Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

József és Mária hálószobatitkai

Érdekes egyház ez az aucklandi St Matthew-in-the-City Church, hiszen náluk látszólag senki nem kérdőjelezi meg jobban a keresztény hit alaptételeit. A múltkor egy meleg Noéval példálóztak, még korábban egyszerre három bibliai legendát kérdőjelezték meg. Tavaly karácsonykor egy másik egyház hívta fel magára a figyelmet egy érdekes akcióval, amelyen boldog szülinapot kívántak Jézusnak az ég felé fordított hirdetőtáblán, idén viszont rajtuk volt a sor. Nem is okoztak csalódást, és egy furcsa poszterrel rukkoltak elő. Ezen a kissé csalódott, az ágyban kudarcot vallott József látható, mellette pedig Mária, aki tekintetét az égre szegezi. A plakáton a "Szegény József, nehéz az úr nyomába lépni" sor olvasható, amellyel a nyilatkozat szerint csupán arra akartak utalni az egyház képviselői, hogy ideje elgondolkodnunk azon, vajon az úr milyen formában ejtette teherbe Máriát technikailag. Ahogy az egyházi vezető fogalmaz ""Is it about a spiritual male God sending down sperm so a child would be born, or is it about the power of love in our midst as seen in Jesus?" Érdekes egy ünnepi üzenet.

via: adrants

Címkék: vallás

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr771614194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesből Támadó Szárítókötél 2009.12.22. 19:28:36

@Holden:

"meg hogy mi rossz van abban ha 18 évesnél fiatalabb gyerekeket idősebb urak bevezetnek a szexuális életbe"

Ennek kapcsán nem kevés cinizmussal azt mondhatnám, hogy az a fránya liberalizmus úgy tűnik, hogy már felütötte a fejét az egyházban...
Egyébként a felesleges viták érdekében jó volna nem összemosni a hitet és a vallást az egyházzal.

2009.12.22. 19:29:35

@intimpista: Hát ha már úgyis hozzászóltam, akkor válaszoljunk néhány tévhitre is. Mindig akad az ilyen vitákban egy tudománypárti, akinek gőze nincs a modern fizikáról.

Röviden összefoglalom: a fizika szerint az Univerzum nulla perc alatt, a semmiből keletkezett, nem tudni miért. Honnan az anyag, honnan az energia, az idő? Nem tudjuk. A Világegyetem mai tudásunk szerint 98% sötét anyagból és sötét energiából áll, ezekről az anyagformákról SEMMIT sem tudunk, csak azt, hogy valószínűleg léteznek. Kérdezem én, az a tudomány, ami nem tud számot adni a Világegyetem 98%-áról, az mire van fel annyira magával?

A Darwinizmus? Röhej! Azt meg tudja magyarázni, hogy egy állat miért lesz szőrösebb a hidegben, de hogy a DNS-RNS öröklődési mechanizmus hogyan jött létre, arról fogalma sincs! Miért? Mert ahhoz, hogy működjön az evolúció, géneknek és öröklődésnek már lennie kellett, nem beszélve magáról az életről. A Darwinizmus a gének és az élet keletkezésének megmagyarázására KÉPTELEN.

Hát ennyit nagyokosok a Tudományról! Még azt sem tudjuk, a Pioneer űrszonda miért lassul, holott nem kellene lassulnia, és már azt hisszük, tudunk mindent? Ugyan már! Sehol sem vagyunk!

Megfigyelo 2009.12.22. 19:30:42

@Mária: Mindenesetre ez a keresztény dogma, amit hirdet (majdnem) minden keresztény egyház. (Speciel az unitáriusokról nem tudom, mi az álláspontjuk...) A katólikusok az I. Vatikáni Zsinat (kb. 1870) óta abban is hisznek, hogy Mária is valahogyan szeplőtlenül foggant, mivel "mentes volt az eredendő bűntől".

A szűztől való születés dogmájának eredetéről különböző vélemények vannak. Van aki szerint egyszerűen a korban divatos keleti vallások szűznemzéssel szaporodó isteneinek hatása, mások szerint egyszerű fordítási hiba: egy arameus szót fordítottak félre, ami jelentett szűzet is, de általában fiatal nőt is... A bibliában szó van Jézus testvéreiről is, űgy tudom, a katólikusok szerint unokatstvéreket kell rajtuk érteni. Lelkük rajta.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 19:32:12

@Holden: Szerintem azt mindenki érti, hogy te mit gondolsz ezekről, csak azt nem, hogy mitől gondolod, hogy mindenkinek kötelező lenne így gondolnia. A kereszténység egy döntés, sőt, azon belül sok kis döntés. Te így döntöttél, mások meg úgy, ettől nem kevésbé keresztények. Neked sem dolgod sem képességed megítélni mások kereszténységét.

Lesből Támadó Szárítókötél 2009.12.22. 19:33:40

@Holden:

Ki mondta azt, hogy nem hisznek benne???
Arról van szó, hogy nem kéne szó szerint értelmezni a Bibliában leírt dolgokat, mert akkor oda jutunk hogy akkor mivel két embertől származunk, akkor mindannyian vér szerinti testvérek vagyunk? Vagy teljesen aktuális kérdést alapul véve, a szeplőtelen fogantatásban nem arról kellene elmélkedni, hogy vajon akkor milyen sperma és hogyan termékenyítette meg Máriát, mert rohadtul nem ez a lényeg. (Illetőleg lehet elmélkedni, de akkor mirefel a hőbörgés a fenti plakátok kapcsán?)

Megfigyelo 2009.12.22. 19:34:05

@Holden: Sajnálom, ez az Anglikán egyháznak egy hivatalos templomi közössége. Az Anglikánok szerint tehát egyház, mégpedig keresztény egyház.

norbi2k 2009.12.22. 19:39:32

@Holden: Miért tekinti az egyház ellenségének a tudományt?
Ha jól emlékszem nem olyan régen még lapos volt a föld és boszorkányokat égettek Isten nevében...
Az hogy valamit nem tudunk ma, még nem jelenti azt hogy holnap se fogjuk.. talán jövő héten valaki rájön hogy miért lassul az űrszonda... Mellesleg ennek a fene nagyképű tudománynak köszönheted hogy most itt megoszthatod a gondolataidat, ha az egyházon mult volna még mindig csak a biblia lenne az egyetlen könyv a polcodon...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 19:41:22

@Holden: Nahát, egy valódi fundi megjegyzés! Lehet, hogy egy hónap után van új anyag a blogban :D

Megfigyelo 2009.12.22. 19:42:53

@norbi2k: Még a biblia sem: a katólikus egyház a reformáció előtti korban csak a papoknak engedte meg a biblia olvasását, a laikus híveknek nem.

2009.12.22. 19:47:21

@flugi_: Ez nem igaz! Nem nevezhetünk akárkit kereszténynek. A te logikáddal akár egy muzulmán is lehetne keresztény. A kereszténységnek vannak ismérvei. Az igaz, hogy ezt nem én döntöm el, hogy mik legyenek az alapelvek, de a minimum abban hinni, hogy Jézus meghalt és feltámadt azért, hogy nekünk ne kelljen a halálunk után a semmibe foszlani. És ennek lényeges része annak elfogadása, hogy Jézus Isten fia. Aki ezt képes elfogadni, az keresztény, és az nem fog karácsonyi tréfát csinálni Jézus fogantatásából és születéséből. Tehát az én elveim szerint, aki ebből bohóctréfát csinál, az nem keresztény. Ettől persze én még nem leszek tévedhetetlen, én így gondolom, és kész. Gondolkodjon el rajta más is.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 19:47:49

@Megfigyelo: úgy érted, nem fordították le pl. magyarra. Tiltva nem volt az.

Samuzia 2009.12.22. 19:50:04

@norbi2k:
És a tudósoknak akik 90%-ban vallásosak voltak és még most is azok...

Megfigyelo 2009.12.22. 19:51:52

@Holden: Nem a semmiból keletkezett az univerzum, hanem egy rendkívüli ütközásből. Ezt kicsiben most akarják megismételni a CERN-ben a Large Hadron Collideren. Vannak olyan elméletel is (én errefelé húzok) amelyek szerit nem kell feltételezni sötét anyagot meg energiát, csak finomítani kell a gravitáció leírésát. És akkor persze a Pioneer-szondák minimális anomáliája is rögtön érthetővé fog válni. A biológiai kérdésekhez nem értek, de a darwinizmus még csak 100 éves; ezalatt hihetetlenül sok mindent megmagyarázott, majd a többit is meg fogja magyarázni...

old_field 2009.12.22. 19:52:13

Kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már...? és még 1 kérdés :
miért jó az indexnek, hogy ilyen szellemi, lelki primitívségeknek ad teret...??? szánalmas... :(

Samuzia 2009.12.22. 19:52:25

Egyébként elég szemét dolog pont karácsony előtt ezt a blogot feldobni. Nincs már jó érzés az emberekben. Nesze neked toleráns Európa...

norbi2k 2009.12.22. 19:52:28

@Samuzia: :D van ilyen statisztika hogy a tudosok 90%-a kersztény? ( lehet hogy meg van keresztelve, de hogy hivő is? :)

Megfigyelo 2009.12.22. 19:52:45

@flugi_: De, tiltva is volt bizonyos korokban...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 19:53:35

@Holden: amit te tréfának értettél (mivel a velejét felfogni nem tudtad) az egy komoly gondolat, és komoly hívők tették fel a kérdést. Ami kérdést talán még csak el sem olvastad, már a reakcióidat tekintve.

Legalábbis számomra komolyabb az a hívő, aki képes elgondolkodni azon, hogy meg kéne szabadulni ettől a szűzkérdéstől, mert eltereli a figyelmet a lényeges dolgokról. Te is itt azon hőbörögsz, hogy nahát kereszténynek merik magukat nevezni, mikor megsértik a _te_ tabudat. Merthogy te ezt tabuként kezeled: a szűzkérdésről nem beszélünk, mert csúnya téma. Ők meg azt mondják: ne legyen egyáltalán téma, nem ezen kéne görcsölni. Számodra ez a lényeg megkérdőjelezése, számukra egy feleslegesen rárakódott túlmisztifikálás letakarítása.

Megfigyelo 2009.12.22. 19:55:12

@Holden: Az unitáriusok is keresztények! Ők tudommal nem hisznek Jézus isteni mivoltában - mindenesetre a szentháromságban biztosan nem (innen a nevük),

2009.12.22. 19:55:31

@Lesből Támadó Szárítókötél: A dolog ennél egyszerűbb, nem két embertől származunk, hanem egytől: Káintól! De komolyan, a Biblia nem mondja, hogy több ember nem volt a Földön. Káin azért kapja a bélyeget, hogy meg ne ölhessék. Nyilván a többi ember, és nem az állatok.

De egyben igazad van: tényleg vannak a Bibliának olyan részei, amiket nehéz szó szerint érteni. De nem mindegy, hogy mit, és hogyan kérdőjelezünk meg. Ha a szeplőtelen fogantatást kérdőjelezzük meg, akkor azt kérdőjelezzük meg, hogy Jézus Isten fia, holott ez a kereszténység alaptétele.

Samuzia 2009.12.22. 19:56:37

@Megfigyelo:
Tudod-e hogy Darwin könyvéből mit hagytak ki a követői?...
"Mindez Isten nélkül nem jöhetett volna létre" szabad fordításban.
Miért van az hogy Planck, Heissenberg, és még sorolhatnám a többieket, mind mélyen vallásos emberek voltak, pedig a fene nagy tudásunkat nekik köszönhetjük nagy részt.

2009.12.22. 19:58:05

@Megfigyelo: Jó, most ne kezdjünk el azon filozofálni, hogy VIII. Henrik miért akart elválni a feleségétől, és miért alapította meg az Anglikán egyházat.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.22. 19:58:29

@Holden:

Szóval bárkit is hívsz kereszténynek, azt viszont el kellene tudni fogadnod, hogy a karácsonyt nagyon sokan ünneplik és nem a katolikus dogmák szerint, hanem részben mint a téli napfoduló és újjászületés hellén ünnepének 21. változatát, részben mindazzal együtt, ami ehhez hozzáadódott európában a középkorban és az újkorban, és később másutt is a karácsonyfával beiglivel és egyebekkel. Te nyugodtan ünnepeld azt, amit szeretnél. Számomra azonban a kisjézuska születése volt az extra adalék az ünnephez felnőtt koromban, mely nekünk eredetileg a szeretetről, újjászületésről és téli napfordulóról szólt.

A lényeg az, hogy a karácsony nem kizárólagosan keresztény ünnep, és jó volna, ha ezt el tudnád fogadni, egyébként a saját érdekedben.

Én is karácsonyt ünneplek, csak nem abban azt és nem abban a formában, amit te.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 19:58:30

@Samuzia: a tudomány csak a modern fundamentalista hívők ellensége, nem a normális keresztényeké..

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 19:59:16

@Hozzászólok: Tudomany = agymosas. Egy csomo hulyeseget elhinni, mert nalad kepzettebnek tuno emberek ugy tudjak elmondani, hogy a negyedet sem erted, de nagyon logikusnak hangzik, es ha ketsegbevonod, azt mondjak, azert, mert buta vagy? :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 20:00:48

@piro: na mi van, wmikinek új nickje van? :D

Megfigyelo 2009.12.22. 20:01:55

@Holden: Hogy tarozik ez ide? Én csak arról beszéltem, hogy azok, akiknek a keresztény mivoltát kétségbe vontad, az egyik nagy keresztény világegyház hivatalos csoportja.

Megfigyelo 2009.12.22. 20:03:55

@piro: Hát enélkül az "agymosás" nélkül most nem tudnánk beszélgetni egymással...

Samuzia 2009.12.22. 20:05:00

@oázis:
Meg a kelta, meg a mitrasz és stb. Nekem senki ne akarja beadni hogy ez az ünnep a nagyapáinknak, görög vagy mit tudom én milyen pogány ünnep volt. Nem sírom vissza azt a kort amikor fenyő ünnepet kellett tartani. Pssz. Jézusról egy szót se, vanak akik ebben szocializálódtak...

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:07:32

@Holden: Ez egy nagyon egyszeru kerdes. Keresztenynek tudniillik definitive azokat a vallasokat es egyhazakat nevezzuk, akik elfogadjak a Szentharomsagot. A tobbiek (Jehovistak, unitariusok) nem keresztenyek, meg ha a Bibian is alapulnak a hitelveik.

youlopukku 2009.12.22. 20:08:01

@Holden: ezekre a kérdésekre neked mi a válaszod?

Megfigyelo 2009.12.22. 20:09:14

@Holden: Egyébként a katólikus és a legtöbb más keresztény egyház tanítása szerint azok, akik Jézus előtt haltak meg, nem a "semmibe foszlottak", hanem a pokolra kerültek. Ha valaki annyira hívő, akkor legalább a vallása legfontosabb tanításait ismerhetné.

2009.12.22. 20:09:24

@flugi_: Ez egy baromság! Pont az ilyen relativista liberalizmus teszi tönkre a világot éppen a szemünk előtt. Kérdőjelezzünk meg mindent! Szűznemzés? Pokolba vele! Megváltás? Pokolba vele? Teremtés? Pokolba vele! Isten? Pokolba vele!

Itt van nekünk a Pénz, meg a Hatékonyság meg a Globalizáció! Hajtsunk fejet az új Isteneink előtt, minek nekünk az a régi csúnya szakállas öregúr? Kérdőjelezzünk meg mindent! Minek éljen a satnya? Tajgetoszra vele, onnan meg le! Minek éljen az öreg? Csak a nyugdíjrendszert teszik tönkre! Minek éljen a pattanásos? Gondolom világos, hogy értem? Ha elkezdjük a relativizálást, nincs megállás.

A hit ezért van, hogy sarokköve legyen az emberi létnek. Akik ezt kikezdik, azok nem tudják mivel játszanak.

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:09:54

@Megfigyelo: Az unitariusok nem keresztenyek, eppen azert, mert elvetik Jezus isten-voltat.

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:11:33

@Megfigyelo:
1. Nem ertetted az ironiat.
2. A tudomany is egy vallas.
3. A darwinizmus nelkul nem tudtunk volna szamitogepeket csinalni es halozatba kotni oket?

2009.12.22. 20:11:40

@Megfigyelo: Ez kizárt! Ilyen nincs és nem is lehet a Bibliában! Jézus soha nem mondott ilyet.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.22. 20:12:00

@Samuzia:

Nekünk nem kellett, de mi gyerekként követeltük otthon a karácsonyfát, az égőket, a gyertyákat, a csillagszórót, a kalácsot és a kakaót, meg a töltött finomságokat krumplipürével.

Szóval mi örültünk neki. Remélem nem akarod visszafele eltöröltetni az erről való kellemes emlékeimet?

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:12:12

@flugi_: Fogalmam nincs, kirol beszelsz :)

2009.12.22. 20:14:20

@piro: Az Indexnek üzenem: mostanában gyakran tűnik el a hozzászólásom a küldéskor, én meg nem fogom még egyszer begépelni, mindenesetre ne szórakozzatok velem :-))

Megfigyelo 2009.12.22. 20:15:28

@piro: Az akadémiai Magyar Nagylexikon (és a saját hitük) szerint az unitáriusok keresztények.

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:16:00

@Megfigyelo: Nagy marhasag, amit irsz. Ha valakit kioktatsz, es rafogod, hogy nem ismeri a hite alapteteleit, illendo lenne neked is tajekozodnod roluk.

Samuzia 2009.12.22. 20:16:21

@oázis:
Neked ehez be se kell menned..

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:16:39

@Holden: Es ezt mi a halalert eppen nekem irod?

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:18:31

@Megfigyelo: Az osszes tobbi kereszteny egyhaz szerint pedig nem azok. Onmaguk szerint a Jehovistak is keresztenyek.
Az unitarius egy krisztologiai ertelemben veve eretnek egyhaz, es mint ilyen, nem lehet kereszteny.

Megfigyelo 2009.12.22. 20:19:35

@piro: Benne van a Hiszekegyben is:

Szála alá poklokra, harmadnapon halottaiból feltámada, felméne a mennyekbe, ül a mindenható Atya Istennek jobbján, onnan lészen eljövendő ítélni eleveneket ..

Samuzia 2009.12.22. 20:20:07

@Samuzia:
Bocs: ehhez@oázis:
Természetesen nem. Csak arra utalok, hogy a karácsony a keresztény kultúra köréhez tartozik, de lesikerült zülleszteni "egy nagy zabálássá", ha valakit ateistának neveltek nem tehet róla.

karczagdaniel · http://prestonline.hu 2009.12.22. 20:20:45

Holden,

ne beszelj csunyan mert pokolra kerulsz :)

Vegre valaki, aki hisz ebben az elso nap vilagossag...hetedik nap megpihen tortenetben. Te biztos az 1500as evekbol erkeztel Mikulas szanjan, es jo neked...!

most mennem kell felaldozni egy galambot, de hamarosan jovok es kifejtem :)

Megfigyelo 2009.12.22. 20:20:54

@piro: Akkor nem tanulhatnának az unitárius papjelöltek az evangélikus teológián...

Samuzia 2009.12.22. 20:23:53

@Megfigyelo:
Pedig nem azok..., inkább a történelmi dolgok miatt lehetnek ott.

Samuzia 2009.12.22. 20:24:43

@Megfigyelo:
Ja és nem papok csak lelkészek.

Samuzia 2009.12.22. 20:32:39

@Megfigyelo:
De Te sem ismered, akkor ne oktass, egyébként ha olvasod a Bibliát megtalálhatod a kifejezést Ábrahám kebelére, a szegény Lázár története, meg a gazdagé. A katolikus, és szerintem más sem tanítja hogy elkárhoztak a Krisztus előtti igazak.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.22. 20:35:42

@Samuzia:

Ez egy marha nagy hazugság. Ez az ünnep a téli napforduló ünnepe volt eredetileg, és nem a kereszténységé, az egy másik kérdés, hogy a kereszténység a 4. század után magáévá tette (egy pápai rendelettel), aztán mellészegődött az újkorban egy csomó olyan elem, mint a karácsonyfa, télapó, énekek igen és a közös étkezés is, mint sok más ünnepen, de aminek semmi köze az egyházhoz és a kereszténységhez, hanem fordítva ezeket az egyház felől nézvce pogány szokásokat kebelezte be az egyház.

Számomra a kisjézuska az extra adalék egy sokkal átfogóbb és szélesebb körben ünnepelt ünnephez. De én nem sajnálom a keresztényektől a karácsonyfát és a télapót se, és a gyretyákat, az ajándékozást, éljenek ők is vele nyugodtan, nem sajnálom tőlük, de elvenni tőlem a téli napforduló és a szeretet, újjászületés ünnepét, illetve még akár csak célozgatni is rá, elég nagy önzésre vall, ami tudomásom szerint éppenhogy nem igaz keresztény hozzáállás, hiszen a kereszténység elvileg egy nyitott és toleráns, türelmes, befogadó vallás.

Tehát, ha te lelketlen zabálásnak tartod az ünnepet, akkor tartsd meg magadnak ezt a szokásodat, én, családi ünnepnek tartom, és a családot nem lehet leírni és azonosítani a lelketlen zabálással. Számomra jóval több jelentése van az érzésekről nem is beszélve.

De nem áll szándékomban előírni neked, mit higgy róla, csak hagyd békén a többieket úgy ünnepelni ahogy akarnak, ne akard lenyomni a torkukon a te sajátságos elképzeléseidet erről.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.12.22. 20:36:14

Nem olvastam végig minden hozzászólást, de ugyanezért a felvetésért (József magáévá tette Máriát, miközben megszállta a Szentlélek) a hívő katolikus és kommunista José Saramago-t kizárták az egyházból, pedig mindössze egy irodalmi mű, a Jézus Krisztus evangéliuma tartalmazta. Egyébként a könyv 1998-ban irodalmi Nobel-díjat hozott szerzőjének.

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:36:18

@Megfigyelo:
1. A Hiszek egy nincs benne a Bibliaban.
2. Az altalad emlitett idezetben en semmilyen utalast nem talalok arra nezve, hogy akik Jezus elott eltek, automatikusan pokolra kerulnenek.

sqr 2009.12.22. 20:41:12

Ha létezik Isten, és figyel arra, ami ezen a bolygón történik, akkor üzenem neki, hogy: KAPJA BE ÉS TÖCSKÖLJE AZ ANYJÁT, MERT QRVÁRA UNOM MÁR A TRÉFÁIT!!!

Boldog karácsonyt.

Samuzia 2009.12.22. 20:42:05

@oázis:
Csak Te nyomhatod le... :D

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.22. 20:46:06

@Samuzia:

Mit? én elmondtam én milyen módon ünneplek, erre jössz Te és minősíted, közlöd, hogy az csak lelketlen zabálás. Nem túl keresztényi ez a hozzállás. N

Tudod: Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

stratez 2009.12.22. 20:48:52

Az még csak hagyján, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepének előestéjén most már menetrend szerint érkezik az Index címlapjára egy kis blaszfémia, de hogy egy ilyen színvonaltalan, bulvár blogbejegyzés apropóján, az már önminősítés. Érdekes módon a hanuka ilyen tekintetben még véletlenül sem kerül a szerkesztőség célkeresztjébe. Vajh miért?

Samuzia 2009.12.22. 20:49:58

@oázis:
Gáz ha magadra vetted de ez kor probléma, és bocsáss meg érte, de ítélni korábban Te ítéltél, én csak reagáltam a dolgra, és bocsánat, de ha csak ekkor ünnep a családi élet akkor az még nagyobb gáz, az egész életünknek annak kellene lenni, és nem rád gondoltam itt, hanem mindenkire, ja és a reklám ocsmány dolog volt.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.22. 20:51:37

@stratez:

Akkor te valamit átaludhadtál, hisz a csapból is az folyt, hogy milyen atrocitások között folyt le a Hanuka gyertyák meggyújtása Budapesten, és milyen módon rongálták meg őket, milyen setét bekiabálások voltak, magyarul mennyire nem tisztelik egyesek mások vallását.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.22. 20:53:24

@Samuzia:

Ja mindig mindennel találsz valami gázt? Ki mondta, hogy csak ekkor ünnep a családi ünnep? Honnan veszed ezt? Elég hamar ugrasz konklúziókba a saját spekulációid alapján, amelynek semmi köze a valósághoz.

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 20:55:30

@oázis: Csak amig ott kritikakent fogalmazodott meg, hogy egyesek nem tisztelik masok vallasat, itt maga a bejegyzes nem tiszteli masok vallasat :)

Samuzia 2009.12.22. 20:55:35

@oázis:
Bocs szociológia, és statisztika ( válások magas száma)

Nebameg 2009.12.22. 21:05:45

A plakát vicces, kár emiatt vallásháborúba bonyolódni. Bár tényleg kíváncsi lennék, h ha a mohamedán, ne adj isten a zsidó vallással kapcsolatban készülne ilyen plakát, akkor az
A: milyen visszhangot váltana ki?
B: megjelenhetne-e az index címlapján...:))

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 21:17:34

@Holden: továbbra is csak _szerinted_ baromság, és nem minden keresztény szerint. Ezt kéne felfogni. Van akinek fontosabb, hogy mit mondott Jézus, mint az, hogy hogyan született, akármilyen eretnek is ez a fontossági sorrend :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 21:22:34

@piro: A (természet)tudomány természetesen nem vallás:
- nincsenek dogmái, sőt, azok a leghíresebb tudósok, akik fityiszt tudtak mutatni a múltnak (Newton, Einstein, Heisenberg/Scrödinger)
- nem kötelezi a tudományt elfogadókat, hogy térítsenek
- arra biztat, hogy vond kétségbe az állításait, és ha van jobb ötleted, akkor rukkolj vele elő
- és legfőképp: semmit nem mond morális kérdésekben.

wmikit meg azért hoztam fel, mert ő a leghíresebb ostoba, aki ezzel a tudomány=vallás témával szerez magának rajongókat, rajta kívül alig vannak, akik ezt komolyan veszik.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.12.22. 21:23:35

@Nebameg:

De ugye azért érzed, hogyha van két vallás, amely Magyarországon kisebbségi, tehát sebezhetőbb, sérülékenyebb állapotban van, akkor mást jelent kitenni egy ilyen plakátot. Egyébként meg szoktak. És legtöbbször annyira természetesnek veszi a többségi társadalom, hogy meg sem látja. Én például észreveszek mindenféle kisebbséget mocskoló utcai feliratot, amire mások teljesen vakok, úgy mennek el mellette, mintha ott se lenne, mert hát nem érinti őket, engem az is bánt, ha a másikat bántják. Nekem azt is rossz látni.

A nép fia 2009.12.22. 21:31:59

Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólást!
Úgy látom, vannak olyanok, akik képesek anyázás és zsidózás nélkül normális eszmecserére.

Ezúton kívánok mindenkinek békés, boldog karácsonyt!

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 21:53:43

@flugi_:
- Annak a bizonyos multnak azert tudtak fityiszt mutatni, mert lenyegeben egy dogmarendszerrol volt szo.
- Akkor ti itt mit csinaltok? :)
- Ez nemes egyszeruseggel nem igaz. Szamos jelenseg van, amit alapvetoen es tevedesnek csalasnak belyegeznek, mert nem lehet megmagyarazni, hogy aztan amikor mar tul sarkalatossa valik, foglalkozzanak vele, elismerjek es megmagyarazzak.
- Ez igaz. Ha ez a vallas ismerve, a tudomany valoban nem az. Es eppen ezert nem fogja soha atvenni annak a helyet, mert az emberek jelentos reszenek igeni szuksege van moralis tanacsokra, egy bizonyos szintig egyseges moralis ertekrendre pedig mindannyiunknak.
Amugy nem en vagyok wmiki, es ha jobban figyeltel volna, talan eszrevehetted volna az ironiat az irasaim mogott. Termeszetesen a tudomany nem vallas, de sokan epp olyan ahitatosan hisznek benne, mint a hivok a vallasukban, tovabba nem erzem ugy, hogy a tudomany neveben helyes lenne kigunyolni masok hitet.

Megfigyelo 2009.12.22. 22:10:39

@piro: A Hiszekegy (Credo) a keresztény hit alapvető dogmáit foglalja össze egy IV. századi zsinati határozat alapján, és azért szerepel benne a pokol, mert előszőr Jézus is (mint mindenki más) "szála alá pokloknak..."

Nevetséges, hogy hanyadszor kell nekem, az ateistának, a hívőket felvilágosítanom hitük alapvető tanításairól.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 22:12:44

@piro: "Szamos jelenseg van, amit alapvetoen es tevedesnek csalasnak belyegeznek, mert nem lehet megmagyarazni, hogy aztan amikor mar tul sarkalatossa valik, foglalkozzanak vele, elismerjek es megmagyarazzak."

Például? Az ilyen történetek jellemzően a tudomány működésének félreértéséből fakadnak. A tudományosság nem egyenlő az igazsággal, a tudományosság bizonyítottság kérdése, nincs értelme annak, hogy "utólag kiderült hogy igaza van", hiszen ha tudta volna bizonyítani, akkor azonnal elfogadták volna.

Az ilyesmit sejtésnek, tézisnek nevezik, és csak akkor válnak elméletekké, ha elegendő alátámasztást kaptak.

A tudomány egyáltalán nem pályázik a vallás helyére, épp fordítva: néhány vallás/irányzat pályázik a tudomány helyére, és olyan baromságokat terjesztenek, miszerint a Föld 6000 éves, és hogy Noé megúszta a vízözönt, de a dinók kihaltak tőle.

Az, hogy a tudomány eredményeit többen hiszik el, mint a vallásokét összevéve, az azért van, mert a tudomány eredményei megbízhatóan működnek, akár emberéleteket bízunk rá, az imával pedig kevesebb a sikerélmény hasonló esetekben

Egy példa a közelmúltból:
news.bbc.co.uk/2/hi/8180116.stm
Lényegében senki nem gondolja, hogy jól tette az apa, amit tett.

Itt nem arról volt szó, hogy az orvosok benyomakodtak volna a templomba, és beszóltak papnak, hogy feltámadni nem lehet, hanem egy olyan kérdésben, ami a tudományra tartozik, vallási kérdésként kezeltek, és nem lett jó vége. Nem a tudomány akar terjeszkedni, nem térítésről van szó, hanem a határok kijelöléséről: amire a tudomány jó, arra általában nagyon jó, olyankor érdemes arra hallgatni.

Megfigyelo 2009.12.22. 22:13:01

@oázis: Ez egy űjzélandi anglikán egyház plakátja, amirél suó van, hogy kerül ide a hanukka?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.12.22. 22:14:04

@Megfigyelo: ez igaz, de csak a katolikusok veszik komolyan a pápai zsinatok eredményeit, a többi felekezet változó mértékben, van amit egyáltalán nem.

Megfigyelo 2009.12.22. 22:14:44

@Holden: Jézus nem mondta, de a r. kat. egyház (is) ígí hiszi.

Megfigyelo 2009.12.22. 22:23:04

@flugi_: Ez egy ókeresztény zsinati határozat (valahol 325 körül, talán a niceai) és tudtommal a protestánsok is elfogadják.

Levéltetű 2009.12.22. 22:28:37

@A nép fia: "Ha közületek ennyien nem hisznek Istenben, nem hisznek a katolikus dogmákban, Jézusban, akkor mi a fenéért tartjátok meg a karácsonyt, mint ünnepet?"

Muhaha. Mintha a téli napforduló megünneplése csak és kizárólag katolikusok elvitathatatlanja lehetne. Brávó, bigott barátom. A kismillió napistent már Jézus előtt is ünnepelték, úgyhogy le lehet szállni a magas lóról.

2009.12.22. 22:35:15

@piro:
fingom sincs, mér a vallásra van szüksége annak, akinek morális alapelvekre van szüksége. a kettő közt nem kéne, hogy kizárólagos összefüggést láss.

kertesz 2009.12.22. 22:56:52

Helló, unitárius vagyok, kereszténynek tartom magam.
egy nagyon rövid összefoglaló:
uninaplo.unitarius-halo.net/debrecen/files/2009/06/06-hitelvek-bajorj.pdf

Katolikus barátaim csak hobbivallásnak hívják, de nekem megfelel. Megengedi, hogy a kereszténységet fejlődésnek és ne egyetlen "test"-nek tekintsem.

Csak úgy incselkedve jegyzem meg, hogy Jézus isteni mivoltát a negyedik század közepén mondták ki, a niceai (nikaiai) zsinaton.

A szentháromság pedig a negyedik század végén keletkezett, ugyancsak egy zsinaton, a konstantinápolyin mondták ki a szentlélek istenségét...

Házi feladatnak a google segítségével utána lehet nézni, hogy Mária szeplőtelenségé mikor mondták ki, és így tovább.

Szóval EMBEREK alakították a mai hitelveinket, és ha nem vagyunk hajlandóak ezt figyelembe venni, akkor nagyon messze kerülünk Jézus hegyi beszédétől. Szerintem a hegyi beszéd a kereszténység lényege. Ha követni próbálod, keresztény vagy. Ha nem, akkor nem. A külsőségek mellékesek.

Megfigyelo 2009.12.22. 22:57:11

@flugi_: Utánanéztem, ez az "Apostoli hitvallés", és az egész nyugati kereszténység közös Credo-ja. L. Pl.
en.wikipedia.org/wiki/Apostles%27_Creed
Luther külön is foglalkozott vele, a katolikusok ezzel keresztelnek... Egzébként Péternél is szerepel, hogy Jézus alászálltt a holtakhoz, tehát ayok nem "szórodtak szét". (Mert innen indult a vilta...)

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 23:01:33

@Megfigyelo: En meg utalom, hogy masodjara is meg kell kerdeznem: hol van a Hiszekegyben az, hogy aki Krisztus elott elt, az pokolra jut?

Megfigyelo 2009.12.22. 23:01:37

@Megfigyelo: Bocsánat, az unitáriusok nem tudom, hogy viszonyulnak hozzá, valószinűleg nem fogadják el. (Nem akartam kizárni őket a nyugati kereszténységből...) De azt hiszem ők sem vitatják, hogy akik Jázus előtt haltak meg, azok elkárhoztak...

Megfigyelo 2009.12.22. 23:02:45

@piro: Következik abból, hogy először Jézus is alászállt,,,

Levéltetű 2009.12.22. 23:05:39

@Megfigyelo: Ha jól tudom, voltak akik csak a Pokol Tornáca nevű csárdában pihentek meg ideiglenesen.

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 23:05:55

@killersalmons: Nem lattam kizarolagos osszefuggest. Annyit mondtam, hogy a tudomany nem fogja elsoporni a vallast, eppen azert, mert nem ad moralis rendelkezeseket, tanacsokat, marpedig az embereknek arra is szukseguk van. Ez nem jelenti azt, hogy ezt csak a vallas adhatja meg. De az megadja. Egyebkent a mai europai moralis alapelvek egyertelmuen a kereszteny moralban gyokereznek. Az, hogy elobb voltak-e az elvek, amiket megalapoztak a vallassal vagy forditva, a tyuk meg a tojas problemaja. En az elsore szavazok.

Rántott máj (törölt) 2009.12.22. 23:12:35

@Megfigyelo: Nem vitatjak az unitariusok sem, tudniillik nemletezo allitasrol van szo.
Az, hogy letezett pokol mar Krisztus elott es voltak is ott bunos lelkek, miert jelentene azt, hogy mindenki, aki korabban szuletett, ott van?

Megfigyelo 2009.12.22. 23:22:18

@piro: Aki korábban halt meg. Mert rajta volt az eredendő bűn, amitől Krisztus a kereszten megváltotta az emberiséget. (Persze csak a keresztény tanítás szerint. Én ebben - sem - hiszek, de érdekes agytorna összehasonlítani a különböző felekezetek tanításait. Mindig megdöbbent, hogy a legbuzgóbb hívők is mennyire kevéssé ismerik vallásuk tanait.)

Levéltetű 2009.12.22. 23:25:08

@Megfigyelo: Nocheinmal: azok a PT-re kerültek.

Megfigyelo 2009.12.22. 23:30:51

1. Tudtommal oda a kereszteletlenül elhalt újszülöttek lelke kerül.
2. Akkor talán nem is volt olyan nagy ügy az a megváltás?
3. Pokol vagy pokol tornáca - az eredetileg vitatott kérdés (szétszőrodtak-e a halél után) szempontjábók nem lényeges különbség.

Megfigyelo 2009.12.22. 23:33:32

@piro: A "keresztény morál" elvei nem különböznek olyan lényegesen pl. a klasszikus római "szigorú erkölcsöktöl", csak azok nem voltak hipokriták, és nem mondták, hogy "szeresd az ellenséged".

Art Mooney 2009.12.23. 03:05:16

@Lord_Valdez: milyen érdekes, h a több tucat, karácsonnyal kapcs. poszt közül pont az kerül címlapra, ami nekimegy a katolikus egyháznak. kétszer. érdekes, nem?

2009.12.23. 10:09:49

@Preston [http://prestonline.hu]: És te milyen mesében hiszel?

"Kezdetben vala a semmi. Aztán jött az Ősrobbanás, megszületett a tér, az idő, az anyag, az energia. És a Fizikusok látták, hogy ez így jó. És lőn este és reggel, első nap."

Ez így szebb mese?

karczagdaniel · http://prestonline.hu 2009.12.24. 00:17:41

@Holden: Hittem én mesékben. Mindenki hitt egy ideig, de aztán tudod hogy van ez: felnőttünk. Ha pedig egyszer elmúltunk ötévesek, nehéz a mesét őszintén elhinni, jézuskával, télapóval, húsvéti nyuszival.

Neked további szép gyermekkort, kívánom hogy te maradj meg kiscsoportosnak, az a legkényelmesebb.

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2009.12.24. 17:02:24

@Holden: "Kezdetben vala a semmi." áááá, a szokásos toposz... imádom a tudományos analfabéták elképzeléseit arról h mit is mond a TT.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása