Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megszólalt a kolozsvári Mátyás szobor!

Ráadásul nem is egy, hanem rögtön hat nyelven. Az akciót az erdélyben működő Igen, tessék! elnevezésű civil mozgalom szervezte, amely egy az anyanyelvhasználatot, többnyelvűséget, és a különböző nációk békés, zökkenőmentes együttélését propagáló egyesület. Korábbi akcióik után most egy látványos, illetve jelen esetben inkább hangzatos módját keresték annak, hogy bebizonyítsák, mennyivel színesebb és természetesebb, ha mindenki a saját nyelvén szólalhat meg, legyen az erdélyi magyar, román, szász vagy éppen ott élő olasz, angol vagy francia anyanyelvű.

Ehhez a választásuk a híres kolozsvári Mátyás szoborra esett, ami már első hallásra is telitalálatnak tűnik. Egyrészt azért, mert Mátyást természetesen mi magyarnak tartjuk, a románok viszont románnak tekintik, mivel apja, Hunyadi János szerintük egy havasalföldi román bojárcsalád sarja. Mátyás azért is jó választás, mert a történészek szerint maga Mátyás is legalább 5-6 nyelven beszélt, tehát egy személyben testesítette meg a többnyelvűség eszméjét. A választás mellett ráadásul az időzítés is tökéletes, hiszen holnap lesz Mátyás születésének 571. évfordulója.

De hogy mitől érdekes az akció? Hát attól, hogy egy ügyes trükkel egy idősebb, mind a hat nyelvet folyékonyan beszélő férfi hangján valóban megszólaltatták a szobrot, ami minden járókelő kérdésére annak anyanyelvén válaszolt. Nemcsak románul vagy magyarul, hanem az előbb már említett nyelvek bármelyikén meg lehetett szólítani a bölcs uralkodót, aki igyekezett a tőle megszokott igazságos módon választ adni a kérdésekre. A videó alapján az egész megmozdulásnak nagyon jó hangulata volt, a hangját Mátyásnak kölcsönző úriember is nagyon jól feltalálja magát a szerepben, aminek köszönhetően mindenki jó érzéssel és talán egy kicsivel nyitottabb szívvel ment haza a rövid  beszélgetés után. Jó ötlet, ügyes megvalósítással, csak így tovább Igenesek!

Címkék: nonprofit ambient köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr995826532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2014.02.23. 10:07:34

@Posztolo.Hunyadi János szerintük egy havasalföldi román bojárcsalád sarja. ....Mi az hogy szerintuk?Mindewnki szerint roman volt .

fél(re)értelmiségi 2014.02.23. 12:08:27

Nagyon jó és hasznos megmozdulás volt. Gratulálok az ötletért és a nagyon profi megvalósításért. Látható és azonnal mérhető a siker az emberek arcán. Teljesen mindegy honnan származnak a Hunyadiak, történelmi tetteik a magyar néphez köthetők, a történelmi magyarországon éltek. Az csak jót jelent, ha a románok is magukénak akarják. Ki szeretne egy negatív alakot a sajátjának tudni? Azokat inkább letagadni szokták. Legyünk méltán büszkék, és feleslegesen ne kezdjünk buta, értelmetlen vitákat. A Hunyadiak egyértelmű tetteiből, azok értékéből úgysem lehet elvonni(és hozzáadni)már semmit.

Lajszlo 2014.02.23. 14:03:35

"minden járókelő kérdésére annak anyanyelvén válaszolt"

Az igen! Esetleg mondjuk azon a nyelven válaszolt, amin szóltak hozzá, ezt még elhiszem. De az anyanyelvét vajon hogyan találta ki a kérdezőnek??

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása