Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Parkinson-kór szimulátor

Vidámparkok, turistacélpontok elmaradhatatlan lehúzóeszköze, az elferdített csövű légpuskákat is megszégyenítő jövedelmezőségű, minden átvágós vásári automaták királya, a pókszerű karokkal felszerelt markológép. Ennek érdekessége, hogy ránézésre nem is tűnik nehéznek egy rózsaszín plüssnyúl, vagy egy Dolce&Gabbana női táska kihalászása, amikor azonban beindul a gépezet, gyakorlatilag önálló életre kell. Elvileg annyi lenne a feladat, hogy az egyik gombbal az oldalra, a másikkal az előre-hátra mozgást irányítsuk, a markoló mozgásának azonban annyi köze van a mi tevékenységünkhöz, mint Lúdas Matyinak az előtakarékossági számlához.

Ezt az érzét szerintem majdnem mindenki ismeri, ezért nagyszerű ötlet egy ilyen gépet kicsit átalakítani, és egy csavarral egy jó ügy szolgálatába állítani. A melbourni DDB éppen ezt tette, amikor néhány pénznyelő automatát megvásárolt, az oldalukra pedig matricákat tett, amelyeken arra buzdította a járókelőket, hogy próbálják ki, milyen egy Parkinson-kóros beteg számára a mindennapi élet. Elég csak ránézni, hogy az emberbe bevillanjon, hogy már ő maga is megtapasztalta azt az érzést, amikor nem engedelmeskedik neki a szervezete. Látványos, azonnal működő, jópofa ötlet.

via:ibelieveinadvertising

A bejegyzés trackback címe:

https://addict.blog.hu/api/trackback/id/tr81366749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Blowfish 2009.09.08. 11:50:48

Tuti lesz valami 625. jogvédő humanitárius szervezet, aki fel fog lépni ez ellen, hiszen offenzív módon figurázza ki és bagatellizálja el a betegségben szenvedők mindennapi problémáit.

Tényleg kicsit elgondolkodik az ember azon milyen szörnyű lehet nap mint nap így élni, és nem hányja el magát/kapcsol át/fordul el azonnal amint meglátja, hanem még kicsit "szórakoztatja" is.

woox 2009.09.08. 14:51:17

Szerintem is tök jó ötlet. Hasonló, mint Bp-en volt vakszimuláció. Ülj le, menj oda, kapcsold be. Mindezt bekötött szemmel. Hasznos, toleránsabbá teszi az embert.

titkom 2009.09.08. 14:57:57

@Mr. Blowfish: "Tényleg kicsit elgondolkodik az ember azon..."

Mint érintett, azt gondolom, hogy ez kicsi haszon ahhoz képest, amilyen... hogy is mondjam: gusztustalan mások betegségét szórakoztatóan bemutatni. A bekötött szemes megoldással sem szimpatizálok, hiszen hány %-nak hozza meg az ilyesmi az empátiáját?

Lángharcos 2009.09.08. 15:36:04

@titkom: A legtöbb problémát az váltja ki, hogy az emberek nem képesek magukat a másik helyébe beleérezni. Egyszerűen elképzelésük sincs, hogy milyen abban a helyzetben az élet, mik a valós problémák, hogyan lehet azokat megoldani.

Nyilván a cél nem a sajnálat kiváltása, hanem a helyzet megértetése. Ha egy drámai, esetleg sokkoló bemutatót tartasz nekik, akkor lehet, hogy valamennyit megértenek, de biztos, hogy a fő eredmény a sajnálat lesz.
Ha tartasz viszont egy beleélős bemutatót, ahol egy kis ideig átélik azt, amivel a másik együtt él, talán jobban felfogják. Tény, hogy erre sokkal fogékonyabbak a gyerekek, mint a felnőttek, nekik viszont muszáj ezt játékosan bemutatnod.

Végső lehetőség, hogy nem beszélünk róla, nem teszünk semmit, mert ha teszünk valamit, akkor abba valaki úgyis beleköt.

titkom 2009.09.08. 15:53:50

@Lángharcos: ha "érti" valaki a gyerekek "nyelvét", több és _őszinte_ empátiát talál bennük, mint a felnőttekben.

A sajnálatot megúszni, szvsz nem lehet.

"...nem beszélünk róla..." - én azt gondolom, hogy teljesen hibás dolog kiemelni egy-egy "másság"-ot (lásd pl. melegfelvonulások): a fiatalokba időben kellene úgy "tisztán" a "más" tudomásul vételének "szokását" elültetni: ám ez a mai gátlástalan, profitorientált médiavilágban, szerintem teljesen esélytelen :-(((

woox 2009.09.08. 16:17:53

@titkom: Sajnálatot ki lehet simán hagyni. Hu, nem egyszerű mondatot írtál... Az a gond a gondolatmeneteddel, hogy nem véletlenül vannak egy társadalomban normák gyermek korban, aztán majd később a nem ugyanolyanok megértése felnőtt korban. Ha ezt összemosod vagy kihagyod, a gyermeknek fogalma sem lesz arról, hogy mi a számára jó, hanem mindenki csinál mindent amit csak lát és teljes káosz lesz belőle, amit meg felnőtt korban nem fog tudni megérteni vagy kezelni.
A tanulás folyamata a rend(szer) megtanulása és utána a kivételek.

efhábé 2009.09.08. 16:37:24

@titkom: Nyilván le is ülhetne a reklámügynökség és szívhez szóló előadást tarthatna a betegségről, csak éppen hatása nem lenne semmi sem.
A személyes tapasztalatnál semmi sem effektívebb, ezért nem az a lényeg, hogy "szórakoztató", hanem az, hogy az ember megtapasztalja, milyen az, amikor a dolgok nem úgy reagálnak, ahogy "kellene nekik".
A játszva tanulás a leghatékonyabb módszer.

Mr. Blowfish 2009.09.08. 16:58:56

@titkom: Ha a fókuszban látok erről egy szokásos " Pistike ugyan olyan gyermek mint a többi, egy dologtól eltekintve..." riportot, reflexből kapcsolom át a TV-t.

Ennek a bejegyzésnek, és reklámnak a hatására pedig utánanéztem részletesebben a kórnak, és elkezdtünk róla (ha közvetetten is) beszélgetni.

Nem érzem át, remélem sosem fogom, hogy milyen lehet ezzel együtt élni, de szerintem ilyen a jó figyelem felkeltés.

Terápiás csoport

addict blog on Facebook

Szólj hozzá!

site statistics
süti beállítások módosítása