Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tolószékes gerillázás

Pár héttel ezelőtt posztoltam egy brazil gerillakampányt, amiben egészséges emberek tettették magukat mozgássérülteknek, és így kértek segítséget más járókelőktől. Az emberek többnyire segítőkészek voltak, de csak addig, amíg ki nem derült a turpisság. Az akció fő üzenete az volt, hogy sose tettesd magad mozgássérültnek, vagyis ne parkolj az autóddal a rászorulók helyén. A brazilok most folytatták a kampányt, de már egy sokkal szemtelenebb trükkel. Rendes parkolóhelyekre raktak tolószékeket, melyeken egy cetlire a következő volt írva: “Csak egy percig leszek itt.” Ugye ismerős a helyzet?

De nem csak Brazíliában próbálják meg jobb belátásra bírni a bunkókat, Európában is voltak hasonló gerillás megoldások. Görögországban például egy csapat járta a főváros utcáit, és ragasztott matricákat a szabálytalanul parkoló autók hátuljára. “Seggfej vagyok, ott parkolok, ahol kedvem tartja” – szólt a szöveg a matricákon.

Belgiumban egy ennél sokkal kreatívabb ötlettel álltak elő. Olyan kártyákat raktak az autók szélvédőjére, melyek “feljogosítják” a bunkó vezetőket, hogy legközelebb is a mozgássérültek helyére álljanak – feltéve, ha levágják a lábukat, lebénulnak, autoimmun betegek lesznek vagy deformálódik a gerincük.

Hollandiában is felütötték a fejüket a parkolóhelyeken a különleges táblák, melyeken hol agresszíven, hol gúnyosan közvetítik az üzenetet. “Ha nem bírod felfogni, miért kell ez a hely a mozgássérülteknek, menj és törd el a kibaszott gerincedet” vagy “Néhányan azok közül, akik illegálisan parkoltak itt, most legálisan teszik. Csak nem a sors próbál mondani valamit?



Ahogy azt már múltkor is mondtam, nem tartom valószínűnek, hogy ezek a kampányok bármit is elérnek. Viszont nagyon nagy riszpekt azoknak a gerilláknak, akik mégis rendületlenül próbálkoznak. Az biztos, hogy én eddig sem, és ezután sem fogok rossz helyre parkolni.

Címkék: nonprofit gerilla tcr köztér

2011.04.22. 12:15 Exo 16 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr362847167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roadrunner 2011.04.22. 14:22:07

Rokik maradjanak otthon.
A faszt szaladgalnak.

Harrison Bergeron 2011.04.22. 14:23:02

Bocs' kissé offtopic, de fontos: KEREKESSZÉK a korrekt definíció, amivel ÖNÁLLÓAN, segítség nélkül tudnak közlekedni az érintettek, feltéve, ha "embertársaink" nem akadályozzák meg őket ebben.

Egyébként megariszpekt a kampányért és a tudósításért.

Sátán meg a Jocó 2011.04.22. 14:24:13

Régen volt egy remek bringásmatrica, amit a bevágások miatt nagyon nehéz volt lekaparni a szélvédőkről - vmi olyasmi volt ráírva, hogy "Legközelebb nem parkolok kerékpárúton", ezzel mi lett?

Bár utálom a bringásokat :P nagyon tetszett :)))

ggaborx 2011.04.22. 14:32:28

Jah, remek kezdeményezés tényleg. Ha velem kicsesznek majd jól kicseszek én is másokkal, akik mondjuk még soha nem parkoltak a "helyemre". Igazi faszkalap gondolkodás. Aztán majd lehet tanakodni, hogy ki kezdte a cirkuszt. Fel kéne már nőnie az embereknek végre.

Carambolo 2011.04.22. 14:49:25

@ggaborx: nekem is ez volt az első gondolatom - én soha nem állok rokkant helyre, és nagyon morcos lennék, ha egy ilyen performansz megakadályozna a szabályos parkolásban.
Mert nem érezném jogosnak.

Viszont a matricázás jó ötlet, főleg ha feltűnő és nehéz eltávolítani. Ja, és amíg én nem kapok valamiért, ami esetleg másvalakinek nem tetszik.... :))

tra lala 2011.04.22. 14:53:39

Találó lenne ez a kerekesszékes akció, csak épp ezzel mindenkit megszivatnak, nem csak azt a néhány embert, akit kéne.
Ráadásul a legtöbb ember nem is érti az egészet, mert nem áll be mozgássérült parkolókba és mindjárt jövök cetliket sem ragaszt az autójára.
Akkor már viccesebb lenne egy mozgássérült helyre parkoló autót körbebarikádozni kerekesszékekkel. Persze mikor jönne a tulaj a saját kerekesszékében, akkor megint nem mindenki találná viccesnek.. :)

Anti Anyag (törölt) 2011.04.22. 15:02:57

Az Árkád parkolójában egy merci parkolt a bejárat mellett a mozgássérült parkolókockában.

Körbetekerték sárga öntapadós szalaggal. Aki arra ment jót röhögött a lúzeren. Én is. Ott amúgy nem igen van olyan, hogy nincs parkolóhely.

Laciii 2011.04.22. 15:05:56

Ezek az idiótaféle ál-jogvédők, mert ugye kerekesszékes nem hagyja ott a sajátját, úgyhogy valami "jogvédő" (feltűnés mániás balfasz) szopat olyanokat akiket nem kéne, mert nem állnak rossz helyre.

RaveAcE 2011.04.22. 15:19:30

A matrica jó ötlet. Mondjuk lehetne nitrocellulóz a ragasztó. Kromofággal leszedheti, ha zavarja... :))

Donor 2011.04.22. 16:56:55

Szerintem tök jó poén, és figyelem felkeltő.
Túlzottan nincs kicseszve a néppel, inkább csak a rövidfilm miatt csinálhatták, mert egyszerű a megoldás, kiszállok és odébb tolom a széket, főleg ha látom hogy poén.
Főleg hogy nem parkolok tilosba, tehát ez az az ing amit nem veszek magamra :)
Magyarországom mondjuk 2 perc alatt ellopnák, szóval itt nem működne :))

01020304 2011.04.22. 17:08:36

Az ilyen "én legalább tettem valamit: figyelemfelhívtam" önigazolás pont annyit ér, mint visszapofázni a tévének.

Mylady 2011.04.22. 18:52:35

@Anti Anyag: Miért, akinek mercije van, az nem jogosult a mozgássérült parkolóhely használatára? Szerintem nem ettől függ.
Sokan el vannak tévedve, amikor azt hiszik, hogy aki mozgássérült, az csóró és nem telik neki drágább autóra. Nincs összefüggés. Sőt, kifejezetten kedveltek a nagy autók, mert azokba könnyebb beülni, bepakolni.

Egyébként itt, a blog.hu-n is van egy ürge, aki már többször leírta kommentben: nagy és drága autókkal jár, egyrészt mert megengedheti magának, másrészt mert olyan pozícióban dolgozik, ahol reprezentálni is kell. Viszont van egy mozgássérült gyereke és amikor a gyereket viszi, kihasználja a mozgássérült parkolók előnyeit, mert így is éppen elég nehéz egy mozgássérült gyerekkel mozogni.

Szóval nem a márka a lényeg, hanem hogy jogosult-e az illető használni a mozgássérült parkolót.

dukeekud 2011.04.22. 18:53:49

Ugy kene buntetni az ilyen tahokat, mint a Bunvadaszok cimu BudSpencer TerenceHill filmben. Adni nekik egy 10 kilos kalapacsot, es fegyverrel kenyszeriteni oket, a sajat autojuk szetveresere. Na ez vicces lenne, es tanulsagos.
www.youtube.com/watch?v=NHGH_ZJhwxs
Es persze levideozni es folrakni a youtubera, hogy mindenki rohoghesen a parasztokon.
"Szerezzek uj kocsit fonok ? Ne hivj taxit"

Leriel 2011.04.28. 00:31:55

@Donor: Nagymamám a halála előtt nem sokkal már nagyon leépült, alig tudott járni, ezért sokszor tolószékkel vittük ide-oda. Egyszer bent hagytuk a tolószéket a kórházban, hogy a nővérek is tudják tolni őt. Másnapra ellopták, állítólag valamelyik látogató család vitte magával haza.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása