Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az ORTT reklámokkal oktatja a szülőket

Sokan néztek nagyot, amikor néhány nappal ezelőtt a kezdetét vette az ORTT társadalmi célú kampánya, amelyben a hatóság a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet az otthoni tévézéssel kapcsolatosan. A comment.com is találgatta, vajon miért éppen most és hogy miért éppen a szomszédos román médiahatóság által készített filmekkel ugrott elő a bokorból a sokak által egyszerűen csak töketlennek titulált szervezet,  hogy a felnőttek orrára koppintson. Az uniós pénzből készült román filmek átvétele mellett mindenesetre annyi bizonyosan szól, hogy maguk a szpotok nem rosszak. Bár csábító, most csakazért sem fogok a román és a magyar reklámok közötti lassan fényévnyi távolságról papolni, inkább nézzük a konkrét filmeket, amelyek azt mutatják be eltúlozva, milyen hatással lehet a gyerekek pszichéjére a túlzásba vitt és főleg kontroll nélküli tévézés.

Az ide is beillesztett kisfilm főhőséből a szülinapi zsúrján jön ki a dexterhetnék, egy másik kislányból a metrón válik rudazós kurva (ezt látva talán a reklámokban való szereplés gyermekekre gyakorolt hatásáról is ideje lenne egy reklámot forgatni a szülőknek), egy harmadik kisfiú pedig az alvó szülei között birkózik a félelmeivel (ezeket itt nézhetitek meg). Azt nem mondanám, hogy kiemelkedő színvonalúak - nekem a színészi játék elég gyengécske, a metrós filmben pedig kifejezetten zavarónak tartom a viziószerű effekteket, amelyek inkább eltávolítják a sztorit a valóságtól, így elvesznek a hatásból - de a filmek alapkoncepciója, üzenete és kivitelezése teljesen rendben van. Ráadásul a végeredmény messze jobb annál, amit egy az ORTT által kiírt itthoni mutyipályázat eredményezett volna. 

Az, hogy valamit tenni kell, talán nem is kérdéses. A felmérésekből kitűnik, hogy a gyerekek eddig sosem látott mértékben váltak a tévé rabjaivá, ezen belül pedig a tévénézési szokásaik nagy mértékben átalakultak. Legtöbbjük közel három órát ül a tévé előtt, és az AGB Nielsen felmérése szerint a Celeb vagyok, a Fókusz, a Cobra 11 és a Szombat Esti láz volt a 7-14 éves gyerekek kedvenc műsora az elmúlt néhány hétben. Az ORTT által megrendelt Szonda Ipsos-felmérés, a kid.comm 2008 még riasztóbb adatokat mutat. E szerint a 8-14 éves gyerekek közül tízből négynek van saját televíziója, közülük pedig hárman korlátozás nélkül használhatják is azt.

Elég risaztó adatok ezek, még akkor is, ha a sok tévézés nem azt jelenti, hogy minden a tévé előtt ücsörgő gyerekből sorozatgyilkos lesz. Ha ezen múlna, már én is lekaszaboltam volna a kollégáimat, hiszen annál több darabolást és pusztítást, amit én gyerekkoromban az osztrák videokölcsönzőkből átmásolt Tom és Jerry epizódokkal magamba szívtam, a kis Dexter sem nézett. Az mégis nyilvánvaló, hogy a felügyelet nélküli, korlátlan tévénézés káros a gyerekekre. Persze a megoldás nem az, hogy a páncélszekrénybe zárjuk a távirányítót, a gyereket pedig a szobájába parancsoljuk. Foglalkozni kellene a kölykökkel, beszélgetni, játszani, hogy ne is legyen igénye annyi tévézésre. De ez már egy másik, a mostaninál sokkal nagyobb kampány üzenete lehetne.

Címkék: tévé nonprofit

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr77847525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PR32 (törölt) 2008.12.30. 11:23:48

Dexter nem is csinál ilyet. Ő csak 1x szúr, utána darabol... :)

Egyébként én ezt nem értem. Simán felnőttem TV nélkül, nem is hiányzik ma sem. Vagyis volt, csak nem néztem, inkább grundoltam a cimbikkel, ilyesmi. Ha már a szülői felügyeletről van szó, olyan nehéz lenne a szülőknem nem azzal foglalkoznia, hogy mit néz a gyerek, hanem azzal, hogy inkább menjen focizni, bringázni, stb...

PR32 (törölt) 2008.12.30. 11:25:34

Úúú... csak kérdezem, hogy itt szokás-e elsőzni?
(csak mert az elsedikem szigorúan a témához kapcsolódik, kéretik nem törölni, de akkoriselső! :) Ezt nem lehet elégszer leírni... :))

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.12.30. 11:31:32

A legtöbben elkapcsolnak reklámkor - akkor ennek mi értelme?

Dezső Atya 2008.12.30. 11:54:06

"E szerint a 8-14 éves gyerekek közül négynek van saját televíziója, közülük pedig hárman korlátozás nélkül használhatják is azt."

Egesz Magyarorszagon? Az nem is olyan rossz! De nem lehet, hogy akar 5, vagy talan 6 gyerekszobaban is figyel mar az egyszemu?

tehenke 2008.12.30. 11:56:02

PR32: A te korodban még természetes volt, hogy az egyik szülő nem, vagy csak féllállásban dolgozott, a nagyszülők meg már rég otthon, nyugdíjban. Ma meg 10-12 órát van távol mindkét szülő, a nagyszülők meg ha nyugdíjasok is ugyanúgy dolgoznak. A gyerekkel meg nincs aki foglalkozzon.
Egyre durvább a rabszolgatartás.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2008.12.30. 12:00:31

"E szerint a 8-14 éves gyerekek közül négynek van saját televíziója, közülük pedig hárman korlátozás nélkül használhatják is azt."

Csak nekem hiányzik a mondatból, hogy hányból négynek? :)

Cigiző, én nem kapcsolok el, általában akkor szoktam kimenni az erkélyre cigizni :) Viszont ha egyszer lesz gyerekem, annak előbb lesz saját netbookja mint saját tévéje, az is biztos.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.12.30. 12:22:49

Gery
A legfrissebb kutatások szerint már háromból négynek. Amúgy tíz akart lenni, elnézést.

Vandac · http://sexchat.hu?ref=1822 2008.12.30. 12:26:22

Eleinte úgy volt hogy a reklámok "durvasága" miatt csak 21 órát követően adják majd őket, de én láttam reggel is. Pl azt amikor a csaj a metróban kurvul...

lolperec 2008.12.30. 12:27:26

kiskoromban volt királyi 1es 2es csoki..
videónk sem volt..
mégis elég beteg dolgaim lettek így is..
nincs összefüggés :)

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.12.30. 12:30:50

Vandac
igen, én is azt olvastam, hogy csak olyankor adják majd őket, amikor gyerekek elvileg nem láthatják. Ha reggel is megy, az elég nagy öngól. Gondolom a csatornák felajánlottak ingyen megjelenést, majd a jóképű PR-cikkek megjelenése után már szarnak az egészre, és pakolgatják oda a reklámot, ahol nekik tetszik.

aFx 2008.12.30. 12:51:04

van ám megoldás... gyerekkoromban ez úgy nézett ki, hogy érdeklődő gyerek voltam, aminek következtében anyám nem tudott mást tenni, mint leült velem, és néztük a filmeket. az űrodüsszeát (úgyse érted kicsi fiam... ami végülis az elején és végén kívül igaz is volt, de 10éves voltam, hé:D aztán anyám meg magyarázhatta, hogy mi a fene volt a végén az a fehér szoba, mert ott totál elvesztettem a fonalat... a számítógép lázadása viszont tök érthető volt, előbb ismertem a run parancsot mint tudtam írni/olvasni), az alient, a predatort, a conan a barbárt (legjobb mesefilm:)). igaz nem kicsit készült ki, amikor a kb 16éves kisfia a 11 év körüli hugával nézte a hábéón a south parkot:D de ugyanúgy mai napig emlékszem a némettanárnő arcára, amikor a mit csináltál a hétvégén résznél közöltem, hogy a Brazilt néztük anyámmal:) 8 éves lehettem... ugyan 1984 koncepciója még folyamatos szülői kommentárral sem mindig és teljesen jött át, de az a film olyan szinten hatott rám, hogy azóta sem nézek mainstreamet, hacsak nem aludni akarok. ja és a legfontosabb: a filmek jórészét a pro7en néztük, anyám pedig nem tud németül. ennek ellenére nézte vele az összeset:) mint ahogy én idén néztem vele olaszul svéd felirattal a kedvenc sorozatát, és néha kérdeztem, ha a franciám/spanyolom/németem/angolom és 10szavas svéd szókincsem alapján már nem értettem, mi történik:)

végeredmény? hatalmas dvd gyűjtemény (350-400 válogatott film a polcon eredetiben, és idén le kellett állnom mert több nem fér a lakásba...). először persze szülők furcsálták, de aztán anyám rájött, hogy ő a könyveket imádja (csúcson 1500-2000 könyv körül mozgott a könyvtár), én emellett a filmeket is.

ja és emellett amikor saját lakásom lett, 4 évig nem volt tévém, a számítógép egy 49centis monitorral töltötte be a szerepét. most éppen van, de VDSLt úgy nem lehet tesztelni, hogy a tvt nem tudod mire rákötni... nézek is keményen két csatornát, az HBO HDt és a HDBoxot. meg néha a Natgeot.

a tévének alapból rossz a koncepciója: P/S (kép harmada lecsapva...), szar képminőség (nézd meg barátokköztöt bármilyen lapos tévén, és sírj), szar hangminőség (ugye alapból ott az ntsc-> pal konverzió, erre jön még az elkúrt magyar szinkron... nem a die hardról, meg a predatorról beszélek, nem is szakácsiról és dörnerről, hanem a mostanában készülő kritikán aluli darabokról, avagy legyen, mert különben nem venné meg senki:/), reklámok (anyád), nem akkor kezdődik a film, amikor akarom (bár ez konkrétan VDSLnél már nem igaz, bár egyenlőre vannak komoly problémák a csatornákkal... késik a film 5 percet, aztán ennyit a felvételről), az a mocskos karika meg csomó filmnél totálisan elrontja a képi világot (tinivigjátéknál hótmind1, Bergmannál nem).

viszont én kocka vagyok. abból az alfajból, aki komolyan vette a dvdnél a kép meg hangminőségi handabandát, aztán a végén lett rendes 5.1e, (mostéppentvje de egyébként) rendes kijelzője, aztán rájött, hogy a tv ezek kihajtására teljesen alkalmatlan.

röviden: nem a tvvel van a baj, azzal van a baj, hogy a szülő nem ül ott a gyerekkel, nézi vele, és kommentálja, ha olyat látna. vagy mondaná, hogy kisfiam, most eltakarod a szemed, bár mostanában már én szoktam ez mondani anyámnak:) meg egy időben kishugomnak, bár már mióta nem is olyan kicsi, azóta nem kell:)

Ronald 2008.12.30. 12:54:40


Dehát ez "vót mááá" , emberek. Nincs egy hete, hogy ki lett vesézve a téma.

Sőt, még a lényeget is levontuk belőle, vagyis hogy "milyen meglepően fasza metrójuk van a románoknak".
.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2008.12.30. 13:17:15

Ha jól értem, akkor az ORTT román reklámfilmekkel akarja a szülőkre hárítani a reészben saját felelőségét. Mert, ha ez a hatóság nem arra van, hogy szabályozza a médiában megjelenő tartalmakat, akkor miért? És akkor mi van, ha nem engedi a szülő tévézni a gyerekt? Leszedi torrentről és megnézi bármin, aminek kijelzője van. A gyerek nem azt nézi, amit a szülők engednek, hanem amit a haverok mesélnek neki és érdekesnek találja. Ha akarja, úgy is meg fogja nézni!!!

W Joe 2008.12.30. 13:45:43

Durva. Jó kis reklám. De az ORTT-t ettől még nem szeretem :)
Ezt a reklámot viszont semmiképpen nem engedném TV-ben bemutatni, mert szerintem ez káros a gyerekekre, és mindenki így viccelődne otthon a késsel, főleg ha torta kerül eléjük.

a_tom 2008.12.30. 13:46:52

Mikor én voltam gyerek/fiatal akkor alig néztem tv-t. Délelőtt iskola, délután napközi, este kis játék, olvasás. Hétvégén kirándulás, játék, olvasás, tanulás. Azért néha néztem tv-t, ritkán voltak jó esti filmek(Derrick, Bud Spencer-Terrene Hill, Linda, stb :)), a Deltát és természetfilmeket nagyon szerettem.
A szüleim dolgoztak, a nagyszüleim már nem éltek, de mégsem a tv nevelt.
2 dolog miatt nem tv-ztem:
- nem sugároztak állandóan érdekes műsort (érdekes nem ugyanaz mint a jó műsor)
- el tudtam mással foglalni magam

Szerintem lehet erőlködni karikázással meg reklámozással, de a gyereket nem lehet úgy nevelni hogy nem vagyunk vele, magától meg nem fog felnevelődni.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2008.12.30. 14:30:24

én azt mondom, ez rendben van.

már maga a tény van rendben, hogy van ilyen a tévében.
ha mégnéztek nyugat-európai (jobbára közszolgáltai) adókat, ott hemzsegnek az ilyen magyarázós, cikinek tűnő reklámok. mégis van értelme, így én itthon is támogatom.

a megvalósításon persze még lehetne dolgozni...

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.12.30. 14:40:07

ah, végre valaki megírta (rajtam kívül is, de én csak egy pici kommentben tettem eddig a comment.comon) hogy mennyire gáz, hogy a kislányos-rudas film nem naturalisztikus, sőt, inkább idealizált. ez nemhogy rámutatna arra, hogy ciki, hanem ad neki egy szép légkört.

baget 2008.12.30. 14:42:10

reklámnak jó (reklámzabálóók ftw)
ORTT-nek álszent, megkésett, egyszeri

én még mindig a Dragon Ball Z elsíbecolt részeit sírom vissza, gyerekkorom kerékbetörése, stb.

reklámbuzi · http://addict.blog.hu/ 2008.12.30. 14:55:26

baget
Biztos forrásból tudom, hogy a Dragon Ball Z utolsó részeit egy zártkörű vetítésen csak az ORTT-s szülők gyerekei nézhették meg szülői felügyelet nélkül, utána pedig rituálisan elégették a szalagokat.

macskafaraok 2008.12.30. 15:12:58

Az ORTT hattyúdala.
Nem is hattyúdal ez hanem az utolsó rúgások a dögledező csürhétől.

Ezekkel a reklámokkal próbálják berakni a politikába magukat, hogy ’mekkora szükség’ van rájuk. Pl.: Politikus anyukája látja a TV-ben a reklámot. A vasárnapi ebédnél mondja a fiának, te Józsi, jó ez az ORTT, ugye nem fog megszűnni itt a nagy válságban? Persze hogy nem fog! Mama, holnpa meg is szavazok egy kis pénzt nekik.

Pedig az ORTT-re pár év múlva senki nem fog emlékezni… Nekik annyi…

Maga a spot, hát,
- ’Dexter’-es túlzó, de rendben
- Rudas kislány (nem tabledance, mi a fene erre a szakszó?) kevésbé érthető
- Családos, valahogy ez tetszik, de ez is messze az egyértelműségtől…

macera# 2008.12.30. 15:22:47

Én egy elég elhanyagolt gyerek voltam ilyen szempontból. Kb. olyan napi átlag 5-6 órát tévéztem egészen, 20-éves koromig, miután kaptam egy saját készüléket valamikor 12 körül.

Apám, anyám kurvasokat melózott, sose volt otthon. Ha otthon volt akkor meg csak arra volt ereje mindegyiknek, hogy a tévé előtt megkérdezze mi volt aznap. (mire rendszerint elmeséltem mit láttam a tévében)

Aztán egy nap megfogtam a dögöt és felsétáltam vele a padlásra. Emlékszem ahogy az apám próbált megakadályozni benne. Elém állt, és többször is nyomatékosan megkérdezte, hogy akkor most hol fog ő tévézni, ha mást akar nézni mint az anyám. Vállat vontam, és vettem egy 80 literes akváriumot a doboz helyére. Esténként ott ültem előtte a csajommal egy pléden, és együtt gyönyörködtünk a fátyolfarkúakban. (asszem a Dunatévén ment esténként azelőtt, azt nagyon szerettem. Innen jött az ötlet.)

Aztán elköltöztem, és szerencsétlen függő apám gyorsan szerzett is egy másik tévét. De az már nem az én dolgom innentől.

Jó dolog, hogy szóbajött a téma. Beszéljünk csak róla, de a kölykök mindíg is sokkal leleményesebbek lesznek. Szerintem hamarosan ciki lesz egy tinédzsernek tévétnézni, és nem mondjuk az MSN-en kukkkolni az osztálytársainak a bugyiját esténként. Akkor meg majd jöhetnek a "ne Bill Gates nevelje fel a gyerekedet" kampányok.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása