Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kerekesszékes parkolófoglalás Pesten

Az utóbbi hetek egyik legjobb reklámakciójába futottam bele ma reggel munkába menet a Nádor utcában. Azonnal felfigyeltem a szokatlanul üres parkolókra, furcsa látványt nyújtottak így reggel. Aztán közelebb érve feltűnt, hogy valójában nem üresek, csak éppen autók helyett kerekesszékek állnak bennük. Lelassítottam, hogy a székek hátuljára rögzített feliratokat is el tudjam olvasni, és elkerekedett a szemem. Azonnal összeállt az egyszerre provokatív, mégis pozitív, egyszerre őszinte és ironikus kampány üzenete. 

A parkolókban álló székek hátuljára ugyanis klasszikus, mozgássérülteknek fenntartott, hajdúpéteri kifogások szerepeltek, amikkel a nem nekik kijelölt helyekre pofátlankodók szokták magyarázni köcsögségüket. Megálltam, és gyorsan fényképeztem párat, közben pedig láttam, hogy nemcsak az én érdeklődésemet keltette fel a dolog, mert már több fotós, sőt egy tévéstáb is érkezett a helyszínre. Még nagyobb volt a meglepetésem, amikor kiderült, hogy az egészet két, magánember, Kis Adri és Kovács Barbara szervezte, hogy a mintegy negyed órás akcióval felhívja az autósok figyelmét a kifogásaik pofátlanságára, és a bevett gyakorlat visszásságára. Egyszerűen zseniális, maximális gratuláció és tisztelet a lányoknak, akik jobb gerillakampányt csináltak, mint amit sok ügynökség ki tudott volna találni.   

Címkék: humor nonprofit kerekesszék köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr626954429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2014.12.03. 16:11:45

Ez az ötlet természetesen már megvalósult többször, de szerintem ez esetben teljesen jó, hogy itthon is eszébe jutott valakinek megcsinálni (egy példa: www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-30144669)

SzerződésSertés 2014.12.03. 18:18:27

Nagyon helyes, így kell ezt.

Bánki Tamás | DrLinkedin.hu · http://DrLinkedin.hu 2014.12.04. 10:50:09

Gratulálok!
Ehhez tenném hozzá, hogy van olyan ország, ahol a kerekes székesek is lehetnek honvédek: www.facebook.com/idfonline/photos/a.250335824989295.62131.125249070831305/894700933886111

kpetya 2014.12.04. 12:48:44

kiszállok, odébb tolom, leparkolok. ennyike.
tessék a köztereseket bacctatni, elég komoly zsét kell perkálni, ha rokihelyre állsz engedély nélkül.

u4hgn 2014.12.04. 14:43:31

Nem gyűlölünk embereket a származásuk vagy a közlekedési eszközeik alapján.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.12.04. 16:27:48

Tahó autósnak a kocsiját bezúzni.Angoloknál volt ilyen.

anyadmajma 2014.12.04. 17:51:17

@kpetya: csak sajna sok az illetéktelen igazolvány is:(
És nem az a gáz, hogy valaki jogosulatlanul használja(persze, az is), hanem ha visszaél vele. "rokikártyával" pl nem kell parkolódíjat fizetni. De attól még nem kell a mozgássérült parkolót használni!!!! Az valakinek lehet, hogy tényleg kell.
Bár mondjuk, ha valaki tényleg csak arra használja, hogy nem áll be rokkant helyre, csak nem akar parkolódíjat fizetni, azt nem sajnálom ezektől a parkolótársaságoktól.

V-ger 2014.12.04. 20:39:49

@kpetya: Csak sajnos attól, hogy a közteres megbünteti még nem szabadul fel a hely. A rászoruló meg ugyanúgy nem tudja szélesre tárni a kocsi ajtaját. Ergo nem tud kiszállni.

Azt kéne végre megérteni, hogy a "roki" hely azért akkora és azért van ott ahol, mert aki rászorul nem tud másképp kiszállni! Vagy nem tud messzebb sétálni / gurulni (akár járdaszegélyeken át). És a feljelentés, büntetőcédula nem teszi szabaddá ezt a helyet. Azt pedig nem fogadom el, hogy a "csak öt percre álltam meg" létforma ideje többet ér, mint a rászorulóé.

V-ger 2014.12.04. 20:48:25

@anyadmajma:
Az ingyenesség megint egy más kérdés. Ez egy jobb híjján nem jó (köztes) megoldás. De valóban. Aki fizikailag akadályozott nem feltétlenül nincstelen. És vannak olyanok is, akik nem rokkantak, de kezelésre csak autóval tudnak menni, még ha ez anyagilag megterhelő is. De az legyen egy másik post.

vaitouda 2014.12.04. 22:51:27

Egy kicsit vegyünk vissza.
Magam is szoktam rászorultat vinni roki-kártyával és soha nem állok be ilyen helyre akkor, amikor a magánúton vagyok.
Egy kissé túllihegetnek tartom ezt a témát.
Önjelölt orvosoknak, közterületeseknek és egyéb önjelölt hatósági személyeknek üzenném: Menjetek az anyátok picsájába ás ott játszátok az önkéntes rendőrt!
Viszont érdemes lenne a plázák, bevásárló-központok roki-parkolóit jobban ellenőrizni, ott gennyesre kereshethé magát az adott kerület önkormányzata. Ez általában magánterület, de csak egy szerződés kérdése...

MrsB 2014.12.04. 23:11:33

Én sajnos személyesen érintett vagyok a témában. Korábban a ház előtt egymás mellett parkoltak az autók, a kerekesszékes parkolóhely középen volt. Nem egyszer túl közel parkoltak mellénk. Senkinek nem kívánom azt a stresszt, amit mi átéltünk, ha időre kellett valahová odaérni. Ugye nem parkolt senki a kék parkolóhelyre reggelre? Mert igen, sok hely kell a ki-beszálláshoz. Azóta szerencsére változott a helyzet, járdával mérőlegesen lehet parkolni. Nekünk a padkára kell állni, hogy a férjem kerekesszékkel ki tudjon szállni, de szerencsére a közterületesek ismerik már, így csak 2x kaptunk régen büntit ezért. Nem sok kerekesszékest látnak, aki tényleg rászorul, azokkal elnézőek, ha tényleg indokolt. Viszont a jogtalanul használók autóját el kellene vontatni. Sokkal drágább, mint egy sima bünti - már ha befizetik.
Meglepő: legutóbb valaki a 'mi' parkolóhelyünkön egy fiatal férfi állt, mikor megmutattuk a kártyát, odébb állt, mert csak telefonálni állt meg. Ilyen még sosem történt meg. Csak később láttuk az autóban a kerekesszéket... Miért csak mi segítjük egymást?

MrsB 2014.12.04. 23:17:52

Nem vagyunk nincstelenek. Budapest viszont nem akadálymentes. Nem az a tömegközlekedés, az utcák padkákkal tele. Nem tudunk autó nélkül közlekedni. A férjem nem vehet bérletet, mire menne vele? Még ha a 4-6-osra fel is szállunk, a mozgáskorlátozott rész foglalt. A többiről meg ne is beszéljünk. Piros metró mondjuk pont megkönnyítené az életét, de nincs lift.

Jozsef Pora 2019.06.17. 13:23:48

nagyon tetszok!igy tovabb!a bkv.soforok szedet~vedet tarsulat.nem eleg,hogy a kotelesseguket nem tudjak,de mindig neki all feljebb.persze az utasokat leszarjak!Pl:nemall meg megalloba kerekesszekest nem veszifel,durvaskodik vele,leszallitja.a gyerekest es mozgasserult utasokkal direkt kibabral stb.

kohlhaas mihály 2020.03.31. 18:02:28

@Bánki Tamás | DrLinkedin.hu: Sőt kőfaragók és balett táncosok is. Vakok mesterlövészek, siketek zeneszerzők, púposok manökenek, törpék kosárlabdázók, színtévesztők képzőművészek. Fő az esélyegyenlőség!

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása