Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Eltűnik a visszaváltható üdítős palack?

A Humusz (Hulladék Munkaszövetség) honlapján olvastam egy írást, amelyben egészen elképesztő fejleményekről számolnak be a környezetbarát csomagolások területén. A fű alatt ugyanis olyan sunyi akcióterv van kibontakozóban, hogy azt öröm nézni. Arról van szó, hogy a múlt hét hétfőn a parlament elfogadta a termékdíj törvény módosítását, amelynek következtében az üdítőitalgyártóknak semmiféle érdeke nem fűződik a továbbiakban a visszaváltható palackok forgalomban tartásához. A korábbi, nem visszaváltható csomagolást sújtó szankciókat eltörölték, ezentúl a Pepsi és a Coca-Cola boldogan, minden következmény nélkül kivonhatja a környezetbarát, újratölthető PRB-palackokat, amit eddig is csak a szabályozás miatt tartottak a piacon.

A multik azonnal éltek a lehetőséggel, sőt már hetek, de lehet hogy hónapok óta készültek erre a pillanatra. Ha minden igaz, a Pepsi már korábban beszüntette a visszaváltható palackok alkalmazását, amelyek sok nyűggel és költséggel jártak. A hírek szerint a Coca is követi őket, ha csak valami - mondjuk a közvélemény - meg nem akadályozza őket ebben. Első lépésben a hírek szerint a Nyugat-Dunántúlon vonták ki a őket, hogy teszteljék az intézkedés fogadtatását. Ha nem lesz nagy gond, akkor ezt mindenhol megteszik. Önmagában már ez is komoly probléma lenne, de ha hozzávesszük, hogy sem tejet, sem pezsgőt, sem gyümölcslevet, sem pedig ásványvizet nem lehet már visszaváltható, betétes palackban venni, akkor válik igazán siralmassá a kép. Ha így lesz, azt egyrész a legjobb esetben is vak törvényalkotóknak, másrészt viszont saját magunknak köszönhetjük, amiért a boltban simán elvisszük a nem visszaváltható palackot is.

Az eldobható palackok visszagyűjtésére hivatkozva biztosan sokan fogják azt mondani, hogy a PET sem az ördögtől való, - mint ahogy azt a gyártók is teszik - de amíg 100 palackból csak huszat gyűjtenek vissza, 80-ból pedig szemét keletkezik, ez több mint nveteséges. Amíg ez a kérdés nem megoldott (és amíg a gyártóknak nem lesz érdeke, nem is lesz megoldva), addig cinikus dolog környezetbarátnak nevezni ezt a csomagolást. Pedig az egyik multi éppen ezt teszi, és egy külön "Betétdíjmentes termék" feliratú, egy cuki kis zöld levelet ábrázoló logóval látja el az eldobható palackokat. Csak én érzem azt, hogy megint hülyének vagyok nézve?

forrás:www.humusz.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr191530506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirko 2009.11.17. 11:28:28

"...a környezetbarát, újratölthető PET-palackok..." - PRB lesz az. Bár a lényeg így is érthető. Nagyon nem jól van ez így, csak hát hogy lehetne ellene tiltakozni? Mármint a zemberek aligha vonulnak utcára (nem kereskedelmi rádió ez) a betétdíjas, környezetkímélő palackok teljese megszüntetése miatt.

Na, például az ilyenek miatt szoktam mondani, hogy ez az egész túlpezsegtetett, csúcsra járatott környezetvédelem-mánia, meg félelemkeltés az úgynevezett globális felmelegedés / klímaváltozás miatt tisztán csak üzleti fogás és ködösítés.

BéKu 2009.11.17. 13:56:46

@Mirko: Leírtad azt, amit akartam, így nincs is mit hozzáfűznöm.

pakesz (törölt) 2009.11.17. 14:12:15

mi a helyzet az egetomuvel?
ami odakerul PET palack abbol ertek lesz :)
vagy inkabb a gazt egessuk el szamolatlanul ott?
mindenhova kell szemetegeto es akkor nem lesz semmi gond, nem kell gyujteni a haztartasokban a PET-et meg papirt, hanem csak az alu palackot es az uvegeket

tlantos 2009.11.17. 14:24:00

Erdekes, nemetorszagban meg tudtak oldani. MINDEN palack betetdijas. Viszont nem terhelik a kornyezetet azzal, hogy mososzerrel kimossak, csak szinmplan ujrahasznositjak.
Nalunk is volt 1db ilyen ceg. Az apenta asvanyviz volt 1x hasznalatos visszavalthato flakonban. Ki is pusztult.

2009.11.17. 14:39:26

Nem vagyok körny. véd. szakember, de azért érdemes abba is belegondolni, hogy a begyűjtött visszaváltós palackok szépen a saját kis lábacskáikon visszamasíroznak a gyárba, ahol is tiszta víz, energia és mosogatószer igénybe vétele nélkül kimosódnak; és ez így megy az idők végezetéig. (jójó: a visszaszállítás csak szervezés kérdése volna)

S az meg, hogy akinek a szemétszállítás díja nem elég elrettentő ahhoz, hogy külön gyűjtse a PET palackokat, annak eléggé csábító a 15 Ft-os visszaváltási díj?

S hogy 100-ból 20-at visszagyűjtenek, az elég szép (de javítandó) eredmény, a visszaváltósból sem kerül vissza 100-ból 100.

prettyinpink 2009.11.17. 15:13:24

@/ms: hát tényleg nem vagy körny. véd. szakember :D

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.17. 15:13:27

Én csak azt tudom, hogy hányinger ránézni egy ilyen visszaváltós műanyag palackra. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ami kívülről úgy néz ki ahogy, az belülről valóban tiszta lehetett, amikor megtöltötték. :(

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.17. 15:16:00

A német megoldást nálunk miért nem lehet bevezetni? Szerintem praktikus :))

Vizet Prédikál 2009.11.17. 15:30:50

Én azt nem értem - de majd ti biztos jól megmondjátok - hogy a sörnél miért működik még most is relatíve jól az üveg? A visszaváltható műanyag tényleg elég gázul bírt kinézni, és nem nagyon vitte senki. Miért nincs üveges üdítő?

Egyébként nagy tudatosságot az endjúzertől nem érdemes elvárni, sajnos, igenis ezt lehetne szabályozni törvényekkel sokkal határozottabban (persze úgy, hogy ösztönzők és kényszerek egyszerre legyenek a rendszerben).

juliusbond 2009.11.17. 15:36:07

Olyan világot - szabályokat kell alkotni, melyek mentén ha elképzeljük a világot 100-200 év múlva, még nem sivatagot látunk.

Számoljuk össze az éves szeméttermést, képzeljük egy nagy hegynek. És évente tegyük őket egymás mellé.
Az anyag nem vész el, csak átalakul. Szemétnek.
Égetés: nem tiszta szénhidrogénből áll a PET. Égetésénél más anyagok is kerülnek a levegőbe. Meg persze széndioxid is. Amikor keletkeztek a Föld olajtartalékai, akkor valszeg magasabb volt a légkör széndioxidtartalma, szeretnénk ezt visszaállítani ismét? Esetleg úgy járhatunk, mint a dinoszauruszok. (Homoszaurusz)

OkoskaTo:rp 2009.11.17. 15:41:48

@Vizet Prédikál: Egyre több sörgyár is áll át a műanyag palackokra. Azért sem szeretik az üveget a gyártók, mert sokkal nehezebb (plusz gázolaj, hamarabb beleszakad a tróger stb.), és törékeny.

Fanyuvo 2009.11.17. 15:42:13

Szerintem azért nem működik az üveges verzió, mert a 7 decis is nehéz már. 6x1,5 literes már nagyon nehéz lenne.

A post végén említett grafikát én se értem, hogy egy "Nem visszaváltható" milyen ötlettől vezérelve kapott egy szép zöld levél logót?

TBone 2009.11.17. 16:00:08

Mi egyszeruen elinteztuk ezt a kerdest. Nem iszunk uditot csak szensavmentes vizet. Utaltam mar cipelni az uvegeket oda-vissza ezert inkabb vettem egy vizszurot. teljesen ihato vizet csinal a csapvizbol. Nincs szaga, klor es femes ize sem. Felevente eleg cserelni a szurojet.

Stefan_Schneider 2009.11.17. 16:00:29

Az uveges kiszereles nem kornyezetbarat, mert nehez, ergo a szallitasa joval tobb energiaba kerul. Az ujratoltheto PET palack is csak elso blikkre zold, valojaban a visszaszallitas soran a szinte ures teherautok jaratasa felemeszt egy csomo benzint. A visszavalthato, de nem ujratoltott, hanem ujrahasznositott palack talan a legjobb, mert azt meg a boltban kilapitjak, igy a visszaszallitast sokkal kevesebb fuvarral meg lehet oldani.

Mas lehetosegek: ne vegyel asvanyvizet, meg szinezett cukros szensavas szarokat, mivel ezekre semmi szukseg.

Sort muanyag palackbol? Brrr, ennyit az egesz okoszisztema nem er.

VilMarci 2009.11.17. 16:00:57

Itt, Hollandiában is betétdíjas minden műanyag palack. Az 1-1.5 literesért kemény 25 centet számolnak, és - legalábbis itt a környéken - szorgosan viszik is vissza az emberek.
Pár hete, az őszi szünetben, iskolások jártak erre, hogy elvinnék a palackokat, ha van éppen üres. Nem kérdeztem, hogy iskolai feladat vagy csak mozijegyre gyűjtenek, de ötletesnek talátam :)

xtlight 2009.11.17. 16:02:33

A recycling-waste disposal ellentét néhány évente felüti a fejét a tudományos világban, és az utóbbi évtizedben a recycling jött ki belőle győztesen. Ez nem jelenti azt, hogy a másik rosszabb, ugyanis a környezeti terhelés, és a gazdasági költségek kb. egálban vannak. Magyarországon a visszaváltható palack sosem volt népszerű, és még csak nem is azért, mert igénytelen, nem tartja a szénsavat stb., hanem mert a magyar nem szeret visszaváltani. Ettől még nem rosszabb módszer ez sem, de nem vált be, felejtsük el végre.

vargabalint_VBA 2009.11.17. 16:04:21

Lehet, hogy egy kicsit OFF, de muszáj postolnom az alábbit:

Sokan nem tudják, hogy a magyar borászat egyedülálló a világon abból a szempontból, hogy egy egész országra kiterjedő betétdíjas rendszer működik, ráadásul úgy, hogy a résztvevő cégek egymás palackjait is újra felhasználják.

A Varga Pincészetnél elkötelezettek vagyunk a betétdíjas forgalmazás fenntartása mellett, sőt néhány éve új 1,5 literes palackszabványt(+ a hozzá tartozó műa. rekeszt) vezettünk be, amit azóta több más borászat is használ.

Fontos megjegyezni, hogy üvegpalackok esetében a mosás sokkal olcsóbb és környezetbarátabb, mint a palackok újragyártása (konkrét költségadatok a letölthető preziben). Ennek ellenkezőjét már itt is írta valaki.

Akit érdekel, olvassa el a tavaly Brüsszelben megrendezett újrafelhasználással foglalkozó konferencián (Reusable Beverage packaging in Europe: The sustainable and climate-friendly way forward, Brüsszel, 2008. október 8.)
elhangzott előadásunk anyagát.

Prezi: www.vargabor.hu/_/pr/varga_winery_bottle_reuse_20081008_v4.pdf

Sajtóközlemény: www.vargabor.hu/_/pr/reuse_bottle_20081008.rtf

ON

2009.11.17. 16:11:00

"""""parlament elfogadta a termékdíj törvény módosítását, amelynek következtében az üdítőitalgyártóknak semmiféle érdeke nem fűződik a továbbiakban a visszaváltható palackok forgalomban tartásához""""--
- Már a parlamentet is megvették nálunk...!!!!
Kilóra : a Multik

2009.11.17. 16:17:53

@há zé: Úgy-ahogy kinéz a palack de nagyon komoly higiéniai előírás
van arra hogy tiszta legyen ....!!

vargabalint_VBA 2009.11.17. 16:24:17

@Stefan_Schneider:
Igazad van, valahol olvastam egy német tanulmányt a visszaváltható amelyben a különböző ásványvíz csomagolások életciklusát elemezték.

A leginkább környezetbarát megoldás az újrahasználható műanyag palack volt, egyszerűen azért mert a jelenleg használt műa. palackok sokkal könnyebbek mint az üvegpalackok és akár 40-50-szer is moshatók. A második legjobb a betétdíjas üvegpalack volt.

Borban a műanyag palack egy bizonyos kategória felett nem igazán elfogadott :-), úgyhogy mi maradunk az üvegpalacknál.

A tanulmányban kiszámolták (mert ugye németek, akik mindent kiszámolnak), hogy ha az összes Németországban forgalmazott italt (ásványvíz, üdítő, sör, bor ...) betétdíjas palackban forgalmaznák az kb. akkora CO2 kibocsátás csökkenéssel járna, mintha az összes háztartás átállnak energiatakarékos izzóra vagy az Autobahnon bevezetnék a 130 km/h sebességkorlátozást.

tygger 2009.11.17. 19:24:59

25 forintos betétdíjat minden palackra. nekem nem esne nehezemre visszavinnem a boltba, ahogy fentebb megjegyezték, teszik azt németországban is az emberek.

mindjárt nem dobálná el senki a palackokat.

OkoskaTo:rp 2009.11.20. 11:46:32

@tygger: A hajléktalanok már a darabonkénti 1 forintért is felborogatják a szelektív hulladékgyűjtőket, hogy visszavigyék a Tescoba a pillepalackokat.

VilMarci 2009.11.20. 14:51:27

@OkoskaTo:rp: Viszont ha felemelik a betétdíjat, a palackok nagy része nem kerül a hulladékgyűjtőbe, mert darabonként 25 forintot már kevesebben fognak kidobni.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása