Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Több mint kínos reklámszlogen

Korábban egyszer már összegyűjtöttem a legkínosabb reklámszlogensémákat, amiket akkor vesznek elő a marketingesek, amikor végképp semmi ötletük sincs. Mindig azzal hitegetem magam, hogy ezek kizárólag ügyfelektől jönnek, és a kreatívok körmük szakadtáig próbálnak ellenállni a nyomásnak, míg végül falhoz szorítva, a végsőkig küzdve kénytelenek feladni a harcot. Az egyik kedvenceim az "A ...." szerkezetű szlogenszörnyek(Az ablak, Az autósiskola), a másik a mindenféle mester (A sajtmester, Zármester, Virágmester), de legjobban mégis a Több mint szerkezeteket szeretem.

Ez a legmodorosabb, egyben a leginkább semmitmondó variáció, ami olyan mintha mondana, üzenne valamit, miközben épp ellenkező hatást ér el, és azonnal közröhej tárgyává válik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a többmint.hu honlap, ami nem más mint egy folyamatosan bővülő gyűjtemény, ahol a különféle Több mint szerkezető fősorokat szedik össze a szerkesztők, hogy így vegyék kedvét mindenkinek, aki még ezt szeretné használni egy reklámban. Szemezgessetek a felhozatalból, és vigyétek hírét az oldalnak, hátha ezzel is hozzájárulhatunk a tömm mint pusztulásához. Mert ami itt folyik, az több mint szégyen!

Az Aegon több mint biztosító. Hogy mennyivel? Azt most így hirtelen nem tudnám megmondani.

aegon.jpg



Szép példa a Lazurán favédőszer plakátja, amely a Hogyan ne csináljunk reklámot nem létező tankönyv borítóképe lehetne:

lazuran.jpg

A magyar állampapír több mint üzlet! Hogy miért? Hát izé! Mindenki nézzen utána, aki nem tudja, nem is magyar! 

tobbmintuzlet.jpg

Címkék: szar

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr295300734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2013.05.15. 14:34:22

Az AEGON-nak van alapkezelője, befektetési jegy forgalmazója, nyomokban nyugdíjpénztára (már ha még megvan), továbbá hitelező cége is (kvázi bank, lakossági és vállalati, de kizárólag jelzáloghitelekkel foglalkozik).

zumm 2013.05.15. 14:55:06

Ráadásul ez így helytelen is, kéne oda a vessző.

Bunny Munro 2013.05.15. 15:14:20

@zumm: szerintem nem kéne vessző
az még kínosabb, mert akkor mást jelentene a mondat
több, mint biztosító

akkor a több hirtelen egy főnévvé válna és biztosítói szerepe lenne kiemelve

Mondata fogalmazva pl:
Egyszer egy haverom, úgy hívták, hogy Több, biztosítónak állt. Több, mint biztosító, rengeteg emberrel tartotta a kapcsolatot.

szóval vessző nem kell

milu vagyok:) 2013.05.15. 15:41:10

mi az a "tömmnint.hu"? :)

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2013.05.15. 15:55:13

@milu vagyok:): Az, hogy az "m" egyel a "b" mellett van, az "n" pedig eggyel az "m" mellett. Szerintem ez több mint véletlen.

Mr.Brown 2013.05.15. 15:56:25

több mint 1 okom van arra amiért ne foglalkozzak ezzel a post-al
egyébként igaz de ennél szarabb és bénább és hosszabb szlogeneket is láttunk már

UV pót 2013.05.15. 17:38:04

@Bunny Munro: Ezt most nagyon nem találtad el... Ha a "több" szót hasonlításhoz használjuk, akkor kell a vessző. Ugyanez igaz a "mint"-re is. A "több mint" azt jelenti, hogy nem akarjuk/tudjuk pontosan megmondani az értéket, de egy bizonyos szinten túl van: "Több mint 100 embert érint az intézkedés.". De: "Az intézkedés által érintettek száma több, mint 100.".
A példamondatod több sebből is vérzik: először is ebben az esetben alanyi ragozást kell alkalmazni: "Egyszer egy haverom, úgy hívtak, hogy Több, biztosítónak állt."
Másodszor: a következő mondatban a "mint"-et nem hasonlításra, hanem értelmezésre használod, tehát nem kell vessző. Helyesen: "Több mint biztosító rengeteg emberrel tartotta a kapcsolatot." Értsd: 'Több biztosítóként rengeteg emberrel tartotta a kapcsolatot." Vagy még egyértelműbben: "Biztosítóként Több rengeteg emberrel tartotta a kapcsolatot." Ha a "mint biztosító" közbeszúrás, akkor ebben az esetben szerencsésebb a vesszők helyett gondolatjellel kiemelni: "Több - mint biztosító - rengeteg emberrel tartotta a kapcsolatot."
Röviden ennyit fűznék hozzá. Tehát zummnak igaza van, kell oda a vessző, mert mennyiségi (minőségi) összehasonlítást szerettek volna jelezni.
Üdv.

UV pót 2013.05.15. 17:39:57

@UV pót: A több sosem válik főnévvé, még egy vesszőtől sem. :-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.15. 18:27:51

Jó ég, hát egy normális nyelvész sem szánja meg a kommentelőket?:-/

A mondatok helyesen:

Több mint biztosító: vagyis nem pusztán biztosító.

Több, mint három biztosító: csakis ide kell vessző, mert egyedül ebben az esetben van összehasonlítás.

Volt egy haverom, úgy hívták, hogy Több. Vagy volt egy haverom, akit úgy hívtak, hogy Több.

Több mint biztosító rengeteg emberrel tartotta a kapcsolatot. (Annak idején éppen azért nem lett ötös a magyar kisérettségim, mert azt írtam, hogy Szász bácsi, mint házmester, úgyhogy ezt egy életre megjegyeztem.:)) Persze gondolatjelekkel is tagolható, de nem kötelező.

UV pót 2013.05.15. 18:42:37

@Mj: A "több mint" semmiképp nem tartalmaz valós összehasonlítást. Ez a biztosító nem csupán biztosító, hanem annál több, értsd: "Az Aegon több, mint biztosító, mert rengeteg pluszszolgáltatása van, máshogy kezeli az ügyfeleket stb." Ennek az eszenciája elvileg a szlogen.

UV pót 2013.05.15. 18:44:01

@Mj: A haveros példamondatba belekavarodtam, már látom, milyen ökörséget írtam. :-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.15. 19:07:21

@UV pót:

Csak számszerű összehasonlításnál kell vessző a több és a mint közé, ilyen egyszerű az egész.
Amúgy az esszencia így írandó.:)

UV pót 2013.05.15. 19:48:03

@Mj: Jogos, elírtam az esszenciát. Köszönöm.
Idézet az AkH-ból:
"A hasonlító több, mint szerkezetben vessző van a mint előtt: Ez sokkal több, mint a tavalyi. Hat több, mint öt. Stb. (Ilyenkor a több ragozható: többet, mint ötöt stb.) – Nem kell azonban vesszőt tenni a több mint alakulatban a mint elé, ha a több mint (a majdnem ellentéteként) a mondanivaló tartalmának erősítésére, nem pedig összehasonlításra szolgál: Ez több mint szemtelenség. Több mint öt évig élt külföldön. Stb. (Ilyenkor a több nem ragozható.)"
Ebben szó sincs számszerű hasonlításról...
További példákat hozok:
"Ő több nekem, mint barátom" = 'Nem csupán barátom ő nekem.'
"Ő több nekem mint barátom" = 'Baráti minőségében többet jelent nekem, mint máshogy.'

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.05.15. 20:06:04

@UV pót:

Szerintem az első esetben ugyanarról beszélünk.:) A számszerűsítést te magad is megerősíted a "Hat több, mint öt" idézettel.
Az első példád pont az idézet tükrében nem jó. Éppen azért, mert az idézet szerint is csakis hasonlító szerkezetben kell vessző, más esetben el kell hagyni a vesszőt. Az "Ő több nekem mint barátom" ráadásul egzakt módon azt jelenti, hogy szimpla barátnál többet jelent neked az illető. Ehhez sehogyan sem járul az az értelem, hogy barátként többet jelentene a számodra, mint ugyanő mondjuk rokoni minőségében. Egyszerűen erre nem terjed ki a mondat jelentése.

Szumi 2013.05.16. 06:40:34

Inkább legyen használatban a "több mint" kifejezés - semmint az "akár" szócska, illetve az örökös feltételes módban emlegetett előnyök. Na, az a gusztustalan.

Pepibubó 2013.05.16. 07:24:53

Örülök, hogy másoknak is szúrja a szemét ez a "több mint".
A lista korántsem teljes, a több mint taxitól a több mint hurkáig.

Annyira primitív, annyira igénytelen és annyira jellemző a mai, hazai közéletre.
Azt sugallja, hogy "nem törjük a fejünket valami értelmes, ötletes szlogenen. Nektek ez a sz@r is pont elég, sőt több mint amit megérdemeltek." :-)

Öröm látni, hogy sokaknak mégsem.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2013.05.16. 08:23:24

a minőség és a biztonság is hasonlóan agyonszanaszéthasználtak. a minőség biztonsága, a biztonság minősége :P

Jim 2013.05.16. 09:01:53

A címke orbitálisan nem szar:)))))

kotyomfitty 2013.05.16. 10:17:47

Szentendren van egy bolt, aminek az a neve, hogy Pandora, a szlogenje vagy alcime vagymilye meg az, hogy "Unforgettable moments" :-)

CJKrisz 2013.05.16. 10:34:28

A "több mint" kifejezés nálam hasonló mint a "majdnem". A jelentése ugyanaz, mint a "nem" szónak. Lehet, hogy közel van az igenhez, de ennek ellenére nem. Lehet, hogy valamit majdnem sikerült megcsinálnom, de ettől az még nem lett megcsinálva. :)

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.05.16. 11:08:10

@Bunny Munro: nem nem, épp ellenkezőleg, a mondatotban az ún. határozóvá tevő mint-re hoztál példát. Ilyenkor nem kell vessző. Az ilyen szerkezeteket át lehet fogalmazni -ként toldalékot tartalmazú szavakká. (Tehát a te mondatod: Több biztosítóként sok emberrel tartotta a kapcsolatot.)
Más esetekben, amikor a mint hasonlítást fejez ki, kell a vessző

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.05.16. 12:18:36

@CJKrisz: Igen, volt ilyen plakát (nem tudom mit reklámozott), amin egy gramofon tűje helyén egy szög volt, és a szlogen alatta:
"Ami majdnem az, az nem az". Egy másikon ugyanezzel a szöveggel két kajakos volt, de az egyiknél evező helyett péklapát. Eredményes reklám volt, mert a termékről tökéletesen elterelte a figyelmet.

Roan 2013.05.16. 12:46:32

Igen, egyik kedvencem ez a több mint szlegen. Az említetteken felül kedvenc még a király (a zárkirály), valamint az ezzel való szójátékok (a kapuk kiráya, a királyok kapuja).

zumm 2013.05.16. 18:02:47

A helyesírás mint olyan nem több, mint ajánlás :)

"A hasonlító több, mint szerkezetben vessző van a mint előtt: Ez sokkal több, mint a tavalyi. Hat több, mint öt. Stb. (Ilyenkor a több ragozható: többet, mint ötöt stb.) – Nem kell azonban vesszőt tenni a több mint alakulatban a mint elé, ha a több mint (a majdnem ellentéteként) a mondanivaló tartalmának erősítésére, nem pedig összehasonlításra szolgál: Ez több mint szemtelenség. Több mint öt évig élt külföldön. Stb. (Ilyenkor a több nem ragozható.)" (243. c)

Ebből kiindulva értelmezés kérdése, hogy az adott példában mit állítanak. Ha összehasonlításról van szó, tehát az üzenet az, hogy "nem csupán biztosító", akkor "több, mint". Ha csak fokozás, tehát az üzenet az, hogy "hű, de biztosító!", akkor lehetne "több mint".

Én maradok a vesszős megoldásnál (vö.: www.nyest.hu/hirek/tobb-mint-nyelvtan, csak a címe vág ide)

oszintenmondom 2013.05.17. 09:19:33

Jesszus. Tényleg gondok vannak a szabályok értelmezésével.
Mj-nek van igaza: a "Több mint biztosító" PONTOSAN olyan, mint a több mint szemtelenség. A 'majdnem' ellentéte, nyomatékosítás. Mégis mivel hasonlítana össze? Semmivel, ezért nincs a biztosító előtt névelő... Ha azt írod: több, mint az XY Biztosító, akkor hasonlítasz össze.
Bírom a hibás logikát, amit 30 soron keresztül, enyhén fölényes hangnemben magyaráznak.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása