Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A dohányosok kifogásai gyerekesek

Az utóbbi években ami gusztustalan és minimálisan kapcsolatba hozható a dohányzással, azt a dohányzás elleni reklámok egytől-egyig felvonultatták már. Rohadó tüdőtől kezdve hamuvá égett emberekig az égegyadta világon mindennel megpróbálták már elriasztani a dohányosokat kedvenc önpusztító szenvedélyüktől. Anníira megszokottá vált ez a fajta riogatás, hogy már nemhogy a dohányosok, de már én sem figyeltem fel az ellenkampányokra. Ez az orosz reklám azonban egész másképpen érvel. Saját érveiket használja fel a dohányosok ellen, és egyszerűen gyerekesnek titulálja azokat, mondván ilyen ostoba és felelőtlen kijelentéseket csak az ovisok képesek komoly pofával mondani. Erre épül a reklám is, amelyben gyerekek szájából halljuk a megszokott mondatokat. (Elvileg nem kell oroszul tudni a filmek megértéséhez, csak el kell indítani a videót, és ha nem jelenik meg az angol felirat, akkor a a jobb alsó sarokban lévő CC gombocskára kell kattintani) Meglepő és ügyes húzás, bár arról nem vagyok meggyőzve, hogy teljesen frankó gyerekek kezébe cigarettát adni bármilyen céllal.

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr342547129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Turanga Leela 2010.12.30. 16:24:17

A nem-dohányzó emberek is tudnak buta dolgokat mondani/írni. Ha leszoknánk a dohányzásról, vajon azt a rengeteg pénzt, amit a cigaretta vásárlás hoz az államnak, mi fogja pótolni? Szerintem csak békén kellene hagyni a dohányzókat, nem vágyunk már semmire, csak hogy ne baszogassanak minket, én még a dohányzó helyeken is megkérdezem a mellettünk ülőket, hogy zavarja-e, ha rágyújtok. Persze vannak kulturálatlanok, ez tény. De általánosítani nem szabad. Engem nem érdekel, hogy milyen lesz a tüdőm attól a napi 3 szál cigarettától, nem érdekel, ha esetleg ez visz el, ezer dologtól halhat meg az ember. Ha ettől rettegnék, bezárkóznék a szobába, lehúznám a redőnyöket és halálom napjáig ki sem mozdulnék.
Valamint: hány költőnk, tudósunk és más "nagy" emberünk dohányzott a történelemben???

thinker_ 2010.12.30. 17:49:31

egyetértek az előttem szólóval. mindenhonnan ki vannak a rekesztve a dohányosok, ami bizonyos szempontból érthető is, de könyörgöm: hadd döntsük el, hogy dohányzunk-e vagy sem.

karosszékely 2010.12.30. 20:27:36

@thinker_: Döntsétek, dohányozzatok. De csak akkor, ha a 10 m-es körzetetekben nincs senki más.

NIN|JA (törölt) 2010.12.30. 21:33:08

@karosszékely: ez olyan, mint a szolasszabadsag?
Gyerek kezebe nem valo, meg ha jo celt szolgalna is.

Tok unalmas mar ez...
Hajlektalanok, parfumtengerben buzlok, kezet nem mosok, nem furdok, teliszajjal tusszogok es kohogok, na meg a tobb ezer autos (aki mar maga sem tudja miert ul autoba) is tartsak be a 10 m-es kort. Elvegre ok is karosithatjak az egeszseget. Ez lenne igazan idilli.

thinker_ 2010.12.31. 06:30:58

@karosszékely: oké, de akkor legyen olyan étterem, pub ahol a kaja után kényelmesen rágyújthatok és nem zavarok vele senkit. mert ez nincs megoldva sehol rendesen.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.12.31. 10:26:47

Kéne majd 15 év múlva egy másik szpotot forgatni, ugyenezekkel a szereplőkkel. Kíváncsi lennék, hány lesz addigra láncdohányos.

dr. Aullah 2010.12.31. 10:57:54

@Turanga Leela: " Engem nem érdekel, hogy milyen lesz a tüdőm attól a napi 3 szál cigarettától, nem érdekel, ha esetleg ez visz el, ezer dologtól halhat meg az ember. Ha ettől rettegnék, bezárkóznék a szobába, lehúznám a redőnyöket és halálom napjáig ki sem mozdulnék.
Valamint: hány költőnk, tudósunk és más "nagy" emberünk dohányzott a történelemben???"

Pont erről szól a poszt. Gyerekes kifogások.
Higgyétek el, minket nem érdekelne az, hogy dohányoztok... HA...
1. Nem fújnátok rá másra a füstöt.
2. Megoldjátok, hogy soha ne kelljen szagolnunk azt a büdös szart, amit kibocsátotok, ti is, meg a ruháitok is.

" Ha leszoknánk a dohányzásról, vajon azt a rengeteg pénzt, amit a cigaretta vásárlás hoz az államnak, mi fogja pótolni?"

LOL, te egy hős vagy, egy igazi patrióta... vagy csak ez a legszánalmasabb kifogás, amit valaha hallottam.

dr. Aullah 2010.12.31. 10:59:35

Mellesleg a szpot kitűnő. Pontosan erről van szó, gyerekes kifogások.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.31. 13:07:41

@Aullah: az a szánalmas a dologban, hogy általában az egészségre van kihegyezve minden anti-smoke kampány. holott a nemdohányzókat kurvára nem az egészség érdekli, hanem az, hogy ne legyen cigiszagú a ruhájuk.

Budapesten élni a légszennyezettség miatt átlagosan 5 évet vesz el az életedből. Tájékoztatási szint van, autókitiltás akkor sincs, ha már nem látni a portól. Szeretnék látni anti-car reklámokat is.

Azt meg én döntöm el, hogy dohányzom-e vagy sem, másoknak semmi köze hozzá.

Cirrus 2010.12.31. 16:28:28

Szerintem az egészségügyi kiadások jelentős része a (lánc)dohányzás miatti betegségek kezelésére megy el. A kiesett adóbevételeket pár éven belül bőven kárpótolnák a csökkent kiadások. Igaz, a megnövekedett átlagos élettartam a nyugdíjkasszára lenne káros hatással...

dr. Aullah 2010.12.31. 17:42:30

@Parmezanidész: Ahha... ahha. Hát ezt mondd annak a kb. 1100 embernek, akik 2004ben passzív dohányzás miatt haltak meg, holott sosem dohányoztak... Még hogy csak a füst zavaró...

thinker_ 2010.12.31. 21:37:18

@Aullah: a nemdohányzók kifogásai legalább olyan szánalmasak. menj végig az andrássy úton, az kb 3 szál cigi.

lüke 2011.01.01. 15:46:05

@Turanga Leela:
azonben ez nem érv arra ,hogy ne okozna
tüdőrákot , és a passziv füst belélegzése is káros

sorica123 (törölt) 2011.01.01. 20:10:21

@Turanga Leela: ez így is van. Megvan a kultúrája ennek is, aki normális, az bagósként se lesz bunkó, aki meg a másik orra alá füstöl/hamuzik/szórja a dekket, az ha nem dohányozna is olyan lenne, mint egy tank.
@thinker_: amúgy nekem eszembe szok jutni, hogy 'a bagótól fekete lesz a tüdőd' - oké, tény. És amúgy egy pesti tüdő mégis milyen színű? Mindazonáltal ki mit bír, nem kötelező még tovább feketíteni. Aki meg bagózik, az se szükségszerűen krahácsoló, fulladozó zombi, de nem árt mellé az önkontroll (hogy ne menjen el naponta több doboz cigi, mert egy mennyiség fölött már tényleg csak reflexből bevitt méreg).
@lüke: nem mondja senki, a legelborultabb bagós sem, hogy a cigi nem egészségtelen. Oxigénhiányos állapot lép fel tőle, a hatóanyaga belepiszkál a vérnyomásba, van, akinek nem is szabad, mert tönkreteszi az ereket. Nagyanyám hajlamos volt a rákra, lett is neki, és neki tényleg azért, mert sokat dohányzott. Úgyhogy aláírom, hogy abszolút nem az a mindenkinek egyformán nagyszerű foglalatosság, az biztos.

polufave 2011.01.02. 13:20:29

Azon túl, hogy ennek a reklámnak az az üzenete, hogy a dohányozók kifogásai gyerekesek, nem véletlenül gyerekek a szereplői. Felháborodást keltő, hogy gyerekek kezébe cigarettát adnak. Egy ép eszű ember sem szeretné, hogy a környezetében élő gyerekek felnőtt korukban dohányosok legyenek. Ezt csak úgy lehet elérni, ha jó példát mutatnak a felnőttek és tesznek a saját és környezetük egészségének megóvásáért.

Cirrus 2011.01.02. 15:31:23

Nincs olyan, hogy pesti tüdő. Itt élek, és nagyon jó a levegő, mindig is az volt (esetleg 20-30 éve kevésbé egy kicsit). Más helyen ("vidéken") sem éreztem, hogy jobb lenne. Persze vannak forgalmas helyek, és időszakok, de nem ez a jellemző, és akkor sem kell fuldokolni.

Bloggy 2011.01.02. 17:47:12

Ez a reklám azért kétélű fegyver. Nagyon szemléletes, hogy a dohányosok kifogásai gyerekesek (tőlem ki-ki dohányozzon, de engem ne kényszerítsen arra, hogy passzívan dohányozzak - mert a legtöbbször ez a baj a dohányosokkal, hogy tapintatlan tahók). Nem tudom a reklám kiötlői gondoltak-e arra, hogy ezt gyerekek is láthatják, és ők nem valószínű, hogy a megfelelő üzenetet szűrik le belőle.

dontpanic 2011.01.03. 13:17:20

@Cirrus: én Budapest agglomerációjában élek egy kisvárosban, és sokat járok Pestre. Eléggé érezni szoktam a különbséget.

PollyPudlyPötty 2011.01.03. 14:11:18

Teljesen másképp látom a dologot. Azon van fenn akadva mindeki, hogy gyerek kezébe cigarettát!? Mindenki előttük és a mellettük dohányzik nem?? Tulajdonképpen úgyan az a helyzet vagy még rosszabb.
Én nem a dohányzás ellen vagyok... én is dohányzom néha.
De itt a reklámról van szó... a gyerekes kijelentésekről... "én abba tudnám hagyni, ha muszály lenne...."...
"nem akarok meghízni...",
"...jól esik szex után.",
"..azért dohányzom, mert ott hagyott a barátom.".
A legtöbb dohányzás elleni reklámhoz képet, ez teljesen más szemszögből közelíti meg a dolgokat... A fájdalmas csak az, és erre próbál rámutatni, hogy az emberek el is hiszik ezeket a hülyeségeket, amiket mondanak. Ezzel vigasztalják magukat. És ezt nagyon jól bemutatja a reklám. Teljesen komolyan gondolva, ilyen kifogásokat csakis gyerek tud mondani.
És tényleg ne azon akadjunk fenn, hogy gyerek kezébe cigit adnak!

naphalius 2011.01.03. 21:45:16

A mostanig megszokott dohányzáselleni kampánytól eltérően ez egy más szemszögből támad. Az elrettentő klinikai tényekkel szemben gyerekek segítségével próbálja meg ráébreszteni az embereket a káros függőség elleni tehetetlenségre vagy inkább passzivitásra, kifogásokra.
A dohányosok kifogásaik annyira gyerekesek, hogy a gyerek szereplők játszák a felnőtteket.
Ennek szerintem nem lesz különösebb pozitív hatása. Az emberek az életüket tartják (szerintem) a legfontosabbnak. Ha nem hatottak rájuk a tudományos érvek akkor ez a film biztosan nem hat. A dohányosok válasza az lesz, hogy nem azért nem szokik le mert nem tud hamen azért mert szeretnek dohányozni.

czanga · http://lyrik.blog.hu/ 2011.01.04. 00:22:55

2010 január 2.-án reggel felébredtem, kiültem az ágy szélére és elgondolkodtam a dohányzásomról, hogy kell e ez nekem? Elkezdtem az aznapi teendőimet, és mikor felvettem a kabátom, hogy elindulok otthonról, még mindig éreztem rajta a dohányfüstel átitatott szilveszter szagát.

Elgondolkodtam megint, hogy kell e ez nekem, és akkor abban a pillanatban döntöttem. A legnehezebb ezután az volt, amikor a nálam lévő fél doboz cigimet kitettem az egyik fiókomba az öngyújtómmal együtt, aztán elindultam itthonról.

Elegem lett a füstből, a ruháim és bőröm illatából, elegem lett abból, hogy mennyi pénzt költök el erre. Mindigis utáltam, hogy sportoltam, és kihatással volt arra is sajnos. Sorolhatnám napokig...
Sok rossz pillanat volt, és volt jópár szörnyű, amikor igencsak rámfért volna egy cigi, de én anno döntöttem, és mindigis igyekeztem a saját magam álltal felállított határokat, és elveket nem áthágni. A rossz pillanatokban használtam hals cukorkát, tic-tac-kot, és néha sima rágót. Szerintem szimplán akaraterő kérdése az egész, a többi baromságot kidobhatjuk. Kell e ez annak aki dohányzik? Nem? Akkor tenni kell ellene...

Idén január 2.-án volt 1 éve annak, hogy már nem dohányzom...

Újra érzem a szagokat, a ruháim jó illatúak, jobban érzem magam, nem megy el erre a feleslegesen kidobott pénz, és megutáltam a dohányosokat, és minden olyan helyet, ahol dohányfüst terjeng. Gimnázium 9.-10. osztályos lehettem amikor rászoktam, ergo olyan 16?, 17? éves. Nem emlékszem pontosan mikor. Most februárban töltöm be a 24. életévemet. Az a kb fél doboz cigi még mindig a fiókomban van, és egy szál sem hiányzik belőle...

Gondoltam megosztom veletek a történetem. :) Nyílván nem kell elhinni, de tényleg ez történt.

(u.i: Nem újévi fogadalom volt, abban a baromságban mégcsak nem is hiszek.)

czanga · http://lyrik.blog.hu/ 2011.01.04. 00:31:19

@lüke:
(no offense)

Az elgondolkodtató feketére szineződött tüdőről, és az ezzel összepárosított budapesti szmogról annyit, hogy létezik egy elég komoly teszt. Két New York-ban dolgozó kerékpáros futárt kértek meg, hogy vegyenek részt benne, és 1-1 hónapig egyikük kerekezzen rendes aktív szűrésű légszűrő maszkkal, másikuk pedig maszk nélkül. 1 hónap elteltével váltottak, majd ezen időszak leteltével érdekes eredmény kerekedett. Mindkéát bringás tüdeje kapott a káros anyagokból, és nyílván a maszk nyert jópár %-kal, de mégse volt egyiküknél se túlzó a lerakódott károsanyag mennyisége.

Mi pedig azért ott még nem tartunk, mint Tokyo, vagy New York szmog ügyileg.

Ettől függetlenül városi bringásoknak csak respro maszkkal történő bringázást szoktam javasolni, mivel nagyon sokat segít de hidd el a dohányzás olyan koncentrált mennyiséget juttat a tüdejébe a használónak, hogy azt nehéz lenne mással reprodukálni.

(no offense)

virágszirom · http://msn-smiley.ucoz.hu 2011.01.04. 10:08:24

Cirrus: a nyugdíjpénztárakat nem fenyegeti az, hogy tovább fognak élni az emberek és több lesz a nyugdíjas, mivel a nyugdíjkorhatárt folyamatosan emelik ;-)

A videóhoz kapcsolódóan: nem biztos, hogy ezek a gyerekek a filmben való szereplésük miatt szoknak rá a cigire. Már ebben a korban, ha látják szülőktől, filmekben (stb), akkor ott van bennük a kíváncsiság, úgyhogy valószínüleg, ha a későbbiekben nem is szoknak rá a cigire, de kipróbálják. Aztán persze ott vannak a barátok. Ha a barátok cigiznek és az a menő, akkor valószínűleg ezek a gyerekek is ráfognak szokni a cigire azért, hogy beilleszkedjenek.

Az utóbbi években folyamatosan láttunk, hallottunk reklámokat, kampányokat, amelyek a dohányzás veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet. Ez sikerül is, de a dohányosokat látszólag nem érdekli. Azért írom, hogy látszólag, mert szerintem nincsen olyan dohányos, akinek a fejében ne fordult volna meg, hogy jó lenne leszokni. Tudják, hogy a cigi káros és büdös, de nincs elég akaraterejük, nem akarnak változtatni.
Anyukám mesélte, hogy már régóta gondolkodott azon, hogy neki miért jó, ha cigizik. Nem talált túl sok jó okot. Sem egészségileg nem tesz jót neki - mondta- és anyagilag is eléggé megterhelő. Tehát úgy határozott, hogy ezentúl nem cigizik többet. Már több, mint egy hónapja nem cigizett... Nem olyan hosszú idő, de kezdetnek nem rossz és nagyon örvendek, hogy így döntött:)

1velemenyezoasokbol 2011.01.04. 21:27:00

Mindannyiunk számára tény, hogy a cigaretta napjaink legveszélyesebb, és legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szere. Utánna olvastam: az áldozatok száma Magyarországon évente 28 ezer. (28 ezer családtag, 28 ezer temetés.) Ebben természetesen nincsenek benne a végtagamputációk, amelyek szintén a cigarettázásnak gyakori tréfás utóhatásai.
De mégis mindezek tudatában nagyon sokan választják ezt a drogot (sajnos aki cigarettafüggő az egyben drogos is).Be kell látnunk azt a tényt, hogy nem könnyü dolog rávezetni őket, hogy saját akaratukból mondjanak le erről az önpusztító szokásról. Bizonyos felmérések szerint a dohányosok 68%-a szeretne leszokni szenvedélyéről, de az akaraterő hiánya miatt inkább a könnyebb bizakodást választják: " talán nem én leszek az aki beledöglik a dohányzásba, hanem valaki más"...na jó ez egy kicsit sarkított...DE jönnek a gyerekes kifogásaikkal, hogy miért nem tudnak leszokni és erre mutatt rá az orosz reklám. Végre valaki nem ríogatni akarja a cigiseket, valami egyébbel probálja jobb belátásra bírni őket.
Szerintem addig a pontig amig a gyerekek csak a kezükben tartják a cigarettát még belefér, de mikor a végén a kis fiú szájába veszi és meggyújtja és felnőtté változik már nem.

KaMel 2011.01.05. 21:46:10

A megszokott, már nem figyelemfelkeltő reklámok után tényleg jó húzás volt ez a reklám. De ez eléri a kívánt hatást, vagy a dohányzó csak megnézi és azt mondja: "Milyen édes volt az a gyerek!"? Persze, amt elmondanak a gyerekek, azok a valós megszokott "nyugtató" kifogások a dohányzók részéről: "tudom, hogy tönkreteszem az egészségem, de nincs más választásom". Hát abszurd és gyerekes, de ez a reklám szerintem nem meggyőző. Talán mégis van hatása a dohányzókra, engem nem hatna meg:P

redpoppy 2011.01.06. 23:22:59

Ennek a reklámnak nemhogy meggyőző ereje, de semmi értelme sincs. Mert attól, hogy kiskorúak szájából hallják a dohányosok gyerekes kifogásaikat, attól ők még úgyanúgy fogják mérgezni magukat.
Ez a reklám sokkal többet árt, mint használ. Nagyon rossz érzés volt a gyerekek kezében cigarettát látni és hallgatni azokat az esetlen kijelentéseket. Szerintem nagy felelőtlenség volt a reklám készítők részéről bevonni a gyerekeket egy dohányzásellenes kampányba. Gondolom azon is elgondolkoztak már, hogy hogyan fogják majd elrisztani a kiskorúakat a dohányzástól.

Hogyishívják 2011.01.07. 08:32:33

Nagyon reálisak ezek a kijelentések, többször hallottam már én is ezeket.. És így, hogy gyerekek szájába adják, nagy hatást gyakorolnak az emberekre. Viszont megdöbbentő gyerekek kezében cigarettát látni. Jogos a kérdés, hogy a gyerekeket felhasználhatjuk-e egy ilyen reklámban. De ha pár embert meggyőz, rádöbbent ez a reklám, arra, hogy a dohányzás mellett felhozott érvei gyerekesek, és legalább eszébe jut, hogy megpróbáljon leszokni, akkor már a cél szentesítette az eszközt. Én nem dohányzom, de úgy gondolom, engem elgondolkoztatna. Megdöbbentő és felháborító, és ilyen kell legyen egy reklám, hogy felfigyeljen rá az, akinek szól! Tetszett, ahogy a film végén a gyerek átváltozik felnőtté, így nyilvánvalóvá téve, hogy miről van szó. Szerintem egy dohányos CSAK ettől a reklámtól leszokni nem fog, de már az is eredmény lehet, hogy a nemdohányzó nem nyúl a cigihez.

csbeata 2011.01.07. 11:15:27

Ez a reklám a saját fegyverükkel vág vissza a dohányosoknak, de nem hiszem, hogy különösebb hatással lenne rájuk, nem emiatt a reklám miatt fognak lemondani. Rengeteg szörnyű kép, tudományos bizonyítgatás után már csak a gyerekek maradtak, szomorú. Szerintem kár volt bevonni őket. A kifogások tényleg gyerekesek, főleg így gyerek szájakból hallani, és ezután vagy más kifogásokat keresnek, vagy bevallják önmaguknak, hogy nekik így jó.

szbarnaus 2011.01.07. 21:25:02

Az hogy mennyire (nem)sikeresek az ellenkampányok, azt én, egyáltalán nem dohányzó is aláírom. Igazából sokszor engem nagyon zavar a csomagoláson egyesek által már megszokott gusztustalan képek. Pláné, ha azt még tálcán is hozzák ki :))

Nade ne kalandozzunk el a cigizés világába.
Az utóbbi években több gyerekekkel foglalkozó antidohány. reklám jelent meg. Majdnem két évvel korábban New Yorkban is felütte fejét egy sokat vitatott spot:

today.msnbc.msn.com/id/30008941/ns/today-today_health/

Ami azonban kiemelhető, anélkül hogy pro és kontra érveket hoznék fel, látszik, hogy már nem elég a cigaretta okozta károkra felhívni a figyelmet. Tényleg, azt kell látni, hogy a szakma kifogyott az ötletekből. Ezért kell váltani.
Ha már nem elég az üzenet, hogy veszélyezteted Önmagad és Környezeted egészségét, valami másra kell felhívni a figyelmet.
A gazdasági paramétert nem lenne értelmes felhozni.... mindenki arra költi a pénzét amire akarja, tehát jöhet a következő lépés a szocializáció kérdése. És ebben a megvilágításban jó uton haladtak el, a kreatívok sántítanak.

Ha már nem érdekel a magad egészsége, sem a környezeted egészsége, és tényleg azt gondolod hogy lekellene szokni a dohányzásról, de kifogások és kifogások...
....akkor lehet ez egy jó szemlélet, hogy ha te tudod megszakítani ezt a láncot. Nagyapád cigijét csórta el apád suhanc korában, apád cigijét te csortad el suhanc korodban, rajtad áll, hogy a fiad ne tudja ellopni a cigidet és ezáltal megszakíthatod ezt a füstölgő láncot.

Lehet ez is az üzenete a próbálkozásnak. Azzal viszont egyetértek, hogy egy kényes téma, és sajnos kifogytunk más ötletből kreatív terén.

szaboredony · http://www.szabo-redony.hu/ 2011.01.28. 09:32:36

Sajnos egy ilyen reklám se segít a dohányosoknak a leszokásban.
------------------------------------------
www.szabo-redony.hu/

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása