább gyengíti az üzenetet.

iszkiri 2010.09.30. 20:00:41

@magrethia:
nem kis dolog, hogy eszedbe jutott felhívni őket. nekem nem.
rejtő jenő szerint "Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik térben a szánalom célja, annál gyorsabban és kényelmesebben eljut hozzá megértő embertársainak szíve!"
mint mindig, most is igazsága vagyon, hogy ez mennyire igaz nap, mint nap láthatjuk.
ugyanakkor számomra a film nem távoli országok konfliktusainak, tragédiáinak lenyomata csupán.
értsük meg, itthon is, a közvetlen környezetünkben is igaz mindez. örüljünk, hogy nálunk más jellegűek a gondok.
ettől a nyilvánosság ereje talán itt is, ott is visszatartó erő lehet. a közöny az egyetlen, aminél nincs rosszabb.
ha ezt sem hisszük el, akkor mit?
ha van jobb ötlet, elő vele! aki előrukkol a tutival, valósítsa meg és elmondhatja: többet tett, mint ez a balfasz AI.
de addig kuss!

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.09.30. 20:01:54

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
Ebben tévedsz :)
Ha most tudnám, hogy hol lehetne fellelni a pontos sztorit, akkor linkelném, de sajnos nem tudom :(
Mindenesetre volt rá precedens, hogy egy tévéstáb kivonult egy háborús övezetbe, talán valami lázadók táborába, és nekiállt forgatni. Adott helyen éppen valakinek a kivégzésére készültek. A tévéstáb odaállt és forgatott. Na, a kivégzés elmaradt...
Asszem a hatvanas-hetvenes években történhetett valahol Afrikában... Sajnos most tényleg nem tudom, hol lehet fellelni a sztorit...

lehet más a propaganda 2010.09.30. 20:19:01

Milyen nehéz lehetett Kanadában kalasnyikovokat és arab kinézetű fickókat találni ... hogy még véletlenül se asszociáljon valaki M16-osokkal felszerelt baráti osztagok vérengzésére

ET-nick 2010.09.30. 23:11:38

Ezt most megúszta. Majd máskor kivégzik, de addig talán el tud tűnni úgy, hogy ne találjanak rá, vagy nem.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.10.01. 10:16:08

@Whiskey-Tango-Foxtrot:
"lóf@szt nem ér" -egyetértés.

Sem Afrikában, sem a Közel-Keleten, sem Burmában nem láttam olyan rendszert, ahol egy civiltől megállt volna egy kivégzés. Kamerák ezrei rögzítik a Közel-Keleten, Irakban mi történik, előbbi esetében évtizedek óta, ettől még a helyzet változatlan.

Az AI film elméleti tananyagnak szép a humanista képző alapiskolában, gyakorlati felhasználása pedig csupán az önigazolás, hogy továbbra is képesek legyenek nagylelkű adományok befogadására.

oszintenmondom 2010.10.01. 13:01:37

Teljesen irreális. Ez a bizonyítós reklámformula akkor működik, ha hihető a példa. Budapesten ha megtámadnak valakit, és arra sétál valaki, annak méretétől és határozottságától függően vagy elszaladnak vagy megtámadják őt is. De ez nem egy háborús övezet, itt még van némi rend és félnivaló a felelősségrevonástól...

Szabó Patrícia 2010.10.01. 13:26:48

jézusom, ez nem egy civilről szól, aki ott áll mellette, és nézi, hanem arról, hogy a világ figyelmét rá kell irányítani a jogtiprásokra. az AI feladata meg pont ennyi: felhívni rá a figyelmet, hogy tudjanak róla, és tegyenek ellene valamit. ezt meg ez elmondja nagyon frappánsan.

egyébként Thaiföldön kb 6-7 éve, amikor a kormány elkezdte az utcán kivégezni a drogárusokat a rendőrséggel közösen (elkapnak "jabbával", letérdelsz, fejbe lőnek, a helyieket, nem a turistákat), akkor az AI figyelemfelhívó kampányának hatására álltak le ezzel, és kezdték újra alkalmazni a bíróságokat.

igen, a drogárus dögöljön meg, satöbbi, de ez akkor sem volt okés így. kb 5-6 ezer arcot végeztek ki az út szélén, és folytatták volna, ha az AI nem hívja fel rá a világ figyelmét, a világ meg befenyítette Thaiföldet egy komolyabb embargóval, ha sürgősen nem hagyják abba. abbahagyták.

nekem még mindig tetszik ez a film, de a kommentelők nagyobb része nem érti, miről szól.

Fuzzy Logic 2010.10.01. 16:22:27

@Szabó Patrícia:
"jézusom, ez nem egy civilről szól, aki ott áll mellette, és nézi, hanem arról, hogy a világ figyelmét rá kell irányítani a jogtiprásokra"
A világ szeme a Közel-Keleten 7 éve nézi a háborút, de nemhogy ellenzi, támogatja benne az USA-t. Mert a világ legnagyobb hadseregébe senki nem fog belekötni.
Másik részről, a világ szeme = minimum 1 civil / sajtós kamerával felvételt készít (amikor még az élő közvetítés sem garantálja, hogy ettől leáll valami vagy a kamerást nem lövik le). Bármit is vesz fel, azt kell nyomni a mainstream médiában hányingerig.
Remélem érted, hogy ez mennyire irányítható, remélem látod mennyire üzlet.

"AI feladata meg pont ennyi: felhívni rá a figyelmet, hogy tudjanak róla, és tegyenek ellene valamit"
Leírom neked is: Kisfilmnek / reklámnak / üzenetnek egész jó. Más kérdés, hogy lóf@szt nem ér. Az AI pont ennyit tud. A feladatát saját magának határozza meg, lévén független szervezet. Meghatározta: léggömb hámozás.

"egyébként Thaiföldön kb 6-7 éve, amikor a kormány elkezdte az utcán kivégezni a drogárusokat a rendőrséggel közösen (elkapnak "jabbával", letérdelsz, fejbe lőnek, a helyieket, nem a turistákat), akkor az AI figyelemfelhívó kampányának hatására álltak le ezzel"
Jellemző, hogy a szivárványparókás bohócok védik a dílereket, hisz az is ember. A fiatal, akit tönkrebacnak a tőlük vett drogok... Az kit érdekel? Miért vette meg? Deviáns alakokat jobb üzlet védeni a többséggel szemben? Nyilván.
Egyébként kinek mi köze ahhoz, hogy Thaiföld a saját állampolgáraira veszélyes elemeket (akik szintén sajátok) hogyan iktatja ki? Majd ha ártatlanokat ölnek, meg turistákat, na akkor jogosan húzza pofán őket a világ, de így? Áh...

"nekem még mindig tetszik ez a film, de a kommentelők nagyobb része nem érti, miről szól"
Én úgy veszem észre, a többség fogta a lényeget: Látjátok, így kéne csinálni, úgyhogy csináljátok. Mi most három hónapig segget vakarunk, aztán forgatunk új reklámot. Meg, mondjuk b@szogatjuk Japánt, mert a sorozatgyilkosokat ott még mindig kivégzik.

nikk rivers 2010.10.01. 18:08:40

Bele kellett lapoznom a kommentekbe, hogy megértsem a filmet. Nem tudom mi a rémisztőbb, a film bugyutasága, vagy a készítők naívitása??

thing 2010.10.02. 11:30:57

off:

Na, addig vártam, hogy legyen reklámrejtvény, hogy csináltam egyet én, bocs RB! Várok mindenkit itt:
jela.hu/?p=937

Szabó Patrícia 2010.10.04. 17:29:46

@Whiskey-Tango-Foxtrot:

Ember, ha engem bohócozol az okos kommentedben, szerintem ne tedd. Egy dílernek épp úgy joga van a törvényes eljárásához, mint bárki másnak. Pedofilnak, gyilkosnak, erőszakolónak, mindenkinek.

Amúgy mielőtt kommentelsz, érdemes 100-ig számolni, hogy ne vagdalkozásnak tűnjenek a szavaid, mint most.

Nem vagyok se bohóc, se deviáns, ezért tartom fontosnak a törvényes eljárást. Te meg vagdalkozol, mert azt hiszed, kibaszott okosakat mondasz, közben meg nem. Frázisokat puffogtatsz, azokból is a legdemagógabbakat. Okos gyerek lehetsz, hallod.

oszintenmondom 2010.10.05. 10:26:25

@Szabó Patrícia: Megejtő a naivitásod. A film alapgondolata - amit ki is írnak a végén ("If someone's watching the violence stops.") egész egyszerűen valótlan, ahogy arra számos kommentelő rá is mutatott. De azért baromi jól hangzik.

Fuzzy Logic 2010.10.06. 13:28:41

@Szabó Patrícia:
Ember, olvasd el még egyszer. Az AI-t meg a hozzá hasonló alibi szervezeteket bohócozom, mert a deviáns elemeket védik a többséggel szemben. De te is okos lehetsz.

alternaiv 2010.10.07. 16:23:01

Rossz a reklám mert nem számol az emberi butasággal. Lásd a kommenteket, nem megy át az üzenet, amit nyilván nem szószerint kell értelmezni.

gabigyerek 2010.10.15. 15:52:54

"A kutyákat lelövik, ugye?" ...na szóval no comment.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása